Web Analytics Made Easy - Statcounter

سنندج - ایرنا - دانشجوی دوره دکترای علوم و مهندسی آبخیزداری گفت: بهره برداری بی رویه از طبیعت به صورت قطع درختان و بهره ‌برداری از جنگل‌ها و مراتع و تخریب حوزه های بالادست شهرها و عدم احیای آنها با عملیات آبخیزداری باعث تشدید سیل و کوتاه شدن دوره‌های بازگشت سیل شده است.

اقبال محمدی روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، با اشاره به وقوع سیل در استان های شمالی کشور اظهار داشت: در سال های اخیر بهره برداری بی رویه از طبیعت به صورت قطع درختان یا چرای دام در مراتع به ویژه پس از افزایش جمعیت و افزایش بهره ‌برداری از جنگل‌ها و مراتع و تخریب حوزه های بالادست شهرها و عدم احیای آنها با عملیات آبخیزداری باعث تشدید سیل و کوتاه شدن دوره‌های بازگشت سیل شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی با اشاره به اینکه مدیریت سیل به 2 روش انجام می‌شود اضافه کرد: در روش اول استفاده از سازه‌های مختلف از جمله احداث سیل بند اعم از گابیونی، خشکه چین و انحراف جریان آب و حفاظت خاک خسارت ناشی از وقوع سیل کم می‌شود.
دانشجوی دوره دکترای علوم و مهندسی آبخیزداری یادآور شد: روش دوم نیز با بهره گرفتن از روش‌های مدیریتی از جمله شامل آبخیزداری و مدیریت کاربری حوزه‌ها، برنامه‌ریزی و مدیریت در مسیر رودخانه‌ها و مسیل‌ها، پهنه‌بندی سیل، مدیریت سیلاب در دشت و مناطق سیل‌گیر، پیش‌بینی و هشدار سیل و عملیات پیش‌گیری و حمایتی در مناطق سیل‌گیر، حفظ و احیای پوشش گیاهی با هدف افزایش نفوذ بارندگی و کاهش رواناب صورت می‌گیرد.
وی اظهار داشت: در آبخیزداری کارهای مختلفی برای مهار آب انجام می‌شود، در حال حاضر از 400 میلیارد متر مکعب حجم ریزش جوی سالانه در ایران فقط 100میلیارد متر مکعب آن هم با راندمان ضریب بهره وری 40 درصد قابل دسترسی و استفاده برای کشاورزی، شرب و صنعت است.
وی یادآور شد: 300 میلیارد متر مکعب نیز به صورت جریان های سطحی، سیلاب و تبخیر از دسترس خارج می شود و زمان آن رسیده که مدیریت حوزه های آبخیز اعم از شهری و منابع طبیعی را به متخصصین آبخیزداری سپرد.
محمدی اضافه کرد: در نتیجه با عملیات آبخیزداری و مدیریت حوزه آبخیز زمانِ رسیدن آب به مناطق پایین‌دست زیاد می‌شود و از این‌که در زمانی کوتاه حجم عظیمی از آب به سمت خروجی حوزه برود جلوگیری ‌شود که در کاهش آبدهی و خطر سیل موثر است.
وی افزود: اقداماتی همچون قرق کردن و کُپّه‌کاری و بذرپاشی و در ادامه آن، استفاده از بانکت و تراس بندی، احداث بندهای اصلاحی و سایراقدامات فنی آبخیزداری، سیل را در مراحل اولیه مهار می کند تا شدت نگیرد زیرا هر چه سیل به سمت پایین‌دست بیاید حجم آب و قدرت تخریبش بیشتر می‌شود.
دانشجوی دکترای علوم و آبخیزداری تاکید کرد: اگر سامانه هشدار سیل وجود داشته باشد می‌توانیم در هنگام خطر مردم را از حاشیه رودخانه‌ها دور کرده و به مناطق امن منتقل کنیم.
محمدی گفت: باید بدانیم که اعتبارات و هزینه درمان هر حادثه ای صد برابر پیشگیری آن است و بر این اساس بدون توجه به علم و مهندسی آبخیزداری و عدم تخصیص اعتبارات در بودجه سالیانه و به حاشیه راندن صاحب نظران این تخصص، خسارات ناشی از وقوع سیلاب در سالهای آتی به چندین برابر خواهد رسید و باعث پر شدن مخازن سدها، افزایش هزینه‌های پالایش آب، کاهش منابع آبی، تخریب وکاهش حاصل‌خیزی خاک، افت سطح سفره‌های آب زیرزمینی، تاثیرات منفی زیست‌محیطی، آثار مخرب اقتصادی و مالی و ایجاد زمینه مهاجرت روستاییان می شود.
وی تاکید کرد: مدیریت نادرست حوزه‌های آبخیز موجب کاهش نفوذ آب در خاک و افزایش رواناب و در نهایت بروز سیل می‌شود، در حال حاضر میزان فرسایش خاک در ایران 2 میلیارد تن در سال برآورد شده است که حدود 16/7 تن در هکتار است ، در حالی که شاخص جهانی این پدیده به پنج تا 6 تن در هکتار می رسد.
وی گفت: بر اساس مفاد برنامه پنجم توسعه و به منظور رسیدن به شاخص های جهانی در افق 1404 ارتقاء شاخص فعلی به پنج تا هشت تن در هکتار در پایان سند افق 1404 برنامه ریزی شده و در دستور کار قرار گرفته است که تحقق آن محال است.
دانشجوی دکترای علوم و مهندسی آبخیزداری افزود: تبعات این میزان فرسایش خاک بالغ بر 236 میلیون مترمکعب رسوب گذاری در مخازن پشت سدها و به میزان حدود500 میلیون متر مکعب رسوب گذاری در شبکه های آبیاری و زهکشی جدید و سنتی و از دسترس خارج شدن هزاران هکتار اراضی کشاورزی است.
محمدی گفت: نگرش جامع و نظام مند آبخیزداری در بعد وسیع آن با رویکرد به تمامی جنبه ها می تواند به تعادل در امر توسعه کشور بیانجامد، اگر آبخیزداری به طور علمی انجام و کاربری هر منطقه‌ای مشخص شود بسیاری از مشکلات موجود پیش نمی‌آید.
وی افزود: اهداف آبخیزداری، تثبیت و پایش تولید، افزایش بهره‌وری کشاورزی،کاهش تخریب محیط زیست و گشودن دریچه‌های جدید برای مشارکت آبخیزنشینان در چارچوب برنامه‌های توسعه پایدار است که در قالب اقدامات مکانیکی و بیو مکانیکی و مدیریتی انجام می‌شود.
7354 / 3034

