Web Analytics Made Easy - Statcounter

حجت الاسلام پورامینی با تشریح «آینده سلفی‌گری»، تاکید کرد: آینده محتمل با محوریت جریان «وهابی سیاسی» ادامه یابد، حضور این جریان در جهان اسلام به شرط محدود ساختن اخوان اصلاحی خواهد بود و نسبت به تکفیری های ستیزه جو لا بشرط خواهند بود.

 خبرگزاری شبستان، گروه اندیشه: کرسی علمی- ترویجی «آینده سلفی‌گری» 15 اسفندماه توسط گروه کلام پژوهشکده حکمت و دین‌پژوهی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با حضور استادان و صاحبنظران این حوزه در قم برگزار شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

در ابتدای این کرسی علمی، حجت‌الاسلام والمسلمین «محمدباقر پورامینی» به عنوان ارائه دهنده بحث با بیان اینکه از نظر جهان‏ بینی الهی، جهان یک واحد زنده و با شعور است، گفت: ‌عوامل فراوانی در پدید آمدن حوادث آینده جهان نقش دارد و مجموع علل و اسباب نهان و آشکار این نظام را شکل داده است و در کنار عوامل مادی و محسوس ، علل و عوامل روحی و معنوی نیز در سلامت و سعادت آن مؤثرند و حتی می توان نمونه های از تقدم پیدا کردن علل معنوی بر علل مادی یافت. آموزه های دینی، آدمی را بر نگاه به آینده مکلف می سازد و بدیهی است چگونه شدن آینده تفکر سلفی، دغدغه ای برای همه مذاهب اسلامی خواهد بود، بخصوص اگر در کنار آن طراحی برای آینده را نیز قرار داد، از این رو فهم آینده سلفی گری اهمیت می یابد.

 

مدیر و عضو هیات علمی گروه کلام پژوهشکده حکمت و دین پژوهی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در بیان ماهیت سلفی گری، بیان کرد: سلفی گری به مثابه یک مکتب اعتقادی ریشه در جهت گیری اصحاب حدیث و دعوت احمد بن حنبل دارد و سلفی کسی است که بر مذهب سلف باشد و از راه و حرکتشان در زمینه ایمان و اعتقاد ، پیروی کند. اصطلاح سلفی با تکیه بر باور ابن تیمیه، در دو سده اخیر ظهور و بروز یافته و در عرصه باور و رفتار جمعی از فعالان امت اسلامی مطرح شده است . تاکید ابن تیمیه به سلف به گونه ای است که او در شمار پیشوایان سلفی جای گرفته و به ادعای برخی ،‌تنها راه وصول به مذهب سلف پیروی از مذهب ابن تیمیه است. افکار ابن تیمیه از یک سو در اندیشه افرادی همچون «ابن قیم جوزیه» و «ابن کثیر دمشقی» اثر گذاشت، از سویی انتقاداتی را نیز در پی داشت.

 

وی اضافه کرد:‌ جریان سلفیه در دوره معاصر، با محوریت دیدگاه ابن تیمیه، در شبه قاره هند، مصر و بخصوص در نجد، پیروانی یافت، و امروزه از سلفی گری بسیط نمی توان یاد کرد، بلکه سلفی گری متکثر در شاخه های متعدد و جریان های مختلف متبلور است و حتی از خاستگاه خاورمیانه‌ای خود نیز عبور کرده و عملکردی جهانی یافته است؛ گسترش فناوری های اطلاعات و ارتباطات، به این گسترش کمک کرده است .

حجت الاسلام پورامینی ابراز کرد: تکثر در سلفی گری در عرصه تفکر و عقیده حداقلی است، خوانش های مفهومی متفاوت و استراتژی مختلف زمینه تعدد در این جریان شده است که در یک نگاه می توان سلفیون را به سه دسته زیر تقسیم بندی کرد و هر یک نیز به شاخه های متعددی منشعب شده اند:

۱-«وهابی سیاسی»؛ این جریان را تقلیدی نیز می نامند و محوریت آن در عربستان سعودی است.

۲-«اخوان اصلاحی»؛ این گرایش سال ها بر محور آموزش فعالیت داشت و تلاش می کرد روشی میانه را در پیش گیرد؛ این جریان در مصر با محوریت اخوان المسلمین، در بسیاری از کشورهای عربی حضور داشته و تلاش می کرد خود را یک جریان تقریبی و ضد تکفیر معرفی کند. تجربه ناموفق حاکمیت کوتاه آنان در مصر به دلیل رویکرد نا همسو با سیاست های محوری خود بود.

۳- «تکفیری ستیزه جو»؛ این جریان که تلاش می کند خود را جهادی بنامد، یک حرکت تکفیری ستیزه جو است؛ پایبندی به اصول تفکر ابن تیمیه و محمد بن عبدالوهاب و همچنین تکیه بر اندیشه جهادی برگرفته از سید قطب ، زمینه تشکیل این جریان را فراهم آورده است. البته جهاد در اندیشه سید قطب با رویکرد جریان تکفیر هم خوانی ندارد، زیرا در نگاه سید قطب جهاد رویارویی مسلمانان با دول استعمارگر بود و سلفیون تکفیری بر درونی کردن جنگ بین مسلمین و تکفیر آنان قرار دادند. داعش آخرین نمونه جریان تکفیری ستیزه جو در عراق و شام بود که تلاش آنان بر برپایی خلافت اسلامی ناکام ماند.

