Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-03@22:32:37 GMT

بایدها و نبایدهای محافظت از دندان در ایام نوروز

تاریخ انتشار: ۲ فروردین ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۱۸۸۶۸۹

بایدها و نبایدهای محافظت از دندان در ایام نوروز

تهران- ایرنا- نقش دندان‌ها در سلامتی و زیبایی انکارناپذیر است. تغذیه، رعایت بهداشت و رژیم غذایی حاوی مواد معدنی موردنیاز و اجتناب از عادت‌های غلطی که به دندان‌ها آسیب می‌زنند، به ویژه در ایام نوروز، مهمترین اقدامات در جهت حفاظت از دندانهاست.

به گزارش روز جمعه خبرنگار علمی ایرنا، رعایت نکات بهداشتی و مراجعه مداوم به دندانپزشک اولین قدم در جهت حفظ دندان است و در تعطیلات نوروز که بازار خوردن شیرینی و آجیل، حسابی گرم است، رعایت نکات اساسی در جهت حفظ زیبایی و سلامت دندان‌ها بیش از پیش احساس می شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



** مسواک زدن حداقل دو بار در روز
مسواک زدن دو بار در روز حداقل کاری است که می‌توان برای سلامت دندان انجام داد. بهترین زمان مسواک پس از صرف غذاست. استفاده از مسواک‌های نرم و معمولی برای حفاظت از دندان و لثه ضروری است؛ همچنین مسواک‌هایی توصیه می‌شود که دارای سر کوچک باشند که امکان تمیز کردن دندان های عقبی نیز میسر شود. عوض کردن مسواک هر شش ماه یک بار توصیه شده است. مسواک نباید در محل‌هایی که در معرض میکروب و باکتری قرار دارند نگهداری شود. نگهداری مسواک در محیط‌های مرطوب و سرویس بهداشتی ممنوع است. زمان مسواک زدن باید بین دو تا سه دقیقه باشد. استفاده از خمیردندان‌های حاوی فلوراید به حفظ مینای دندان کمک می کند. مسواک زدن زبان نیز به دلیل از بین‌بردن باکتری‌های مضر مفید است.

** به محض بیدار شدن از خواب دندان‌ها را مسواک کنید
دمای دهان حدود 37 درجه سانتی گراد است. محیط گرم و مرطوب، به همراه بقایای غذا بهترین مکان برای رشد باکتری است. این امر منجر به ایجاد رسوبی مانند پلاک می‌شود. پلاک‌ها در صورت تداوم و سخت‌شدن به جرم دندان (calculus) تبدیل می شوند. در این صورت دیگر با مسواک‌ نیز تمیز نمی‌شوند. پلاک نه تنها باعث پوسیدگی دندان می‌شود، بلکه فعالیت میکروب‌های موجود در آن باعث آسیب به لثه و ایجاد التهاب در ناحیه لثه می‌شود. بنابراین مسواک زدن به محض بلند شدن از خواب مهمترین روش برای از بین‌بردن بوی دهان و محافظت از لثه و دندان است.

**استفاده از نخ دندان اجباری است
یکی از روش‌های موثر برای حذف باقیمانده غذا از لابلای دندان‌ها نخ دندان است. نخ دندان باید به‌نحوی استفاده شود که به لثه‌ها آسیب نرساند و منجر به خونریزی نشود.

**محدود کردن مصرف نوشیدنی‌های شیرین یا اسیدی
نوشیدنی‌های اسیدی مانند آب مرکبات به دلیل خاصیت اسیدی، مینای دندان را از بین می‌برند، به همین علت توصیه شده است که با نِی مصرف شوند.
نوشیدنی‌های شیرین نیز دشمن دندان‌ها هستند. یک بطری کوچک نوشابه حاوی 11 قاشق شکر است. به علاوه اسید فسفریک و اسید سیتریک موجود در آن به دندان‌ها آسیب می زند. تاثیر مخرب شیرین کننده‌های مصنوعی بر دندان بیشتر از شیرین‌کننده های طبیعی است.
باکتری‌های موجود در پلاک دندان شکر را به اسید تبدیل می‌کنند و اسید با انحلال مواد معدنی دندان و ایجاد حفره، منجر به پوسیدگی دندان می‌شود. نوشیدنی های الکلی نیز از مهمترین دلایل پوسیدگی دندان هستند.

