Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جماران»
2024-05-03@21:14:18 GMT

با هیولای فساد چه باید کرد؟

تاریخ انتشار: ۲۳ اسفند ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۳۱۰۹۷۱۶

با هیولای فساد چه باید کرد؟

در این مطلب آمده است: چند سالی ست اخبار مربوط به فساد مالی حالت روتین گرفته و هر چند وقت یکبار پرونده تازه‌ای از اختلاس و ارتشا در دستگاه قضا گشوده می‌شود. پیوستگی و تکرار اخبار این مفسده‌ها که بیشتر در نهادهای دولتی به جهت تمرکز قدرت و ثروت شکل میگیرد موجب شده افکار عمومی و جامعه واکنش درخور توجهی بدان نشان ندهد بلکه اغلب مردم از اعداد و ارقامی که اعلام می‌شود حیران شده و به جمع و تفریق و محاسبات که با این ارقام چه کارهایی می‌شود انجام داد بسنده کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حقیقتا برای مردمی که از هرگونه سازوکاری برای کنترل نهادهای دولتی محرومند چاره‌ای جز این نیست ولی نقطه نگران‌کننده ماجرا اینست که این فساد‌های مالی و اداری روزبه روز ابعاد گسترده‌تری می‌گیرند و با گذشت زمان از نهادهای اقتصادی و عمرانی به نهادهای فرهنگی،آموزشی، محیط زیست و همه نهادهای دولتی سرایت می‌کند. با مقایسه با دهه‌های گذشته سابقا فساد مالی شاید بیشتر مربوط به افراد یا بانک‌های دولتی می‌شد ولی در دهه نود حجم گسترده‌ای از فساد در همه نهادها حتی سازمان‌هایی که غیر‌اقتصادی هستند رسوخ کرده است. استان سمنان با جمعیتی کم در چهل سال گذشته به لحاظ سلامت دستگاه‌های اجرایی رتبه برتر را در کشور داشته است، اینک در یک سال گذشته شاهد چندین پرونده فساد مالی و اداری در سطوح بالای مدیریتی است که منجر به برکناری مدیران کل در این استان شده است و یقینا این روند در استان‌های پر جمعیت کشور به صورت شدیدتر و پنهان وجود دارد.
با مداقه بیشتر در این موضوع این نکته به ذهن می‌آید که انگار ارتشا و اختلاس در سیستم دولت شکل عادی و عمومی به خود گرفته است و عده‌ای در تلاش‌اند به هراندازه که توان دارند منابع عمومی را غارت کنند و از غافله جا نمانند و با توجه به حاشیه امنی که به واسطه رابطه و رانت کسب کرده‌اند از هیچ قانون و نهادی ترس و واهمه ندارند. بحران غارت به همه جا سرایت کرده هیولای هفت سر فساد روزبه روز ریشه دوانده و همه دستگاه‌های دولتی را فراگرفته است. ذکر چند نکته در این موضوع حائز اهمیت است.
اولین نکته‌ای که درباره شروع این مفاسد در کشور به ذهن می‌آید موضوع تحریم و دور زدن تحریم است.به هم خوردن سازوکار کانال‌های اقتصاد در کشور یقینا مراودات اقتصادی و مالی را منحرف می‌کند و نقطه شروع فساد است. در این بین عده‌ای عامدا بدنبال منافع شخصی هستند و از برگشتن تحریم‌ها استقبال می‌کنند. کاسبکاران تحریم در همه دولتها وجود دارند و به بدنه دولت متصل اند.لذا اقتصاد ما که به فروش نفت و اقتصاد بین‌الملل گره خورده است موضوع سیاست خارجه و تعامل با دولتهای خارجی باید بطور دقیق‌تر و با حساسیت بالایی مورد توجه قرار گیرد چون مردم ایران نه تنها چهار دهه بواسطه تحریم‌های بین‌المللی به رشد و توسعه اقتصادی شایسته دست نیافته اند بلکه فسادهایی که تحریم‌ها به همراه می‌آورد همه اعتماد و اعتبار بین دولت و ملت را تخریب کرده و زیان آن چه بسا از خود تحریم‌ها شدید‌تر است لذا حاکمان باید توجه داشته باشند هنگامی که سیاست انزوا در روابط بین الملل اخذ شده باید ساز وکارهای جدی در برخورد با عوارض و آسیبهای خلق شده از این تصمیم در داخل گرفته شود و نقطه شروع گسترش فساد در اینجاست که تغییر وضعیت به شرایط بحران همیشه و عامدا با کندی در تصمیم گیریهای برخی مسئولین بوده و شرایط تحریم با شرایط عادی یکسان انگاشته می‌شود.
نکته دوم به بزرگ شدن دولت مربوط می‌شود. در این چهار دهه به جهت ایجاد نهادهای انقلابی در سازمان‌های اداری و نظامی با حجم گسترده افزایش نیروهای دولتی و به همان اندازه افزایش تصدیگری دولت مواجه هستیم. تجربه ثابت کرده گسترش بروکراسی اداری در یک اقتصاد تک‌محصولی دولتی یقینا بیشترین رانت و فساد را ایجاد خواهد کرد و از این منظر بهترین روش مبارزه با فساد ادغام کردن نهادهای موازی و موازی کاری و تلاش برای رسیدن به دولت حداقلی است.
نکته سوم عدم شفافیت است. گسترش فساد هر روز پرونده‌ها سنگینی را به حجم بالای پرونده فساد در قوه قضاییه می‌افزاید و این افزایش پرونده‌ها خود معضلی در سیستم قضایی شده است و هزینه بالایی برای رسیدگی به فساد روزافزون به حکومت تحمیل می‌شود.
لذا شایسته است از یک جایی یک تصمیم سخت در سطوح بالای حکومت گرفته شود و شفافیت و نظارت در عملکرد مدیران مورد توجه قرار گیرد. چنانچه همه دولتمردان در اطاق شیشه‌ای قرار بگیرند یعنی همه اطلاعات غیر امنیتی مربوط به فعالیت دستگاه‌ها و نهادهای حاکمیتی در دسترس مردم قرار گیرد مردم بهترین ناظر هستند و دیگر نیازی به دستگاه‌های عریض و طویل حراستی و بازرسی نیست.
چنانچه انگیزه جدی در این کار باشد با استفاده از تکنولوژی اطلاعات می‌توان فساد را ریشه‌کن کرد.
بروز و ظهور فساد مالی و اداری در کشورهایی که اقتصاد دولتی دارند به ویژه در دوره نوسازی و گذار، امری طبیعی است ولی در کشور ما حالت افسارگسیختگی و فراگیر به خود گرفته است و ادامه این وضع اعتماد بین جامعه و دولت را خدشه‌دار کرده موجب بحران مشروعیت می‌گردد.لذا شایسته است قوای سه گانه با استفاده از تجربه دیگر دولت‌ها در مبارزه با فساد، با کاهش تصدی‌گری دولت و افزایش شفافیت و نظارت عمومی به مبارزه با این معضل گام‌های اساسی بردارند.
7339/6103
انتهای پیام

