Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش حوزه ادبیات  گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، دنیای ویژه «کتاب و کتابخوانی» به گروهی خاص و ویژه تعلق نداشته و هر فرد جامعه باید با کتاب مانوس باشد. از همین منظر، مطالعه باید به عنوان یک نیاز و احساس دائمی لازم و روزانه در میان عامه مردم رایج و مطرح باشد تا افراد جامعه به خواندن و مطالعه ترغیب شده و فرهنگ کتابخوانی رواج یابد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هرگاه ضرورت کتابخوانی و اهمیت آن برای مردم تفسیر و تعبیر شود در آن صورت در هیچ جایی نباید فردی یافت شود که با مطالعه بیگانه باشد. با این حال جای تاسف است که عادت به مطالعه و کتابخوانی، جایگاهی در رشد همه جانبه سطوح اجتماع‌ها پیدا نکرده است بنابراین باید با تلاشی جمعی و همگانی و با حمایت ارگان‌های مختلف دست به کار شد.

ناصر امین‌زاده مدیر فرهنگی هنری منطقه ۸ و فرهنگسرای گلستان ضمن اشاره به اهمیت ترویج فرهنگ مطالعه، کتابخانه‌ها را بهترین مکان برای دسترسی علاقه‌مندان به کتاب دانست و گفت: کتاب را باید فرهنگی‌ترین کالای رسانه‌ای دانست که از گذشته تا به امروز در اختیار ما بوده و بستر بسیار خوبی را برای انتقال دانش بشری، فرهنگ و آداب و رسوم مختلف فراهم کرده است. کتابخانه به عنوان محلی که ادب و فرهنگ در آن جاری است، همواره از احترام بسیار زیادی برخوردار بوده و تاسیس کتابخانه در یک منطقه و محله، خبری مسرت‌بخش برای اهالی آن بخش است. این موضوع زمانی اهمیت پیدا می‌کند که بدانیم کتاب، یکی از اولین ابزار‌های آموزشی است که در اختیار فرزندان ما قرار می‌گیرد و از همان سنین کودکی با آن مانوس می‌شوند. البته این روزها، با ظهور فضای مجازی و گسترش شبکه‌های اجتماعی عده‌ای اعتقاد دارند که فرهنگ مطالعه در کشورمان دچار افت شده است، اما نباید فراموش کنیم که کتاب هنوز هم مهم‌ترین وسیله برای انتقال فرهنگ به شمار می‌رود و هیچ چیز نمی‌تواند جای آن را بگیرد. به اعتقاد من، بسیاری از مخاطبان، مشتاقانه در انتظار کتاب‌های جدید و پرمحتوا هستند تا به ارتقای دانش و معرفت خود بپردازند و ما نیز وظیفه داریم به بهترین شکل ممکن، ساده‌ترین راه دستیابی آنان به این کالای فرهنگی را فراهم کنیم.

وی ادامه داد: بر همین اساس، کتابخانه فرهنگسرای گلستان و مراکز تابعه آن با در اختیارگیری چندین سالن مطالعه، مخزن غنی کتاب، بخش کتب مرجع و ... تلاش می‌کنند تا دسترسی بهتری به کتاب را برای همه مخاطبان فراهم کنند. باید توجه داشت که پرداختن جدی، هدفمند و برنامه‌ریزی شده به مسائل فرهنگی کشور از جمله مسئله کتابخوانی و راه حل‌هایی جهت رفع تنگناها، مضیقه‌ها و مشکلات آن، اگرچه اموری هستند که نیازمند همت همگانی است، ولی بخش‌های دولتی مسئول آن هستند و باید در راه آن سرمایه‌گذاری موثر کرده و با بصیرت و قدرت، نظارت لازم بر مسائل فرهنگی داشته باشد و آن را سر و سامان دهند. از همین منظر، مسئولین و متولیان امور فرهنگی باید کسانی که دارای ایده، تفکر و اهل قلم هستند را ترغیب کنند تا به مطالعه و آسیب‌شناسی دست زده و حاصل و نتیجه تلاش‌هایشان را در معرض همگان بگذارند و از این طریق فرهنگ جامعه را به پویایی و بالندگی رساند.