**محافظت از دندان در مقابل ضربه
استفاده از کلاه ایمنی هنگام موتور سواری، دو چرخه سواری و اسکیت سواری الزامی است. همچنین استفاده از محافظ دندان در ورزش‌هایی مانند بوکس، هنرهای رزمی و ورزش‌های یخی الزامی است. استفاده از محافظ برای ماموران امنیتی نیز توصیه شده است.

**استفاده از دندان فقط برای غذا خوردن
دندان‌ها فقط برای غذاخوردن هستند. از دندان به جای چکش، در بازکن و انبردست استفاده نکنید. این کار سبب می شود دندان‌ها ترک بردارند و مینای دندان آسیب ببیند.

**رژیم غذایی سالم
مهمترین ماده معدنی برای حفاظت و سلامت دندان کلسیم است. استخوان ها حداقل به هزار تا هزار و دویست میلی‌گرم کلسیم در روز نیاز دارند. این میزان با افزایش سن و در زنان یائسه افزایش پیدا می کند. یک لیوان شیر، 50 گرم پنیر و یک کاسه ماست تقریبا معادل تمام نیاز بدن به کلسیم در روز است. سویا، بادام، اسفناج، انواع کلم، برگه زردآلو و انجیر خشک، منبع کلسیم هستند.
بدن برای جذب کلسیم به ویتامین D نیاز دارد. ویتامین D مورد نیاز از طریق خورشید، مواد غذایی حاوی ویتامین D و مکمل‌ها تامین می شود. شیر، حبوبات، ماهی و روغن ماهی، تخم مرغ، آب پرتقال، قارچ، انواع پنیر و خاویار حاوی ویتامین D هستند.

** شکستن تخمه، مصرف غذاهای سرد و گرم، جویدن یخ، استفاده از پستانک و بطری شیر برای کودکان به مدت طولانی، پیرسینگ زبان، سیگار، افراط در مصرف مواد غذایی حاوی نشاسته، مصرف بیش از اندازه قهوه، جویدن مداد، لواشک و تنقلات ترش، آب‌گیری لیمو ترش با دندان و مصرف زیاد پاستیل از مهمترین عادت های مضر آسیب‌رسان به دندان هستند.
علمی **9259** 1055

منبع: ایرنا

کلیدواژه: علمي آموزشي كلسيم بهداشت دندان لثه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۱۸۸۶۸۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تاثیر عجیب بد جویدن غذا روی زیبایی صورت

به گزارش خبرآنلاین ،بد جویدن نه تنها باعث لبخند غیر جذاب می شود، بلکه می تواند سلامت عمومی فرد را به خطر بیاندازد. در بعضی از موارد جدی، نه تنها استخوان فک و چانه به خطر می افتد، بلکه می تواند مشکلاتی در هضم و یا حتی در قلب و عروق فرد را نیز ایجاد کند و همچنین ممکن است که ویژگی های صورت در فرد بهم بریزد که در این قسمت از بخش سلامت نمناک به آن ها اشاره کرده ایم.

نمناک در خبری نوشت:نشاید هرگز به این فکر نکنید که بد جویدن غذا این چنین می تواند روی ظاهر و سلامت بدن شما تاثیر گذار باشد اما بهتر است واقع بین باشید و بعد از مطالعه ی این مطلب علمی هر نوع غذا و خوراکی را به صورت صحیح یعنی با استفاده از هر دو طرف فک بجوید چرا که استفاده از یک سمت فک برای جویدن یا فشار بیش از حد به دسته ای از دندان ها برای جویدن غذا دقیقا همان اشتباهی است که باعث ایجاد نازیبایی در صورت مان شده است.

