Web Analytics Made Easy - Statcounter

بین ایران و عراق طی دو دهه گذشته پرونده‌های مهمی باز مانده بود که بنا بر مشکلات داخلی عراق، مسئولین این کشور تاکنون برای حل آنها اقدامی نکرده بودند. ۲۵ اسفند ۱۳۹۷ - ۰۹:۱۷ بین الملل آسیای غربی دیپلماسی ایران نظرات - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان هفته گذشته پس از 5 سال به عراق سفر کرد تا در دیداری سه روزه با مقامات سیاسی و دینی این کشور، راههای توسعه روابط و افزایش مروادات دو کشور را هموارتر کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مقامات عراقی از اینکه رئیس جمهور ایران طی 5 سال گذشته به کشورشان سفر نکرده بود در حالیکه آنها چندین بار به تهران آمده بودند، گله مند بودند.

اما گویا استدلال طرف ایرانی این بود که تا زمانیکه توافق مهمی حاصل نشود، صرف، سفر اهمیت چندانی ندارد.

علیرغم روابط بسیار خوب دو کشور در سطوح سیاسی، فرهنگی و اجتماعی که پس از فروپاشی رژیم صدام شکل گرفته، برخی مسائل فی مابین هنوز لاینحل باقی مانده و یا در طول این دوره شکل گرفته بود که نیازمند راه حل اساسی بود.

میله گذاری و ترسیم دقیق مرزها، وضعیت رود مرزی اروند رود یا شط العرب و همینطور موضوع روادید بین اتباع دو کشور از جمله مسائلی بود که از گذشته باقی مانده علیرغم روابط خوب مقامات دو کشور، در سوی طرف عراقی اراده جدی برای حل این مسئله وجود نداشت.

قرارداد الجزایر

پس از انعقاد قرارداد الجزایر بین ایران و عراق در سال 1975، رژیم بعث و بخصوص صدام با این بهانه که این قرارداد یکسویه به نفع ایران بوده اقدام به زیرپا گذاشتن آن کرده یکی از بهانه های جنگ علیه ایران را رقم زد.

پس از سقوط صدام نیز دولتمردان عراقی ترجیح دادند که آن را مسکوت بگذارند.

گزارش: عصر طلایی ایران و عراق در "الجزایر"؛ قراردادی که صدام پاره کرد دوباره احیا شدسفر راهبردی روحانی به عراق؛ از احیای توافقنامه الجزایر پس از 43 سال تا رایگان شدن ویزا

 

ابراهیم جعفری، نوری مالکی و حیدر العبادی نخست وزیرانی بودند که ترجیح دادند وارد این موضوع حساس و تنش زا نشوند. در دوره آنها مسائل داخلی اولویت داشت به مسائل منطقه ای چالش برانگیز لذا وارد این موضوعات نشدند.

در دوره عادل عبدالمهدی اما ماجرا کمی تفاوت داشت. طبق تقسیم بندی نانوشته ای که بین نخست وزیر و رئیس جمهور در این دوره شکل گرفت، عبدالمهدی سامان دادن به اوضاع داخلی را برعهده گرفته و برهم صالح نیز احیای پست ریاست جمهوری و روابط منطقه ای و بین المللی را در برنامه خود قرار داده است.

این مسئله باعث شد تا با فراغ بال بهتری نسبت به دولتمردان گذشته بتوانند وضعیت را بهتر مدیریت کنند.

بر این شرایط نیز باید پیروزی عراق بر تروریسم داعش را نیز افزود که بار بزرگی از دوش دولتمردان عراقی برداشته است.

از ماههای گذشته و با جدیتر شدن سفر روحانی به عراق، مذاکرات برای حل و فصل مسئله قدیمی قرارداد الجزایر جدیتر شد و از طرف ایرانی، سیدعباس عراقچی با همتای عراقی خود نزار خیر الله که از قدیمیترین و کاراترین نیروهای وزارت خارجه این کشور است، مذاکرات سختی را آغاز کردند. توافقی که تاریخ ساز شد.

