Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند ؛ دنیای زیرزمینی استان خراسان جنوبی به اندازه‌ی جذابیت‌های فرهنگی، گردشگری و مذهبی روی زمین آن شگفت آور است. این استان با توجه به سابقه زمین شناختی دارای غار‌های گوناگونی است که از دوره‌های مختلف شکل گرفته است.

غار حلوان طولانی‌ترین غار در طبس

این غار در فاصله ۷۵ کیلومتری شهرستان طبس به عنوان طولانی‌ترین غار در این شهرستان شناخته شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

زیرا بیش از ۲۵۰ متر طول و بین یک تا سه پا ارتفاع دارد. به دلیل نزدیکی به روستای حلوان نام آن را حلوان گذاشتند.

آنچه باعث زیبایی این غار شده وجود قندیل‌هایی شفاف است که چشم هر بیننده‌ای را محو تماشای خود می‌کند. بقایای استخوان‌هایی از جمله گوسفند، شتر و پرندگان نشان دهنده‌ی آن است که این غار روزی پناهگاه حیوانات بوده است.

غار خونیک

این غار در شمال شرق روستای خونیک، در ارتفاعات مشرف به روستا در ۲۰ کیلومتری جنوب شهر قائن (مرکز شهرستان قائنات) قرار دارد.

در این غار ابزار سنگی کشف شده است که ۳۰ هزار سال قدمت دارد.

آثار زندگی در غار خونیک از دوران پارینه سنگی تا عصر اسلامی باقی مانده‌اند. این آثار از طبقات زیر و رو شده غار در اثر زلزله به دست آمده‌اند که مؤید قدمت زیاد این غار است.

دیواره‌های غار خونیک از سنگ‌های توروس تشکیل شده‌اند که زیبایی ویژه‌ای به محیط داخلی آن داده است. اولین گمانه‌زنی‌های باستان‌شناسی این غار را در سال ۱۹۴۹ میلادی پروفسور کالتون استانلی کوون انجام داد.

غار روبیات بیرجند

این غار در ۳۰ کیلومتری شهربیرجند قرار دارد. برای رسیدن به این غار باید از دره‌ای کم عرض و با ارتفاع بلند عبور کرد.غار روبیات با وجود اینکه طول چندانی ندارد، اما عمق آن زیاد است و به ۶۰ متر می‌رسد. ورود به این غار با فرودی به ارتفاع ۱۰ متری شروع می‌شود که بسیار هیجان انگیز است. کف و دیواره‌ها به علت مرطوب بودن لغزنده است.

در انتهای این غار یک چاه طبیعی وجود دارد که برای رسیدن به آن باید از چند دهلیز افقی و عمودی عبور کرد. امروزه بخش اعظم این چاه به دلیل ریزش خاک و سنگ مسدود شده است. آنچه در این غاررخ نمایی می‌کند تشکیلات آهکی است که زیبایی خاصی به آن بخشیده است.

گردش در دل بی انتهای اژدها/غار بتون سرایان

غار بتون یا به عبارتی غار اژد‌ها در ۱۷ کیلومتری شمال شرق سرایان و در در ۸ کیلومتری جنوب شرق روستای چرمه واقع شده است.

غاراژد‌ها دارای دو دهانه است که دهانه ورودی آن اژد‌ها و دهانه خروجی آن که بسیار مخوف وعظیم است بتون نام دارد.

این غار دومین غار عمیق شرق کشور محسوب می‌شود که از چندین حلقه چاه و تالار تشکیل شده و دارای حوضچه‌های کوچک و بزرگ آب است.

در این غار یک سالن ۵۰ متری وجود دارد که در انتهای آن دهنه‌ی چاه اول که عمق آن حدود ۲۵ متر است به خوبی مشاهده می‌شود. پس از طی حدود ۲۰ متر، دهنه چاه دوم است که در زیر سنگ‌های غلطان روی هم قرار گرفته اند.

وجود آب آشامیدنی و بسیار سرد و همچنین قندیل‌های پرده‌ای شکل موجود در حوضچه اصلی و آب زلال آن از زیبایی‌های بی نظیر این غار محسوب می‌شود.برای ورود به این غار باید از تجهیزات کوهنوردی استفاده کرد.

