Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارسینه»
2024-05-07@22:00:27 GMT

رژیم غذایی سنگ شکن برای مبتلایان به سنگ کلیه

تاریخ انتشار: ۲۰ فروردین ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۳۵۵۹۹۹

رژیم غذایی سنگ شکن برای مبتلایان به سنگ کلیه

دکتر عسگری می‌گوید: «حفظ کلیه و جلوگیری از نارسایی و از کار افتادن آن، هدف اصلی ما در درمان این سنگ‌ها است.» پس یادمان باشد اگر درد سنگ ادراری در یک بیمار با مسکن یا مراحل ابتدایی سنگ شکنی آرام شد، این به معنای پایان روند درمان نیست؛ چون تا وقتی که سنگ ادراری به طور کامل بهبود نیابد، تخریب کلیه ادامه خواهد یافت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

گفتگوی ما با دکتر مجید علی عسگری، اورولوژیست و رییس بخش پیوند کلیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی را در همین رابطه بخوانید.

آقای دکتر! گرمای هوا یکی از عواملی است که می‌تواند در تشکیل و افزایش شیوع سنگ‌های ادراری تاثیر داشته باشد. درست است؟
بله؛ همان ط. ور که می‌دانید سنگ ادراری چیزی نیست جز همان املاح به هم چسبیده. مثالی می‌زنم. ما برای درست کردن نبات می‌توانیم مقدار زیادی شکر را در آب حل کنیم و هم زمان با این کار، کمی به آب حرارت بدهیم. اینطوری میزان حل شدن شکر در آب افزایش پیدا می‌کند؛ تا جایی که به حد اشباع می‌رسد. از این به بعد، به مرحله‌ای می‌رسیم که شکر، دیگر حل نمی‌شود. در این حالت، اگر محلول را اندکی سرد کنیم، می‌توانیم ببینیم که بلور‌های نبات روی نخی که در آب قرار داده ایم، آرام آرام تشکیل می‌شود.

در بدن هم همین اتفاق می‌افتد؟
نه، دقیقا همین فرآیند اتفاق نمی‌افتد. بدن انسان را نمی‌توان به کمک حرارت گرم یا سرد کرد. بلکه در بدن مکانیسم‌ها و فرآیند‌هایی وجود دارد که ممکن است انحلال پذیری املاح و نمک‌ها را تحت تاثیر قرار دهد. به عنوان نمونه، در یک محیط اسیدی، بعضی از انواع سنگ‌ها و در یک محیط قلیایی بعضی از سایر انواع سنگ‌ها تشکیل می‌شوند.

در مورد تابستان و گرماچطور؟
تمام این مواردی که گفتم، در فصل تابستان هم روی می‌دهد. گرمای هوا باعث تبخیر آب بدن و در نتیجه غلیظ شدن ادرار می‌شود. غلیظ شدن ادرار مکانیسمی است که می‌تواند میزان انحلال پذیری املاح را در ادرار کاهش دهد. ما از نظر پزشکی می‌بینیم که با پایان فصل تابستان و آمدن فصل پاییز شیوع سنگ ادراری افزایش می‌یابد. این امر به دلیل گرمای هوا در تابستان و غلیظ شدن ادرار است.

چه راه حلی پیشنهاد می‌کنید؟
نوشیدن آب. هرچه آب بیشتری بنوشیم، مایع بیشتری از طریق ادرار دفع می‌شود. در نتیجه ادرار رقیق‌تر می‌شود و پدیده کریستالیزه شدن و رسوب املاح ادراری دیرتر اتفاق می‌افتد.

آقای دکتر! از کجا بفهمیم میزان آبی که می‌نوشیم، کافی است؟
در مطالعه‌های انجام شده، پژوهشگران به این نتیجه رسیده اند که به طورکلی، میزان مصرف آب بین مردم پایین است.

پایین یعنی چقدر؟
در اکثر کشور‌ها این میزان ۱۰۰۰ تا ۱۲۰۰ سی سی است. در ایران لازم است هر فرد روزانه حدود ۲۰۰۰ تا ۲۵۰۰ سی سی آب بخورد. در هوای گرم، این میزان افزایش می‌یابد. البته می‌توان غلظت ادرار را به کمک رنگ ادرار ارزیابی کرد.

چگونه؟
ادراری که به خوبی رقیق شده باشد، به رنگ آب در می‌آید، اما هرچه ادرار غلیظ‌تر باشد رنگ آن زردتر است.

رژیم غذایی بیمار مبتلا به سنگ ادراری باید چگونه باشد؟
اصول درمان سنگ از نظر رژیم غذایی عبارت است از مصرف آب فراوان، پرهیز از مصرف نمک و مصرف کمتر گوشت قرمز. البته این روز‌ها به دلیل گرانی گوشت قرمز، مصرف آن خود به خود پایین آمده است. اما در مورد نمک با توجه به ارزان بودن آن و عادت نادرست مردم، خطر همچنان وجود دارد.