عبدالمهدی پیش از سفر روحانی به عراق اعلام کرده بود که به دنبال تعیین نهایی سرنوشت پرونده های راهبردی با رئیس جمهور ایران هستیم.

گفت‌وگوی روحانی و "عبدالمهدی" در زمینه‌ همکاری‌های مشترک دو کشورعادل عبدالمهدی: مصمم به توسعه روابط همه جانبه با ایران هستیمدیدار روحانی با عادل عبدالمهدی+عکس

 

شط العرب یا اروند رود محور دیگر مذاکرات تهران-بغداد بود که طی سالیان گذشته تبدیل به یک معضل شده بود.

لایروبی نشدن این رودخانه و نحوه تقسیم آن باعث شده بود تا این پتانسیل عظیم اقتصادی برای دو کشور تبدیل به یکی از مسائل سیاسی فی مابین شود.

موضوعات فنی از قبیل مشخص کردن خط قعر رودخانه، تغییر مسیر رودخانه به سمت ایران و لایروبی نشدن آن طی سالیان گذشته همواره مسئله ساز شده بود که در سفر عراقچی به عراق و نزار خیر الله به تهران در مذاکراتی سخت و فشرده که گاهی به تنش و جر و بحث نیز می انجامید به توافق جامعی دست یافته شد.

موضوع مشخص شدن خطوط مرزی و میله گذاری ها نیز در این مذاکرات به سرانجام رسید تا بحث پر چالش تعیین نقاط مرزی بین دو کشور حل شود.

در بیانیه پایانی منتشر شده بین روسای جمهور دو کشور آمده است: در خصوص شط العرب، طرفین بر عزم راسخ خود بر اجرای "عهدنامه مربوط به مرز دولتی و حسن همجواری بین ایران و عراق" مورخ 13 ژوئن 1975 و پروتکلهای ضمیمه و موافقتنامه های تکمیلی آن، با حسن نیت و با دقت، تأکید کردند و براین اساس، طرفین تصمیم گرفتند تا عملیات مشترک پاکسازی و لایروبی شط العرب را به منظور بازگرداندن کانال اصلی قابل کشتیرانی (تالوگ) بر اساس عهدنامه 1975 مذکور و پروتکل مربوطه آن در اسرع وقت آغاز کنند.

سفر اتباع دو کشور و مسئله روادید

موضوع لغو روادید یکی دیگر از موضوعاتی بود که طی دو دهه اخیر بین ایران و عراق پررنگ شده و طرف عراقی آمادگی لازم برای اجرای این امر را نداشت.

هر ساله بیش از 5 میلیون نفر از اتباع دو کشور در حال تردد هستند که لغو روادید یا رایگان شدن آن می تواند تاثیر قابل ملاحظه ای بر افزایش این تعداد داشته باشد.

رایگان شدن صدور روادید بین دو کشور از اوایل فرودین ماه سال آینده باعث خوشحالی دو ملت شده و باید زین پس شاهد افزایش چشمگیری در تردد آنها باشیم.

توسعه روابط اقتصادی و بانکی

روابط اقتصادی ایران و عراق در حال حاضر حدود 12 میلیارد دلار است که طرف تهرانی چشم انداز 20 میلیارد دلاری برای آن ظرف 2 سال آینده را در نظر گرفته است.

موافقتنامه های تجاری برای تسهیل در توسعه روابط اقتصادی تهران-بغداد نظیر همکاری های بیشتر بانکی، تسهیل صادرات خدمات فنی مهندسی به عراق و برنامه ریزی برای ایجاد چند شهرک صنعتی درعراق می تواند در شرایط فعلی که تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران در جریان است، افزایش روابط اقتصادی را به همراه خواهد داشت.

دیدار با قشرهای مختلف مردمی و مراجع عظام عراق

حسن روحانی در سفر خود علاوه بر دیدارهای رسمی با مقامات سیاسی عراق با رهبران احزاب و گروهها و مراجع نجف نیز دیدار و گفتگو کرد.