غار چنشت

این غار اسرار آمیز در ۶۰ کیلومتری جنوب شهرستان سربیشه و غرب روستای چنشت بر دامنه کوه باقران قرار دارد.

فضا‌های عجیب و متفاوت در این غار باعث شده تا بر جذابیت آن افزوده شود. در این غار استخوان اجساد مردگان در وضعیت‌های مختلف و نیز آثار و نشانه متعددی از زندگی گذشتگان مانند سفال، چوب، پارچه، چرخ نخ ودیوار‌های گچی مشاهده شده است.

ظاهرا گذشتگان از این غار به عنوان پناهگاه استفاده می‌کردند و یا اینکه زلزله، خانه‌های مسکونی را به همراه ساکنان آن منهدم ساخته باشد.

این غار بیش از ۵۹ متر طول دارد وکف آن در همه جا ناهموار است و وسعت آن حدود ۹۰ هزار متر مربع است.


غار چهل چاه

در فاصله صد متری غار چنشت، غار دیگری به نام چهل چاه وجود دارد که در آن استخوان اجساد ۱۴ زن وکودک مشاهده شده است. به نظر می‌رسد، ورودی غار پس از پناه بردن این افراد به داخل آن، با گل، راه فرار بر آن‌ها بستنه شده است.

غارچهل چاه در مجاورت غار چنشت واقع شده و بیش از هزار و ۴۰۰ سال قدمت دارد. بر اساس متون تاریخی این غار نخستین بار، حدود ۶۰۰ سال پیش توسط سید محمد مشعشع کشف شده است. در وسط غار، حوضی از آجر و سنگ و همچنین آثار زندگی انسان مانند سفال، چوب و پارچه بجا مانده است.

 

بتون، چهل چاه و چنشت دارای بیشترین بازدید کننده

عربی معاون گردشگری ادراه کل میراث فرهنگی خراسان جنوبی در خصوص غار‌هایی که بیشترین گردشگر را به خود اختصاص داده است گفت: غار بتون در شهرستان سرایان، چهل چاه و چنشت در شهرستان سربیشه بیشترین بازدید کننده را دارند.

وی با اشاره به غار‌های شناسایی شده در استان افزود: غار بتونشهرستان سرایان، غار چهل چاه وچنشت در شهرستان سربیشه، غار فارسان خضری، غار جوجه و پهلوان در شهرستان قاین وغار روبیات بیرجند از جمله این موارد است.

عربی با بیان اینکه غار نوردی یکی از زیر مجموعه‌های ورزش کوه نوردی و جزو گردشگری ماجراجویانه است که توسط گروه‌های فنی کوه نوردی اجرا می‌شود گفت: بازدید از غار‌های استان نیازمند صعو و فرود‌های فنی دارد که، توسط گروه‌های کوه نوردی انجام می‌شود و لازمه آن داشتن دانش غار نوردی است.

معاون گردشگری ادراه کل میراث فرهنگی خراسان جنوبی افزود: گروه‌ها و افراد علاقه‌مند توسط باشگاه‌های کوه نوردی استان به غار‌ها هدایت می‌شوند.

در پایان باید گفت، برای به دست آوردن تجربه‌ی یک سفر ماجراجویانه آن هم از نوع غار نوردی نیازبه شناخت کامل از محل مورد نظرو همچینین تجربه‌ی کافی در این زمینه است. امروزه باشگاه‌های غار نوردی به همین منظور فعالیت می‌کنند. پس چنانچه شرایط سفر و گردش از غار‌ها را دارید ما به شما، غار‌های استان خرسان جنوبی را پیشنهاد می‌کنیم.

انتهای پیام/

گزارش از راضیه یعقوبی

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: نوروز 98 میراث فرهنگی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۲۵۴۳۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دستورات ویژه وزیر نیرو برای خراسان جنوبی

دیدار جواد قناعت استاندار خراسان جنوبی با علی اکبر محرابیان وزیر نیرو، با دستورات ویژه‌ای در راستای توسعه زیرساخت‌های آب و برق استان همراه شد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از خراسان جنوبی و به نقل از روابط عمومی استانداری، جواد قناعت امروز _سه‌شنبه هجدهم اردیبهشت_ در دیدار وزیر نیرو ضمن ارائه گزارش جامع از اقدامات دولت سیزدهم در حوزه آب و برق در خراسان جنوبی، از مشکلات این حوزه و نیازهای استان گفت.

