Web Analytics Made Easy - Statcounter

تهران- ایرنا- زیست ‌بوم ایران با بحران هایی گسترده دست ‌وپنجه نرم می‌کند. ضعف در قوانین و مقررات موجود و به روز نبودن آنها از یکسو و نداشتن جایگاه درخور در نظام بودجه ‌ریزی از سویی دیگر در کنار پافشاری بر خودکفایی گندم و سدسازی های گسترده در سال‌های پیشین بر ژرفای این بحران‌ها افزوده است.

به گزارش «مردم‌ سالاری»، پافشاری بر خودکفایی گندم در حالی که کشور از زیرساختهای لازم در کشاورزی و آب کافی برخوردار نبود فاجعه‌ ای تمام‌عیار برای زیست‌بوم ایران آفریده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این اقدام که همراه با کندن چاه‌ های ژرف‌ و نیمه ‌ژرف بود به کاهش آبهای زیرزمینی و نشست زمین انجامید. بلندای آب ‌های زیرزمینی در 70 دشت کشور، که نیاکان ما هزاران سال بی آسیب زدن به زیست ‌بوم ایران در آنها کشاورزی می‌کردند، بیش از دو متر کاهش یافت! در حالی که بر پایه‌ استانده‌های جهانی، نشست چهار میلی‌متری زمین بحران به شمار می‌آید، برپایه‌ گزارش سازمان زمین ‌شناسی، برخی از نواحی تهران، به ویژه در دشت‌ های غربی و جنوب غربی، روزانه یک میلی‌متر (سالانه 36 سانتی‌متر) نشست می‌کنند که بر این پایه، بدبختانه،‌ تهران رکورددار بالاترین میزان فرونشست زمین در جهان است. پیش‌تر نیز در گزارشی در «مردم‌سالاری» از فرونشست تهران گفتیم و نوشتیم که هر گوشه‌ای از کلانشهر تهران با خطر فرونشست زمین و ایجاد فروچاله‌ها روبرو است که نه تنها می‌تواند جان شهروندان را بگیرد که می‌تواند با تخریب زیرساخت‌ها، همچون فرونشست در شبکه‌ گازرسانی، به بحرانی بزرگ بینجامد. در گزارشی دیگر نیز از فاجعه‌ فرونشست دشت‌های ایران نوشتیم و گفتیم که نمونه‌ های فرونشست زمین در دشت کاشمر و رفسنجان به 30 سانتی‌متر افزایش یافته است!

سدسازیهای بی‌رویه نیز عاملی دیگر در ویرانی زیست‌ بوم کشور بوده است. در این سالها حقابه‌ طبیعی بیشتر تالابهای پایین‌دست قربانی سده‌ها شده‌اند و تالابهایی که هزاران سال در این سرزمین پاییده بودند خشک شدند تالاب ها و دریاچه‌هایی همچون ارومیه، بختگان، مهارلو، گاوخونی و ... .

نتیجه‌ این رفتارهای غیر علمی و نادرست با زیست ‌بوم ایران، بیابان‌زایی، ایجاد شکاف‌هایی ژرف در سطح زمین، کاهش برگشت ‌ناپذیر تمام یا بخشی از مخازن آب زیرزمینی و در کل کاهش پایداری محیط زیست کشور و افزایش ریزگردها در 22 استان ایران و رکورد جهانی آلودگی تهران است.

ویرانی زیست ‌بوم ایران ‌زمین در این چهار دهه، هشدار معاونت پژوهش ‌های زیربنایی مرکز پژوهش ‌های مجلس شورای اسلامی را نیز در پی داشته تا آنجا که این مرکز در گزارشی وضع موجود را چنین تحلیل کرده است: «محیط زیست ایران در طی چهل سال اخیر تحت تأثیر عوامل نگران‌کننده‌ای است که بحرانهای زیادی را در کنار آلودگی‌های زیست ‌محیطی با مسئولیت کامل انسان به بار آورده است. تخریب جنگل و مراتع، آلودگی آبها، آلودگی و تخریب خاک، آلودگی هوا و سایر موارد که منجر به بروز بحران در محیط زیست و ورود آسیب فراوان به زیست‌بوم کشور شده از جمله‌ این موارد است.» این مرکز دلیل اثبات‌کننده‌ این امر را شاخص عملکرد زیست‌ بوم دانسته است. این شاخص هم‌اکنون سنجه‌ سنجش پیشرفت کشورها در زمینه‌ زیست‌ بوم است و هر دو سال یکبار در نشست جهانی اقتصاد در داووس با همکاری دانشگاه ییل و کلمبیا منتشر می‌شود.