دیدار با سید عمار حکیم رهبر جریان حکمت، نوری مالکی رهبر دولت القانون، حیدرالعبادی رهبر ائتلاف نصر، هادی عامری رهبر ائتلاف فتح، سران حشد شعبی و رهبران عشایر عراق از جمله این دیدارها بود که نشان از عمق روابط داشت.

رئیس جمهور کشورمان در پایان سفر خود به نجف رفته و با مراجع این از جمله آیت الله سید محمد سعید حکیم، آیت الله بشیر نجفی، آیت الله محمد اسحاق فیاض و بخصوص آیت الله سید علی سیستانی مرجعیت عالی نجف که رهبری دینی عراق را نیز بر عهده دارد، دیدار و گفتگو کرد.

دیدار حسن روحانی با آیت‌الله سیستانی در نجف + عکسروحانی از بیت امام خمینی در نجف بازدید کردروحانی در دیدار آیت الله محمد سعید حکیم چه گفت؟بیانیه دفتر آیت الله سیستانی درباره دیدار با روحانی؛ استقبال از روابط عراق با همسایگان

 

این دیدارها نیز نشان داد که روابط ایران و عراق علاوه بر سطوح سیاسی، اقتصادی و فرهنگی، در سطح دینی نیز بسیار گرم بوده و در هر چهار بعد روابط شاهد گسترش و توسعه روابط در سطوح بسیار بالا هستیم.

حسن روحانی پس از 5 سال به عراق سفر کرد و باید گفت که نتایج حاصل شده از این سفر نشان می دهد که علاوه بر موفقیت راهبردی برای کشور، باید شاهد توسعه هر چه بیشتر روابط تهران-بغداد در آینده باشیم.

یادداشت علی حیدری کارشناس مسائل خاورمیانه

انتهای پیام/

R36361/P36442/S8,90,95/CT4 واژه های کاربردی مرتبط اخبار ایران (بین‌الملل) اخبار "عراق" حسن روحانی

منبع: تسنیم

کلیدواژه: اخبار ایران بین الملل اخبار عراق حسن روحانی اخبار ایران بین الملل اخبار عراق حسن روحانی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۱۲۴۸۲۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هوشمندی ایران در از سرگیری سوآپ گاز ترکمنستان، تمدید صادرات گاز عراق و تکمیل خط لوله صلح

صنعت نفت و گاز طی سال های گذشته هدف تحریم ها قرار گرفتند و برای فروش آن ها از مبادی رسمی با مشکلات عدیده ای روبرو شدیم. هدف تحریم کنندگان این بود که از طریق مسدود کردن راه های کسب درآمدهای ارزی کشور به دولت فشار بیاورند که در مذاکرات تسلیم شود. اما در نهایت این اتفاق نیفتاد و راه هایی برای فروش نفت و گاز کشور پیدا کردیم. فروش گاز کشور از طریق خطوط لوله صورت می گیرد و مشتریان ما همسایگان هستند. در همین راستا، وزارت نفت به اعمال دیپلماسی فعال انرژی به منظور ایجاد بستری برای فروش گاز کشور مبادرت کرد.  در چارچوب سیاست های وزارت نفت شاهد اقداماتی همچون بهبود روابط با ترکمنستان و از سرگیری سوآپ گاز از این کشور و تلاش برای احیای خط لوله صلح (ایران-پاکستان-هند) هستیم.

بسیاری از کارشناسان اعتقاد دارند که فروش نفت و گاز کشور در شرایط تحریم بر اثر به اجرا گذاشتن دیپلماسی فعال انرژی توسط دولت فعلی حاصل شد.  سهراب دل انگیزان، استاد اقتصاد دانشگاه رازی در خصوص دیپلماسی فعال انرژی کشور طی سال های گذشته و حل و فصل مشکلات مان با همسایگان در حوزه انرژی خاطرنشان کرد: منطقی است که باید در تبادلات انرژی خود را در منطقه بهبود ببخشیم و از این فرصت نهایت بهره برداری را داشته باشیم.