وی از اقدامات وزارت نیرو در مدیریت انرژی که گذر از زمستان و تابستان را بدون قطعی برق و آب ممکن کرده، تقدیر کرد.

استاندار خراسان جنوبی با اشاره به اقدامات مثبت و کسب رتبه برتر خراسان جنوبی در اجرای موفق طرح نهضت ملی مسکن، توجه ویژه وزارت نیرو در تأمین اعتبارات مورد نیاز برای اجرای زیرساخت‌های آب و برق پروژه‌های نهضت ملی مسکن در استان را خواستار شد که با نظر مثبت وزیر در تأمین اعتبارات مورد نیاز مواجه شد.
وی با ارائه گزارشی از وضعیت اجرای طرح بهارستان (بهسازی شبکه برق روستایی) در روستاهای استان، اظهار کرد: با اجرای شبکه‌ای به طول ۸۶ کیلومتر، روستای گردشگری نای بند در شهرستان طبس به آخرین مراحل کار رسیده و آماده بهره برداری است.

قناعت تأکید کرد: پوشش برق در خراسان جنوبی به ۹۹.۹ درصد رسیده که عددی قابل توجه است.

وی در ادامه از نگاه ویژه دولت در اجرای پست‌های ۱۳۲ و ۴۰۰ کیلوولت در استان تقدیر و اظهار داشت: براساس مصوبه دولت و تحقق طرح توسعه نهبندان و سربیشه، پست ۱۳۲ کیلوولت و ۶۰ کیلومتر خط انتقال شاهکوه تا منطقه طلاخیز هیرد به عنوان یکی از بزرگترین طرح‌های زیرساختی استان در حال اجراست.

استاندار خراسان جنوبی با اشاره به وضعیت پیشرفت فیزیکی دو پروژه پست ۴۰۰ کیلوولت نهبندان و فردوس، سرعت بخشیدن به روند اجرای کار را با نگاه ویژه وزارت نیرو خواستار شد که درخواست استاندار در این زمینه هم با موافقت وزیر نیرو، دستور ویژه درخصوص تأمین اعتبار مورد نیاز و تأکید شد که این سه پروژه باید تا پایان سال جاری به بهره برداری برسد.

دستور ویژه وزیر درخصوص طراحی سایت و آغاز عملیات اجرایی ساختمان مهندسی پست ۴۰۰ کیلوولت فردوس از دیگر نتایج این دیدار بود.

استاندار خراسان جنوبی در ادامه به مصوبات دور دوم سفر رئیس جمهور به استان اشاره کرد و گفت: یکی از این مصوبات احداث شش سد تغذیه مصنوعی با اعتبار ۴۵۰ میلیارد تومان در سطح استان است.

وی با اشاره به خسارت‌های وارده به مناطق مختلف استان ناشی از سیل روزهای اخیر، تحقق این مصوبه و اجرای سدهای تغذیه‌ای را به عنوان مطالبه‌ای مهم عنوان کرد که تحقق آن می‌تواند در مدیریت روانآب‌ها و کاهش حجم خسارت سیلاب مؤثر باشد.

علی اکبر محرابیان وزیر نیرو در زمینه تأمین این اعتبار دستور ویژه صادر کرد و تأکید نمود: این شش سد تغذیه‌ای می‌بایست تا پایان سال جاری به بهره برداری برسد.

قناعت از طرح آبرسانی به شهرهای بیرجند و طبس هم به عنوان دیگر مصوبه سفر دوم رئیس جمهور به استان یاد کرد که این موضوع هم دستور تأمین ۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار تحقق این مصوبه را گرفت و این تأکید وزیر که؛ این دو طرح تا پایان سال ۱۴۰۳ تکمیل شده و به بهره برداری برسند.

وی در ادامه نظر موافق وزیر نیرو درخصوص رفع مشکل موافقت نامه پروژه فاضلاب خوسف را هم جلب کرد.

استاندار خراسان جنوبی سپس از مشکل آبرسانی به مناطق روستایی استان گفت و اعتبارات ویژه‌ای را برای تکمیل طرح‌های آبرسانی روستایی مطالبه کرد که موافقت شد.

