Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-04-28@09:52:37 GMT

علل و درمان بيماري تحليل لثه ها

تاریخ انتشار: ۲۷ اسفند ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۳۱۵۹۵۲۷

علل و درمان بيماري تحليل لثه ها

خبرگزاري آريا -

سيگار کشيدن و جويدن دخانيات مي‌تواند باعث تشکيل پلاک دندان مي‌شود
تحليل لثه عنوان بيماري‌اي در لثه است که در آن لبهٔ بافت نرم لثه به مرور زمان از موقعيت اوليه خود روي تاج دندان به سمت ريشهٔ دندان عقب مي‌رود که نهايتاً به عريان‌شدن سطحي از ريشهٔ دندان منجر خواهد شد. شکل و ضخامت بافت لثه، تروما، بيماري‌هاي لثه‌اي التهابي و نيروهاي جوندگي در ايجاد اين عارضه مؤثر هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


تحليل لثه معمولاً در افراد بزرگسال و پس از دورهٔ جواني رخ مي‌دهد، با اين حال در کودکان هم ممکن است مشاهده شود. رعايت نکردن بهداشت يا افراط در آن و ضعيف شدن سيستم ايمني بدن از عوامل شناخته‌شدهٔ تحليل لثه هستند.
معمولاً تحليل لثه زماني اتفاق مي‌افتد که استخوان فک زيرين تحليل رفته باشد. همچنين افرادي که محکم مسواک مي‌زنند، غذاهاي سفت زياد مصرف مي‌کنند يا به دندان قروچه و پوکي استخوان ملايم مبتلا هستند نيز دچار تحليل استخوان و به دنبال آن تحليل لثه مي‌شوند. تحليل لثه‌ها يک اتفاق بسيار تدريجي است. بسياري از افراد حتي متوجه آن نمي‌شوند تازماني‌که فاصله‌ بين دندان‌ها را ببينند يا حساسيت شديد دندان را تجربه کنند.
اگر نشانه‌هاي تحليل لثه را مشاهده کرديد، در اسرع وقت با دندانپزشک خود صحبت کنيد.
يک متخصص دندان مي‌تواند برنامه‌ درماني را براي جلوگيري از پوسيدگي بيشتر لثه‌ها و مشکلات دنداني ديگر بدهد.
خطرات بروز تحليل لثه :
آنچه باعث مي‌شود تحليل لثه مضر و خطرناک باشد نحوه‌ي ايجاد شکاف بين خط لثه و دندان است، که منجر به آشکار شدن ريشه‌ي دندان خواهد شد. به مرور زمان، باکتري‌ها در اين شکاف‌ها انباشته مي‌شوند، که برطرف کردن آنها را حتي با بهترين مسواک‌هاي برقي در بازار دشوار خواهد کرد. اين مشکل آنقدر وخيم خواهد شد که استخوان و بافت پيرامون دندان آسيب خواهند ديد، تا جايي که دندان لق خواهد شد و در نهايت خواهد افتاد.
يکي از بزرگ‌ترين مشکلات تحليل لثه آن است که اين مشکل پوشيده باقي مي‌ماند تا جايي که به مراحل پيشرفته و حاد خود مي‌رسد. بخش خوب اين مسئله آن است که دندانپزشک به سادگي مي‌تواند علائم و نشانه‌هاي آن را شناسايي نمايد، که به جلوگيري از پيشرفت آن پيش از بروز و آشکار شدن کمک خواهد نمود.

