Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-07@10:27:00 GMT

سیل ویرانگر - افشین شاعری*

تاریخ انتشار: ۱۷ فروردین ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۳۲۳۲۸۶

سیل ویرانگر - افشین شاعری*

سیل، سین هشتم هفت سین امسال ایرانیان بود، بیش از یک سوم مردم کشور درگیر سیل شدند، ده ها نفر جان باختند، هزاران نفر بی خانمان شدند و میلیون ها نفر گرفتار.

هنوز صدای توپ تحویل سال نو شنیده نشده بود که سیل آمد از شمال کشور و استان گلستان و مازندران شروع شد. آمد و آمد تا به جنوب رسید، به لرستان و فارس و خوزستان و ایلام و .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

... درهای آسمان باز شد. آن قدر بارید و شست که سیل شد.
سیل فروردین 98 به معنای واقعی کلمه یک بحران ملی بود، هر چند عده ای به خاطر تعداد قربانیانش، آن را بحران ننامند، اما هزاران خانواده را به خصوص در روستاها و برخی شهرهای کوچک به ورطه فقر مطلق برد، انسان های زیادی که تا قبل از نوروز زندگی و ساز و نوایی یا زمینی برای کشاورزی، دامی برای چرا و دستی در تولید و اقتصاد داشتند اکنون هیچ ندارند، برای آنها سیل امسال یک بحران و فاجعه واقعی بود.
میزان خسارت های سیل کم نیست، گر چه هنوز آمارهای دقیق و درستی اعلام نمی شود و تصویر دقیقی از میزان خسارات نداریم اما پزشکی قانون تا امروز تعداد کشته ها را 62 نفر اعلام کرده، البته که آمار این سازمان به روز نیست و همیشه با تاخیر اعلام می شود. حداقل 600 نفر مصدوم و راهی بیمارستان شده اند، افراد زیادی به علت سرما و عوامل بیماری زای دیگر اکنون بیمارند، نزدیک به 100 هزار نفر بی خانمان شدند. حداقل 4 هزار میلیارد تومان به بخش کشاورزی خسارت وارد شد و دهها هزار رأس دام از بین رفت.
علاوه بر آن به زیرساخت های ارتباطی کشور نیز خسارات جدی وارد شد، 35 جاده کشور در ایام سیل مسدود شدند، 12 هزار کیلومتر از جاده ها آسیب دیدند، برآوردهای اولیه، میزان خسارت راههای کشور را حدود 1600 میلیارد تومان اعلام می کند، حداقل 400 پل کاملا تخریب شده اند.
خسارات مادی سیل فروردین 98 ادامه دارد، دهها روستا کاملا نابود شد و دیگر وجود ندارند، روستاهای زیادی نیز به شدت تخریب شده اند، شاید آب در آق قلا و گمیشان و برخی شهرهای استان گلستان رو به فروکش کردن باشد اما بسیاری از روستاهای شمال هنوز در میان آب گرفتارند، وضعیت در استان های جنوبی به خصوص لرستان و خوزستان به شدت وخیم تر است.
گزارش ها حاکی از این است که ارتفاع گل و لای در برخی روستا از دو متر بیشتر است، خانه های زیادی در پلدختر و معمولان در استان لرستان به کلی از بین رفته است، هزاران خانوار تمام هست و نیست خود را از دست داده اند و حتی برای زنده ماندن به شدت به کمک نیاز دارند، برخی آنان متول و صاحب ثروت و مکنت بودند و اکنون انتظار دارند، کمک ها به نحوی باشد که شأن و منزلتشان حفظ شود.
سیل امسال مسافرت نوروزی بسیاری از مردم را مختل کرد، صحنه خودروهای روان در آب دروازه قرآن شیراز در پنجم فروردین که مثل اسباب بازی این طرف و آن طرف می رفتند، شاید برای همیشه نمادی از سیل ویرانگر 98 باشد که در ذهن ها می ماند. تصویری که به مدد رسانه های جدید در لحظه به دنیا مخابره شد و «سیل» گلایه ها و گزارش های تصویری مردم بود که در این شبکه ها در تعطیلات نوروز دست به دست می شد. سیلی در کنار سیل. سیل طبیعت البته در کنار تهدیدها و خسارات هنگفت، فرصت ها و شادی هایی هم در پی داشت اما فعلا نجات جان انسان های گرفتار، مصیبت زده و بی خانمان در اولویت است.
برای بررسی علل و عوامل میزان بالای خسارات سیل شاید به کاری کارشناسی و دقیق نیاز باشد اما هر چه بود سیل امسال غافلگیر کننده بود. بسیاری را غافلگیر کرد حتی زمانی که آخرین روزهای اسفند 97 سیل در شهرها و روستاهای گلستان و مازندران شروع شد تا مدتی اهمیت آن جدی گرفته نشد و شروع اقدامات با تأخیر انجام شد.