وی از مصوبات سفر اول رئیس جمهور به تکمیل ۲۰ مخزن و خط انتقال در شهرهای دارای تنش آبی استان اشاره کرد و با بیان اینکه این مصوبه ۷۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد، تسریع در روند اجرای کار را خواستار شد.
دستور وزیر درخصوص تأمین اعتبار ۲۵ درصد باقیمانده و تکمیل کار تا پایان سال ۱۴۰۳ از نتایج این مذاکرات بود.
قناعت با اشاره به ظرفیت بسیار ارزشمند روزهای آفتابی در استان که لازمه اجرای نیروگاه‌های خورشیدی است، گفت: با اجرای ۷۰۸ نیروگاه خورشیدی، ظرفیت تولید برق استان از این محل به ۲۸.۱ مگاوات رسیده است.

وی ادامه داد: برای توسعه شرایط موجود، مجوز احداث ۵ شهرک تخصصی نیروگاه خورشیدی صادر شده و برای تحقق ۱۶۰ مگاوات، زمین لازم به سرمایه گذاران طرح نیروگاه خورشیدی در استان تخصیص یافته است تا با همکاری سازمان انرژی‌های نو کار خود را شروع کنند.
استاندار خراسان جنوبی گفت: تحقق این مهم و توسعه شرایط موجود هم حمایت وزارت نیرو در خرید تضمینی برق تولیدی را می‌طلبد.

وی در ادامه از وضعیت نیروگاه بادی درح گفت و با اشاره به مطالبه سرمایه گذار مبنی بر دریافت تسهیلات، نگاه ویژه وزارت نیرو در این خصوص را هم خواستار شد.
وزیر نیرو با اعلام نظر مثبت خود در زمینه نیروگاه‌های خورشیدی استان خراسان جنوبی، حمایت خود را از پروژه نیروگاه بادی درح هم اعلام کرد تا فاز تکمیلی این پروژه شتاب گیرد و ۱۰ مگاوات برق تولیدی در این نیروگاه در آینده نزدیک محقق شود.

قناعت سپس اقدام وزارت نیرو را در راه اندازی پویش گسترده -با انرژی -با هدف تشویق مردم به رعایت مدیریت مصرف قابل تحسین خواند و با اعلام آمادگی خراسان جنوبی برای همراهی با این پویش گفت: این پویش با نگاه مثبت در استان اطلاع رسانی و دنبال خواهد شد.

به گزارش ایمنا، این پویش با تعیین مشوق‌هایی برای مصرف کنندگان بخش‌های اداری، عمومی، کشاورزی و… کاهش ۱۵ درصدی برق در بخش خصوصی و ۲۰ درصدی در بخش دولتی را در بازه زمانی ۲۱ هفته و در فصل گرم سال هدفگذاری کرده است.

در این دیدار که با همراهی معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری و مدیران عامل شرکت‌های برق منطقه‌ای، توزیع نیروی برق، آب منطقه‌ای و آب و فاضلاب استان انجام شد، گزارش جامعی از وضعیت خراسان جنوبی ارائه شد.

کد خبر 751543

دیگر خبرها

  • تبدیل یک ورزشگاه فوتبال به استخر گل‌آلود! (فیلم)
  • دستورات ویژه وزیر نیرو برای خراسان جنوبی
  • بهره‌مندی ۵۸۰ خانوار روستایی خراسان جنوبی از اینترنت پرسرعت
  • تشریح اقدامات مدیریت بحران خراسان جنوبی در سیل اخیر
  • کوهستان «پرآو» پتانسیل برگزاری جشنواره‌های بین‌المللی غارنوردی را دارد
  • فیلم| لحظات دلهره‌آور نجات سرنشینان پراید از وسط سیل در خراسان جنوبی
  • طلّاب به کمک کرغندی‌ها رفتند
  • حضور طلبه ها در منطقه سیل زده کرغند
  • ببینید | لحظات دلهره‌آور نجات سرنشینان پراید از وسط سیل در خراسان جنوبی
  • ورود تیم‌های ارزیاب به مناطق سیل زده خراسان جنوبی از امروز