Web Analytics Made Easy - Statcounter

عباس مقتدایی، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی و سخنگوی سابق کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس، در گفت‌وگو با خبرنگار ایکنا درباره درس‌ها و عبرت‌های سیل‌های اخیر کشور به ویژه از منظر توجه به توسعه متوازن و عدالت‌محور گفت: یکی از مفاهیمی که به طور مکرر در قرآن مورد تأکید قرار گرفته، برپایی قسط، پایبندی به عدالت و ایفای حق در جامعه اسلامی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اگر از این منظر به برنامه‌ریزی در یک نظام سیاسی اسلامی از جمله در نظام جمهوری اسلامی نگاه کنیم می‌توان گفت که یکی از رسالت‌های برنامه‌ریزان و متولیان امور این است که برمبنای عدالت نسبت به طراحی و اجرای برنامه‌ها اقدام کنند.

ضرورت تبلور نگاه دینی و اخلاقی در برنامه‌های توسعه و پیشرفت

وی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران برآمده از رویکردهای دینی است و به این جهت که الزاماً باید با نگاه دینی و اخلاقی به توسعه و پیشرفت کشور توجه کند ضرورت دارد مفاهیم دینی و قرآنی به طور جدی در عرصه برنامه‌ریزی‌های پیشرفت و توسعه، خدمت‌رسانی، مدیریت و از جمله مدیریت بحران وارد شود.

مقتدایی اظهار کرد: آنچه که در اصول قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران متبلور و متجلی است گویای همین نکته است که نوع نگاه نظام اسلامی به مقوله پیشرفت با نگاه‌ها و ساختارهای سکولار و مبتنی بر لیبرالیسم متفاوت است و عدالت‌محوری و اولویت داشتن قسط بر هر مقوله دیگری از جمله رفاه، آزادی، امنیت و ... اصلی‌ترین نقطه تمایز این دو نگاه است.

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی ابراز کرد: براین مبنا نباید در درازمدت به گونه‌ای عمل شود که این احساس شکل بگیرد که نظام‌های سکولار و لیبرال بیش از یک نظام و ساختار اسلامی به عدالت توجه می‌کنند و به نوعی سلب اعتماد عمومی نسبت به توجه نظام اسلامی به عدالت ایجاد شود. به همین خاطر در عرصه آینده‌پژوهی و مدیریت بحران‌ها نیز باید به رویکردهای عدالت‌محور توجه جدی و ویژه انجام شود.

وی با اشاره به این مطالب به سیل‌های اخیر اشاره کرد و گفت: در کنار همه خرابی‌ها و ویرانی‌ها و مجموعه آسیب‌هایی که این سیل‌ها به دنبال داشت، نشان داد که اگر نسبت به آینده‌‌پژوهی و اقدامات پیشگیرانه کوتاهی انجام دهیم دستخوش نابسامانی‌ها و برخی مشکلات خواهیم شد که می‌توانند منبعی برای مشکلات حاشیه‌ای شوند. البته وقوع پدیده‌هایی همچون سیل، می‌تواند به عنوان درسی برای آینده مورد توجه قرار گیرد.

مقتدایی اظهار کرد: قوانین قطعی اجتماعی وجود دارد که در رویکردهای قرآنی و دینی به آن توجه ویژه شده و بخشی از آیات قرآن نیز همین مفاهیم را گوشزد می‌کنند؛ هدایت جوامع به وسیله انبیای الهی، هلاکت جوامع به واسطه ظلم انسان‌ها به یکدیگر و آزمایش‌های الهی جوامع، از جمله مفاهیمی است که در جای جای برنامه‌ریزی‌های نظام اسلامی باید نشانه‌های توجه به آنها مشاهده شود.

سخنگوی سابق کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس یادآور شد: سیل‌های اخیر نشان داد که جامعه ما همچنان تا برنامه‌ریزی مبتنی بر عدالت فاصله دارد و این نکته را آشکار کرد که بی‌توجهی به طبقات محروم و توسعه مناطق محروم و کمتر برخوردار چه معضلاتی را ایجاد می‌کند. سیل اخیر این نکته را گوشزد کرد که باید نظریات آینده‌نگر عدالت‌پایه در بخش‌های مختلف قدرت اجرایی، اداری و برنامه‌ریزی محور قرار گیرد. به عبارتی تجربه برنامه‌ریزی بر مبنای الگوهای لیبرالی نشان داد که با این نوع برنامه‌ریزی و نگاه نمی‌توان به تحقق عدالت در ابعاد مختلف آن از جمله در توسعه همه‌جانبه کشور امیدوار بود.

سیل اخیر و تلنگری به مسئولان

مقتدایی با بیان اینکه می‌توان از این سیل ویرانگر برای برنامه‌ریزی آینده در مسیر کاهش شکاف میان مرکز و مناطق محروم استفاده کرد، گفت: در واقع می‌توان به گونه‌ای آینده کشور را طراحی کرد که جامعه اسیر سوءمدیریت و سوء‌برنامه‌ریزی نشود. اگرچه سیل آثار زیان‌باری به همراه داشت اما از این منظر می‌توان در افزایش دقت در برنامه‌ریزی‌ها، توجه بیشتر به توسعه متناسب و متوازن کشور، اولویت قرار دادن مناطق محروم در برخورداری از امکانات و زیرساخت‌های استاندارد و اهتمام جمعی و اقدام جهادی برای رشد و پیشرفت این مناطق بهره برد.

