Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-04-29@08:38:34 GMT

دلایل ویرانگر بودن سیل در ایران

تاریخ انتشار: ۱۷ فروردین ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۳۱۷۵۸۳

دلایل ویرانگر بودن سیل در ایران

سیل یک پدیده طبیعی است و حتی خرابی های ناشی از آن هم تا حدی طبیعی است اما عواملی باعث می شود که ویرانی های ناشی از سیل‌ها گسترده تر شود. در این باره یک متخصص حوزه منابع آب و مدیر کل دفتر اکوسیستم های تالابی سازمان محیط زیست معتقد است ا آنچه خرابی بیشتری به بار می آورد گل آلودگی سیل است، نه حجم سیل.

مسعود باقرزاده کریمی با این توضیح که چون هر چه آب گل‌آلودتر باشد، طبق قانون ارشمیدس غلظت آب بالا می‌رود و در این صورت جریان آب به راحتی می تواند اجسام حتی سنگین را شناور کرده و با خود ببرد، در مورد چرایی گل آلودگی سیلاب های ایران، گفت: در اثر فرسایش خاک سیل گل آلود می شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این فرسایش هم نتیجه تخریب اراضی بالادست رودخانه ها،  نابودی جنگل ها،  ساحل سازی و تخریب حواشی رودخانه ها به دلیل ساخت و سازهای غیر مجاز است. متاسفانه در کشور ما به همین دلایل خاک فرسایش یافته و با جریان آب شسته می شود و به حرکت در می آید و باعث گل آلودگی سیل می شود.

نادیده گرفتن بستر سیلابی رودخانه ها

این متخصص حوزه منابع آب در ادامه با بیان اینکه دومین مشکل که باعث می شود سیل ها ویرانگرتر باشند؛ نادیده‌گرفتن بستر سیلابی رودخانه ها است، تصریح کرد: وقوع سیلاب در مناطق خشک و نیمه خشک مثل ایران امری طبیعی است و حتی درچنین اقلیمی احتمال وقوع سیلاب‌های با دوره بازگشت طولانی تر (100، 500 و 1000 ساله)، نسبت به مناطق مرطوب بالاتر است.


وی ادامه داد: نوسانات کم آبی و پر آبی در مناطق خشک و نیمه خشک به مراتب بیشتر از مناطق مرطوب است با این حال می‌بینیم که در کشورهای توسعه یافته اروپایی برای جلوگیری از اثرات مخرب بارندگی های شدید و سیل، حریم رودخانه ها حتی برای سیل های با دوره بازگشت طولانی نیز حفظ می شود.


باقرزاده کریمی تاکید کرد: بی توجهی به حریم و بستر سیلابی رودخانه ها به ویژه برای سیل های با دوره‌های بازگشت موضوع مهمی است که طبق قوانین موجود کشور نیز، حریم رودخانه ها برای چنین سیل هایی باید آزاد گذاشته شود، اما متاسفانه این قوانین نادیده گرفته شده و شاهدیم که بستر رودخانه ها با ساخت و سازها کوچک و کوچک تر شده است.

ساخت پارکینگ در رودخانه قم

این مقام مسئول در سازمان محیط زیست گفت: بدتر از همه اینها آن است که بستر رودخانه را تبدیل به پارکینگ کنیم، اتفاقی که برای رودخانه ای که از قم عبور می کند؛ افتاده است. یا در بستر رودخانه ای که از تبریز رد می شود؛ جاده ساخته شده است. متاسفانه ساخت تونل، راه، پارک و ... در بستر رودخانه صورت گرفته است.

تاثیر شکل حوضه های آبی در وقوع سیل های مخرب

مدیرکل اکوسیستم های تالابی سازمان محیط زیست در ادامه با اشاره به اینکه عامل سوم ویرانگر بودن سیل ها بی توجهی به نکات فنی مربوط به شکل حوضه های آبی است، در این باره تصریح کرد: برخی حوضه ها مثل حوضه بالادست شیراز که به تنگه سرخ معروف است، یک حوضه گرد به حساب می آید و شاخه های مختلف رودخانه ها همزمان یا با فاصله زمانی اندکی به نقطه تمرکز یا خروجی می‌رسند که در نتیجه در چنین حوضه هایی، جریان سیلاب از حجم زیادی برخوردار است و خطرات ناشی از آن بسیار وحشتناک است.