او به تعداد اعضای این کتابخانه‌ها و خدمات ارائه شده به آنان اشاره کرد و گفت: تا پایان سال ۹۷، در حدود ۳۲۰ هزار نفر، عضو کتابخانه‌های منطقه ۸ هستند و از امکانات آن استفاده می‌کنند که از این رقم، بیش از ۲۰ هزار نفر، عضو فعال مجموعه می‌باشند. البته بیشتر اعضای کتابخانه‌ها، دانش‌آموزان و دانشجویان هستند، اما در کنار آنان، علاقه‌مندان بسیاری نیز در سنین مختلف دیده می‌شوند که خود نشان‌دهنده‌ علاقه به کتاب در بین تمامی سنین و اقشار است. مخزن کتابخانه فرهنگسرای گلستان با در اختیار داشتن بیش از ۲۴۰ هزار جلد کتاب، به اعضای این مرکز خدمت‌رسانی می‌کند که البته این مخزن با توجه به کتب مورد نیاز اعضا که در طول سال از سوی آنان اعلام می‌شود، به صورت سالانه به روز شده و کتاب‌های جدیدی برای آن خریداری می‌شود. هم‌چنین، سالن‌های مطالعه این مرکز، پذیرای آقایان و بانوان بوده و تا ساعات پایانی روز، دایر است.

امین‌زاده در مورد تعداد کتاب‌های امانت داده شده این مرکز در سال ۹۷ گفت: امسال در حدود ۲۸۰ هزار کتاب به اعضای کتابخانه امانت داده شد که این کتاب‌ها در ۵ بخش فارسی، لاتین، کودک و نوجوان، کمک‌آموزشی و سمعی بصری است. نگاهی به تعداد کتاب‌های امانت داده شده نشان می‌دهد که کتب ارائه شده در بخش کودک و نوجوان در رتبه دوم این آمار کلی قرار دارد. این موضوع نشان‌دهنده‌ آن است که علیرغم جو منفی ایجاد شده پیرامون کاهش میانگین مطالعه در کشور با آمار‌های امیدوارکننده‌ای مواجه هستیم و فرهنگ کتاب‌خوانی تاثیرگذاری فراوانی بر اقشار جامعه به ویژه کودکان و نوجوانان دارد.

مدیر فرهنگی هنری منطقه ۸ به بخش دیگری از فعالیت‌های ادبی کتابخانه‌های منطقه ۸ پرداخت و گفت: در راستای ترویج فرهنگ کتاب‌خوانی و ایجاد علاقه‌مندی در بین مخاطبان، برنامه‌های ادبی متنوعی درنظر گرفته شده است. یکی از برنامه‌های مهم ادبی که در تمام طول سال برگزار می‌شود، نشست‌های ادبی حافظ‌خوانی، مثنوی‌خوانی و شاهنامه‌خوانی است. این نشست‌های ادبی که تاکید ویژه‌ای بر آموزش ادبیات کهن ایرانی دارد، با حضور جمع زیادی از علاقه‌مندان برگزار می‌شود. نشست ادبی حافظ‌خوانی با حضور استاد عبدالحمید ضیایی و نشست مثنوی خوانی زیر نظر استاد سپیده موسوی به صورت هفتگی برگزار می‌شود. علاوه بر این، نشست تخصصی «ترنم قلم» با حضور چهره‌های برجسته نویسندگان و منتقدان ادبی به صورت ماهانه برگزار شده و کتاب‌های برتر روز کشور نقد و بررسی می‌شود. محفل داستان‌نویسی نیز دیگر برنامه کتابخانه گلستان برای تشویق نویسندگان جوان به تمرین نوشتن است و به پرورش استعداد‌های علاقه‌مندان به ادبیات کمک شایانی می‌کند.

