Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جماران»
2024-04-26@21:34:57 GMT

بردسکن دیار تاریخ و فرهنگ کهن

تاریخ انتشار: ۴ فروردین ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۲۰۱۱۸۴

بردسکن دیار تاریخ و فرهنگ کهن

نتایج بررسیهای باستان شناسی بر روی تپه ها و محوطه های باستانی و همچنین شواهدی از آثار فرهنگی این خطه حاکی است که منطقه بردسکن در هزاره های دوم و اول پیش از میلاد مسکونی و آباد بوده است.
این ناحیه در قرون و سده های گذشته جزئی از سرزمینی به شمار می رفت که در متون جغرافیایی و تاریخی از آن با نامهای 'ترشیز' یا 'طرثیت' یاد شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


ترشیز در نیمه اول سده چهارم هجری از شهرهای تابعه نیشابور محسوب می شد.

* قلعه رحمانیه
این قلعه در روستای رحمانیه و در 19 کیلومتری جنوب غربی بردسکن قرار گرفته است و بنا بر مطالعات انجام شده قدمت آن به قرون هشت تا 12 هجری قمری باز می گردد.
قلعه رحمانیه دارای پلانی دایره ای شکل است و نحوه قرار گرفتن آن در ارتفاع موید این نکته است که این قلعه یکی از بناهای نظامی و مستحکم دوران خود بوده است.
فضاهای داخلی نیز به صورت دایره ای و متحدالمرکز ساخته شده اند و در ساختار آن از ملات کاهگل و خشت استفاده شده است.

* دهانه بیجورد
دهانه بیجورد یکی از مناطق مفرح و خوش آب و هوای بردسکن است که در شمال این شهرستان در میانه کوهها و کوهپایه های بیجورد واقع شده است.
این منطقه بسیار سرسبز و خرم و به علت داشتن چشمه ها و آب فراوان از پوشش گیاهی مناسبی برخوردار است.
از سایر جاذبه های طبیعی بردسکن می توان به آبشار سر برج اشاره کرد که در ناحیه شمالی بردسکن واقع شده است.

* مناره فیروزآباد
این اثر تاریخی در 20 کیلومتری جنوب بردسکن و در میان دهستان شهرآباد قرار دارد. قرائن و شواهد باستان شناسی موید آثار زیستگاهی از صدر اسلام تا سده هفتم هجری در نزدیکی این بناست.
این مناره با ظاهری استوانه ای شکل و ارتفاع 18 متر از نظر تزئینات و نحوه آجرچینی نشان دهنده معماری به سبک و شیوه رازی است.
بنا دارای دو کتیبه در بالا و پایین با مضامین آیات قرآنی، تاریخ ساخت اثر و بانی آن بوده است که قرائت خطوط آن به دلیل مخدوش بودن میسر نیست.
همچنین در داخل مناره نیز پلکانی مارپیچ تعبیه شده و روی هم رفته ویژگیهای معماری این اثر انتساب آن را به عصر سلجوقی نشان می دهد.

* مسجد جامع کوشه
این بنای مذهبی در 11 کیلومتری جنوب بردسکن و در روستای کوشه گلستان واقع شده است.
فضای داخلی مسجد متشکل از شش شبستان ستون دار با پایه های چهار ضلعی به ابعاد یک متر و 60 سانتیمتراست.
در داخل یکی از حجره های این مسجد محرابی در میان ستون با گچبری ساده تزئین شده است. هم اینک این بنا که به همت بانویی به نام معصومه به سال 1294 هجری شمسی ساخته شده مورد توجه مردم است و نماز جماعت در آن اقامه می شود.

* برج علی آباد کشمر
برج مقبره آجری موسوم به علی آباد کشمر بر سر راه بردسکن به کاشمر قرار دارد. گویا این بنا بر فراز بقایا و آواره های قلعه ای کهن به نام کوشک بنیان شده و از دیدگاه معماری با برج رادکان در چناران قابل مقایسه است.
نمای خارجی بنا در پائین هشت ضلعی و بالاترین قسمت آن دارای گنبد مخروطی به صورت دوپوسته است که 48 نیم ستون به انضمام تزئینات هندسی از آجر و کاشی فیروزه ای زینت بخش آن شده است.
بنا فاقد کتیبه است و بیشتر نشان دهنده اسلوب معماری در قرن هفتم هجری است.

* رباط کبوران
شالوده این رباط ، سنگی است و با طرح و نقشه یک ایوانی شامل حیاط مرکزی، 12 اتاق و نمازخانه ساخته شده است.

