Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-05-01@23:44:48 GMT

۱.۷ میلیارد مترمکعب سیلاب در سد گتوند ارام گرفت

تاریخ انتشار: ۲۰ اسفند ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۳۰۶۴۵۵۴

۱.۷ میلیارد مترمکعب سیلاب در سد گتوند ارام گرفت

به دلیل بارش های خوب و همچنین آغاز ذوب شدن برف ها، امکان وقوع سیلاب های با دبی بالاتر از ۴۰۰۰ مترمکعب در اسفند و فروردین در حوضه های آبریز کارون، دز و کرخه وجود دارد.

به گزارش گروه اقتصادی قدس آنلاین، استان خوزستان استانی سیل خیز است و سالانه بخش زیادی از اعتبارات ستادغیرمترقبه استان، صرف جبران خسارت های ناشی از سیل می شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

روان آب های سه حوضه پرآب کرخه، دز و کارون به استان خوزستان وارد شده و سدهای کرخه، دز و گتوند نقش مهمی در مهار سیلاب های این استان ایفا می کنند.

بهمن ماه سال جاری سد کرخه سیلابی با دبی ۶۸۰۰ مترمکعب در ثانیه را مهار کرد و نگذاشت این سیلاب عظیم به شهرها و روستاهای خوزستان وارد شود. سد دز نیز در ماه گذشته شاهد ورود سیلاب هایی با دبی حداکثری ۶۰۰۰ مترمکعب در ثانیه بود.

در حوضه آبریز کارون، سد گتوند آخرین سدی است که بر روی رودخانه کارون احداث شده و بعد از این سد، آب وارد دشت خوزستان می شود. قبل از احداث سد گتوند، سیلاب های حوضه کارون، بیشترین خسارت ها را به زیربناهای استان خوزستان وارد می کرد و تنها در دوره سالهای ۱۳۷۰ تا ۱۳۸۴ بیش از ۵۷۰ میلیارد تومان خسارت ناشی از سیلاب ها به استان خوزستان وارد شده است.

در شمال خوزستان دو رودخانه کارون و دز به هم پیوسته و تشکیل کارون بزرگ را می دهند؛ این رودخانه که بزرگترین رودخانه ایران است از میان شهرهای مهمی چون اهواز، آبادان و خرمشهر می گذرد. هر کدام از این شهرها دبی مشخصی از آب رودخانه را می توانند از خود عبور دهند و اگر دبی رودخانه از مقدار مشخصی بیشتر شود، آب به سرعت وارد شهر شده و خسارات جانی و مالی به دنبال خواهد داشت.

به طور مثال رودخانه کارون در شهر اهواز به صورت حداکثر می تواند آبی با دبی لحظه ای ۳۷۰۰ مترمکعب در ثانیه را از خود عبور دهد، اگر جریان رودخانه بیش از این مقدار دبی داشته باشد، آب وارد شهر خواهد شد.

سد گتوند در سالهای اولیه آبگیری، سیلاب هایی با دبی ۳۳۰۰ تا ۳۷۰۰ مترمکعب در ثانیه را مهار کرده بود و موجب شد تا این ظرفیت برای استان خوزستان وجود داشته باشد که آب مهار شده این سیلاب ها را در بهار و تابستان، برای مصارف مختلف این استان تنظیم و به مرور رهاسازی کند.

اما در فروردین ماه سال ۹۴ ، درست در ایام آغازین نوروز، سیلابی با دبی حداکثری ۶۰۰۰ مترمکعب در ثانیه در مخزن سد گتوند مهار شد، به طوری که در چند ساعت ابتدایی وقوع سیلاب، ۳۰۰ میلیون مترمکعب آب، به اندازه ۱.۵ برابر سد کرج، وارد مخزن سد گتوند شد.

اگر این سد نبود، نوروز ۹۴ فاجعه ای غم بار در استان خوزستان رقم می خورد و بخش های زیادی از شهرهایی چون اهواز زیر آب می رفت.

در سال جاری نیز در شهریور ماه، با دستور استانداری و هماهنگی مجموعه وزارت نیرو، آب ذخیره شده در سد گتوند برای سیراب کردن نخل های خوزستان و استفاده پایین دست رهاسازی شد.

سدگتوند پس از این تصمیم با مخزنی که بیشتر آن خالی بود به استقبال پاییز رفت. با شروع بارش های سال آبی جدید، روان آب های کارون وارد مخزن سد گتوند شد و از آبان ماه سیلاب های میان حوضه ای در مخزن این سد آرام گرفت.

از آبان ماه سال جاری تا امروز، مجموع حجم سیلاب هایی که در مخزن سد گتوند مهار شده به یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون مترمکعب می رسد. این مقدار ۸.۵ برابر ظرفیت سد کرج در حالت سرریز است. اگر سد گتوند نبود این مقدار سیلاب، مطمئنا خوزستان را در ماههای اخیر با مشکلاتی عدیده مواجه می کرد.