تفاوت حوضه آبی گرد با کشیده

 وی در مورد ویژگی های حوضه آبی کشیده گفت: در حوضه‌های کشیده، انشعابات و رودخانه های فرعی که به خروجی یا نقطه تمرکز نزدیک هستند؛ ابتدا تخلیه می‌شوند در حالیکه آب رودخانه های بالادست هنوز به خروجی نرسیده است و این تاخیر باعث می شود که حجم سیلاب پایین تر باشد.

به گفته باقرزاده کریمی، از طریق آمایش سرزمینی، در اجرای برنامه های توسعه ای و ساخت و سازها حتما باید شکل حوضه های آبی مورد توجه قرار گیرد که متاسفانه همواره مورد بی توجهی قرار گرفته است./ایسنا

منبع: ایران آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۳۱۷۵۸۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

الکساندر چفرین: سوپرلیگ پروژه‌ای غیراخلاقی و عواقب آن ویرانگر خواهد بود

رئیس یوفا راه افتادن پروژه سوپرلیگ را از نظر ورزشی و اقتصادی ویرانگر می‌داند.

طرفداری | رئیس یوفا بار دیگر مخالفت قاطع خود و سازمان تحت مدیریت‌اش را با پروژه سوپرلیگ اعلام کرد.

رئیس یوفا، الکساندر چفرین، در مجمع عمومی لیگ‌های اروپایی در شهر لندن، بار دیگر مخالفت قاطع یوفا با به گفته خودش"پروژه غیراخلاقی سوپرلیگ" را "حیاتی" خواند و هشدار داد که عواقب این طرح برای لیگ‌های ملی، از نظر ورزشی و اقتصادی "فاجعه‌بار و ویرانگر" خواهد بود. چفرین در این مجمع که اولین بار با حضور پدرو پروئنزا، رئیس جدید پرتغالی این اتحادیه برگزار می‌شد، گفت:

تاکید می‌کنم که سوپرلیگ پروژه‌ای غیراخلاقی است که در صورت راه افتادن چنین پروژه‌ای عواقب آن از نظر ورزشی و اقتصادی فاجعه‌بار و ویرانگر خواهد بود. یوفا اهمیت پیوند مستقیم بین رقابت‌های باشگاهی ما و لیگ‌های ملی در سراسر اروپا را به رسمیت می‌شناسد و از آن قدردانی می‌کند.

رئیس اسلوونیایی یوفا در ادامه صحبت‌های خود گفت:

یک تفاهم‌نامه جدید بین یوفا و لیگ‌های اروپایی ایجاد شود که نه تنها تعهدات متقابل را رسمی و شفاف می‌کند، بلکه پیام روشنی مبنی بر اتحاد یوفا و ذینفعان این حوزه را ارسال می‌کند. با همکاری یکدیگر در چارچوب این تفاهم‌نامه، برای توسعه پایدار فوتبال در سطح ملی و بین‌المللی تلاش خواهیم کرد. تمرکز ما بر ترویج فوتبالی جذاب، تعادل رقابتی قوی، سلامت مالی، حاکمیت خوب و رشد فوتبال در سراسر اروپا خواهد بود.

از دست ندهید ????????????????????????

درخواست دروسی: سردار را در رم حفظ کنید اختلاف علنی رئیس فدراسیون با مجری تلویزیون اعتراض هوادار بارسلونا: ژاوی، مرد سر حرفش می‌ماند! رد پای آرتتا؛ اورتون بعد از 14 سال لیورپول را در خانه شکست داد!

دیگر خبرها

  • دلایل حذف یک سریال از پلتفرم‌های ایرانی
  • کرمان/ فوت پسربچه ۵ ساله در سایه اهمال کاری‌ ها
  • جاری شدن سیل ویرانگر در کنیا با ۷۶ کشته
  • همه‌چیز درباره سردردهای بعد از ورزش؛ چگونه درمانش کنیم؟
  • این سردردها نشانه چیست؟
  • دلایل حذف یک سریال از پلتفرم‌ها ایرانی
  • تصاویر آخرالزمانی از گردباد ویرانگر در آمریکا | ویدئو
  • یک‌بار دیگر کنکور ویرانگر!
  • گردباد ویرانگر در آمریکا + فیلم
  • الکساندر چفرین: سوپرلیگ پروژه‌ای غیراخلاقی و عواقب آن ویرانگر خواهد بود