*مسجد جامع سیف آباد
این بنا در جنوب بردسکن واقع شده است وبیشترین فضای مسجد در بخش شرقی آن به صورت شبستان ستون دار با پایه های چهار ضلعی به ابعاد یک و نیم متر شکل گرفته است.
دارای گنبدی با ظاهر ساده است و بر بالای ایوان دو ستون کوچک آجری که نمادی از ماذنه است به چشم می خورد. محراب داخل بنا و پوشش زیر گنبد با آجرهای خفته راسته تزئین شده اند.
بر اساس شواهد معماری مسجد جامع سیف آباد با ساختار یک ایوانی در سده سیزدهم هجری بنا شده است.

* مقبره عبدل آباد
مقبره عبدل آباد در فاصله 25 کیلومتری جنوب شرقی بردسکن قرار دارد. این بنا که متعلق به سده هشتم هجری است بقعه ای خشتی آجری به ارتفاع 10 متر است که گنبدی بر فراز آن ساخته شده و فضای داخلی آن در قسمت زیر گنبد و بخشی از دیوارهای داخلی منحصر به گچبریهای ساده است.

* آب انبار سیدباقر
در مرکز بردسکن و در مقابل مسجدجامع این شهر نیز بنایی آجری متعلق به دوره قاجار واقع است که به آب انبار سیدباقر مشهور است.
ساختار معماری این آب انبار دارای 22 پله آجری، فضای پاشیر و مخزن بوده و از ویژگیهای بارز آن وجود بادگیری چهار طرفه به ارتفاع دو متر بر روی گنبد مخزن است.

* امام زاده الله آباد
مزار امام زاده الله آباد در روستای الله آباد در 22 کیلومتری بردسکن قرار گرفته است. بنای مزار امام زاده دارای نقشه ای چهار گوش است.
این بنای مذهبی احتمالا در عصر صفوی ساخته شده و از گذشته تاکنون برای مردم منطقه مکانی مقدس به شمار می رفته است که برای اهدای نذورات به آنجا می روند.

* قلعه شادی آباد
این قلعه از قرن پنجم تا هشتم هجری قمری آباد و مسکونی بوده و هنوز مخروبه های آن مشهود است.
قلعه شادی آباد به صورت کهن دژی بسیار بزرگ و در شش جهت دارای برجهای دیده بانی و قراول خانه بوده است و شخصی به نام محمدحسین نامرادی که در دوبیتی های محلی نامش ذکر زبانهاست ساکن این قلعه بوده است.
این بنا در فاصله 30 کیلومتری جنوب غربی بردسکن واقع است.

*دره آسیاب خوشاب
این دره یکی از مناطق خوش آب و هوای شهرستان بردسکن است که در شمال این ناحیه واقع شده است.
منطقه شمالی بردسکن دارای کوهپایه هایی زیبا و خرم و کوههایی به نسبت رفیع نظیر کوه سرخ، چهل دختر، بغل داغ و وارسنگ است که دره های سرسبز در میانه آنها واقع شده اند.
دره آسیاب خوشاب از تنوع گیاهی مطلوبی برخوردار است و در آن انواع درختان مثمر و غیرمثمر رشد کرده اند.

* نمکزار کویر لوت
جنوب شهرستان بردسکن با کویر لوت مجاور است و به همین علت منطقه ای پست و هموار است که در نهایت به کوه کم ارتفاع الله آباد می پیوندد.
یکی از جاذبه های طبیعی و گردشگری شهرستان بردسکن نمکزارهای کویر لوت است که تصویری بدیع از زیباییهای کویری را در برابر دیدگان علاقه مندان به طبیعت به تماشا می گذارد.
این موهبت الهی شایسته بهره برداری بیشتری است و ظرفیت آن را دارد که در جهت برپایی تورهای کویرگردی و ایجاد تسهیلات و امکانات توریستی مورد استفاده قرار گیرد.

* عشایر بردسکن
این شهرستان با گستردگی جغرافیایی، تنوع اقوام و سابقه کهن با فرهنگ غنی درخشان و پویا توانسته است در طول تاریخ هویت و اصالت خویش را حفظ کرده و با هماهنگی و جذابیت در حوزه میراث غنی فرهنگی، معنوی و طبیعی بدرخشد.
شهرستان بردسکن به خاطر تنوع اقلیمی، چشم انداز روشنی از نظر فضای روستایی و عشایری نیز دارد لذا طوایفی از قبیل کلاه درازی، طاهری، ایلخانی، شورچاهی، بلوچ خانزائی، طایفه بیگی، تیموری و عبدالسرخ در این منطقه زندگی می کنند.

* جایگاه موسیقی در فرهنگ بردسکن
موسیقی این شهرستان آمیختگی عمیقی با شئونات زندگی داشته و به نوعی بازگو کننده غمها، شادیها، آلام، آرزوها، اعتقادات و روایتگر افسانه های محلی است که در حقیقت نوعی از موسیقی مقامی بوده و به طور کلی بر پایه دو بیتی و چهار بیتی خوانی استوار گشته است.
از آهنگهای رایج در این منطقه می توان به حسینا، سرحدی، حیدربیک، گل محمد و کوچه باغی اشاره کرد. همچنین سازهای رایج در بردسکن بیشتر نی، دایره، دو سازه، سه تار، دهل و دوتار است.

