Web Analytics Made Easy - Statcounter

بزرگ‌ترین، طولانی‌ترین و قدیمی‌ترین قنات جهان و یکی از رمزآلودهای ایران که با دالان‌های تاریک و سیاه هنوز هم آب شهر را تامین می‌کند. قنات «قصبه گناباد» در نوع خود بی‌نظیر است و مسیرهایش بسیار هوشمندانه در شهر پیشروی کرده‌اند. آفتاب‌‌نیوز :  ایرانیان از دیرباز نبوغ ویژه‌ای در زمینه بهره‌برداری و استخراج آب از سفره‌های زیزمینی داشته‌اند و این نبوغ در قنات کهن قصبه به اوج خود رسیده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


ایرانیان از دیرباز نبوغ ویژه‌ای در زمینه بهره‌برداری و استخراج آب از سفره‌های زیرزمینی داشتند؛ این نبوغ در قنات کهن قصبه گناباد به اوج رسیده و این قنات را به یکی از پر رمز و راز ترین، زیباترین و شگفت‌آورترین سازه‌های ایران بدل ساخته است.
هزارتوی گناباد از زمین‌های قصبه شهر سابق و کوی شرقی گناباد امروزی در جنوب غربی آغاز می‌شود. این دالان‌ها از داخل رسوب‌های ریزدانه محلی معروف به «برج علی ضامن» شکل گرفته‌اند؛ آب قنات پس از جریان یافتن در دالان‌ها از خروجی آن در محله قصبه خارج می‌شود.
«قنات قصبه گناباد» حماسه‌ای خاموش در دل کویر بوده که شگفتی‌های آن در زیرزمین از چشم‌ها پنهان مانده است؛ این قنات مانند قلبی تپنده  که جریان بی‌وقفه آب در رگ‌های زمین را باعث شده و شکوه و حیات را در بیابانی خشک، جلوه بخشیده است.
در «قنات قصبه» با مجموعه‌ای از دالان‌های تو درتو مواجه هستیم که در یک رشته اصلی به نام قصبه به طول 13135 متر و رشته‌های فرعی به نام «دولاب نو»، «دولاب کهنه»، «رشته فرعی اول» و «رشته فرعی دوم» قصبه گسترش یافته است.
آنچه که در قصبه گناباد وجود دارد جلوه‌ای هوشمندانه از ترکیب چاه و قنات است که به صورت افقی و عمودی شکل گرفته و تا به امروز حفظ شده است. دو نوع چاه دراین قنات حفر شده است که برخی کم‌عمق و عمودی و برخی دیگر عمیق و پله‌ای هستند.
«قنات قصبه»، نشان‌دهنده اوج خلاقیت و تکامل فن مهندسی و هم‌چنین اوج تلاش بشر در مواجهه با مشکلات است که می‌توان از میزان دالان‌ها  و میله چاه‌های حفر شده به آن پی برد. عمق مادرچاه این قنات حدودا 300 متر است که قنات قصبه را از دیگر قنات‌ها متمایز می‌کند که اقدامی عظیم بوده است.
این قنات به عنوان یکی از عجایب تاریخ تمدن بشری است که قدمت آن به ورود آریایی‌ها به سرزمین ایران باز می‌گردد.
اولین جشن ملی قنات‌های ایرانی به مناسبت ثبت قنات‌ها در فهرست جهانی در این قنات برگزار شد که ثبت 11 قنات ایران در لیست یونسکو را گرامی داشتند و جشن گرفتند.
این قنات با چند افسانه همراه است که به این شرح است، به دلیل ساختار عجیب این قنات مردم معتقدند که ساخت آن نمی‌تواند کار انسان باشد؛ برخی می‌گویند شاید دیوهایی آمده‌اند و این قنات را ساخته‌اند. 
بر اساس یکی دیگر از افسانه‌های قدیمی گناباد، دستور احداث قنات قصبه را فرمان بهمن یکی از پادشاهان قدیم ایران داد، آن‌ هم برای کفاره گناهی بزرگ.
مردم می‌گویند که مردان وادار به حفر قنات شدند و به دلیل شرایط سخت و نبود هوای کافی تعداد زیادی از آن‌ها هنگام حفر جان می‌باختند، گفته می‌شود ارواح سرگزدان این مردان در دالان‌های این قنات زندگی می‌کنند. 
«قنات قصبه گاباد» در سال 1379 توسط سازمان میراث فرهنگی در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است و هم‌چنین در اجلاس استانبول ترکیه در تیر ماه 1395 در فهرست قنات‌های ایرانی ثبت شده در یونسکو قرار گرفت.
منبع: ایسنا

منبع: آفتاب

کلیدواژه: قنات گناباد جهان قنات قصبه گناباد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت aftabnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آفتاب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۲۱۲۹۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ایران اسلامی در حال اجرای طرح های بزرگ در 20 کشور جهان است

به گزارش حوزه سیاست خبرگزاری تقریب، حجت الاسلام و المسلمین سید ابراهیم رئیسی ظهر امروز چهارشنبه به وقت محلی، در مراسم افتتاح و بهره‌برداری از ابرپروژه چند منظوره «اومااویا» در سریلانکا، به عنوان یکی از بزرگترین طرح‌های صدور خدمات فنی- مهندسی ایرانی، بهره‌برداری از این پروژه را نماد همبستگی، پیوند، تقویت دوستی و مایه افتخار دو ملت دانست.