عوارض جویدن نادرست غذا روی صورت و چهره ۱. عدم تقارن صورت:

مقدار کمی ناقرینگی در صورت نمی تواند ظاهر بد را ایجاد کند اما در صورت شدید شدن شاید کمی غیر طبیعی شود و اگر شخصی طرز جویدن نامناسب را داشته باشد، ناقرینگی شدید در بالای صورتش به وجود می آید مثلا اگر یک کودک دندانش را در سن پایین از دست دهد یا اگر یک جوان دندان هایش کامل نباشد، دهان او شکل غیر طبیعی به خود می گیرد:مثلا یک طرف صورت او پایین تر از قسمت دیگرش می باشد و ممکن است یک چشمش پایین تر از چشم دیگر باشد.

اگر مشکل از دست دادن دندان یا بد جویدن حل نشود، ناقرینگی صورت می تواند در طول زمان شدیدتر شود.

۲. انحنای ستون فقرات و نامتعادل بودن بدن:

اگر یک فرد جویدن نامناسب داشته باشد، می تواند با کمری گرد روبرو شود که روی فعالیت های فیزیکی او تاثیرگزار خواهد بود و این اتفاق برای کسانی بیشتر می افتد که سبک زندگی ناسالمی دارند و تاثیر این خمیدگی ستون فقرات زمانی مشخص می شود که فرد شدیدا خسته باشد.

۳. برآمدگی بالای دندان و چانه از عوارض جویدن نادرست غذا:

سه نوع از این مشکل وجود دارد.

کلس ۱: دهان به حالت عادی بسته می شود اما یکی از ردیف دندان ها جای کافی را ندارد و با ردیف دیگر در خط موازی قرار نخواهند گرفت.

کلس ۲: ردیف بالایی دندان ها جلوتر از ردیف پایین هستند و بیرون زده می باشد و هنگام بسته شدن دهان روی یکدیگر قرار نمی گیرند.

کلس۳: لب ها روی هم هستند اما چانه پایین به شدت جلو زده است.

۳. کلیک کردن و درد چانه :

در این حالت، مفصل فرد در قسمت چانه مشکل دارد و به همین دلیل بعضی از این افراد ممکن است درد مفصل را احساس کنند یا صداهایی مثل کلیک کردن را در این قسمت بشنوند که این صداها معمولا هنگام حرکت چانه رخ می دهد و هیچ درمان جدی برای این مشکل نیاز نیست اما بهتر است که برای راحتی فرد این مشکل را برطرف کرد.

۵. سردرد از عوارض جویدن نادرست غذا:

اگر دندان ها به خوبی بسته نشوند، باعث می شود که فرد برای جویدن غذا فشار زیادی را به دندان هایش وارد کند و گاهی اوقات این اتفاق باعث درد در عضلات چانه می شود که می تواند به شقیقه نیز سرایت کند و این درد فقط در هنگام جدیدن غذا ایجاد نمی شود. بخش سلامت دهان و دندان نمناک اشاره کرده است که اگر دندان های عقبی اجازه ندهند که چانه به طور طبیعی حرکت کند، عضلات چانه در این زمان ها کشیده می شوند و این موضوع باعث می شود که حس ناخوشایندی در شقیقه ها داشته باشید که به این مورد سردرد عصبی می گویند و در موارد شدید تر این اتفاق می تواند باعث شود که نتواند به خوبی دندان هایش را باز و بسته کند.

اگر می خواهید بینید که دندان ها باعث سردرد شما شده است یا خیر، آن ها را به محکمی روی هم پرچ کنید و اگر حس کردید که سردرد شما بدتر شد، حتما باید به ارتودنتیست مراجعه کنید.

۶. اشتباه جویدن غذا و مشکلات مربوط به حالت صورت و پیری زودرس:

رشد جمجمه در کودکی و جوانی متوقف نمی شود و بعضی از تعییرات آن ممکن است در جوانی نیز رخ بدهد و جویدن نامناسب می تواند کل صورت فرد و حالت گونه ها، گوشه های لب ها را تحت تاثیر قرار دهد و صورت شما حالتی افتاده پیدا می کنند.

فقدان یا وجود دندان عقل نیز می تواند باعث به وجود آمدن این مشکلات شود و بسیاری از سلبریتی ها دندان عقل خود را می کشند تا گونه هایشان برجسته تر نشان دهد، اگرچه که در بیشتر موارد این کار باعث لاغر شدن صورت نخواهد شد.

