Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-05-02@12:09:43 GMT

نگاهی به نوسانات قیمت آهن در سال ۱۳۹۷

تاریخ انتشار: ۲۷ اسفند ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۳۱۵۶۳۸۴

نگاهی به نوسانات قیمت آهن در سال ۱۳۹۷

به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، خروج ایران از معاهده‌ی برجام و متعاقب آن افزایش بی‌سابقه‌ی قیمت ارز، تأثیری شگرف بر ارکان مختلف اقتصاد از جمله بازار محصولات فولادی داشت. گذشته از مسائل داخلی عوامل خارجی دیگری نیز در تغییر قیمت فولاد اثرگذار هستند؛ در این مقاله سعی داریم تا آنجا که امکان دارد به بررسی عوامل تأثیرگذار بر قیمت آهن و محصولات فولادی دیگر بپردازیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما پیش از هر چیز لازم است تا به مجموعه عواملی که به طور کلی بر نوسانات قیمت آهن تأثیرگذار است اشاره‌ای داشته باشیم.

از آنجا که حجم عظیمی از محصولات فلزی مورد استفاده در صنایع و بخش مسکن، وارادتی و به تبع آن وابسته به قیمت ارز است بنابراین عاملی که بیش از همه بر تغییرات قیمت آهن در ایران خصوصاً در سالی که گذشت تأثیرگذار بود، نوسانات قیمت ارز است.

نوسانات نرخ ارز

در خصوص تأثیر نوسانات نرخ ارز بر قیمت محصولات فولادی به این دلیل که با افزایش قیمت دلار صادرات آهن توجیه پیدا می‌کند شاهد اقبال کارخانه‌های تولیدکننده محصولات فولادی به صادرات و در نتیجه افزایش قیمت محصولات فلزی بودیم؛ و وارداتی بودن بخشی از فولاد مصرفی در کشور نیز سبب شد تا افزایش نرخ ارز به شکل شدیدتری تأثیر خود بر بازار آهن را نشان دهد.

تأثیرات قیمت نفت

از آنجا که ۱۵ درصد از قیمت محصولات فولادی مربوط به مقدار انرژی مصرفی است و در تمام مراحل تولید فلزات اعم از استخراج سنگ معدنی تا ذوب و قالب‌گیری و نَوَرد آن‌ها، بصورت مستقیم و یا غیر مستقیم از انرژی‌های فسیلی استفاده می‌شود، بنابراین بدیهی است که تغییرات قیمت نفت بر قیمت فولاد بطور مستقیم تأثیرگذار باشد.

تورم جهانی و تأثیر آن بر قیمت آهن

مسلماً تغییر قیمت جهانی بازار محصولات فولادی بر قیمت این محصولات در ایران هم تأثیر می‌گذارد. اما نکته مهمی که باید در تحلیل‌ها بر آنها توجه داشت، سیاست کشورهای توسعه یافته در قبال کشورهای درحال‌توسعه در این‌باره است. کشورهای توسعه یافته در حال انتقال کارخانه‌های خود به کشورهای جهان سوم هستند و از این باب و توجه به فزونی تورم در کشورهای درحال توسعه، تورم جهانی می‌تواند تأثیر بیشتری روی قیمت این بازار بگذارد.

هزینه حمل و نقل

یکی دیگر از موارد تأثیرگذار هزینه حمل و نقل است. این مورد تأثیر زیادی بر قیمت محصولات فولادی مثل قیمت میلگرد دارد. این افزایش هزینه‌ی حمل و نقل سبب می‌شود تا قیمت تمام شده محصولات در بازار مصرف افزایش یافته و تقاضا برای آن کاهش یابد. در شش ماه دوم سال و فرارسیدن زمان صادرات دانه‌های خوراکی از کشور روسیه به سایر کشورها تقاضای خارجی برای کشتی‌های باربری افزایش یافت و در نتیجه واردات محصولات فولادی به کشور روندی کاهشی داشت؛ و همین امر به افزایش قیمت محصولاتی مثل قیمت آهن منجر شد.

تأثیر عرضه و تقاضا

یکی از مباحث مهم دیگر در بازار محصولات فولادی مثل میلگرد، نحوه عرضه و تقاضاست. مساله عرضه و تقاضا چه در ایران و چه در کشورهای دیگر، به شدت وابسته به مبحث صنایع وابسته است که در بخش‌های بعد به آن می‌پردازیم، اما نکته مهم اینکه در سال گذشته، با توجه به مشکلات پیش آمده، تقاضای صنایع وابسته به شدت متزلزل و غیرقابل پیش‌بینی بود و همین مساله وضعیت دشواری را در سال پیش رقم زد.

تغییرات در قیمت جهانی فلزات

آنه به عنوان آخرین عامل می‌توان در مورد عوامل مؤثر بر تغییر قیمت آهن به آن اشاره کرد تغییر در سیاست‌های صادرات کشور چین به عنوان بزرگ‌ترین صادرکننده فولاد دنیاست. در برهه‌ای از سال ۱۳۹۷ شاهد این بودیم که این کشور به علت ساخت و سازهای داخلی صادرات فولاد خود به تمام نقاط دنیا را متوقف ساخت و این موضوع بر افزایش قیمت جهانی فولاد اثر گذاشت.