رئیس جمهور نمایش همبستگی، همدلی و همراهی دو کشور و دو ملت آسیایی را از ویژگی‌های مهم‌ این پروژه دانست و تصریح کرد: بهره‌برداری از این سد، نیروگاه و تونل انتقال آب نماد، تحقق اراده دو کشور و دو ملتی است که می‌خواهند با اتکا به توان بومی، رفاه و آسایش خود را فراهم کنند.

رئیسی با اشاره به تامین مالی این طرح از سوی سریلانکا و تامین و انتقال خدمات فنی و مهندسی از سوی ایران، تامین آب شرب و آب کشاورزی برای 5 هزار هکتار اراضی جدید و آغاز به کار یک نیروگاه 120 مگاواتی را از دستاوردهای این پروژه برای مردم سریلانکا دانست و افزود: امروز جمهوری اسلامی ایران با اتکا به توانمندی‌های فنی و مهندسی بومی در حال اجرای طرح‌های بزرگ آب و برق در بیش از 20 کشور جهان است.

رئیس جمهور با بیان اینکه کشورهای غربی تلاش می‌کنند به ما القا کنند که دانش و فناوری فقط در اختیار آنهاست، اظهار داشت: انقلاب اسلامی، امام راحل، رهبر معظم انقلاب اسلامی و شهدای عالی‌قدر ما از جمله شهید سلیمانی «ما می‌توانیم» را به ملت ما آموختند. دشمن نمی‌خواست ما پیشرفت کنیم اما ملت ایران اراده کرد که پیشرفته باشد؛ خواست و اراده ملت بزرگ ایران تحقق یافت و دشمن ناکام ماند.

رئیسی تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران آماده است در پیشرفت سریلانکا شریک شده و تمام تجربیات خویش را که نتیجه 45 سال مجاهدت و تلاش مردان و زنان ایرانی است با شما به اشتراک بگذارد و با صدور خدمات فنی و مهندسی در پیشرفت سریلانکا مشارکت داشته باشد.

رئیس جمهور با اشاره به سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران در عرصه دیپلماسی برای توسعه روابط با کشورهای آسیایی، همسایه و کشورهای مستقل خاطرنشان کرد: تقویت ارتباط بین ما و شما و دیگر کشورهای همسو و مستقل می‌تواند آینده‌ای درخشان برای دو کشور و دو ملت رقم بزند. بدانید با توکل بر خدا و اعتماد به داشته‌های بسیار خودمان می‌توانیم مسیر پیشرفت را به سرعت طی کنیم.

رئیسی گفت: برخی کشورهای و نظام سلطه موافق تقویت روابط ما با یکدیگر نیستند و می‌خواهند به ما القا کنند که نمی‌توانیم با تکیه بر توان داخلی پیشرفت کنیم، اما ما در عمل این نظر و القای نظام سلطه را باطل کرده‌ایم.

رئیس جمهور در پایان از همه دست‌اندرکاران اجرای این پروژه عظیم در سریلانکا، تشکر کرد.

پیش از دکتر رئیسی «رانیل ویکرمسینگه» رئیس جمهور سریلانکا نیز در سخنانی با قدردانی از همکاری و تلاش پیمانکاران و همکاری دولت ایران در اجرای این پروژه اظهار داشت: بدون تکنولوژی و فناوری ایرانی، اجرای این پروژه برای ما ممکن نبود؛ شما توانستید برای آینده سریلانکا کار بزرگی انجام دهید.

رئیس جمهور سریلانکا با بیان اینکه مهارت‌های فناورانه ایرانی امروز در دنیای مدرن شناخته شده است، تصریح کرد: شما نمونه کشوری هستید که با خوداتکایی توانستید به پیشرفت در حوزه‌های مختلف برسید. امروز کشورهای ما به‌عنوان کشورهای جنوب، به دنبال اثبات هویت‌های خودشان هستند و چنین پروژه‌های هویت و توانایی‌های ما را به جهانیان اثبات می‌کند.

دیگر خبرها

  • شاهکار مهندسان ایرانی در سریلانکا
  • احیا و بازسازی ۵۰ قنات قدیمی در شهر باشت
  • بحران‌زده ترین قاره جهان از نظر بلایای طبیعی کجاست؟ | اینفوگرافیک
  • توان فنی - مهندسی ایران در جهان شناخته شده است
  • اجرای طرح‌های بزرگ آب و برق ایران در بیش از ۲۰ کشور جهان
  • ایران اسلامی در حال اجرای طرح های بزرگ در 20 کشور جهان است
  • احیای ساختمان قدیمی شهرداری تهران تا شهریور امسال | تغییرات جدید در ورودی بازار بزرگ تهران
  • وزیر نیرو:‌ ایران جزو کشور‌های برتر در سدسازی است
  • تخت ‌جمشید دوم ایران کجاست؟
  • بزرگ‌ترین گنج گمشده ایران کجاست؟