ناصر امین‌زاده طرح مبادله کتاب را گامی موثر برای بهبود سرانه مطالعه در کشور دانست و گفت: معرفی کتاب‌های مفید به اطرافیان، اولین گام کتاب‌خوان کردن است که به راحتی قابل اجرا است. این موضوع زمانی اهمیت پیدا می‌کند که کتاب‌های معرفی شده قبلا توسط یک نفر مطالعه شده باشد و خلاصه‌ای از آن را بدانیم. «هدیه دوست»، طرح مبادله کتاب بین اعضای کتابخانه گلستان است که با استقبال بسیار خوب کودکان و نوجوانان، والدین‌شان و آموزگاران مدارس مواجه شده است. در این طرح، هر یک از اعضا، کتاب‌هایی را که قبلا خوانده‌اند، در جلسه دورهمی کتاب‌خوانی به دوستانشان معرفی کرده و در مواردی آن کتاب را هدیه می‌کنند. اجرای این طرح باعث شده است که تعداد اعضای کتاب خوان بیش‌تر شده و کتاب‌های سودمند شناخته و خوانده شوند. برگزاری مسابقات کتاب‌خوانی و خلاصه‌نویسی کتاب از دیگر برنامه‌های این حوزه است که با برنامه‌ریزی منظم برگزار شده و به جذب تعداد بیش‌تری از علاقه‌مندان می‌انجامد.

وی به فعالیت‌های ویژه این کتابخانه و فراهم کردن امکانات و فرصت مطالعاتی در تعطیلات نوروز ۹۸ اشاره کرد و گفت: تعطیلات طولانی مدت نوروز، فرصت بسیار خوبی را برای دانش‌آموزان فراهم کرده است تا به مطالعه و جمع‌بندی دروس بپردازند. این موضوع برای داوطلبان کنکور از اهمیت بسیار بیش‌تری برخوردار است و فرصتی طلایی برای آنان به شمار می‌رود. در همین راستا، کتابخانه گلستان، شقایق و شهیدی در ایام تعطیلات نوروز فعالیت داشته و پذیرای علاقه‌مندان هستند. کتابخانه گلستان از ۳ فروردین لغایت ۱۶ فروردین و کتابخانه‌های شقایق و  شهیدی از ۵ فروردین لغایت ۱۶ فروردین باز بوده و دانش‌آموزانی که به هر دلیل امکان شرکت در اردو‌های پرهزینه مدارس را ندارند، می‌توانند به صورت رایگان از این کتابخانه‌ها استفاده کنند.
انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: ادبیات بازار نشر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۱۵۲۹۴۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دو کتاب تازه انتشارات مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی

به گزارش گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، دو کتاب تازۀ از سوی انتشارات مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی (مرکز پژوهش‌های ایرانی و اسلامی) منتشر شد و در سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران عرضه خواهد شد.

انتشار شرح و معرفی «کتابخانه‌ها و گنجینه‌های اهدایی به کتابخانۀ مرکز دائرة‌المعارف بزرگ اسلامی»
«کتابخانه‌ها و گنجینه‌های اهدایی به کتابخانۀ مرکز دائرة‌المعارف بزرگ اسلامی (١٣۶٣-١۴٠١ش)»، در دو جلد، به‌کوشش فرشته مجیدی و زیر نظر سیدعلی آل‌داود نشر یافته است.