تحليل لثه معمولاً در افراد بزرگسال و پس از دورهٔ جواني رخ مي‌دهد
علل تحليل لثه:
برخي‌ از دلايل اصلي‌ تحليل لثه شامل موارد زيراست:
بيماري پيرادنداني :بيماري بافت‌هاي نگهدارنده‌ دندان و عفونت باکتريايي دهان مي‌تواند بافت لثه و استخوان‌هاي پشتيبان را خراب کند.
ژنتيک : برخي از افراد به سادگي مستعد ابتلا به بيماري لثه هستند، فارغ از اينکه چقدر خوب از دندان‌هاي خود مراقبت مي‌کنند.
روال مسواک‌زدن :اگر خيلي سفت مسواک زده شود و يا از روش مسواک‌زدن اشتباه استفاده شود. اين روال هاي غلط مسواک‌زدن ميناي دندان را از بين برده و موجب تحليل لثه‌ها مي‌شود.
بهداشت دهان و دندان : بهداشت ضعيف دهان و دندان، زماني‌که به طور مرتب دندان‌ها مسواک زده نشود و نخ‌دندان کشيده نشود. پلاک ايجاد شده بر روي دندان مي‌تواند زمينه‌ي ايجاد بيماري لثه را فراهم کند، که به نوبه‌ي خود موجب تحليل رفتن لثه مي‌شود.
استفاده از دخانيات : سيگار کشيدن و جويدن دخانيات مي‌تواند باعث تشکيل پلاک دندان مي‌شود.رفع اين پلاک‌ها، بدون يک روال مداوم براي بهداشت دهان و دندان و تميز کردن دقيق دندان امکان‌پذير نيست.
دندان قروچه : دندان قروچه و وارد کردن فشار بيش از حد به دندان‌ها مي‌تواند باعث تغيير مکان دندان شده و لثه‌ها را تحليل ببرد.
تغييرات هورموني: تغييرات سطح هورمون در زنان مي‌تواند حساسيت لثه‌هاي آنها را افزايش داده و باعث بالا رفتن خطر تحليل رفتن لثه‌ها شود.
پيرسينگ يا ايجاد سوراخ در بدن : اگر بر روي لب‌ها يا زبان خود پيرسينگ انجام داده باشيد.
آنگاه جواهر به کار رفته ممکن است لثه‌ شما را تحريک کرده و در نهايت آن را فرسوده کند.
دندان‌هاي کج‌شده : اگر دندان‌ها به صورت يکسان در کنار هم قرار نگرفته باشند. آنگاه ممکن است بر روي قسمت‌هايي از لثه و استخوان فشار زيادي وارد شود، که در نهايت مي‌تواند باعث تحليل رفتن لثه شود.

برخي از افراد به سادگي مستعد ابتلا به بيماري لثه هستند
علائم تحليل رفتن لثه‌ :
بارزترين علامت تحليل رفتن لثه، تغيير مکان قابل‌مشاهده بافت لثه به سمت پايين ريشه دندان است، که باعث مي‌شود قسمت زرد دندان نمايان شود. نشانه‌هاي ديگري نيز در ارتباط با تحليل لثه وجود دارد، اما درهرصورت نمايان شدن ريشه دندان معمولاً رخ مي‌دهد. بر حسب اينکه عامل خطر تحليل لثه چه باشد، منطقه تحليل لثه ممکن است به يک دندان يا بخشي از دهان محدود باشد و يا اينکه در سراسر دهان گسترش يابد.
برخي از علائم شايع اين بيماري که منجر به تحليل لثه مي‌شود، عبارتند از:
حساس شدن لثه
نمايان شدن رنگ زرد ريشه دندان
لکه لکه شدن دندان
حساس شدن به پوسيدگي
دندان‌هاي بلند
فضاهاي خالي بين دندان‌ها
گير کردن تکه هاي مواد غذايي
پيشگيري از عقب رفتگي لثه يا تحليل لثه :
از مسواکي با برس نرم استفاده کنيد.
دو بار در روز مسواک بزنيد و يک بار از نخ دندان استفاده کنيد.
اگر مبتلا به ديابت هستيد، بهتر است از شوينده‌هاي ضدباکتري براي کنترل باکتري‌هايي استفاده کنيد که سبب ايجاد رسوب در اطراف دندان‌ها و خط لثه‌ها مي‌شوند.
براي تميز کردن رسوبات دنداني به پزشک مراجعه کنيد. و اگر مبتلا به ديابت هستيد حتماً دندانپزشک‌تان را از بيماري‌تان مطلع کنيد.
بطور منظم دهان‌تان را بررسي کنيد و اگر اثري از تورم، زخم يا خونريزي لثه مشاهده کرديد به دندانپزشک مراجعه کنيد.

