Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-04@10:55:40 GMT

عراق و ایران

تاریخ انتشار: ۲۰ اسفند ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۳۰۶۴۲۹۱

عراق و ایران

تهران- ایرنا- جمهوری اسلامی ایران با شرایط اقتصادی‌ای که با آن مواجه است در ارتباط تجاری و اقتصادی با عراق دارای اهمیت ویژه‌ای است و از سوی دیگر این سفر به لحاظ امنیتی و سیاسی نیز بسیار پر اهمیت است.

روزنامه اعتماد در یادداشتی به قلم محمدصالح صدقیان، آورده است: سفر سه روزه آقای روحانی رییس‌جمهوری ایران به عراق که از امروز آغاز می‌شود در آن سه متغیر مهم قرار دارد که برای عراق، ایران و سایر کشورهای منطقه از اهمیت بالایی برخوردار است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

متغیر نخست، در خصوص منطقه است که اکنون در مراحل پایانی شکست داعش در سوریه هستیم و نیروهای امریکایی که در سوریه حضور داشتند در رمادی و نزدیکی اربیل که غرب عراق هست مستقر خواهند شد. این یک تحول بسیار مهم است. در این چارچوب چندی پیش دونالد ترامپ رییس‌جمهور ایالات متحده مدعی شد که قصد داریم در عراق مستقر شویم تا بتوانیم مراقب ایران در عراق و منطقه باشیم. اما نکته دیگر این است که عراق از جنگ با داعش خارج شده و مرحله نابودی داعش در عراق به انتها رسیده است و عراق هم به دنبال مرحله جدیدی از امنیت و پاکسازی مناطق آزاد شده از داعش است. دولت جدید عراق نیز مصمم است که یک مرحله جدید در روابط خود با کشورهای منطقه به همراه یک برنامه جدید برای بازسازی عراق، پیاده‌سازی کند.

متغیر سوم مربوط به جمهوری اسلامی است. جمهوری اسلامی ایران با شرایط اقتصادی‌ای که با آن مواجه است در ارتباط تجاری و اقتصادی با عراق دارای اهمیت ویژه‌ای است و از سوی دیگر این سفر به لحاظ امنیتی و سیاسی نیز بسیار پر اهمیت است. این سه عامل از جمله اصلی‌ترین مباحث تاثیرگذار در سفر آقای روحانی به عراق است. اما برای عراق در خصوص ایران فاکتورهای مهمی وجود دارد چرا که عراقی‌ها هیچ جایگزین جدی برای ایران ندارند. عراق هیچ جایگزین دیگری برای تامین برق خود ندارد و مجبور است که برق خود را از ایران تامین کند. موضوع دیگر بحث گاز است. هیچ یک از کشورهای منطقه نمی‌توانند جای گاز ایران را برای عراق پر کنند و بحث تبادلات مالی و تکنولوژیک میان ایران و عراق نیز بسیار زیاد است.

نکته دیگر نزدیکی شهرهای ایران به شهرهای عراق است و این شهرها نقش عمده‌ای را در ارتباط تجاری میان دو کشور ایفا می‌کنند. هرچند در بحث مسائل اقتصادی ترکیه روابط قوی‌تری با عراق برقرار کرده است اما روابط فرهنگی میان ایران و عراق با روابط فرهنگی میان عراق و ترکیه، اصلا قابل مقایسه نیست و روابط میان ایران و عراق بسیار نزدیک‌تر است. تا چند سال پیش توریست‌های عراقی بیشتر از ترکیه به ایران سفر می‌کردند. تبادل توریسم هم برای ایران و هم برای عراق بسیار مهم است.