منبع: جماران

کلیدواژه: 40 سالگی انقلاب بودجه 98 استان سمنان جامعه دستگاه های اجرایی دستگاه های دولتی رشد و توسعه 40 سالگی انقلاب بودجه 98 امام خمینی س سید مصطفی خمینی سید احمد خمینی سید حسن خمینی انقلاب اسلامی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۱۰۹۷۱۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

درویشیان: گشت ارشاد مدیران با جدیت اجرا شده است

نماینده ویژه رئیس‌جمهور در امر مبارزه با فساد گفت: گشت ارشاد مدیران با جدیت و بدون اغماض در دولت مردمی اجرا شده است. - اخبار سیاسی -

به گزارش حوزه دولت خبرگزاری تسنیم، حجت‌الاسلام حسن درویشیان نماینده ویژه رئیس‌جمهور در امر مبارزه با فساد در نشست شورای اداری استان تهران با اشاره به ابلاغ اصول 12گانه رئیس جمهور در پیشگیری و مبارزه با فساد، به تشریح گشت ارشاد مدیران پرداخت و افزود: برای جذب و تقویت مشارکت مردمی که مورد تاکید معظم رهبری در شعار امسال نیز قرار گرفته است، نیازمند تسهیل در مسیر سرمایه‌گذاری و راه‌اندازی کسب و کار بخش خصوصی هستیم. به طور مثال اقدام وزارت اقتصاد در حذف امضاهای طلایی در این دولت می‌تواند نمونه برجسته‌ای از این اقدام باشد و همه دستگاه‌های اجرایی هم در این مسیر هستند.

رئیسی: گشت ارشاد مدیران در دستورکار وزرا باشدوی ضرورت نظارت در کشور را مورد تاکید قرار داد و گفت: اگر بهترین قانون را داشته باشیم و بهترین برنامه را هم تدوین کنیم اما به نظارت آن‌طور که باید توجه نکنیم، قطعا با مشکل مواجه خواهیم بود. نظارت به معنی عدم اعتماد به مدیران نیست و معتقدم مدیران اجرایی کشور، سرمایه معنوی و پشتوانه نظام هستند. مهمترین راه صیانت از مدیر، نظارت و نگهداری اوست. بسیاری از مدیرانی که پرونده‌ای برای آنها در محاکم تشکیل شده، به دلیل عدم نظارت بر زیرمجموعه یا عدم اطلاع کافی از قوانین و آئین‌نامه‌ها دچار مشکل شده‌اند.

