Web Analytics Made Easy - Statcounter

ساعت24 - انتقادها به عملکرد هیات عالی نظارت مجمع تشخیص درحالی شکل جدی به خود گرفته که گفته می‌شود مهم‌ترین موضوعی که منجر به نقض عملکرد این هیات شده نداشتن آیین نامه اجرایی است.

 اگرچه هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت بر اساس اختیاری که رهبری مطابق اصل 110 قانون اساسی به آن تفویض کرده‌اند، وظیفه نظارت بر تطابق مصوبات مجلس با سیاست های کلی نظام را دارد اما طی ماه های اخیر انتقاداتی به عملکرد این هیات وارد شده به طوریکه گفته می شود اقداماتی خارج از شرح وظایف خود داشته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما نقطه شروع انتقادات به عملکرد هیات عالی نظارت کجا بود؟ مهر ماه سال جاری بود که نامه ای از سوی مرحوم آیت‌الله هاشمی شاهرودی به عنوان رییس هیات عالی نظارت و به امضای محسن رضایی به دبیر شورای نگهبان ارسال و در آن ایرادات این هیات درباره دو لایحه اصلاح قانون مبارزه با پولشویی و پالرمو به آن شورا اعلام شد، شورای نگهبان هم در حالی که ایرادات این شورا در دو لایحه مذکور توسط مجلس برطرف شده بود، ایرادات هیات عالی نظارت را ایرادات شورا اعلام و آن را به مجلس فرستاد.

همان زمان عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان در توییتی اعلام کرد که ایرادات شورای نگهبان نسبت به لوایح اصلاح قانون مبارزه با پولشویی و کنوانسیون پالرمو برطرف شده اما با عنایت به نظرات مجمع تشخیص مصلحت نظام مقرر شد این مصوبات به مجلس اعاده شوند.

همین اقدام شورای نگهبان بود که واکنش‌های زیادی را از سوی نمایندگان مجلس، برخی اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام و کارشناسان سیاسی به دنبال داشت. آنها بر این باور بودند که این اقدام هیات عالی نظارت مجمع نوعی بدعت در قانونگذاری بوده به طوریکه شائبه وجود دو شورای نگهبان را ایجاد کرده است، در مواردی انتقادها تاجایی پیش رفت که گفته می شد مجمع خواب مجلس سنا را برای خود دیده‌ است.

ماجرا اما به همین جا ختم نشد، ایرادات روزهای اخیر هیات عالی نظارت مجمع به قانون بودجه سال 98 بار دیگر انتقادات به عملکرد و شرح وظایف این هیات را بر سر زبان ها انداخته است. منتقدان بر این باروند که نظرات هیأت عالی نظارت مجمع باید در راستای انطباق قوانین با سیاست های کلی ارائه شده و جنبه مشورتی برای مجلس و شورای نگهبان داشته باشد نه قانونگذاری جدید.

وظیفه هیات عالی نظارت مجمع چیست؟ 

اما اینکه وظیفه این هیات چیست و از ابتدا با چه هدفی تشکیل شده سوالی است که برای پاسخ به آن سراغ محمد هاشمی عضو سابق مجمع تشخیص مصلحت نظام رفتیم. محمد هاشمی در تشریح دلایل تشکیل هیات عالی نظارت در مجمع تشخیص مصلحت نظام به خبرآنلاین گفت: نظارت عالی بر سیاست‌های کلی بر عهده رهبری است، ایشان از چند سال قبل این وظیفه را به مجمع تشخیص محول کردند. در راستای این وظیفه کمیسیونی به عنوان کمیسیون نظارت متشکل از 15 نفر در مجمع تشکیل شد که مرحوم آیت‌الله هاشمی رفسنجانی ریاست آن را برعهده داشتند.

وی ادامه داد: آن زمان وظیفه کمیسیون این بود که بررسی کند سیاست‌های کلی که از سوی مجمع تهیه و به تایید رهبری رسیده و ابلاغ شده در قوانین پایین دستی مثل قانون بودجه یا برنامه چقدر منظور شده است؛ آیا اجرایی شده یا فقط در حد مصوبه باقی مانده است؟

هاشمی یادآور شد: وظیفه دوم کمیسیون عمدتا نظارت بر عملکرد قوای سه گانه بود که آیا مصوبات و سیاست های کلی در آنها مورد اجرا قرار گرفته یا خیر و در نهایت گزارشی را تهیه و خدمت رهبری ارسال می‌کردند.