وی ادامه داد: موفقیت در حوزه توسعه روابط با همسایگان در حوزه انرژی بسیار کلیدی و مهم است زیرا که ارتباط با همسایگان در حوزه انرژی به کاهش هزینه های حمل و نقل، بهبود روابط سیاسی و تقویت ارتباطات مرزی منجر می شود و به لحاظ کاهش هزینه ها و افزایش بهره وری به نفع ماست. به همین دلیل، دیپلماسی انرژی به اجرا گذاشته شده توسط دولت اهمیت دارد. از همین رو دولت توانست هوشمندی خوبی در زمینه از سرگیری سوآپ گاز با ترکمنستان، تمدید صادرات گاز عراق و تکمیل خط لوله صلح داشته باشد.

استاد اقتصاد دانشگاه رازی خاطرنشان کرد: با توجه به تمامی آنچه در بالا گفته شد، احیای روابط مان با ترکمنستان و از سر گیری سوآپ گاز از این کشور مثبت ارزیابی می شود.

دل انگیزان گفت: برنامه ریزی برای افزایش مبادلات انرژی با پاکستان در وزارت نفت کشور اقدام درستی است. از ابتدا در چارچوب اکو ایران، پاکستان و ترکیه به عنوان بنیانگذاران این سازمان مکلف بودند در بخش هایی که در حوزه های مشترک قرار دارند، رابطه تهاتری با یکدیگر برقرار کنند.

وی ادامه داد: پاکستان به دلیل برخی مشکلات در صدد است که به تقویت روابط با کشورهای همسایه فارغ از مخالفت آمریکا بپردازد. این فرصت خوبی برای تهران است که به تقویت روابط در حوزه انرژی با اسلام آباد بپردازد. در همین ارتباط، قرار شده است که پاکستان خط لوله صلح را در بخش مربوط به خودش تکمیل کند که اتفاق خوبی است.

استاد اقتصاد دانشگاه رازی خاطرنشان کرد: در برقراری روابط با پاکستان باید مراقبت کنیم که تبادلات با پول ایران و یا پول دو طرف صورت بگیرد. همچنین باید به دنبال انعقاد قراردادهای بلندمدت با اسلام آباد باشیم.

دل انگیزان گفت: کلیت دیپلماسی انرژی به اجرا گذاشته شده توسط وزارت نفت از این منظر که دولت را وارد ارتباطات مسالمت آمیز با کشورهای همسایه می کند، بسیار قابل قبول است.

وی ادامه داد: به اجرا گذاشتن سیاست هایی همچون توسعه زنجیره ارزش محصولات و صدور خدمات فنی و مهندسی به دیگر کشورها مثبت ارزیابی می شود. همچنین در زمینه صدور خدمات فنی و مهندسی نیز باید دقت کنیم که ظرفیت خود را برای نگه داشت متخصصان در داخل حفظ کنیم و این سیاست بستری برای خروج متخصصان از کشور نشود.

زهرا طوسی

دیگر خبرها

  • نگاه جمهوری اسلامی ایران به آفریقا راهبردی و مبتنی بر منافع جمعی است
  • رئیس جمهور: نگاه جمهوری اسلامی ایران به آفریقا راهبردی و مبتنی بر منافع جمعی است
  • نگاه ایران به آفریقا راهبردی و مبتنی بر منافع جمعی است
  • رئیس جمهور: نگاه ایران به آفریقا راهبردی و مبتنی بر منافع جمعی است
  • نگاه ایران به آفریقا، راهبردی و مبتنی بر منافع جمعی است
  • هوشمندی ایران در از سرگیری سوآپ گاز ترکمنستان، تمدید صادرات گاز عراق و تکمیل خط لوله صلح
  • بازخوانی سفر اردوغان به عراق/ اهداف ژئوپلیتیکی ترکیه به بهانه مناسبات ژئواکونومیک
  • مناسبات دوجانبه و مهمی میان ایران و پاکستان وجود دارد
  • اتصال اروپا به خلیج فارس از طریق ترکیه و عراق | مسیر ترانزیت جدید بدون ایران
  • بررسی موضوع تسهیل صادرات محصولات کشاورزی به عراق