سازمان هواشناسی که به دقت گزارش های خود می بالد، می توانست خیلی زودتر، جدی تر و البته فراگیرتر هشدارهای لازم را به دستگاه های مسئول و مردم اعلام کند، سازمان مدیریت بحران باید از مدت ها قبل برای چنین مواقعی برنامه های دقیق با تقسیم بندی کاری مشخص برای دستگاه های متولی تعیین می کرد، میزان آمادگی برای چنین مواقعی قطعا باید بیشتر می بود نه اینکه پس از گسترش بحران، بیدار شویم و هشدار دهیم که مردم به سفر نروید و در حاشیه رودخانه ها اتراق نکنید.
مساله مهم بعدی مدیریت بحران و هماهنگی دستگاه های مسئول است، مدیریت بحران چهار فاز پیشگیری، آمادگی، مقابله و بازسازی دارد. سیل اخیر و میزان بالای خسارات آن نشان داد که تقریبا در هر چهار مرحله مدیریت بحران مشکل داریم. همایش ها و نشست های زیادی تقریبا به طور مداوم از سوی دستگاه های مختلف درباره بحران و بلایا در کشور برگزار می شود. در همه آنها حرف های تکراری زیادی شنیده می شود که ایران یک کشور بلاخیز است و 32 نوع بلای طبیعی در ایران رخ می دهد و سابقه دارد اما دریغ از برنامه و عمل.
در چنین شرایطی با اینکه حدود یک دهه خشکسالی را پشت سر گذشته ایم، خطر سیل همیشه بالای سرمان بوده است اما هرگز به فکر سیل بندهای مطمئن برای شهرها و روستاهایی که در خطر هستند نبوده ایم، رودخانه ها لایروبی نشده اند، جنگل ها و موانع طبیعی از بین رفته اند و همچنان در حال تخریب هستند، ساخت و سازهای مجاز و غیر مجاز در شهرها و روستاها و حاشیه مسیل ها سالهاست که به خاطر خشکسالی ادامه دارد بی هیچ قاعده ای.
ماشین ها و امکانات فنی برای مقابله با بحران، برای جلوگیری از گسترش سیل و تخلیه آوار و گل و لای به هیچ وجه کافی و در حد و اندازه های فاجعه نبود و نیست، در بسیاری از مناطق امکانات، در حد بیل و کلنگی است که مردم سرگردان، گرفتار و بحران زده در دست دارند، با گذشت 17 روز هنوز همه راه های مسدود شده در روستاها و شهرهای سیل زده باز نشده اند به همین علت تعداد دقیق جان باختگان و خسارات انسانی سیل مشخص نیست. لایروبی های محدود پس از بحران شروع شده اما معلوم نیست چقدر این نوشدارو در این شرایط کارساز باشد.
بحران هنوز تمام شده و شهرها و روستاهای پایین دست در خوزستان همچنان گرفتار سیل و البته موج های جدید بارشی هستند. سرقت و ناامنی دغدغه بسیاری از سیل زدگان است. بخش مهم دیگری از عوارض بحران پس از فروکش سیل رخ می دهد، فرونشست زمین، رانش زمین، فرسایش خاک، از بین رفتن زمین های زراعی و نفوذ فاضلاب در شبکه آب آشامیدنی در راه است.
البته از فرصت ها و مواهب رحمت الهی غافل نیستیم، امسال سال پرآبی خواهیم داشت به شرط مدیریت آب و داشتن شبکه کارآمد آبخیزداری که از هدر رفتن آب جلوگیری کند. دریاچه ها، رودخانه ها و تالاب هایی که رو به نابودی بودند، جان گرفته اند، آب دریاچه ارومیه 36 سانتی متر بالا آماده است، تالاب گاوخونی زنده شده است، آب در زاینده رود جریان دارد. تالاب شادگان و هورالعظیم جان گرفته اند، اغلب سدها پر آب شده اند. ظرفیت شان تکمیل شده است، مدد همین سدها بود که عمق فاجعه انسانی کنترل شد و احتمالا خطر ریزگردها در سال 98 کمتر از سال های گذشته است.
روی دیگر سکه گرانی و کمبود محصولات کشاورزی و دامی است که البته مردم در سال 97 تجربه های تلخی از آن دارند. مردمانی که بحران گرانی گوشت و مرغ و پیاز و میوه و سبزی و خودرو و مسکن را پشت سر گذاشته اند. امسال را با سیل شروع کردند و البته امید که مدیریت نیازهای مردم در سال جدید بهتر و موثرتر باشد.
مردم سیل زده چشم انتظار بازسازی و کمک هستند تا به زندگی برگردند، مردمانی که در بدترین شرایط سیل، خودشان آستین بالا زدند، بیل و کلنگ برداشتند و به جنگ سیل رفتند.
مردمانی که صدای گرفته شان در رسانه های تعطیل در نوروز منعکس نشد و در صدا و سیما در لابه لای تبلیغات کرم و لوسیون های دروغین گم شد.
مردمی که در بسیاری از شهرها از جمله شیراز سرافراز خانه هایشان را محل اسکان موقت در راه ماندگان کردند، خودروهای آسیب دیده هموطنانشان را تا جایی که می شد به همت مردی خودشان سر پا کردند تا نشان دهند که ملتی بزرگ و متمدن هستیم. ملتی که خطرها، بحران ها و بلایای زیادی را پشت سر گذاشته است. همچنان استوار می ایستد و این بحران و بلا را با قدرت پشت سر خواهد گذاشت، ملتی که قرن ها پیش شاعر شهرش به دنیا اعلام کرد: بنی آدم اعضای یک پیکرند که در آفرینش ز یک گوهرند.