عضو سابق مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره شرح وظایف کمیسیون نظارت و زمان اعلام نظر این هیات، گفت: اعلام نظر کمیسیون نظارت مربوط به زمانی بود که بودجه یا برنامه توسعه نهایی می‌شد، در واقع هیات بعد از تصویب لایحه بودجه یا برنامه آن را مورد بررسی قرار می‌داد تا مغایرتی نداشته باشد.

هاشمی یادآور شد: البته ما در زمان بررسی لایحه بودجه یا برنامه چون نمی‌خواستیم با تاخیر در تصویب و ابلاغ مواجه شویم همزمان با بررسی و تصویب لایحه در صحن مجلس، 4 نفر از اعضای مجمع را که عضو کمیسیون نظارت بودند را برای حضور در صحن مامور می‌کردیم تا مواردی که به تصویب می‌رسد بلافاصله با سیاست های کلی تطبیق داده و موارد خلاف اعلام شود.

هیات عالی نظارت؛ هیاتی که آیین‌نامه ندارد

با وجود تعیین وظیفه نظارت بر تطابق مصوبات مجلس با سیاست های کلی نظام برای هیات عالی نظارت مجمع اما این روزها چگونگی نظارت، زمان اعلام نظر هیات عالی و نحوه ورود به بررسی مصوبات به محل اختلاف جدی تبدیل شده است. در واقع اختلاف‌ها بر سر شرح وظایف هیات عالی نظارت مجمع در حالی بالا گرفته که مجلسی ها تاکید دارند قوه مقننه موظف است تنها ارسال نظرات هیات عالی نظارت مجمع به کمیسیون‌های خود حین بررسی طرح ها و لوایح را بپذیرد نه چیزی بیشتر. علی مطهری نایب رئیس مجلس با تاکید بر این موضوع می گوید: ما قانون اساسی خوبی داریم که یک مجلس قوی را پیش‌بینی کرده است، ولی با این کارها مجلس را تبدیل به شیر بی‌یال و دم و اشکم می‌کنیم و فقط دکوری از آن باقی می‌ماند که به دنیا بگوییم ما هم مجلس و پارلمان و دموکراسی داریم.

گفته می شود یکی از دلایل اختلاف نظر در وظایف هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام نبود آیین نامه داخلی برای هیات مذکور است. ادعایی که علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در یکی از جلسات علنی مجلس در پاسخ به اخطار قانون اساسی یکی از نمایندگان آن را تایید کرد و گفت: در ترکیب جدید مجمع هیات نظارت تشکیل شد چرا که ممکن است این نهاد زمان رسیدگی نداشته باشد و این کار با نظر رهبر معظم انقلاب اسلامی انجام شد و موضوع خلاف قانون نیست اما هیات نظارت هنوز آیین نامه مشخصی در مجمع ندارد.

اگرچه اصل صد و دهم (110) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به عنوان اصلی پذیرفته شده وجود دارد اما نگرانی ها را شاید بتوان ناشی از تغییر در روند عملکردهیات عالی نظارت به دلیل نبود آیین نامه ای مشخص دانست که گفته می شود بی توجهی به آن منجر به تحدید قدرت  و در عین حال طولانی شدن فرآیند قانونگذاری شده و مشکلاتی را متوجه کشور خواهد کرد.

نحوه عملکرد هیات عالی نظارت که گفته می شود در دوره بیماری آیت الله هاشمی شاهرودی با حمایت محسن رضایی نقش خودر ا ارتقا داده ، به گونه ای است که شائبه بی اثر شدن مجلس و شورای نگهبان و حتی سازمانهای دیگر را هم دارد.