در حال حاضر عراق چاره‌ای جز این ندارد که یک روابط خوب و مثبت با ایران ایجاد کند. در بحث تاثیرگذاری تحریم‌های امریکا بر روابط ایران و عراق نیز باید گفت که شرایط به گونه‌ای است که حتی امریکایی‌ها نیز علاقه‌مند نیستند رابطه میان ایران و عراق قطع شود و فشار زیادی به عراق در این مسیر وارد نمی‌کنند. البته به نظر نمی‌رسد نه امریکا و نه کشور دیگری بتواند روی روابط میان ایران و عراق تاثیر بگذارد. اکنون یک واقعیت در عراق وجود دارد که نه امریکا و نه دیگر کشورها در منطقه نمی‌توانند بر این روابط اثرگذار باشند. با روابطی که عراق با امریکا و جمهوری اسلامی ایران دارد، می‌توانند یک پل منطقی را ایجاد کنند تا عراق را از کشمکشی که میان ایران و امریکا وجود دارد دور کنند. حتی ما شاهد آن بودیم که بین سال‌های 2006و 2007 جلسه مشترکی میان ایران و امریکا با میانجیگری عراقی‌ها برگزار شد. از همین رو عراقی‌ها می‌توانند نقش مثبتی را هم برای ایران و هم برای امریکا ایفا کنند. اما در خصوص اینکه عراق بتواند تبدیل به پلی در رابطه با اعراب شود، این نکته را نباید فراموش کرد که عراق یک کشور عربی است.

در تعریف رژیم سیاسی منطقه‌ای که در آن اتحادیه عرب وجود دارد، عراق در دوره صدام «در شرقی» این اتحادیه محسوب می‌شد. اکنون این تعریف در رژیم سیاسی اتحادیه عرب دیگر وجود خارجی ندارد. برخی کشورهای منطقه تمایل دارند که عراق نقش گذشته خود در مقابله با ایران را ایفا کند. اما اکنون یک مساله وجود دارد که اگر ما سیاست واقع بینانه داشته باشیم، رژیم سیاسی منطقه عرب دیگر وجود خارجی چندانی ندارد. نه تنها در عراق بلکه در شمال افریقا نیز وجود خارجی ندارد. این رژیم سیاسی در سال 2003 از بین رفته است و وجود خارجی ندارد.

در حال حاضر عراق می‌تواند یک پل میان ایران و کشورهای عربی باشد. عراق اکنون در شرایط خاصی قرار دارد. کشوری است که در آن مشکلات عدیده سیاسی، اقتصادی و امنیتی وجود دارد و اکنون به‌شدت تحت تاثیر سیاست‌های امریکا است و کشورهای عربی، به خصوص کشورهای حاشیه خلیج فارس، به خصوص امارات و اردن بازی‌های خطرناکی را در عراق آغاز کرده‌اند، از همین رو بعید به نظر می‌رسد در شرایطی که عراق در آن قرار دارد، بتواند تبدیل به پلی بین ایران و سایر کشورهای عربی شود، مگر اینکه اندکی از تنش‌های میان ایران و سایر کشورهای عربی کاسته شود. در حال حاضر هرچند عراق می‌تواند اندکی مواضع سایرکشورهای عربی در اتحادیه عرب و نشست‌های منطقه‌ای را نسبت به ایران تعدیل کند اما نباید انتظار داشت که در شرایط وجود تنش نقش تاثیرگذاری را در این برهه زمانی ایفا کند.


*منبع: روزنامه اعتماد،1397،12،20
**گروه اطلاع رسانی**1893**9131

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سياسي اعتماد عراق

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۰۶۴۲۹۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

احتمال توافق ریاض-واشنگتن بدون عادی‌سازی روابط با اسرائیل

منابع مطلع به خبرگزاری رویترز گفته‌اند توافق امنیتی میان عربستان سعودی و آمریکا رو به نهایی شدن است در شرایطی که چشم‌اندازها برای عادی‌سازی روابط ریاض-تل‌آویو مبهم است. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، دولت جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا در حال نهایی‌سازی توافق امنیتی دوجانبه با عربستان سعودی برای ارائه ضمانت‌های امنیتی و همچنین کمک‌ به برنامه هسته‌ای است و این در حالی است که هنوز چشم‌اندازهای مبهی برای تحقق توافقی جهت عادی‌سازی روابط میان ریاض و تل‌آویو وجود دارد.

دولت آمریکا به ریاست جو بایدن از چند ماه پیش به دنبال میانجی‌گری برای عادی‌سازی روابط میان عربستان سعودی و اسرائیل  در ازای موافقت با توافقی دیگر با عربستان سعودی برای ارائه کمک در زمینه انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای و همچنین ضمانت‌های امنیتی و دفاعی به این کشور خاورمیانه است.