* سردبیر اخبار اجتماعی ایرنا

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اجتماعي سيل 98 بحران سيلاب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۳۲۳۲۸۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

از افشین پیروانی بپرسید اوسمار بماند یا نه | او برای نیم‌فصل بهترین گزینه بود

به گزارش همهشری آنلاین لیگ برتر امروز وارد هفته بیست و ششم خواهد شد و همچنان رقابت جانانه در بالای جدول بین دو تیم استقلال و پرسپولیس برای قهرمانی ادامه دارد. در هفته بیست‌وپنجم خیلی‌ها اعتقاد داشتند که تا حدی تکلیف قهرمان این فصل از مسابقات مشخص خواهد شد اما نه استقلال توانست در تبریز تراکتور را شکست دهد و نه پرسپولیس زور بردن سپاهان در آزادی را داشت. دو دیدار بی‌کیفیت و بدون گل که شرایط جدول مسابقات را نیز تغییر نداد. در شرایط فعلی هم هر دو تیم بازی‌های حساسی را پیش رو دارند. پرسپولیس در قائم‌شهر میهمان نساجی است که در هفته‌های اخیر سخت به دنبال امتیاز جمع کردن برای بقاست و استقلال هم میزبان ذوب‌آهن است. محمد ربیعی همیشه نشان داده تیم‌هایش از جواد نکونام خوب امتیاز می‌گیرند. اما بد ندیدیم درمورد پرسپولیس، شرایط لیگ، آینده اوسمار و موارد دیگر پای صحبت‌های حمید استیلی بنشینیم. او در گفت‌وگو با «فرهیختگان» به نکات جالبی اشاره کرده است که در زیر به آن پرداخته‌ایم.

لیگ به اوج حساسیت خود رسیده است. شرایط را چطور می‌بینید؟
خوشحالم از اینکه رقابت در بالای جدول برای هواداران جذاب شده است و طرفداران سرخابی با علاقه و هیجان زیادی بازی‌ها را دنبال می‌کنند. هرموقع این رقابت وجود داشته فوتبال ما سود برده است و هواداران هم لذت بیشتری برده‌اند. فکر کنم هنوز تیم‌های بالای جدول امتیاز از دست خواهند داد؛ چراکه الان چند تیم برای بقا می‌جنگند و دوست ندارند راهی لیگ یک شوند. در هفته قبل پرسپولیس فرصت صدرنشینی داشت که از دست داد و به نظرم در پنج هفته باقی‌مانده این تیم باز هم فرصت رسیدن به صدر را خواهد داشت.