 

حجت الاسلام پورامینی تاکید کرد: البته نگاه تکفیری تنها مختص به تکفیری ستیزه جو نیست و رگه هایی از این ویژگی وامدار وهابیون سیاسی است که سال ها بر طبل تکفیر کوبیده و بسیاری را از دم تیغ خود گذرانیده اند. همچنین سلفیون شبه قاره نیز گرایش های تکفیری و گاه ضد وهابی را نیز دارا هستند که در این تقسیم بندی از اولویت خارج اند.

 

وی با ترسیم آینده ممکن سلفی گری افزود: تصویر کلی آینده ممکن را می توان بر محوریت تکفیری های ستیزه جو استوار کرد؛ این گروه با محور احیای خلافت اسلامی، ضمن انزوای بیشتر اخوان اصلاحی نسبت به وهابیون سیاسی لابشرط باشند. با توجه به ناکامی و شکست داعش، برآمدن مجدد آنان در آینده نزدیک بعید به نظر می رسد ؛ هر چند که این جریان هرگز نابود نخواهد شد و آتشی زیر خاکستر است و مفاهیم اصلی «امت­محوری»، «جهاد» و «احیای خلافت» در اندیشه آنان، در میان اهل سنت خریدار دارد.

 

عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در پایان با ترسیم آینده محتمل سلفی گری خاطرنشان کرد: آینده محتمل با محوریت جریان «وهابی سیاسی» ادامه یابد، حضور این جریان در جهان اسلام به شرط محدودساختن اخوان اصلاحی خواهد بود و نسبت به تکفیری های ستیزه جو لا بشرط خواهند بود .

پایان پیام/9

منبع: شبستان

کلیدواژه: خبرگزاری شبستان بیانیه گام دوم انقلاب کانون های فرهنگی هنری مساجد کانون های مساجد خبرگزاری شبستان کانون مساجد وهابیت و سلفی گری سلفی گری پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۰۴۲۸۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۳۶۰۰ معلم در اصفهان استخدام می‌شود/تخلیه ۴۲ مدرسه به دلیل فرونشست

به گزارش خبرنگار مهر، محمدرضا ابراهیمی صبح سه‌شنبه در نشست خبری به مناسبت روز معلم اظهار کرد: اهمیت آموزش و پرورش بر کسی پوشیده نیست و اگر بخواهیم آینده را پیش بینی کنیم باید سری به مدارس بزنیم چرا که نبض آینده جامعه در مدارس نقش می‌گیرد.

وی هر گونه توجه به آموزش و پرورش را سرمایه‌گذاری ویژه برای آینده دانست و افزود: میزان توجه به آموزش و پرورش یکی از شاخص‌های توسعه یافتگی جوامع است.

مدیرکل آموزش و پرورش استان اصفهان با بیان اینکه با اقدامات ویژه در دولت سیزدهم و مجلس و قوای سه گانه حال آموزش و پرورش خوب است، ادامه داد: اقدامات خوبی انجام شده اما هنوز کافی نیست، تاحدودی کمبودها در حوزه تجهیزات و فضا و نیروی انسانی جبران شده است اما جای کار وجود دارد.

وی با بیان اینکه کار ما فرهنگی است و باید برای انجام آن علاقه و هدف متعالی داشته باشیم، ابراز کرد: تعمیق آگاهی از سوی رسانه‌ها در این ارتباط امری ضروری است، رسانه‌ها باید رابطه و واسطه‌ای بین مسوولان و مردم باشند، دستاوردهای نهاد و سازمان باید عرضه شود و از سویی نیز کمبودها نیز گزارش شود.

ابراهیمی با بیان اینکه ما نباید در شهرک‌ها و مناطق انبوه نشین مشکل مدرسه داشته باشیم، افزود: اگر ماده ۱۸ قانون شوراها اجرا می‌شد این مشکلات را نداشتیم.

سال گذشته ۴۰ میلیون نفر ساعت آموزش اصفهان کم رمق بود

وی تحقق مسوولیت‌های اجتماعی نهادهای کلان تولیدی در قبال بهبود شرایط آموزش و پرورش را امری ضروری دانست و افزود: باید توجه داشت در سال گذشته مدارس اصفهان ۱۱ روز غیرحضوری شد و تعطیلی ۶۰۰ هزار دانش آموز خسارت بزرگی است چرا که حدود ۴۰ میلیون نفر ساعت ما کم رمق شده است.

مدیرکل آموزش و پرورش استان اصفهان افزود: تعمیق بخشی ۲ واژه مقدس تعلیم و تربیت باید در دستور کار رسانه‌ها باشد و اجازه دهند این آموزش تحت تاثیر کم کاری دیگران قرار گیرد.

