Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-01@18:40:32 GMT

محموله علمی ویژه سفینه باربری پروگرس ام.اس-11

تاریخ انتشار: ۱۶ فروردین ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۳۰۹۵۸۵

محموله علمی ویژه سفینه باربری پروگرس ام.اس-11

ناو باربری بدون سرنشین پروگرس ام.اس-11 پس از دو بار چرخش به گرد زمین، در ساعت 14:25 روز پنج‌شنبه 4 آوریل به واحد پیرس ایستگاه فضایی بین‌المللی متصل شد.

به گزارش ایسنا، این سریعترین پهلوگیری تاریخ پرواز به ایستگاه فضایی بین‌المللی بود که تنها ۳ ساعت و ۲۱ یک دقیقه طول کشید. تجربه موفق این پرواز، فرصت جدیدی را برای برنامه‌های فضایی در جهت صرفه‌جویی در مصرف سوخت و زمان در پروازهای مداری فراهم می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سفینه‌های قبلی زمان‌های طولانی‌تری در راه بودند و حتی در اوایل کار این مدت گاهی ۴۸ ساعت طول می‌کشید تا خود را به ایستگاه برسانند. تا قبل از این سفینه، رکورد طی مسیر پس از پرتاب با ۳ ساعت و ۴۰ دقیقه به پروگرس ام.اس -۹ تعلق داشت.

ناو باربری بدون سرنشین پروگرس ام.اس -۱۱ محموله‌ای ۲.۵ تنی از جمله حدود ۱.۴ تن مواد خشک، ۹۰۰ کیلوگرم سوخت، ۴۲۰ کیلوگرم آب، همچنین ۴۷ کیلوگرم هوای فشرده و اکسیژن را به ایستگاه فضایی بین‌المللی رساند. گرچه حمل محموله‌های مختلف به ایستگاه‌های مداری، وظیفه این سفینه بدون سرنشین بشمار می‌رود، اما این بار پروگرس مجموعه‌ای از وسایل و تجهیزات را به ایستگاه فضایی بین‌المللی برد که متفاوت از بارهای دیگر بود.

در این مجموعه می‌توان به وسایلی در زمینه بیوتکنولوژی از جمله وسایل مربوط به آزمایش‌های فضایی در زمینه بیوفیلم (Biofilm) (اجتماعی از سلول‌های میکروارگانیسمی که به یک سطح متصل شده‌اند و توسط مواد پلیمری خارج سلولی پوشیده شده‌اند) و بلورساز (Crystallizer) را می‌توان نام برد.

فضانوردان همچنین برای انجام آزمایشی تحت عنوان "ریاسکا" (در زبان روسی جلبک آبی)، یک سیستم برای کشت گیاهان آبزی دریافت کردند که به لامپ‌های ال.ای.دی مجهز است و از آن انتظار می‌رود ویژگی‌های رشد گیاهان را در شرایط گرانشی ناچیز تحت درجه نوری متفاوت نشان دهد. طبق برنامه پیش‌بینی شده، فضانوردان باید روزانه یک بار از آن عکس بگیرند. قرار است از این تصاویر برای تهیه مواد آموزشی زیست‌شناسی موسسات آموزش عالی و متوسط بهره‌برداری شود. این آزمایش‌ها تحت برنامه‌ای علمی آموزشی انجام می‌شود که توسط گروهی از دانشجویان دانشگاه مسکو طراحی شده‌اند.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۳۰۹۵۸۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

همایش بین المللی تاریخ، فرهنگ و تمدن خلیج فارس برگزار شد

به گزارش خبرنگار مهر، دبیر علمی همایش بین‌المللی تاریخ، فرهنگ و تمدن خلیج فارس ظهر دوشنبه در این آئین گفت: از مجموع ۱۵۰ مقاله ارسالی به دبیرخانه این همایش ۵۰ مقاله برای ارائه در همایش پذیرفته شد.

حمید اسدپور افزود: این همایش به دلیل اهمیت بعد تجاری خلیج فارس، بازرگانی دریایی و حمل و نقل را محور اصلی خود قرار داده است.

اسدپور تصریح کرد: موضوع عمده مقالات دریافت شده متمرکز بر بنادر ایران و روابط تجاری ایران با دیگر کشورها است.

دبیر علمی همایش بین المللی تاریخ، فرهنگ و تمدن خلیج فارس با بیان اینکه این همایش در ۲ روز برگزار می‌شود، گفت: روز نخست همایش توجه به مسائل علمی و روز دوم به عنوان روز فرهنگی در نظر گرفته شده است.

وی ادامه داد: در روز علمی همایش، پژوهشگران داخلی و خارجی به ارائه مقالات می‌پردازند و در روز فرهنگی بازدید از آثار تاریخی استان برنامه ریزی شده است.

اسدپور بیان کرد: ۱۰ پژوهشگر خارجی از کشورهای عراق، هند، چین، روسیه و بنگلادش در این همایش حضور دارند.

دبیر علمی این همایش تصریح کرد: هدف همایش ایجاد و اتخاذ تدابیری برای ورود و مشارکت هرچه بیشتر مردم و بخش خصوصی در حوزه بازرگانی و حمل و نقل دریایی خلیج فارس است.

وی ادامه داد: این همایش بر ضرورت توجه بسیار جدی به تجارت دریایی از یک سو و سرمایه گذاری در زمینه حمل و نقل دریایی از طریق توسعه زیرساخت‌ها در بنادر و جزایر خلیج فارس تاکید دارد.

خیراندیش محقق و عضو هیأت علمی دانشگاه شیراز در همایش تاریخ، فرهنگ و تمدن خلیج فارس با اشاره به تفاوت تجارت سبک و سنگین گفت: خلیج فارس در بخش تجارت سنگین بسیار استراتژیک است و باید مورد توجه قرار گیرد.

این محقق هم استانی تاکید کرد: ما برای ایجاد ثروت و اقتدار باید تجارت جهانی گذشته را احیا کنیم.

پنل‌های تخصصی انگلیسی و عربی همایش تاریخ، فرهنگ و تمدن خلیج فارس بعد از ظهر امروز برگزار می‌شود.

کد خبر 6092136

دیگر خبرها

  • فضانوردان چینی پس از ۶ ماه به زمین بازگشتند
  • ۳ فضانورد چینی به زمین بازگشتند
  • فضانوردان چین به زمین بازگشتند
  • پیش‌بینی وزش باد و خیرش گردوخاک در قم
  • گذرهای پرنور ایستگاه‌های فضایی از آسمان ایران- دهه دوم اردیبهشت
  • (ویدئو) خلیج فارس از نگاه فضانوردان ساکن ایستگاه فضایی بین‌المللی
  • استارلاینر بوئینگ قرار است در 6 می به فضا پرتاب شود
  • خلیج فارس از نگاه فضانوردان ساکن ایستگاه فضایی بین‌المللی (فیلم)
  • همایش بین المللی تاریخ، فرهنگ و تمدن خلیج فارس برگزار شد
  • تحقق ۹۰ درصدی بودجه بیمه معلم در رشته باربری