بازی‌های این هفته را چطور پیش‌بینی می‌کنید؟
کار پرسپولیس و استقلال هر دو سخت است. مخصوصا پرسپولیس که باید در قائمشهر به میدان برود. نساجی دیگر چیزی برای از دست دادن ندارد و همه توانش را گذاشته که در لیگ بماند. خوشبختانه پرسپولیس روی فرم است فقط عالیشاه را به دلیل محرومیت در اختیار ندارد. الان هر 5 بازی برای پرسپولیس حکم یک فینال را دارد و اگر امتیازی در هر یک از این مسابقات از دست دهد شاید به معنای از دست رفتن قهرمانی شود. همان‌طور که گفتم لغزش در صدر جدول احتمالا رخ دهد و پرسپولیس خودش باید پنج بازی پیش‌رو را ببرد تا از این لغزش بیشترین بهره را ببرد. اتفاقی که فصل پیش رخ داد و با توقف سپاهان مقابل ملوان، پرسپولیس به صدر رسید و فکر کنم 7 بازی آخرش را هم برد.

هواداران پرسپولیس ناراحتند که چرا نتوانستند با شکست سپاهان به صدر جدول بروند. نظر شما در این مورد چیست؟
فوتبال همین است و شما هیچ‌وقت نمی‌توانی ادعا کنی تیم ازپیش‌برنده هستی. بازی با سپاهان حساسیت بالایی داشت و آنها آمده بودند که بازنده نباشند. سپاهان تیم پرمهره و کاملی است که الان می‌توانست در کورس قهرمانی هم باشد اما به هر شکل مقابل پرسپولیس حریف سرسختی نشان داد و کمترین موقعیت گل را به این تیم داد. با این حال پرسپولیس می‌شد از این بازی 3 امتیاز را بگیرد و از لغزش استقلال بهره بیشتری ببرد.

اوسمار در بازی‌های حساس نیم‌فصل دوم ازجمله دربی، بازی با آلومینیوم در جام حذفی و سپاهان نتوانست آزمون قبولی بگیرد. شما این موضوع را قبول دارید؟
اینها بازی‌های سنگینی بودند که قدر مسلم اوسمار همه تلاشش را کرد تا تیمش برنده از میدان بیرون بیاید. در فوتبال نتایج همیشه قابل پیش‌بینی نیست. بازی اسپورتینگ و پورتو را مثال می‌زنم که پورتو دو بر صفر جلو بود اما در عرض چند دقیقه 3 گل دریافت کرد. یا بارسا دو بر یک مقابل خیرونا پیش بود اما چهار بر دو بازی را باخت. اینها از جذابیت‌های فوتبال است و نمی‌شود همیشه سرمربی را مقصر دانست. پرسپولیس در بازی با آلومینیوم هر بار اراده کرد از حریفش جلو افتاد اما برای دقایقی تحت تاثیر بازی خوب حریف قرار گرفت. اوسمار یا هر مربی هیچ‌وقت دوست ندارد اشتباهی کند که منجر به شکست تیمش شود، به هر حال پرسپولیس در دو بازی اخیرش اشتباهاتی داشت که اجازه نداد پیروز شود اما هنوز فصل ادامه دارد و باید دید در آخر چه خواهد شد.

شما موافق تمدید قرارداد اوسمار در این مقطع از فصل هستید؟
ببینید در نیم‌فصل بهترین گزینه برای جانشینی یحیی که زحمات زیادی هم برای پرسپولیس کشید، اوسمار بود. او هم مورد تایید بازیکنان بود و هم اینکه خیلی خوب تیمش را می‌شناخت و از شرایط آگاهی کامل داشت. روندی که پرسپولیس با آمدن اوسمار در پیش گرفت نشان می‌دهد که او انتخاب خوبی بوده است. خوشبختانه دیدیم که پرسپولیس هم از لحاظ فنی تیم بهتری شد و هم نتایج خوب داشت. از همه مهم‌تر هوادار از عملکرد اوسمار و فوتبالی که پرسپولیس ارائه می‌دهد راضی است. اما برای فصل شرایط فرق می‌کند. برای فصل پیش‌رو مدیران باشگاه پرسپولیس فرصت کافی برای بررسی عملکرد اوسمار را دارند و در زمان مناسب می‌توانند بهترین تصمیم را برای سرمربی فصل بعد پرسپولیس بگیرند. به نظر در آخر فصل که نتایج بازی‌های باقی‌مانده هم مشخص شده بهترین زمان برای تصمیم‌گیری درمورد ادامه کار با اوسمار یا آمدن هر مربی دیگری است.