نماینده ویژه رئیس‌جمهور در امر مبارزه با فساد با بیان این‌که در اصول 12گانه ضدفساد آیت‌الله رئیسی، هیچ خط قرمزی نداریم، تصریح کرد: رئیس جمهور فرمودند نباید هیچ حدود و ملاحظه‌ای در برخورد با فساد باشد، پس بازرسی و نظارت در همه سطوح و همه زمان‌ها جاری است. البته رد نمی‌کنم که گاهی ممکن است مدیری تحت فشار سیاسی یا غیرسیاسی باشد اما موظف است از مسیر حق و قانون خارج نشود و از توصیه‌ها تاثیر نپذیرد؛ گشت ارشاد مدیران با جدیت و بدون اغماض در دولت مردمی اجرا شده است.

درویشیان با ذکر تعبیر رهبر معظم انقلاب از مبارزه با فساد در دستگاه اجرایی، اظهار کرد: ایستادگی در برابر اژدهای هفت سر به فرموده رهبر معظم انقلاب، ممکن است باعث تبعاتی شود اما باید مقاومت کرد. ما هم پشتیبان چنین مدیرانی هستیم، به طور مثال مدیر منابع طبیعی یکی از شهرستان‌های شمالی به دلیل اجرای قانون با فشارهای افراد سیاسی و دستور مدیر استانی عزل شده بود، ولی به این نوع برکناری ورود کردیم و مدیر شجاع مذکور را به جایگاه قبلی در همان شهر بازگرداندیم. حتی اصرار مدیرکل استان مبنی بر ارتقای او را رد کردیم و گفتیم باید به همان اداره شهرستان برگردد تا همگان، جدیت دولت در حمایت از مبارزان با فساد را ببینند و درس عبرت شود.

وی خطاب به مدیران اجرایی استان تهران، توجه آن‌ها را به نامه امیرالمؤمنین(ع) به مالک اشتر معطوف کرد و گفت: حضرت که به رئوفیت و گذشت زبانزد بودند، فرمودند "مفسدان را نقره داغ و خادمان را حمایت و تشویق کن" این رویه نصب العین دولت خدمتگزار سیزدهم است.

نماینده ویژه رئیس‌جمهور در امر مبارزه با فساد به مسائل اصلی و محوری استان تهران هم پرداخت و اظهار کرد: اجرای قانون هوای پاک در تهران حیاتی است و دستور ویژه رییس‌جمهور برای پیگیری هوای پاک، دغدغه ملی است و فقط استانداری مسئول آن نیست و همه دستگاه‌ها باید پای‌کار باشند.

درویشیان با اشاره به اینکه حاشیه‌نشینی در کنار تقاضای فراوان برای سکونت موقت در مناطق خوش آب و هوای اطراف تهران و استان‌های همجوار شمالی و تفرج‌گاه‌های خصوصی باعث افزایش قیمت زمین و وقوع بزه‌های مختلف از جمله کلاهبرداری در معاملات و تغییر کاربری باغات و مزارع کشاورزی شده است، گفت: عدم توجه به حریم جاده و بستر رودخانه‌ها و تصرفات غیرقانونی باید متوقف و با جزای سنگین مواجه شود. اصلاح مرز تقسیمات کشوری و تعیین مرز شهرستان‌های تهران، ایمنی بازار تهران با قدمت تاریخی و اهمیت اقتصادی، و توجه به مقوله آموزش در ارتقا سلامت نظام اداری هم از دیگر سرفصل‌های مهم استان است که باید به آن اهتمام ورزید.

وی در پایان توصیه‌ای به مدیران استان تهران کرد و گفت: به اسناد بالادستی توجه کنید، آن‌ها را مطالعه کنید. از جمله اصول یاری‌رسان به مدیران در موفقیت همین اصل مهم است. از نگاه بخشی و جزیی و آلوده به سیاست و برخورد حزبی دوری کنید. شما مکلف به اجرای سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری و ریاست جمهوری هستید و نباید تحت تاثیر جریانات سیاسی باشید.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • دولت اژدهای هفت سر فساد را در بخش‌های مختلف شناسایی کند
  • مبارزه با فساد در الوند پایان نمی‌پذیرد
  • درویشیان: گشت ارشاد مدیران با جدیت اجرا شده است
  • دولت با کسی تعارف ندارد
  • گام اول به سمت دولت تنظیم‌گر برداشته شد
  • اعلام تحریم های ایران علیه افراد و نهادهای آمریکایی و انگلیسی/  نامه ایران به شورای امنیت در رد اتهامات اسرائیل/ حمله آمریکا و انگلیس به شمال یمن/ اعلام برگزاری رزمایش نظامی آمریکا و پاکستان
  • شبکه ملی تنظیم‌گری ایران رونمایی شد
  • انتقاد کره شمالی از تحریم‌های اخیر آمریکا علیه ایران
  • شکایت از جرایم اداری به کمک وکیل کیفری
  • بخش خصوصی؛ ضد تحریم، ارزآور