Web Analytics Made Easy - Statcounter

نجفی منش با اعلام این خبر که تولید لنت خودرو در کشور صورت می گیرد، از مسئولان خواست تا از واردات این قطعه جلوگیری شود.

«محمد رضا نجفی منش» در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان در خصوص وضعیت بازار خودرو و قطعه سازی لوازم خودرو در سال 97 گفت: ما در سال گذشته وضعیت خوبی نداشتیم و 40 درصد از تولیدات خودرو در این سال کاسته شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

رییس انجمن صنایع همگن نیرو محرکه و قطعه سازان کشور با یادآوری این نکته که عمده مشکلات این صنعت از تابستان 97 آغاز شد، افزود: سه ماهه اول این سال مشکلی نداشتیم اما با خروج آمریکا از برجام قطعه سازی خودرو هدف قرار گرفت و دچار مشکلات فراوانی شد.

 

وی به مشکلات داخلی به وجود آمده برای این صنعت در سال گذشته نیز اشاره کرد و اظهار داشت: مجموع این موانع موجب شد تا فعالان صنعت قطعه سازی و خودروسازی کشور در سال گذشته 37 درصد نیروهای خود را تعدیل کنند.

 

نجفی منش با اشاره به مطالبات 20 هزار میلیارد تومانی به وجود آمده برای قطعه سازان در سال 97، عنوان کرد: از سویی دیگر هم امکان ثبت سفارش و وارد کردن مواد اولیه برای ما وجود نداشت و در ترخیص گمرک و ترخیص ارز از بانک مرکزی نیز دچار مشکلات فراوانی شدیم.

 

 

عضو انجمن قطعه سازان کشور یادآور شد: فعالان این صنعت مشکلات به وجود آمده را طبقه بندی کرده و در 8 فصل به مسئولان ارایه کردند تا با یاری آن ها بتوان این معضلات را حل کرد. البته متاسفانه حل این مشکلات با تاخیر روبرو شده که امیدواریم در سال جدید آن ها اجرایی شوند.

 

نجفی منش از اقدامات صورت گرفته در سال 97 به پرداخت تسهیلات ریالی وعده داده شده اشاره کرد و گفت: تا پایان این سال 4 هزار میلیارد تومان تسهیلات وعده داده شده به دست قطعه سازان رسید.

 

وی به برنامه مسئولان برای حل مشکلات قطعه سازان در سال 98 نیز اشاره کرد و افزود: امیدواریم در سال جدید با کمک هایی که وعده داده شده تولید خودرو به یک میلیون و 250 هزار دستگاه از سوی هر خودروسازی برسد و امکان بازگشت نیروهای تعدیل شده وجود داشته باشد.

 

نجفی منش همچنین بر ضرورت بومی سازی قطعات خودرو نیز تاکید کرد و اظهار داشت: انتظار می رود کمک های وعده داده شده به گونه ای عملی شود که قطعات خودرویی که صنایع داخلی تولید می کنند وارد نشود تا قطعه سازان در زمینه تولید موفق عمل کنند.

 

وی با تاکید براین نکته که ما مخالف واردات قطعات خودرو نیستیم، تصریح کرد: ما مخالف واردات قطعاتی هستیم که به تولید داخل رسیده و معتقدیم با وارد کردن آن ها تولید کنندگان بازارشان را از دست می دهند و دچار مشکل می شوند.

 

این فعال صنعت قطعه سازی در پایان از بومی شدن تولید قطعاتی چون لنت خودرو در کشور خبر داد و اعلام کرد: ما انتظار داریم که مسئولان واردات این قطعه را متوقف کنند تا برای خودروهای داخلی از لنت های ایرانی استفاده شود./

 

 

پایان پیام/281

منبع: شبستان

کلیدواژه: بارندگی و سیلاب سیل خسارت سیل خسارت سیلاب مسافران نوروزی گلستان خبرگزاری شبستان اصفهان سیل گلستان تولید لنت بازار خودرو در سال ۹۸ بازار خودرو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۲۷۵۱۱۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

«خالی فروشی» حواله خودرو

یک مقام مسوول در بنیاد شهید و امورایثارگران اخبار معامله حواله خودرو وارداتی ایثارگران را تکذیب و تاکید کرد که نه حواله‌ای صادر شده و نه خودرویی از این مسیر وارد کشور شده است.

به گزارش دنیای اقتصاد، در اسفندماه سال گذشته آگهی مربوط به خرید و فروش حواله جانبازان و ایثارگران با قیمت‌های میلیاردی در بسیاری از پلتفرم‌های معاملات خودرو، حاشیه ساز شد.

خودرو‌هایی که واردات آن‌ها برای جانبازان و ایثارگران مجاز اعلام شده بود شامل بنز، بی ام و، تویوتا، نیسان و ... می‌شد.

محصولات خارجی که ورود آن برای وارد کنندگان عادی غیرمجاز اعلام شده بود.

طبق آیین نامه ابلاغ شده، جانبازان ۵۰ تا ۶۹ درصد مجاز به واردات تا سقف قیمت ۲۵ هزار یورو و جانبازان ۷۰ درصد تا سقف قیمت ۳۰ هزار یورو می‌توانند خودرو وارد کنند.

جانبازان ۷۰ درصد ویژه (دو پا یا دو دست قطع از مچ و یا قطع نخاع) نیز تا سقف قیمت ۳۵ هزار یورو مجاز به واردات هستند.

در لیست جانبازان ۷۰ درصد خودرو‌های بنز و بی ام و و دیگر محصولات لوکس دیده می‌شود.

حواله واردات خودرو به جانبازان در اصل استفاده از امتیازی است که فروش آن برای صاحب حواله با سود زیادی همراه است.

بدین ترتیب در اواخر اسفندماه حواله جانبازان با قیمت‌های میلیاردی آگهی می‌شد این در شرایطی است که حالا به نظر می‌رسد در پلتفرم‌های آگهی خودرو "خالی فروشی" شده است

چرا که به گفته یک مقام مسول در بنیاد شهید اصلا حواله‌ای صادر نشده که بخواهد مورد معامله قرار گیرد.

بر این اساس تمام آگهی‌های معامله حواله نیز در سال جاری از پلتفرم‌های آگهی دهنده حذف شده است.

دیگر خبرها

  • جوجه ریزی ۱۰۰ میلیون قطعه‌ای در مرغداری‌های مازندران
  • شوآف «خودرو‌های برقی» در ایران
  • رسانه عبری: جنگ غزه واردات خودرو را در اسرائیل فلج کرد
  • صادرات مرغ گرم افزایش می‌یابد
  • برنامه سازان صدا و سیمای خوزستان در ماه رمضان تجلیل شدند
  • سود مشارکت خودروسازان و دانش‌بنیان‌ها در تولید قطعات خودرویی
  • «خالی فروشی» حواله خودرو
  • (ویدئو) مردم را با واردات خودرو‌های برقی سرکار نگذاریم
  • قیمت کارخانه‌ای خودرو ۸۰ درصد زیر نرخ بازار است
  • حال موسیقی ایران خوب است