گفته می‌شود اوسمار توان مدیریت برخی از بازیکنان شاخص تیمش را ندارد. شما در این مورد چیزی نشنیده‌اید؟
یک مربی وقتی موفق است که هم از نظر فنی و هم مدیریتی بتواند در تیمش تاثیرگذار باشد. اوسمار از لحاظ فنی مربی خوبی نشان داده و خیلی هم آدم با شخصیت و محترمی است. به نظر می‌رسد کاپیتان‌های پرسپولیس هم با او نهایت همکاری را دارند. اما اینکه اتفاقی درون تیم افتاده باشد از آن بی‌خبرم. در این مورد باید افراد باتجربه‌ای که داخل تیم هستند نظر دهند. مثلا افشین پیروانی به‌عنوان مدیر تیم خیلی چیزها را از نزدیک دیده و نظر او در مورد ماندن اوسمار در پرسپولیس یا نحوه عملکرد فنی و مدیریتی او خیلی می‌تواند برای باشگاه پرسپولیس مهم باشد. همان‌طور که گفتم مدیریت باشگاه وقت کافی برای بررسی عوامل مختلف در تیمش را برای انتخاب سرمربی فصل آینده دارد. خوشبختانه مشکل مالکیت باشگاه هم حل شده و بانک‌های زیادی پای کار هستند که اوضاع مالی پرسپولیس بهبود یابد.

به نظر شما شایسته‌ترین تیم برای قهرمانی چه تیمی است؟
تیمی که فوتبال زیبا و تماشاگرپسندی ارائه دهد و دنبال برد اقتصادی با بازی بسته نباشد. قهرمانی زمانی برای هواداران تیمی شیرین است که آنها از فوتبال تیم محبوب‌شان لذت ببرند. پرسپولیس در سال‌های اخیر واقعا از نظر فوتبالی و نتیجه‌گیری بهترین تیم ایران بوده است. استقلال هم انصافا این فصل تیم باثبات و قدرتمندی نشان داد و شایستگی لازم برای صدرنشینی دارد. فکر می‌کردم سپاهان با خریدهای آنچنانی که در نیم‌فصل داشت تا روز آخر برای قهرمانی بجنگد اما آنها خیلی زود از کورس جا ماندند، هرچند تیم خوبی دارند. در کل پرسپولیس را لایق قهرمانی می‌دانم اگر در 5 بازی آخر خود برنده باشد.

در بازی پرسپولیس و سپاهان یک‌سری اتفاقاتی روی سکوها رخ داد که زیبنده فوتبال کشورمان نبود.
سال‌ها بود که صحبت از حضور بانوان در ورزشگاه می‌شد که خوشبختانه این اتفاق در این فصل رخ داد. تا قبل از این بازی هم اتفاق بدی را در ورزشگاه‌ها شاهد نبودیم و به نظرم هواداران روی سکوها همواره احترام بانوان را داشتند. اما متاسفانه در بازی پرسپولیس و سپاهان یک‌سری حرف‌هایی از سوی برخی لیدرها زده شد که شرم‌آور بود. هر فردی به‌عنوان یک لیدر از تیم‌ و باشگاهی حمایت می‌کند باید بداند که نماینده آن باشگاه روی سکوها است. به همین خاطر هم باشگاه‌ها باید برای انتخاب لیدرهای خود سختگیری‌های لازم را داشته باشند و به نوعی آنها را کنترل کنند؛ مخصوصا لیدرهایی که سن و سالی از آنها گذشته و به نوعی پیشکسوت هم به حساب می‌آیند. آنها باید برای بقیه لیدرها الگو باشند، نه اینکه رفتاری داشته باشند که این شرایط را به وجود آورد. خوشبختانه برخورد قاطع و به موقعی با این فرد خاطی شد و امیدوارم دیگر شاهد چنین اتفاقاتی روی سکوها نباشیم و یادمان باشد بانوانی که به ورزشگاه می‌آیند همه از نوامیس ما هستند.

کد خبر 849538 برچسب‌ها ویژه ورزشی باشگاه پرسپولیس

دیگر خبرها

  • افشین پیروانی تبرئه شد
  • اجرای طرح آبخیزداری موجب مهار سیلاب شد
  • افشین پیروانی: از بازی نساجی و پرسپولیس لذت می برم، ورزشگاه قرمز است / فیلم
  • ببینید | کشته‌های سیل ویرانگر در کنیا از ۲۰۰ تن گذشت
  • از افشین پیروانی بپرسید اوسمار بماند یا نه | او برای نیم‌فصل بهترین گزینه بود
  • شاعری که براساس دانش ادبی شعر نسروده!
  • جایگاه میرنوروز از نگاه ملی مغفول مانده است
  • شایعات حضور قطبی در تیم ملی ایران تکذیب شد
  • سیل ویرانگر در برزیل 56 کشته و 74 زخمی برجای گذاشت
  • سیل ویرانگر در برزیل ده‌ها قربانی و مفقود گرفت+فیلم