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اجتماعي وقوع سيل آبخيزداري

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۲۳۹۱۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افزایش توان ارائه خدمات فنی مهندسی با بهره‌برداری از فناوری‌های نوین در استان‌ها

به گزارش گروه اقتصاد خبرگزاری علم و فناوری آنا از شرکت آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک، مجید کیان‌پور، مدیرعامل شرکت آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک طی سفر به خراسان رضوی ضمن حضور در آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک و دریافت گزارشی از اقدامات و برنامه‌های آزمایشگاه استان و بازدید از بخش‌های فنی و ستادی اداره کل، برنامه شرکت آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک را در سال جهش تولید، تشریح کردند.

کیان‌پور افزود: هم اکنون در سطح استان‌ها با ۳۷ سازمان و دستگاه اجرایی همکاری نزدیکی داریم و در راستای برنامه ورود به بازار‌های جدید و ارایه خدمات فنی و مهندسی به دیگر سازمان‌ها، ارائه خدمات به دیگر سازمان‌ها در کنار شرکت‌ها و سازمان‌های تابعه وزارت راه و شهرسازی امسال افزایش خوبی خواهد یافت.

وی با بیان اینکه امسال بودجه مناسبی برای توسعه و بهسازی آزمایشگاه‌های فنی و مکانیک خاک در استان‌ها در نظر گرفته شده است، افزود: باتوجه به اینکه شرکت آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک یک شرکت دانش‌بنیان، فناورانه و مردم پایه است توسعه شرکت به تجهیزات نوین و آخرین فناوری‌ها به طور مستمر پیگیری می‌شود که امسال ضمن تجهیز آزمایشگاه‌ها به دستگاه‌های جدید، تعدادی ساختمان بهسازی و خودرو‌های خدمت خریداری می‌شود.

مدیرعامل شرکت آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک با اشاره به اینکه تنوع آزمایش‌های قابل‌ارایه در این شرکت بیش از نیاز کشور است، افزود: باتوجه‌به اینکه محصولات و آزمایش‌های جدیدی در دنیا تولید و بهره‌برداری می‌شود، شرکت آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک نیز امسال تنوع سبد ارایه خدمات آزمایشگاهی خود را به ۷۵۰ نوع آزمایش افزایش خواهد داد تا نیاز صنعت و پروژه‌های عمرانی را پاسخگو باشد.

بر اساس این گزارش مجید کیان‌پور مدیرعامل شرکت آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک، خدایار روان‌بد، معاون توسعه مدیریت و منابع، شهرام جمعه خالدی، ذیحساب، حمیدرضا شیخ انصاری، مدیرکل حوزه ریاست، روابط‌عمومی و ارزیابی عملکرد از بخش‌های مختلف آزمایشگاه استان خراسان رضوی بازدید و ضمن استماع گزارش مدیرکل آزمایشگاه استان خراسان رضوی، بررسی عملکرد سال گذشته و برنامه‌های امسال استان در دیدار صمیمی برای رفع مشکلات همکاران شرکت کردند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • الگوی نظام‌ بهره‌برداری کشاورزی عامل افزایش بهره‌وری آب و خاک است
  • افزایش توان ارائه خدمات فنی مهندسی با بهره‌برداری از فناوری‌های نوین در استان‌ها
  • افزایش توان ارایه خدمات فنی و مهندسی با بهره‌برداری از فناوری‌های نوین در استان‌ها
  • هیچگونه قطع درختان جنگلی در فندقلو اتفاق نیفتاده است
  • جلوه گری شکوفه‌های درختان گیلاس در جنگل فندقلو اهر + فیلم
  • قطع درختان جنگل فندقلوی نمین صحت ندارد
  • افزایش ظرفیت منابع تامین آب شرب در شهرستان علی آباد کتول
  • صدور پروانه بهره برداری برای ۲ هزار و ۴۳۸ طرح سرمایه گذاری سیستان و بلوچستان
  • شیرجه در سرسبزی طبیعت با سفر به این مکان‌ها
  • بهبود خدمات‌رسانی شهرداری تبریز با بهره‌برداری از مرکز کنترل ترافیک و مدیریت بحران