بر پایه‌ گزارش‌های تا کنون منتشر شده، جمهوری اسلامی ایران در سال 2006 جایگاه 53 شاخص عملکرد زیست‌بومی را در جهان داشته، در سال 2008 جایگاه 67، در سال 2010 جایگاه 60 و در سال 2012 به جایگاه 114 سقوط کرده است. پس از آن در سال 2014 توانسته است از میان 178 کشور جهان جایگاه 83 را به دست آورد، ولی در گزارش سال 2016 به جایگاه 105 از میان 180 کشور جهان تنزل کرده و در رده‌ کشورهایی با عملکرد ضعیف در زیست‌بوم جای گرفته است:

به هر روی، اجرا نکردن قوانین موجود در کشور و قوانین پذیرفته شده‌ جهانی، افزون بر مشکلات مدیریتی و ساختاری، برآمده از عواملی گوناگون است که از این میان می‌توان به تعدد قوانین و مقررات زیست‌محیطی که مایه‌ سردرگمی‌اند اشاره کرد.همچنین نبود ضمانت اجرایی قوی در قوانین زیست‌محیطی در کنار به روز نشدن و تدوین نشدن قانونهای تازه در حوزه‌های گوناگون زیست‌بوم بهانه‌ای برای اجرا یا تعلیق و تعطیلی قوانین موجود پیش آورده است.

همچنین تناسب نداشتن جرائم با خسارات وارده بر زیست‌بوم و تعیین نکردن دقیق ارزشهای اقتصادی عوامل زیست‌محیطی، مشکلاتی دوچندان را در نظارت، پایش واجرایی کردن قوانین زیست‌محیطی موجود و عملکرد نهادهای فعال در این زمینه، به ویژه سازمان حفاظت از محیط زیست، پدید آورده است.

بر همین پایه بوده که مرکز پژوهش های مجلس پیشنهاد کرده است که «در ساختار مدیریتی این سازمان تجدید نظر جدی صورت پذیرد.» هر چند تا زمانی که بایستگی های زیست‌ محیطی در نظام برنامه‌ریزی و بودجه‌ریزی کشور جایگاه راستین خود را نیابد کاری بزرگ نمی‌توان کرد و این امری است که تا امروز انجام نشده و بی‌توجهی به بحرانهای زیست‌محیطی تا آن اندازه است که بودجه‌ محیط زیست، فقط یک دهم درصد بودجه کل کشور است!

منبع: روزنامه مردم سالاری،1397،12،25
گروه اطلاع رسانی**9117**2002

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اقتصاد روزنامه مردم سالاري

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۱۲۵۱۸۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تحریم ها عامل رشد صنعت دارو و تجهیزات پزشکی ایران

به گزارش خبرگزاری مهر، سید حیدر محمدی، در دیدار با معاون امور دارویی و تجهیزات پزشکی وزیر بهداشت سوریه با اشاره به وضعیت بازار دارویی و تجهیزات پزشکی در ایران، گفت: یکی از دلایل رشد صنعت دارو و تجهیزات پزشکی در ایران طی سال‌های اخیر عدم همکاری برخی از کشورها و القای تحریم‌های ظالمانه بوده است.

وی با بیان اینکه امروز ایران به عنوان یکی از تولیدکنندگان و صادرکنندگان در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی در منطقه شناخته می شود، افزود: یکی از مؤلفه های مؤثر برای رقابت در بازارهای صادراتی توجه ویژه به کیفیت است. در کنار تأمین دارو و تجهیزات پزشکی در کشور سعی کردیم کیفیت این فرآورده‌ها را ارتقا داده و صادرات را به بازار منطقه تقویت کنیم.

محمدی با اشاره به وضعیت مطلوب روابط سیاسی و اقتصادی ایران و سوریه، خاطرنشان کرد: قطعاً به دنبال کمک به تأمین تجهیزات و دارو و حتی انتقال دانش در این زمینه به کشور سوریه هستیم و امیدواریم این کشور نیز در آینده نزدیک بتواند ساختار سلامت خود را بازآرایی کند.

همچنین، «رزان سلوطه» معاون امور دارویی و تجهیزات پزشکی وزیر بهداشت سوریه ضمن تقدیر از همکاری های ایران در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی با کشور سوریه، گفت: به دنبال توافق صورت گرفته در دو سال گذشته موفقیت های خوبی در زمینه های مختلف این همکاری ذکر شده ایجاد شد.

وی افزود: ایران نقش مهمی در خصوص تأمین دارو و تجهیزات پزشکی در بازار سوریه دارد و تقاضا داریم جمهوری اسلامی ایران در تأمین برخی از واکسن های موردنیاز، ما را یاری کند.

کد خبر 6093750 حبیب احسنی پور

دیگر خبرها

  • اصفهان برخوردار از تفکر پایداری است/ کلنگ دفتر شورای استان را به زمین خواهیم زد
  • بازدید مدیر عامل شرکت بازرگانی دولتی ایران از مراکز خرید گندم در خوزستان
  • آماده‌سازی یک میلیون قطعه زمین مسکن ملی در کشور
  • پاسخ قاطع سفیر ایران به ادعای نخست‌وزیر دانمارک
  • هشدار جایگزینی گندم تولیدی در واحد‌های خوراک دام و طیور
  • هشدار جایگزینی گندم تولیدی در واحدهای خوراک دام و طیور
  • تحریم ها عامل رشد صنعت دارو و تجهیزات پزشکی ایران
  • کارگران عامل مهم توسعه اقتصادی کشور هستند
  • ویرانی، آوارگی و فاجعه؛ سودان یک سال پس از جنگ
  • اجازه فعالیت به ۳ کارخانه سیمان در یک دشت ممنوعه / مجوزهای عجیب دولت بر ضد محیط زیست که در هیچ‌ جای جهان شبیه آن وجود ندارد / نابودی آب و خاک و زمین در نزدیکی تهران (فیلم)