«سیدعلی آل‌داود»، عضو شورای عالی علمی مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی و ناظر این اثر، در بخشی از مقدمۀ خود بر این کتاب آورده است: «از زمان تأسیس و شروع به کار مرکز دائرة‌المعارف بزرگ اسلامی در ١٣۶٢ تاکنون که نزدیک به چهل سال است مجموعه‌ها و کتابخانه‌های نفیس متعدد به این مرکز اهدا شده و با جرئت می‌توان ادعا کرد حداقل در کشور ما تاکنون چنین حجمی از اهدا و با این تعداد زیاد اهداکننده بی‌سابقه است. در مدت زمان نزدیک به چهل سال ١٧٣ مجموعه به کتابخانۀ دائرة‌المعارف اهدا شده و اهداکنندگان عموماً از افراد صاحب‌نام و دانشمندان و نام‌آوران عرصه‌های مختلف بوده‌اند و بیشتر آنان در زمان حیات خود مبادرت به اهدا و انتقال کتابهای خود به کتابخانۀ مرکز نموده‌اند. افتخاری بزرگ برای دائرة‌المعارف و مسئولان و مدیران آنجاست که توانسته‌اند در مدت چند دهۀ کوتاه اعتماد عمومی اکثر دانشمندان نامور مملکت را جلب نمایند.»

مجموعۀ دوجلدی «کتابخانه‌ها و گنجینه‌های اهدایی به کتابخانۀ مرکز دائرة‌المعارف بزرگ اسلامی» در ١٢١٣ صفحه، با شمارگان ٧٠٠ نسخه و به‌بهای یک‌میلیون و ٢۴٠هزار تومان منتشر شده است.

انتشار مجموعه ‌مقالاتی درباره «رودبارِ اَلَموت»

کتاب «رودبارِ اَلَموت (مجموعۀ ‌مقاله‌ها)»، تألیف عنایت‌الله مجیدی و به‌کوشش زهرا سیفی به طبع رسیده است.
«عنایت‌الله مجیدی»، رئیس کتابخانۀ مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی، در فرازی از پیشگفتار خود بر این اثر آورده است: «چندی پیش از این، مجموعه‌ای از مقاله‌های این بنده با نام الموت‌‎نامه انتشار یافت و مورد استقبال علاقمندان واقع شد. گویی آن نوشته‌های ناچیز برای پژوهشگرانی که در موضوعات مربوط به منطقۀ رودبار الموت و سرزمین تاریخی قزوین، به تحقیق مشغولند به کار آمده و مفید بوده است. گذشته از اینها، حقیقت این است که برای شخص خودم، که به تاریخ و فرهنگ آن منطقه عشق می‌ورزم، نوشتن، تصحیح و توضیح بر هر یک از این یادداشتها به نوبۀ خود لذت بخش بوده است، زیرا آنها را برای تألیف یک اثر مستقل و جامع در تاریخ و فرهنگ آن منطقه تا حدی ضرور می‌دیدم.»

کتاب «رودبارِ اَلَموت (مجموعۀ ‌مقاله‌ها)» در ۴۶۴ صفحه، با شمارگان ٣٠٠ نسخه و به‌بهای ۴٨۵هزار تومان منتشر شده است.

گفتنی است غرفۀ مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی (مرکز پژوهش‌های ایرانی و اسلامی) در سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، در مصلای امام خمینی، شبستان، راهروی ٢٢، غرفۀ ۵٣٠ واقع است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • عضو کمیسیون فرهنگی مجلس: دولت در زمینه کتاب‌خوانی خدمات خوبی به روستاها ارائه کرده است
  • کتابخانه‌ای به وسعت ایران
  • صنایع نفت و گاز را پای کار حوزه فرهنگ می‌آوریم
  • برنامه‌های نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در نمایشگاه تشریح شد
  • رسانه‌ها به مساله مطالعه ضریب بدهند
  • تأمین اعتبارات کتابخانه‌های عمومی استان بوشهر
  • مسئولیت‌های اجتماعی نفت را به حوزه فرهنگ بوشهر تزریق می‌کنیم
  • دو کتاب تازه انتشارات مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی
  • در بلوجونیور حساب باز کنید، 50 هزار تومان هدیه نقدی دریافت کنید
  • ۶۶۱ نفر در جشنواره کتابخوانی عشایر اردبیل نام‌نویسی کردند