این تغییرات در صورت می تواند باعث ایجاد چین و چروک در صورت فرد شود و ممکن است که این اتفاق در یک طرف صورت بیشتر مشخص باشد.

۷. اشتباه جویدن غذا و خطر دندان های آسیب دیده:

اگر سطح دندان شما از حرکت طبیعی چانه جلوگیری می کند، مینای آن ضعیف تر می شود و دندان را برای حضور باکتری در خود مستعد می کند و هنگام جویدن غذا، خطر شکسته شدن دندان نیز برای فرد در این حالت وجود خواهد داشت پس بهتر است که دندان آسیب دیده را ترمیم کنید و این کار راحت تر از آن است که حتی فکرش را هم می کنید.

۸. هضم و گوارش ضعیف با بد جویدن غذا:

اگر فردی با چنین مشکلاتی روبرو باشد و نتواند غذا را به خوبی بجود، غذا به خوبی در معده او جای نمی گیرد و باعث می شود که هضم و گوارش صحیحی نداشته باشد و این مشکلات می تواند باعث رفلاکس اسید معده، نفخ شکم، اسپاسم و باد شکم شود. به علت اینکه نمی توان دندان را به خوبی مسواک زد، باکتری در دندان باقی می ماند و باعث می شود که سیستم گوارش دچار مشکل شود.

۹. مشکلاتی در صحبت کردن با جویدن نادرست غذا:

مطالعات نشان می دهد که مشکلات جویدن می تواند در تولید کردن صدا توسط فرد نیز مشکل ایجاد کند. قسمت بالای چانه در این حالت دچار آسیب می شود و نمی توان صدا ها را توسط آن تولید کرد و باعث می شود که فرد صداها و حروف را نا واضح ادا کند.

۱۰. مشکلات قلبی و تنفسی با بد جویدن غذا:

در مورد سوالی که یکی از کاربران با بخش سلامت نمناک مطرح کرده بود باید در این قسمت پاسخ دهیم که اگر این مشکل یعنی جویدن نادرست غذا و ساختار نامناسب دندانی درمان نشود، می تواند نتایجی مثل اسپاسم ماهیچه، مشکلات تنفسی در طول خواب، سایش دندان، بیماری های انسداد ریه و حتی مشکلاتی در سیستم ایمنی فرد شود.

محققان به وجود رابطه ای بین این مشکل و نزدیک بینی دست پیدا کرده اند و موارد شدید مشکلات جویدنی می تواند باعث مشکلات قلبی و فشار خون بالا شود و گاهی اوقات بین دندان های این بیماران لوازمی را قرار می دهند که بتوانند راحت تر دهان خود را ببندند و از فشار وارد شده روی دندان ها بکاهند.

۱۱. افزایش حساسیت دندان:

اگر چانه به خوبی سر جای خود بسته نشود و یا به تلاش زیادی برای جویدن غذا نیاز داشته باشد، می تواند باعث آسیب به استخوان نزدیک دندان شود و در نتیجه لثه ها شکل طبیعی خود را از دست می دهد و پوست آن ها نازک می شود و این اتفاق باعث می شود که دندان ها نسبت به دما، شیرینی، نمک و حتی برخورد فیزیکی مثل مسواک حساسیت بالایی پیدا کنند .

۲۳۳۲۱۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1902361

دیگر خبرها

  • امام صادق(ع) چگونه جان امام بعد از خود را محافظت کردند؟
  • بهترین زمان برای مسواک زدن / چند بار در روز مسواک بزنیم؟
  • فواید این گیاه خوراکی در کاهش وزن و حفاظت از قلب
  • تاثیر عجیب بد جویدن غذا روی زیبایی صورت
  • گره اندر گره
  • از استخر‌های بزاق تا وجود میلیون‌ها باکتری در دهان
  • علت اصلی سیاه شدن لثه و درمان فوری تیرگی لثه با طب سنتی
  • ۴ ادویه ضد آلزایمر
  • مهدی آشنا برگزیده جشنواره عکس نوروز تاجیکستان شد
  • مصرف عسل چه کمکی به سلامت دهان و دندان می‌کند؟