در دو بخش پایانی دو مبحث مهم از اقتصاد کشور که به طور مستقیم تابع تغییرات نرخ محصولات فولادی هستند را بررسی خواهیم کرد.

بازار مسکن

با توجه به رکود در بعضی از بازارها از جمله مسکن، افزایش قیمت در محصولات پُرکاربرد در ساخت مسکن از جمله قیمت میلگرد دور از انتظار نیست. البته شایان ذکر است که تأثیر قیمت فولاد بر بازار مسکن تأثیری دو جانبه است به این معنا که این دو عامل یکدیگر را تقویت می‌کنند.

صنعت خودروسازی و سایر صنایع

از جمله مشتقات فلزی که در صنعت خودروسازی بسیار کاربرد دارد، پروفیل‌های صنعتی است. بدیهی است که افزایش قیمت مواد اولیه‌ی تولید آهن بر افزایش قیمت پروفیل و در نتیجه قیمت تمام‌شده‌ی خودرو تأثیر خواهد داشت همچنان‌که شاهد افزایش بی‌سابقه‌ی قیمت در خوردوهای ساخت داخل هستیم. اما با توجه به شرایط رکود و تحریم شاید این تغییر در قیمت پروفیل در صنایع دیگر تأثیر چشمگیری نداشته باشد.

پیش بینی قیمت آهن در سال ۱۳۹۸

با توجه به تمام موارد فوق، و اینکه نمی‌توان تضمین داد که اوضاع در سال آینده با ثبات بیشتری پیش برود، واقعاً پیش بینی قیمت آهن امری مشکل است. اما به طور قطع می‌توان گفت که در سال بعد نیز در صورتی که همین مباحث را در نظر بگیریم، خواهیم توانست حداقل چند روز جلوتر از قیمت محصولات فولادی مطلع شد و یک پیش بینی صحیح در دست داشت.

این مطلب، یک خبرآگهی بوده و خبرگزاری مهر در محتوای آن هیچ نظری ندارد.

کد خبر 4571164

منبع: مهر

کلیدواژه: قیمت آهن میلگرد بازار آهن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۱۵۶۳۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نگاهی به بازار تخم مرغ در اردیبهشت ماه

به گزارش قدس آنلاین، براساس مشاهدات میدانی از مغازه‌های سطح شهر تهران قیمت هر شانه ۳۰ عددی تخم مرغ حدود ۱۲۰ هزار تومان است. این یعنی قیمت هر عدد تخم مرغ برای مصرف کننده ۴۰۰۰ تومان تمام می شود. قیمت ذکر شده حدودی بوده و ممکن است در برخی مناطق بیشتر یا کمتر باشد.

در میادین میوه و تره بار نیز براساس نرخنامه سازمان میادین میوه و تره بار، قیمت یک شانه ۳۰ عددی این کالای پروتئینی پرمصرف، بسته به نوع بسته بندی آن بین ۸۹ تا ۹۳ هزار تومان است.

همچنین در فروشگاه‌های زنجیره‌ای نیز تخم مرغ در بازه قیمتی ۹۵ تا ۱۱۸ هزار تومان بسته به برند و بسته بندی آن عرضه می‌شود.

مشاهدات میدانی نشان می‌دهد که تخم مرغ این روزها بازار آرامی را سپری می‌کند و بنا بر گفته کارشناسان این حوزه در نیمه اول سال با گرم‌تر شدن هوا مصرف تخم مرغ  کم می‌شود که طبیعتا قیمت‌ها با کاهش تقاضا قدری کاهشی می‌شود.

البته رئیس هیات مدیره اتحادیه مرغداران نیز چندی پیش به ایسنا اعلام کرد که از دولت درخواست کردیم با توجه به کاهش مصرف تخم‌مرغ در نیمه اول سال با خرید تضمینی تخم‌مرغ مازاد، از تولیدکنندگان حمایت کند؛ اما هنوز اقدامی در این راستا صورت نگرفته است.

به گفته این فعال بخش خصوصی قیمت تخم مرغ در مرغداری در حال حاضر به کیلویی ۳۲ هزار تومان رسیده و این در حالیست که قیمت تمام شده تخم مرغ برای مرغداران حدودا کیلویی ۶۰ هزار تومان است. این یعنی تخم مرغ ۵۰ درصد قیمت واقعی فروخته می‌شود.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • تأثیر باور‌های فراشناختی بر میزان سازگاری فردی و اجتماعی
  • ابتلا به بیماری‌های کبدی با مصرف این نوشیدنی شیرین
  • محصولات غذایی در اراضی اشغالی فلسطین گران شد
  • ایران‌خودرو: قیمت محصولات تغییری نکرده است
  • تغییر قیمت گواهی اسقاط برای شماره گذاری هایما / ایران‌خودرو: قیمت هایما تغییری نکرد
  • تغییر قیمت گواهی اسقاط برای شماره گذاری هایما/ ایران‌خودرو: قیمت هایما تغییری نکرد
  • نگاهی به بازار تخم مرغ در اردیبهشت ماه
  • واکنش بانک مرکزی به اظهارات میرسلیم/ عقل سلیم چه می‌گوید؟
  • کاهش ۶۵ درصدی شکایت تهرانی‌ها در حوزه پسماند/ تأثیر افزایش حقوق پاکبانان در نظافت پایتخت
  • عکس | اعلام قیمت محصولات سبک تجاری زامیاد