دو منبع مطلع روز پنجشنبه به خبرگزاری رویترز گفته‌اند در پیش‌نویس یک سند، اصول و طرح‌هایی برای احیای تلاش‌های ایالات متحده آمریکا جهت شکل‌دهی به «منطقه ناپایدار خاورمیانه» که بعد از عملیات 7 اکتبر موسوم به «طوفان‌الاقصی» از ریل خارج شدند مشخص شده است.

رویترز نوشته مذاکره‌کنندگان آمریکا و عربستان فعلاً توافق امنیتی دوجانبه میان دو طرف را در اولویت قرار داده‌اند و این توافق قرار است در مرحله بعد، بخشی از بسته گسترده‌تری باشد که به «بنیامین نتانیاهو»، نخست‌وزیر اسرائیل ارائه می‌شود. نتانیاهو آنگاه بایستی در خصوص دادن امتیاز برای برقراری رابطه با عربستان تصمیم بگیرد. 

متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز پنجشنبه گفت: «به حصول توافق بسیار نزدیک شده‌ایم.» وی همچنین تصریح کرد که اختلاف‌ها در جزئیات مربوط به این توافق ممکن است «به زودی» حل و فصل شوند.

دیپلمات‌های مطلع در کشورهای حاشیه خلیج فارس و چند منبع در واشنگتن به رویترز گفته‌اند توافق امنیتی آمریکا-عربستان خواستار ارائه ضمانت‌های رسمی از سوی ایالات متحده برای دفاع از طرف سعودی است. به موجب این توافق همچنین ریاض در ازای توقف خرید سلاح از چین و محدود کردن سرمایه‌گذاری‌های پکن در آن کشور از سلاح‌های پیشرفته آمریکایی برخوردار خواهد شد. 

منابع مطلع مضاف بر این می‌گویند توافق امنیتی دوجانبه میان دو طرف تبادل تکنولوژی‌های نوظهور از جمله در زمینه هوش مصنوعی را شامل خواهد شد. یک مقام آمریکایی به شرط عدم افشای نام گفت: «مفاد توافق طی چند هفته نهایی خواهند شد.»

از طرف اسرائیل، نتانیاهو برای پیوستن به این توافق بایستی با بازگرداندن آرامش به نوار غزه و مسیری جهت تشکیل کشور مستقل فلسطین موافقت کند. این دو شرط مواردی هستند که بنیامین نتانیاهو و بخش‌هایی از کابینه جنگی او تاکنون سرسختانه در برابر آنها مقاومت نشان داده‌اند.

وزیر خارجه عربستان: قبل از توقف جنگ در غزه هیچ بحثی درباره عادی‌سازی با اسرائیل نمی‌کنیمرسانه سعودی: تبلیغات آمریکا و اسرائیل درباره عادی‌سازی با عربستان برای تحریف افکار عمومی استعربستان سعودی شروط «عادی‌سازی» با رژیم اسرائیل را اعلام کرد

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • تثبیت جایگاه ایران در منطقه پس از «وعده صادق»
  • گسترش همکاری‌ها با کشور همسایه کمکی به دیپلماسی فرهنگی است
  • پیام ویژه آمریکا خطاب به عربستان درباره سازش با اسرائیل
  • تماس تلفنی پوتین و امامعلی رحمان
  • باید یک تفاهم بزرگ رسانه‌ای میان ایران و عراق اتفاق بیفتد
  • آیا جان توافق ایران و عربستان با ابتکار چین در خطر است؟/ پکن از ترس تحریم های ثانویه فروش نفت از تهران را کاهش خواهد داد/ دیپلماسی تلفنی چین میان ایران و آمریکا موفق بود
  • احتمال توافق ریاض-واشنگتن بدون عادی‌سازی روابط با اسرائیل
  • قربانی بهبود روابط کابل اسلام آباد شده ایم
  • دولت سیزدهم طلسم بهره‌ برداری از خط ریلی شلمچه-بصره را می شکند؟
  • شکست ائتلاف ضدایرانی