بارزترين علامت تحليل لثه تغيير مکان قابل‌مشاهده بافت لثه به سمت پايين ريشه دندان است
درمان تحليل لثه :
اولين قدم براي درمان، از بين بردن عامل اصلي ايجادکننده مشکل است. زماني که عوامل سيستميک و موضعي حذف شود، مشکل بيمار هم تا حد زيادي برطرف خواهد شد و در بسياري مواقع حتي به درمان خاصي هم نياز نداريم. در صورتي که مشکل همچنان ادامه داشته باشد هم با نظر دندانپزشک مي‌توانيد از روش‌هاي درماني مختلف کمک بگيريد.
پيوند لثه عمل جراحي است که در صورتي که لثه‌ها تحليل رفته باشند توسط يک پريودنتيست (متخصص بيماري‌هاي لثه) انجام مي‌شود. در اين مرحله شما قادر به ديدن ريشه‌ي دندان‌هاي خود هستيد زيرا لثه‌ها کل دندان را پوشش نمي‌دهند. انجام اين جراحي مي‌تواند از ادامه تحليل لثه جلوگيري کند، همچنين مي‌تواند مانع از دست رفتن بخشي از استخوان و افتادن دندان‌ها و نيز پوسيدگي آنها شود.
در اين جراحي بخشي از بافت برداشته مي‌شود که اغلب از کام دهان گرفته مي‌شود و از آن براي پوشاندن ريشه دندان استفاده خواهد شد. بسته به وضعيت دهان و نظر متخصص دندان اين روش بهترين راه براي بهبود ظاهر لثه است. پزشک ممکن است يک يا چند پيوند لثه را انجام دهد.

اولين قدم براي درمان، از بين بردن عامل اصلي ايجادکننده مشکل است
درمان‌هاي خانگي و گياهي عقب رفتگي لثه :
مريم گلي: برگ‌هاي اين گياه را به آرامي بر لثه ماساژ دهيد. همچنين مي‌توانيد برگ‌ها را در آب بجوشانيد و هنگامي که سرد شد براي شستشوي دهان استفاده کنيد.
روغن کنجد: روغن کنجد از رشد باکتري‌ها در دهان جلوگيري مي‌کند. به اين منظور مي‌توانيد دو يا سه قاشق چايخوري روغن کنجد را چند دقيقه در دهان نگه‌داريد. اين درمان را به مدت دو تا سه هفته ادامه دهيد.
شست وشو با نمک دريا : شست وشوي دهان با آب گرم و مخلوط نمک يکي از آسان ترين روش ها براي تسکين تورم، درد و التهاب است فقط مقدار کمي از نمک دريايي را در يک فنجان آب گرم حل کنيد و حدود 15 ثانيه در دهان خود قرقره و بيرون بريزيد . براي گرفتن نتيجه بهتر 2 تا 3 بار تکرار کنيد.
روغن درخت چاي : مانند ديگر مواد در اين ليست، روغن درخت چاي خاصيت ضد التهابي عالي و آنتي بيوتيکي دارد. در سال 2008 يک مطالعه استراليايي به اين نتيجه رسيد استفاده منظم از روغن درخت چاي باعث کاهش خونريزي لثه مي شود. 1 – 2 قطره روغن درخت چاي را روي مسواک بريزيد و يا آن را با خمير دندان مخلوط کنيد. همين ! با استفاده از اين روغن دو بار در روز چند هفته اينکار را ادامه دهيد.
ماساژ و برس لثه با مواد صمغي: درماني بسيار ساده و موثر، که به طرز شگفت آوري سبب بهبود و سفت شدن لثه ها مي شود. اين کار همان ماساژ لثه با برس نرم است. به اين ترتيب، اين کار باعث پيشگيري از التهاب لثه ها و مقاومت آن ها مي شود. در واقع، مسواک زدن دندان با ماساژ دهنده هاي صمغي بسيار راحت است. شما مي توانيد اين کار را هر روز انجام دهيد.
روغن اکاليپتوس: روغن اسانس اکاليپتوس براي درمان عقب رفتگي لثه بکار مي‌رود. خاصيت ضدميکروبي دارد که به از بين بردن باکتري‌هاي عامل رسوب دندان کمک مي‌کند. 6 تا 7 قطره از اين روغن را در يک فنجان آب بريزيد و لثه‌ها را با اين محلول به طور روزانه ماساژ دهيد.
آووکادو: يکي ديگر از درمان هاي طبيعي براي سفت شدن لثه ها و تقويت دندان ها، استفاده از برگ هاي آووکادو است. براي اين کار، مي توانيد برگ آووکادو را بجويد. آووکادو با تقويت لثه ها، دندان هاي شما را قوي تر مي کند. همچنين با ساير بيماري هاي دهان و دندان هم، مبارزه مي کند.
گردآوري:بخش سلامت بيتوته

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۱۵۹۵۲۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سلامت دهان و دندان ضامن تقویت سلامتی قسمت‌های مختلف بدن

مدیرکل دفتر سلامت دهان و دندان وزارت بهداشت، سلامت دهان و دندان را موجب تقویت سلامتی در قسمت‌های مختلف بدن دانست و از برگزاری پویش سلامت دهان و دندان با اهداف آموزش عمومی خبر داد.

