Web Analytics Made Easy - Statcounter

گلابتون دوزی یکی از مشهورترین و مهمترین رشته های صنایع دستی دوران هخامنشیان پس از گذشت سال های متمادی همچنان جز لاینفک پوشش بومی زنان و دختران هرمزگانی است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از هرمز؛ صنابع دستی به عنوان سفیران فرهنگی در گذر زمان راویان هویت، پیشینه های تاریخی و آداب و رسوم ساکنان هر منطقه ای هستند که با نمایش زیبایی های خاص خود دیدگاه مخاطبان را نسبت به فرهنگ غنی آنان دگرگون می سازد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هنرمندان هرمزگانی با خلق آثار هنری و در معرض دید قرار دادن صنایع دستی در برابر چشمان گویی مابین فرهنگ و اقتصاد پلی مستحکم را ایجاد نموده اند چرا که علاوه بر حفظ فرهنگی بومی خود، با  صادرات این محصولات فرهنگی زمینه ارزآوری به کشور را فراهم می نمایند.

گلابتون دوزی به وسیله سوزنی به نام قلاب، نخ های گلابتونی به رنگ های سفید، زرد و حلقه هایی به نام کمه در اندازه های مختلف  یکی از آثار هنری عصر هخامنشیان است که بانوان ودختران هرمزگانی پس از گذشت سال ها همچنان این میراث قدیمی را برای انتقال به نسل های آینده همچنان حفظ کرده اند.

دختران هرمزگانی در اکثر شهرها و روستاهای این استان نظیر بندر لنگه، بندرعباس، میناب، رودان و.... پس از سپری کردن دوران کودکی و از دوران نوجوانی در کنار تحصیل برای حفظ سنت ها و آداب رسوم منطقه خود وارد هنر گلابتون دوزی می شوند.

عشق و علاقه نوجوانان هرمزگانی به این هنر دیرینه تا بدان جا پیش روی کرده که کمتر خانواده ای را در این استان مشاهده می کنید که بانوان ودخترانشان آشنایی با هنر گلابتون دوزی نداشته باشند.

 

 شهربندرلنگه به واسطه هنرمندان بیشماری که در این حیطه در دل خود جای داده از معروفیت بیشتری برخوردار شده است و بیشتر بانوان این منطقه بیشتر در حوزه صنایع دستی مشغول فعالیت هستند.

این هنر سنتی رودوزی پس از ایجاد نقشه و طرح مورد نظر بر روی پارچه با استفاده از کش های نواری بصورت محکم بر روی کمه بسته شده و با استفاده از قلاب های شماره 12، 13 و 14 کار خود را آغاز می کند.

منجوق، پولک و ملیله علاوه بر گلابتون و نخ های ابریشمی رنگارنگ یکی از خلاقیت های هنرمندان این عرصه است که برای جلوه بیشتر و زرق و برق نمودن لباس های سنتی خود بکار می برند.

این هنر سنتی در سال های ابتدایی فقط بر روی شلوارهای زنانه انجام می شد اما در گذر زمان ایده ها و نوآوری های جدید در حیطه پوشش سنتی سبب شد تا بانوان هرمزگتان فقط به رودوزی شلوار اکتفا نکرده و بر روی پیراهن ها، روسری و چادر بندری ها نیز نقش و نگارهای بسیار زیبایی را حک کنند.

 

با حضور در مجالس مهمانی، عروسی، ایام عید و شادمانی شاهد پوشش های سنتی خواهید بود که دورتادور یقه، لبه و آستین های پیراهن های دختران و بانوان حکاکی شده و مناظر زیبایی را در برابر دیدگان همه در معرض نمایش قرار می دهد و بیش از پیش بر جذابیت های آن ها می افزاید.

گلابتون دوزی بندرلنگه ثبت ملی می  شود

سهراب بناوند، مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هرمزگان  از ثبت ملی شهر بندرلنگه  در آینده ای نزدیک و در حوزه صنایع دستی خبر داد.

وی افزود: شهر بندرلنگه در رشته گلابتون دوزی تا پایان امسال به فهرست شهر‌های ملی کشور افزوده می‌شود.

مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هرمزگان تصریح کرد: ارزیابی‌های اولیه این شهر از طریق سازمان مرکزی میراث فرهنگی کشور صورت گرفته و پرونده این منطقه برای ثبت ملی تکمیل شده است.