وی با بیان اینکه تنوع مدارس در جامعه وجود دارد و این تنوع مخالفان وموافقانی دارد، ادامه داد: کارگروهی بیش از یک سال است که در خصوص بررسی روند فعالیت تنوع مدارس فعالیت می‌کند و در آینده نزدیک در خصوص کاهش تنوع مدارس اقدام خواهد شد.

ابراهیمی در خصوص کیفیت آموزش در مدارس دولتی نیز ابراز کرد: برای این امر ما از برخی معلمان نمونه درخواست دریافت ساعت آموزشی در مدارس دولتی را داشتیم که این امر منجر به کسب رتبه دوم کیفیت آموزش در کشور شدیم.

وی در ادامه با اشاره به اینکه استان اصفهان حدود یک میلیون نفر دانش آموز دارد، افزود: رشد دانش آموزی در استان اصفهان تقریباً چندین دهه است که صعودی است، اصفهان، کاشان، نجف‌آباد، خمینی‌شهر، شهرضا و … شاهد افزایش تعداد دانش آموز هستیم و در مناطق روستایی و شهرهای کوچک‌تر شاهد کاهش تعداد دانش آموز هستیم.

۱۵۰ مدرسه در اصفهان تحت تاثیر فرونشست است

مدیرکل آموزش و پرورش استان اصفهان با بیان اینکه در شهرها دچار کمبود فضای آموزشی هستیم، گفت: ۱۵۰ مدرسه در استان تحت تاثیر فرونشست قرار گرفته‌اند، بخش عمده‌ای از آنها با اقدامات فنی، مهندسی انجام شده در حال استفاده است و ۴۲ مدرسه از روند آموزشی خارج شده که فضای برخی جبران شده است.

وی ادامه داد: ناحیه ۵ آموزش و پرورش اصفهان در خانه اصفهان، ناحیه چهار آموزش و پرورش و برخوار بیشترین مدارس آسیب دیده از فرونشست را دارند.

ابراهیمی در خصوص آثار کرونا بر روی سیستم آموزش و پرورش گفت: همه جهان از این پدیده تاثیرگرفت، آثار این پدیده کوتاه مدت تمام نمی‌شود، بنابراین در بعد آموزش دانش آموزی که سال اول و دوم را به صورت آنلاین آموزش دریافت کرده دچار مشکل آموزشی و پرورشی می‌شود، بنابراین ما سعی کردیم هرچه زودتر مدارس را بازکنیم که چالش‌های زیادی را داشتیم.

وی اضافه کرد: اولین اقدامی که در این زمینه انجام دادیم، تشکیل ستاد پسا کرونا بود که اقدامات خوبی انجام شد و شکل و کیفیت آموزشی متفاوت شده است، نوع آموزش متفاوت شده است، از فضای مجازی به عنوان مکمل استفاده می‌کنیم.

مدیرکل آموزش و پرورش استان اصفهان با بیان اینکه کمبود نیرو در استان اصفهان به عنوان ابر چالش تعریف شد، ادامه داد: این در حالی است که در دولت سیزدهم دانشگاه فرهنگیان را تقویت کرده و در استان اصفهان ۲ هزار و ۳۰۰ دانشجو معلم را پذیرفتیم در سال ۱۴۰۰، در سال ۱۴۰۱ حدود ۲ هزار و ۷۰۰ نفر و در سال جاری سهمیه اصفهان برای استخدام در استان اصفهان ۳ هزار و ۸۶۰ نفر، البته این عدد به صورت کامل محقق نمی‌شود چرا که در برخی از مناطق کد رشته‌ها به حد نصاب نمی‌رسد.

وی ادامه داد: انتظار ما این است که در سال آینده حدود سه هزار و ۶۰۰ نفر جذب شوند.

تکمیل می شود…

کد خبر 6092888

دیگر خبرها

  • امیدوارم در مجلس آینده همکاری‌ها با دولت بهتر شود
  • رئیس حزب آینده ترکیه با هنیه دیدار و درباره جنگ غزه گفت وگو کرد
  • هواداری که بازیکنان از او درخواست سلفی دارند!
  • (ویدئو) سلفی و سقوط وحشتناک با پاراموتور!
  •  واکنش اصلاح‌طلبان به سخنان نصیری درباره اتحاد شاهزاده و تاجزاده؛ تکرار یک شوخی بی‌مزه است | ارتباطی به جریان اصلاحات ندارد | واقعا یک توهم است
  • نسبت به تنش‌زایی آمریکا علیه امنیت و ثبات یمن هشدار می‌دهیم
  • معلمان تربیت کنندگان آینده سازان کشورند
  • ۳۶۰۰ معلم در اصفهان استخدام می‌شود/تخلیه ۴۲ مدرسه به دلیل فرونشست
  • ببینید | سلفی هنگام سقوط وحشتناک با پاراموتور!
  • سرجی روبرتو: تا پای مرگ در کنار ژاوی هستیم؛ می‌دانستیم او بهترین گزینه برای بارسلوناست