به گزارش ایسنا، زهرا سید معملی گفت: سلامت دهان ودندان به نوعی سرمنشاء سلامتی جسم، روح و روان است و حتی در سلامت اجتماعی نیز نقش آفرین بوده و می تواند در روابط اجتماعی افراد را تقویت یا در آن اختلال ایجاد کند.

وی افزود: امسال تمرکز ما این است که از تمام حوزه ها و رده های بهداشتی و درمانی برای بهبود سلامت دهان و دندان  مردم استفاده کنیم. از بهورز در روستاها تا مراقبان سلامت در شهرها، پزشکان و کارشناسان بهداشتی در تمام مراکز متعلق به حوزه سلامت می‌توانند به ما در این عرصه کمک کنند.

مدیرکل دفتر سلامت دهان و دندان وزارت بهداشت با بیان این که عواملی که می توانند در ناحیه دهان و دندان بیماری ایجاد کنند می توانند در بقیه قسمت‌های بدن نیز ایجاد بیماری کنند، اظهار کرد: به عنوان مثال بین بیماری های شدید لثه و دیابت ارتباط وجود دارد. این دو بیماری بر یکدیگر اثرگذار هستند. همچنین بین بیماری‌های قلبی و عروقی و بیماری‌های دهان و دندان و لثه ارتباط وجود دارد.

سیدمعلمی یادآور شد: مادر باردار نیز می‌تواند برای جنین و نوزادش از طریق بیماری‌های دهان و دندان مشکلاتی ایجاد کند. بنابراین سلامت دهان و دندان به سلامت سایر قسمت های بدن کمک شایانی می‌کند.

وی افزود: بنابراین نقش مشترک تمام افراد درگیر بهداشت و درمان در سلامت دهان و دندان مشهود است و این مساله تنها وظیفه بهداشت‌کاران دهان و دندان و دندانپزشکان نیست.

مدیرکل دفتر سلامت دهان و دندان وزارت بهداشت ادامه داد: یکی از اهداف مشخص ما در سال جاری این است که از دیدگاه عامل خطر مشترک، یعنی توجه به عواملی که هم بیماری‌های دهان را ایجاد می‌کنند و هم بیماری‌های دیگر را، به مساله بهداشت دهان و دندان بپردازیم.

بنابر اعلام وزارت بهداشت، وی خاطرنشان کرد: البته در این راستا نقش ویژه متوجه بهداشت‌کاران و مراقبان سلامت دهان و دندان و دندانپزشکانی است که در بخش‌های دولتی و خصوصی کار می کنند.

مدیرکل دفتر سلامت دهان و دندان وزارت بهداشت با اعلام این که 17 تا 19 اردیبهشت «پویش سلامت دهان و دندان» با هدف افزایش آگاهی عمومی در سلامت دهان و دندان در سطح کشور برگزار می شود، گفت: در این سه روز برنامه های مختلفی برای دانش آموزان، مدارس و جامعه برگزار خواهیم کرد که شناساندن عوامل سلامت و بیماری دهان و دندان از جمله مهم ترین برنامه‌های این پویش خواهد بود.

سیدمعلمی در پایان دندانپزشکان بخش خصوصی و دولتی را به همکاری در این پویش برای آموزش و ارتقای سلامت دهان و دندان مردم دعوت کرد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • رئیس جامعه دندانپزشکی ایران : هزینه‌های دندانپزشکی گران نیست ؛ درآمد مردم کم است
  • هزینه های دندانپزشکی گران نیست؛ درآمد مردم کم است
  • برنامه وزارت بهداشت برای سلامت دهان و دندان
  • «هزینه‌های دندانپزشکی گران نیست؛ درآمد مردم کم است»
  • تاثیر سلامت دهان و دندان بر تقویت سلامتی قسمت‌های مختلف بدن
  • سلامت دهان و دندان موجب سلامتی قسمت‌های مختلف بدن می‌شود
  • سلامت دهان و دندان موجب سلامتی قسمت‌های مختلف بدن
  • سلامت دهان و دندان ضامن تقویت سلامتی قسمت‌های مختلف بدن
  • «پویش سلامت دهان و دندان» ۱۷ تا ۱۹ اردیبهشت برگزار می‌شود
  • سلامت دهان و دندان موجب تقویت سلامتی در قسمت‌های مختلف بدن می‌شود