Web Analytics Made Easy - Statcounter

رویداد۲۴ ایران، منطقه‌ای در نزدیکی مدیترانه با اقلیم نیمه مرطوب خزر، خانه یک تنوع زیستی غنی و پیچیده است، تنوع زیستی که شامل آخرین باقی‌مانده‌های یوزپلنگ آسیایی است و حالا با تاثیر ده‌ها سالی که آمریکا ایران را تحریم کرده، تلاش‌ها برای محافظت از این تنوع زیستی با مشکل روبرو شده.

هنگامی که بعد از ۳۶ سال تحریم‌های ایران، توسط باراک اوباما رییس جمهور پیشین آمریکا لغو شد، فعالان محیط‌زیست ایران امیدوار بودند که بالاخره با حمایت و همکاری بین‌المللی نیاز‌های چند ساله آن‌ها برطرف شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



حالا ۳ سال از این ماجرا گذشته و دانشمندان هشدار داده‌اند که خروج آمریکا از برجام به احتمال زیاد پیامد‌های زیادی در حوزه حفاظت از تنوع زیستی ایران دارد. منزوی شدن دوباره ایران باعث شده تا دانشمندان ایرانی درخواست مستنثنی شدن این کشور از برخی تحریم‌ها را داشته باشند تا نیاز‌های لازم برای حفاظت از گونه‌های روبه انقراض موجود در‌ای کشور تامین شود.

شیرین حکیم، محقق دکترای دانشگاه امپریال کالج لندن که در حال مطالعه تاثیر‌های تحریم بر محیط‌زیست ایران است، در این رابطه گفت: «چیزی که معمولا در حوزه تحریم‌ها درباره آن بحث نمی‌شود تاثیر تحریم‌ها روی محیط‌زیست کشور است. دانشگاهیانی که این موضوع را بررسی کردند تاکید دارند که تحریم‌ها عامل اولیه مشکلات زیست‌محیطی ایران نیست و به صورت مستقیم هم منجر به تخریب محیط‌زیست این کشور نمی‌شود. اما آن‌ها چالش‌هایی که به عنوان کاتالیست مشکلات زیست‌محیطی عمل می‌کنند را تشدید می‌کند.»

از زمان شروع تحریم‌ها ممکن است، ایران با مشکلات اقتصادی روبرو شود، به طوری که در سال ۲۰۱۸ ریال به عنوان واحد پول ایران، ۷۰درصد ارزش خود را از دست داد و این مشکلات اقتصادی دقیقا چیزی است که به عنوان تشدیدکننده عوامل کاتالیست تحریم‌ها شناخته شده.

حکیم در این باره توضیح داد: «با کاهش فرصت‌ها برای همکاری با بازار جهانی، بخش خصوصی ضعیف‌تر شده در نتیجه بخش عمومی باید مسئولیت‌های بیشتری را برعهده بگیرد تا کشور تقویت شود.»

در واقع تحریم‌ها چالش‌هایی را ایجاد می‌کند، چالش‌هایی که کمتر به ایران اجازه نمی‌دهد تا درباره برخی مسائلش برنامه‌ریزی بلندمدت داشته باشد.

تحریم تنوع زیستی تا انقراض

تحریم‌ها حمایت مالی انجام شده برای حفاظت از تنوع زیستی را کاهش می‌دهد و باعث شده تا همکاری بین‌المللی و تبادل دانش و مهارت که موضوعی کلیدی در امر حفاظت از تنوع زیستی است با محدودیت روبرو شود.

در سال ۲۰۱۴ آمریکا ۷.۶میلیون دلار حمایت مالی موسسه جهانی محیط زیست برای ایران را بلوکه کرد. یکی از پروژه‌هایی که قرار بود به کمک این حمایت مالی اجرایی شود، در رابطه با حفاظت از تنوع زیستی ایران بین سال‌ها ۲۰۱۱ تا ۲۰۲۰ بود.

پیش از این هم این موسسه در پروژه‌های حفاظت از تنوع زیستی ایران را ۴میلیون دلار حمایت مالی کرد، این شامل پروژه‌های حفاظت از یوزپلنگ ایرانی بود.

لیلا خلعتبری دانشجوی دکترا دانشگاه پورتو پرتغال که در حال مطالعه موضوع حفاظت یوزپلنگ آسیایی است در این رابطه گفت: «تحریم‌ها روی بودجه حفاظت از تنوع زیستی تاثیر می‌گذارد و باعث می‌شود مسئولان و متخصصان این حوزه بودجه کمتری داشته باشند.»

از سویی گفته می‌شود که بحث «ممنوعیت سفر» دولت دونالد ترامپ هم باعث شده تا برخی از متخصصان کشور‌های دیگر ایران سفر نکنند.

رقابت برای جلوگیری از انقراض

ایران دارای بیشترین تنوع زیستی در غرب آسیا است؛ اکوسیستم این کشور شامل ۱۹۲ گونه پستاندار، بیش از ۸هزار گونه گیاه، بیش از هزار گونه ماهی و بیش از ۵۰۰ پرنده است. از این تعداد ۱۱۱ گونه حیوانی و ۱۶۵ گونه گیاهی این کشور در لیست قرمز انجمن بین‌المللی حفاظت از طبیعت قرار دارند.

در میان این‌ها هیچ گونه‌ای به اندازه یوزپلنگ آسیایی در خطر نیست. متخصصان تخمین زده‌اند که تنها ۵۰ مورد از این گونه روبه انقراض در ایران وجود دارد.

خلعتبری در این رابطه توضیح داد: «بسیاری از برنامه‌هایی که برای محافظت از این گونه حیوانی وجود دارد به دلیل نبود منابع مالی داخلی و کمک‌های مالی خارجی قابل اجرا نیستند. دانشمندان می‌ترسند که به دلیل تحریم‌های مجدد یوزپلنگ آسیایی به سرعت وارد مسیر انقراض شود.»