اکنون از مخزن ۴.۵ میلیارد مترمکعبی سد گتوند، حدود ۲.۵ میلیارد مترمکعب خالی است و این ظرفیت علاوه بر اینکه امکان مانور برای رهاسازی آب از مخازن سدهای بالادست بر روی رودخانه کارون را برای مسئولان صنعت آب و برق کشور فراهم می کند، ظرفیت مطمئنی برای مهار سیلابهای احتمالی پیش رو است. چرا که بیشترین سیلاب های حوضه آبریز کارون، دز و کرخه در ماههای اسفند و فروردین رخ داده و امسال نیز به دلیل بارش های خوب و همچنین آغاز ذوب شدن برف ها، امکان وقوع سیلاب های با دبی بالاتر از ۴۰۰۰ مترمکعب در حوضه های آبریز کارون، دز و کرخه وجود دارد.

علاوه بر سیلاب های بالادستی که می تواند در مخازن سدهای کارون ۳، کارون ۴، شهید عباسپور  و مسجد سلیمان ذخیره شده و سپس رهاسازی شود و به مخزن سد گتوند وارد شود، سیلاب های حوضه میانی محصور بین موقعیت سد گتوند، موقعیت سد شهید عباسپور و موقعیت سد دز، کاملا وارد سد گتوند می شود.

این حوضه میانی که نمونه سیلاب های آن را در فروردین سال ۹۴ با دبی ۶۰۰۰ مترمکعب در ثانیه شاهد بودیم، طبق مطالعات انجام گرفته، پتانسیل سیل خیزی تا ۱۵۰۰۰ مترمکعب بر ثانیه را دارد که تنها سازه قابل اتکا برای مهار چنین سیلاب عظیمی، سد بزرگ گتوند است.

منبع: تسنیم

انتهای پیام/

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: استان خوزستان سد گتوند سدسازی سیلاب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۰۶۴۵۵۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

احتمال سیلاب و ریزش کوه در محورهای کوهستانی خوزستان/ پیش‌بینی افزایش ۱۵ درصدی تردد

ایسنا/خوزستان رئیس پلیس راه خوزستان با اشاره به پیش‌بینی افزایش ۱۰ تا ۱۵ درصدی تردد در محورهای استان در تعطیلات پیش رو، بر لزوم رعایت قوانین مقررات راهنمایی و رانندگی تاکید کرد.

سرهنگ سعید رحیمی در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: با توجه به آغاز بارندگی در محورهای کوهستانی مانند تاراز، اندیکا و ایذه رانندگانی که در این مسیرها تردد دارند توجه کنند احتمال وقوع سیلاب در مسیل‌ها و ریزش کوه در این محورها وجود دارد و باید مقررات راهنمایی و رانندگی را رعایت کنند و شب تردد نداشته باشند.

وی افزود: با توجه به قرار گرفتن در آخر هفته، حجم ترددها در حال افزایش است و روز شنبه هم تعطیل است و در چنین تعطیلاتی، ترددها ۱۰ تا ۱۵ درصد افزایش می‌یابند.

رئیس پلیس راه خوزستان گفت: همیشه بیشترین کشته های تصادفات در حوادثی است که در روزهای پنجشنبه و جمعه رخ می‌دهد و بنابراین از رانندگان می‌خواهیم با رعایت سرعت ممطئنه، توجه به جلو و پرهیز از عجله و شتاب بی مورد رانندگی کنند.

رحیمی بیان کرد: با توجه به اینکه در حال حاضر زمان جمع‌آوری محصول کشاورزان است، تصادفات بسیار زیادی مربوط به صنف کشاورزان که اغلب موتورسوار هستند رخ می‌دهد. دو روز پیش در حوادث ترافیکی خوزستان ۱۱ کشته داشتیم که بخش اعظمی از این کشته ها خدمات کشاورزی و مربوط به صنف برداشت محصولات کشاورزی بوده است و این مساله ضرورت آموزش مقررات راهنمایی و رانندگی توسط متولیان امر به کشاورزان و کسانی که برداشت محصول را انجام می‌دهند را نشان می دهد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • احتمال سیلاب و ریزش کوه در محورهای کوهستانی خوزستان/ پیش‌بینی افزایش ۱۵ درصدی تردد
  • آماده‌باش خوزستان همزمان با ورود احتمالی بارش‌های سیل‌آسا
  • شناسایی تجهیزات در خطر سیلاب خوزستان
  • یادواره ۱۸۵ شهید معلم و دانش آموز گتوند برگزار گردید
  • سیلاب عامل اصلی مرگ و میر ماهیان سد ۱۵ خرداد
  • انتقال آب رودخانه ماربر، تیشه‌ای بر ریشه رودخانه و سد کارون۳
  • سیلاب عامل اصلی مرگ و میر ماهیان سد ۱۵ خرداد دلیجان است
  • دلشوره دریاچه ارومیه ادامه دارد/ وعده‌ها محقق می‌شود؟
  • گردوغبار ۱۰۶۹ نفر را در خوزستان راهی بیمارستان کرد
  • خسارت ۳.۲ میلیاردی سیل اخیر به تأسیسات پارک ملی هفتادقله