منبع: خبرآنلاین

منبع: ساعت24

کلیدواژه: احمدی نژاد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۰۴۴۴۳۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حساب بانکی چه افرادی مشمول مالیات بر سوداگری می‌شود؟ | نحوه شناسایی حساب های غیر تجاری

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از تسنیم، مهدی طغیانی با اشاره به انتقاد برخی نمایندگان مجلس نسبت به تغییرات ایجاد شده در طرح مالیات بر سوداگری افزود:‌ شورای نگهبان به برخی مواد طرح مالیات بر سوداگری از جمله ماده ۸ این طرح ایرادات و ابهاماتی را وارد کرده است.

وی بیان کرد: با توجه به اینکه ماده ۸ از مواد زیرساختی طرح مالیات بر سوداگری به شمار می‌رود که پایه‌های اطلاعاتی برای اجرای این طرح را فراهم می‌کند، بنابراین ماده ۸ یکی از مواد مفصل طرح است که رفع ابهام از برخی دیگر از مواد طرح نیز منوط به اصلاح همین ماده شده است.

طغیانی با رد ادعای برخی نمایندگان مجلس که معتقدند کمیسیون اقتصادی برای جلب نظر شورای نگهبان اقدام به قانون‌گذاری جدید کرده، گفت: به هیچ عنوان چنین اتفاقی نیفتاده و ما در کمیسیون صرفاً ایرادات و ابهامات شورای نگهبان به طرح را رفع کردیم. به طور مثال یکی از ابهاماتی که شورای نگهبان به طرح وارد کرده این است که بانک مرکزی و سازمان امور مالیاتی چه تعداد از تراکنش‌ها در حساب‌های غیرتجاری را مورد بررسی قرار می‌دهند.

مصوبه جدید مجلس درباره مالیات بر عایدی سرمایه | چه دارایی‌هایی شامل این نوع از مالیات می‌شوند؟

سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس ادامه داد: در اصلاحیه‌ای که جهت مرتفع کردن نظر شورای نگهبان در کمیسیون صورت گرفت، تصریح شد که تنها ۵ دهم درصد از تراکنش‌های مرتبط با حساب‌های غیرتجاری افراد که بالاترین اعداد را داشته باشند مورد بررسی قرار می‌گیرند. بنابراین اینطور نیست که این قانون تمام مردم را شامل شود.

وی خاطرنشان کرد: البته یک شائبه درباره این بخش از طرح وجود داشت که این نیم دهم درصد آیا ناظر به اشخاصی است که بالاترین تراکنش‌ها را داشتند یا اینکه ناظر به کل جمعیت کشور است که ما توضیح دادیم ملاک ما در بررسی‌ها، کل جمعیت کشور است. به عبارت دقیق‌تر اگر جمعیت کشور را ۸۵ میلیون نفر در نظر بگیریم، تنها حساب غیرتجاری ۴۲ هزار و ۵۰۰ نفر از اشخاصی که بالاترین تراکنش‌ها را در این دسته از حساب‌های بانکی خود داشته باشند، مورد بررسی قرار می‌گیرد و سایر مردم از بررسی‌ها معاف هستند.

کد خبر 847417 برچسب‌ها خبر مهم مالیات سازمان امور مالیاتی کشور مجلس شورای اسلامی

دیگر خبرها

  • مجمع تشخیص مصلحت نظام منشأ بزرگ فساد را می‌خشکاند؟!
  • آغاز جلسه علنی مجلس/ بررسی ایرادات شورای نگهبان در طرح مالیات بر سوداگری
  • حساب بانکی چه افرادی مشمول مالیات می‌شود؟
  • نشست نامزدهای دور دوم انتخابات با رئیس هیات نظارت بر انتخابات خوزستان
  • این حساب‌های بانکی مشمول مالیات می‌شوند/ اعلام جزییات دریافت مالیات از تراکنش‌های بانکی
  • حساب بانکی چه افرادی مشمول مالیات بر سوداگری می‌شود؟ | نحوه شناسایی حساب های غیر تجاری
  • حساب بانکی چه افرادی مشمول مالیات بر سوداگری می‌شود؟
  • موسی غضنفرآبادی: ابهامات شورای نگهبان در لایحه حجاب را برطرف کردیم
  • دشمنان شکست خورده در حال تدارک استراتژی جدید برای ضربه زدن به نظام هستند
  • ابهامات شورای نگهبان در لایحه حجاب برطرف شد