به همین دلیل برای جلوگیری از انقراض این گونه دانشمندان ایرای و خارجی خواهان ایجاد استثنا در تحریم‌ها هستند. آن‌ها می‌خواهند اقداماتی انجام شود تا از تنوع زیستی هنگام تحریم و جنگ حفاظت شود.     منبع ایکوآل تایمز

منبع: رویداد24

کلیدواژه: رویداد24 تحریم ها محیط زیست نابودی محیط زیست انقراض حیوانات یوزپلنگ آسیایی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.rouydad24.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «رویداد24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۰۳۰۱۸۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

همکاری با آفریقای مرکزی در تمامی زمینه های محیط زیستی

به گزارش خبرگزاری مهر، علی سلاجقه، روز سه‌شنبه در دیدار با تیبولیته انگارته روبارد - وزیر شرکت‌های کوچک و متوسط جمهوری آفریقای مرکزی - با اشاره به پیشرفت‌های علمی کشورمان در حوزه‌های مختلف از جمله محیط زیست اظهارکرد: ایران آماده اعطای بورس به دانشجویان آفریقای مرکزی برای کسب علم در تمامی حوزه‌های فنی مهندسی، پزشکی و بالاخص حوزه محیط زیست است.

وی با اشاره به اینکه جمهوری آفریقای مرکزی از سال ۲۰۱۶ سعی کرده تا از زیر پرچم استعمار غرب خارج شود، افزود: جمهوری اسلامی ایران همواره از ندای آزادی‌خواهی در هرگوشه از جهان حمایت کرده است و در این راستا هر توانی که در حوزه محیط زیست داریم را در اختیار مردم و دولت شما قرار خواهیم داد.

معاون رییس جمهوری تصریح کرد: کشور ما در کلیه زمینه‌های فناوری علمی به‌ویژه انرژی‌های نو، مدیریت منابع آب و پساب، مدیریت پسماند، حفاظت از زیستگاه‌های طبیعی و توسعه رشته‌های دانشگاهی مختلف در حوزه محیط زیست می‌تواند نیازهای مردم آفریقای مرکزی را تامین کند و در این راستا حتماً پیگیری‌ها و هماهنگی‌های لازم برای دعوت از وزیر محیط زیست این کشور برای حضور در ایران انجام خواهد گرفت.

سلاجقه با تاکید بر اینکه در آموزه‌های دینی و فرهنگی کشور ما ارتباط با ملت‌های جهان مبتنی بر انسانیت و تقوا تعریف شده است و رنگ و نژاد هیچ جایگاهی در تعریف روابط و ارتقای سطح مراودات ندارد، افزود: امیدوارم با توجه به موج جدید استعمارستیزی که در کشورهای آفریقای مرکزی آغاز شده است، استثمار برای همیشه از منطقه قاره کهن آفریقا رخت ببندد و مردم شریف این کشورها در صلح و آرامش باشند.

در ادامه این جلسه تیبولیته انگارته روبارد - وزیر شرکت های کوچک و متوسط جمهوری آفریقای مرکزی - با اشاره به مشکلاتی که کشور فرانسه طی سال‌ها استعمار برای آفریقای مرکزی ایجاد کرده است، اظهارکرد: من امروز به عنوان نماینده کشور آفریقای مرکزی اعلان می‌دارم که متاسفانه فضای رسانه‌های کذب و دروغ ما را از این کشور و ظرفیت‌های عالی پیشرفت آن محروم کرده و رشد چشمگیر جمهوری اسلامی ایران در همه زمینه‌ها و نگاه انسانی شما به ارتباطات سرآمد جهان است. ما به‌صورت جدی در جمع‌آوری و مدیریت پسماندها در شهرها و روستاهای کشورمان دچار مشکل هستیم.

وی با تاکید بر اینکه مشکلات اقتصادی باعث شده تا مردم و جوامع محلی دست به برداشت بی‌رویه از جنگل‌های آفریقای مرکزی بزنند، یادآور شد: این برداشت‌ها به همراه تغییرات اقلیمی باعث شده تا توازن فصل‌های ما که قبلاً شش ماه بارندگی و شش ماه خشکی بوده، تغییر یابد و ما اکنون برخی سال‌ها چهار ماه بارندگی یا چهار ماه خشکی داریم و این آسیب جدی به کشاورزی ما وارد کرده است.

وزیر شرکت‌های کوچک و متوسط جمهوری آفریقای مرکزی گفت: ما نیازمند واردات فنآوری‌های نوین و تربیت نیروی انسانی کارآمد هستیم و در این خصوص از جمهوری اسلامی ایران درخواست داریم تا در این زمینه به ما کمک کند.

کد خبر 6093483

دیگر خبرها

  • ​​​​​​​توسعه همکاری محیط زیستی ایران و آفریقای مرکزی
  • همکاری با آفریقای مرکزی در تمامی زمینه های محیط زیستی
  • زنده گیری و رهاسازی سه سر تمساح در جنوب سیستان و بلوچستان
  • مشاهده پلنگ ایرانی در زیستگاه‌ های لرستان
  • مشاهدۀ پلنگ ایرانی در لرستان
  • ثبت نخستین تصاویر از پلنگ ایرانی در زیستگاه‌های لرستان + فیلم
  • ثبت نخستین فیلم از پلنگ ایرانی در زیستگاه‌های لرستان
  • تلاش برای احیای کامل تالاب نئور
  • ارائه راهکارهای محیط زیستی برای توسعه صنایع در سواحل «مکران»
  • آخرین وضعیت «ارس» تنها پلنگ ایرانی باغ‌وحش مشهد