* صنایع دستی و هنرهای سنتی
از صنایع دستی و هنرهای سنتی شهرستان بردسکن که امروزه در این منطقه رواج دارد می توان به انواع فرشهای دستباف که پودهای آن در تناوبی بین پنج تا هفت رج از گره ها مشاهده می شوند اشاره کرد که این نحوه پودکشی از مشخصات قالیهای منطقه بردسکن است.
از دیگر هنرهای سنتی و صنایع دستی بردسکن می توان از گلیم بافی، حصیر بافی، قالیچه بافی و گیوه دوزی نام برد.

* سوغات و ره آورد سفر بردسکن
از سوغات و ارمغانهای شهرستان بردسکن می توان به انواع گلیم و قالیچه های خوش نقش و نگار اشاره کرد. همچنین گیوه های دست دوز و سبدهای حصیرباف این منطقه مورد توجه گردشگران و مسافران است.
بردسکن دارای محصولات باغی معروفی از جمله انار، انجیر و انگور نیز هست که کشمش و خشکبار آن از شهرت به سزایی برخوردار است.
زعفران و زیره نیز جزء سوغات مهم این شهرستان به شمار می رود.
1922/7496
انتهای پیام

منبع: جماران

کلیدواژه: 40 سالگی انقلاب بودجه 98 جاذبه های طبیعی خشکبار سوغات صنایع دستی مسجد 40 سالگی انقلاب بودجه 98 امام خمینی س سید مصطفی خمینی سید احمد خمینی سید حسن خمینی انقلاب اسلامی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۲۰۱۱۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کددار شدن درمانگاه تامین اجتماعی بردسکن

به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز خراسان رضوی،فرماندار بردسکن گفت:پس از تاخیر در اجرای  طرح ساختمانی درمانگاه تامین اجتماعی بردسکن وپیگیری‌های بعمل آمده تامین اجتماعی در مدت ۱۸ ماه این طرح را تکمیل و در سال آینده شاهد بهره برداری از این طرح در شهرستان بردسکن خواهیم بود.
دهقان زاده با بیان اینکه در ماه‌های آینده و پس از صدور پروانه عملیات اجرایی این پروژه طبق قرارداد شروع عملیات ساختمانی را شاهد واین نوید داده شد که در سال آینده خدمات درمانگاه تامین اجتماعی را در شهرستان داشته باشیم.
دهقان زاده افزود: خوشبختانه این طرح به لحاظ تزریق اعتباری در ردیف پروژه‌های کددار کشور قرار گرفته است و سازمان تامین اجتماعی در تخصیص بودجه و تجهیزات درمانگاه تامین اجتماعی موافقت خود را اعلام که پس از اخذ پروانه ساختمانی بلافاصله عملیات اجرایی این پروژه که سال گذشته با حضور مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی کشور کلنگ آن به زمین زده شد شروع می‌شود.
وی داشتن درمانگاه تامین اجتماعی را در شهرستان بردسکن با توجه به وجود راه‌های مواصلاتی و بیش از ۳۶ هزار نفر بیمه شده تامین اجتماعی یکی از ضروریات دانست و گفت: همواره یکی از مطالبات مردم شهرستان بردسکن داشتن درمانگاه تامین اجتماعی بوده است که خوشبختانه این مهم تحقق پیدا کرد و تمام تلاش ما بر این است با توجه به پای کار بودن سازمان تامین اجتماعی سال آینده این پروژه تکمیل و مورد بهره برداری قرار بگیرد.
 کلنگ ساخت درمانگاه تامین اجتماعی بردسکن سال ۱۳۹۸ به زمین زده شد.

 

دیگر خبرها

  • کددار شدن درمانگاه تامین اجتماعی بردسکن
  • اختصاص ۱۰۰ قطعه زمین در بینالود به خانواده‌های دارای ۴ فرزند
  • برگزاری آزمون سراسری کنکور در شهرستان بردسکن
  • پدر شهید «جعفر نعمت زاده» دیار حق را لبیک گفت
  • هر تهدیدی علیه ایران اسلامی با پاسخ دقیق و کوبنده همراه است
  • علیه ایران اسلامی، هر تهدیدی با پاسخ دقیق و کوبنده همراه است
  • نشست تخصصی تاریخ معماری و هویت فرهنگی استان اردبیل
  • ۲ مصدوم در تصادف جاده خاکی انابد بردسکن به روستای حسین آباد
  • شهرستان اردل میزبان چهاردهمین جشنواره منطقه‌ای شعر تمداربیت
  • ضبط و معدوم‌سازی ۷۰۰ کیلوگرم مواد خام دامی در مرکز لرستان