 

انتهای پیام/

 

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۲۹۲۸۵۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فرش دستباف هنر مادر است

مریم جلالی عصر امروز دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ در نشست با اعضای کمیسیون فرش، هنر و صنایع‌دستی اتاق بازرگانی با اشاره به ضرورت تقویت همکاری‌ها بین بخش دولتی و خصوصی اظهار کرد: همکاری اتاق‌های بازرگانی و معاونت صنایع‌دستی در مرحله بسیار خوبی است و این همکاری‌ها بیش از پیش باید تقویت شود.

معاون صنایع‌دستی وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی اشاره به اهمیت صادرات و ظرفیت‌های آن افزود: خوشبختانه ما از این مرحله عبور کردیم و اکنون فرصت بهره‌مندی از این ظرفیت‌ها است.

او اضافه کرد: بهتر است انسجام بین دولت و بخش خصوصی بیش از پیش تقویت شود چرا که به تعبیر مهندس ضرغامی، سرمایه‌گذاران و فعالان بخش خصوصی سربازان خط مقدم هستند.

جلالی یادآور شد: اعتقاد من بر این است که صنایع‌دستی که من اسمش را اقتصاد هویت‌بنیان گذاشته‌ام، موانعی پیش رو دارد که باید آنها را برطرف کرد و به اهداف عالی پیش رو فکر کرد و به آن دست یافت.

معاون صنایع‌دستی وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی اضافه کرد: معاصرسازی و تولید بر اساس سلیقه مشتری می‌تواند باعث شود تا صنایع‌دستی لوکوموتیو پیشران قطار هنر‌های مختلف مانند فرش دستباف در کشور باشد.

او سپس به اهمیت صادرات و برنامه‌ریزی در باره بازار‌های بین‌المللی اشاره کرد و افزود: ما بازار‌های کشف نشده‌ای داریم که یکی از آنها کشور قطر است و باید بر روی این بازار‌های کشف نشده برنامه‌ریزی کنیم.

جلالی به حمایت‌ها از صنایع‌دستی در اسناد بالادستی اشاره کرد و افزود: در برنامه هفتم موظف شدیم زیست‌بوم صنایع‌دستی را تدوین کنیم و ادبیات جدیدی در حکمرانی شکل بگیرد. خوشبختانه قدم‌های خوبی در حوزه صادرات صنایع‌دستی برداشته شده که می‌توان به موضوع حذف پیمان‌سپاری ارزی اشاره کرد. در همین حال خوشبختانه در حوزه نمایشگاهی نیز کار‌های خوبی انجام شده و هنرمندان ما در نمایشگاه‌های مختلف حضوری چشمگیر دارند.

معاون صنایع‌دستی کشور گفت: مشکل ما این است که در حوزه صنایع‌دستی و هنر در مرحله توصیف مانده‌ایم. در حالی که باید از توصیف عبور کنیم و به توزیع بپردازیم و صنایع‌دستی را به‌عنوان صنعتی سبز در بخش‌های مختلف تقویت و معرفی کنیم.

او به موضوع معرفی صنایع‌دستی از زاویه قصه و روایت اشاره کرد و افزود: روش‌های قدیمی دیگر برای فروش صنایع‌دستی و هنر جوابگو نیست. نسل جدید سلیقه دیگری دارد از این رو فروشندگان ما باید ادبیات جدیدی را یاد بگیرند تا شاهد نتایج بسیار خوب در این حوزه باشیم.

معاون صنایع‌دستی یادآور شد: من فرش دستباف را هنر مادر می‌دانم چرا نقوش فرش دستباف، دستمایه بسیاری دیگر از هنر‌های ما بوده‌اند.

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری میراث و گردشگری

دیگر خبرها

  • فرش دستباف هنر مادر است
  • تحویل ۹ شی تاریخی به میراث‌فرهنگی هرمزگان
  • اهدای ۵۹ شیء تاریخی به اداره میراث‌ فرهنگی شهرستان ملایر
  • دومین جشنواره غذاهای سنتی (آش نغوزه) در چناران برگزار می‌شود
  • توسعه گردشگری ایران و عمان باعث تقویت روابط اجتماعی می‌شود
  • برپایی نمایشگاه و کارگاه رودوزی‌های سنتی در موزه بزرگ خراسان
  • معرفی ۳۰ رشته صنایع دستی و هنرهای سنتی فارس در اکسپو تهران
  • هنر‌های قرآنی از منظر میراث فرهنگی حائز اهمیت است
  • ارگ کریم خانی میزبان صنایع دستی وهنر‌های سنتی فارس شد
  • ‌معرفی ۳۰ رشته صنایع دستی و هنرهای سنتی فارس در اکسپو تهران