وی تصریح کرد: در واقع سیل اخیر برخی عقب‌ماندگی‌ها و توسعه‌نیافتگی‌های زیرساختی را در مناطق محروم کشور به خوبی نمایان کرد و نشان داد که برنامه‌‌ریزی تمرکز‌گرا و هدایت‌شده از مرکز نمی‌تواند به تحول جدی این مناطق بینجامد و با این روش شکاف میان مناطق دارا و محروم کشور هر روز افزایش خواهد یافت که این در تضاد با اهداف و آرمان‌های انقلاب، قانون اساسی و منویات امام (ره) و رهبری است.

مقتدایی بیان کرد: در عین حال که باید اقدامات زیادی در حوزه امدادرسانی، خدمات‌رسانی، اسکان آسیب‌دیدگان، برآورد خسارت‌ها و ارائه تسهیلات به مردم آسیب‌دیده از سیل انجام شود اما لازم است با نگاهی آینده‌نگرانه، بلندمدت و کلان، نوع نگاه به مقوله توسعه و پیشرفت را مورد آسیب‌شناسی قرار داد و از این زاویه یک تحول اساسی در برنامه‌ریزی‌های سالانه و پنجساله انجام داد.

گفت‌وگو از مهدی مخبری

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: سیل توسعه نامتوازن عدالت برنامه ریزی رویکرد قرآنی مناطق محروم آینده پژوهی ایکنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۳۲۹۳۴۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برنامه ریزی لازم برای تحقق اقتصاد دریامحور در راستای تحقق تمدین نوین اسلامی انجام شود

به گزارش حوزه استان های خبرگزاری تقریب، حجت‌الاسلام والمسلمین محمد عبادی‌زاده در یازدهمین کنفرانس ملی ماهی‌شناسی ایران که در اتاق بازرگانی برگزار شد، با اشاره به لزوم نزدیکی عرصه‌های عملی و نظری برای شکوفایی ظرفیت‌های استان هرمزگان، اظهار کرد: حدود ۳۰ درصد کشور در کناره‌های سواحل دریا در حال زندگی هستند و بیش از پنج هزار کیلومتر از کشور را نوار ساحلی تشکیل داده است اما متاسفانه به نسبت سایر کشورهایی که دارای ظرفیت‌های مشابه هستند، فاصله زیادی داریم.
 
نماینده ولی فقیه در استان هرمزگان، شیلات را یکی از مزیت‌های نسبی استان هرمزگان دانست و بیان کرد: استان هرمزگان در عرصه شیلات و به ویژه صید و صیادی، از روش‌های سنتی و قدیمی استفاده می‌کند و همین امر باعث کاهش بهره‌وری در این بخش شده است که استفاده از ظرفیت‌های علمی و پژوهشی این عرصه باعث جبران بسیاری از کمبودها خواهد شد.
 
حجت‌الاسلام والمسلمین عبادی‌زاده، با بیان این نکته که تنها راه بر غلبه بر مشکلات اقتصادی، اعتماد به مردم است، تصریح کرد: وقتی بحث مشارکت مردمی مطرح می‌شود، هم مقصود بهره‌گیری از ظرفیت‌های اقتصادی عموم مردم در حوزه تولید و هم بهره‌گیری از ظرفیت‌های علمی و پژوهشی دانشمندان است.
 
وی، با اشاره به این نکته که دولتمردان باید میزان تصدی‌گری خود رد عرصه اقتصاد و بخش‌های مردمی کاهش دهند، خاطرنشان کرد: دولت باید نقش هدایت، نظارت، سیاست‌گذاری و حمایتی در عرصه‌های مختلف از جمله اقتصاد ایفا کند و حوزه تصدی‌گری را به مردم واگذار کند.
 
نماینده ولی فقیه در استان هرمزگان، سیاست دشمن برای شکست برنامه‌های کشور را جلوگیری از ورود مردم به عرصه‌های مختلف از جمله اقتصاد شود، تشریح کرد: هر موقع گامی در راستای مردمی سازی عرصه‌های مختلف از جمله اقتصاد و فرهنگ مطرح می‌شود، مشاهده می‌شود که صدای دشمن بالا می‌رود و برای صرف‌نظر کردن مردم تلاش می‌کند.

انتهای پیام/
 

دیگر خبرها

  • دریا باید محور توسعه و برنامه ریزی استان بوشهر قرار گیرد
  • توسعه متوازن و عدالت‌محور، نگاه شورای ششم به مسائل شهری
  • تسریع در جهش تولید با مشارکت مردم با اجرای کامل برنامه هفتم توسعه
  • همه برنامه های هفتم توسعه، عملیاتی و مسئله محور است
  • برنامه ریزی لازم برای تحقق اقتصاد دریامحور در راستای تحقق تمدین نوین اسلامی انجام شود
  • پرداخت ۱۶۰ هزار میلیارد تومان وام ازدواج پارسال در کشور
  • اجرای برنامه هفتم توسعه نیازمند اهتمام ویژه
  • تلخی‌های عدم تحقق اهداف برنامه ششم توسعه در کشور
  • تلخی‌های عدم تحقق اهداف برنامه ششم توسعه در کشور حس می‌شود
  • مشکلات مردم تا پایان برنامه هفتم توسعه کشور مرتفع خواهد شد