لبنیات و گوجه فرنگی نقشی در این زمینه ندارند؟
ببینید؛ ۳ مورد آب، نمک و گوشت قرمز که عرض کردم ۳ اصل کلی هستند. غیر از این‌ها به عنوان یک دستور کلی (و نه در موارد و سنگ‌های خاص) دستور ویژه‌ای وجود ندارد و هرچه بوده مربوط به گذشته بوده. لبنیات هم منعی ندارد، ولی اگر پرنمک باشد، مانند دوغ یا پنیر شور، خطرش به خاطر نمک آن خواهد بود.

در برخی عطاری‌ها و حتی در برخی شبکه‌های ماهواره ای، دارو‌هایی را تبلیغ می‌کنند که ادعا می‌شود سنگ کلیه را خرد می‌کنند. آیا چنین تبلیغاتی درست است؟
اصلا اینکه می‌گویند فلان دارو خوب و تاثیرگذار است معنای علمی ندارد. همان طور که می‌دانیم، برای تولید یک دارو باید مراحل مختلف آزمایش روی گروه‌هایی از بیماران و مقایسه با گروه‌های شاهد یا کنترل صورت گیرد بنابراین خیلی از این تبلیغات، غیرعلمی است. باید صریح عرض کنم که ما هیچ دارویی نداریم که سنگ را خرد کند. فقط در بعضی از سنگ‌های اسیداوریکی می‌توان به کمک برخی دارو‌ها فرآیند تولید سنگ را متوقف و معکوس کرد.

آقای دکتر! احتمالا خیلی از خوانندگان تمایل دارند درباره روش‌های جراحی درمان سنگ، بیشتر بدانند. در این باره توضیح می‌دهید؟
بله؛ امروزه به درمان‌های کمتر تهاجمی توجه بیشتری می‌شود. از اصول درمان این است که پزشک ابتدا در روند درمان ضرری به بیمار نزند یا حتی الامکان ضرر کمتری بزند. درمان‌های تهاجمی هم بهتر است توسط کسی که تبحر بیشتری دارد، انجام شود. خیلی از سنگ‌ها ممکن است خودشان بیفتند؛ به خصوص اگر کمتر از ۶ میلی متر باشند. اگر نیفتند، اقدامات دیگری انجام می‌دهیم. اگر باز هم نشد، به ترتیب می‌توان از روش‌های سنگ شکنی، وسایل جدید آندوسکوپی و جراحی بر اساس ضرورت استفاده کرد.

آیا فعالیت بدنی می‌تواند به افتادن سنگ کمک کند؟
اجازه بدهید مثالی بزنم. نوشیدن آب می‌تواند ادرار را رقیق و در نتیجه فرآیند تولید سنگ را متوقف یا معکوس کند، اما هنگامی که یک سنگ از جای خود حرکت کرده یا شروع به افتادن می‌کند، نوشیدن آب تاثیری در فرآیند افتادن سنگ ندارد. این موضوع از نظر پژوهشی ثابت شده، اما جالب است بدانید که در یک مطالعه صورت گرفته، تمام اورولوژیست‌های آمریکایی به این امر نادرست اعتقاد داشتند. بعضی از باور‌ها به غلط در فرهنگ پزشکی وارد شده وحتی پزشکان نیز به آن اعتقاد دارند. فعالیت بدنی هم از جمله چیز‌هایی است که به غلط وارد فرهنگ پزشکی شده. خیلی از پزشکان هم به این موضوع باور دارند، اما باید گفت: فعالیت بدنی اگرچه از نظر پزشکی فواید بسیاری دارد، اما تاثیری در فرآیند افتادن سنگ ندارد.   منبع: سیمرغ 

منبع: پارسینه

کلیدواژه: سنگ کلیه بیماری قلبی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۳۵۵۹۹۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اهمیت این ویتامین برای سلامتی قلب

به گزارش خبرآنلاین، یک رژیم غذایی غنی از مواد مغذی می‌تواند در ایمن نگه داشتن شما از بسیاری از انواع بیماری‌های جدی مفید باشد. به همین دلیل است که متخصصان سلامت توصیه می‌کنند روزانه رژیم غذایی سرشار از سبزیجات برگ سبز، سبزی‌ها و میوه‌های فصلی مصرف کنید.

به گزارش همشهری آنلاین، وقتی صحبت از تغذیه می‌شود، اغلب نیازهای بدن به پروتئین به همراه ویتامین C و D بسیار مورد بحث قرار می‌گیرد، اما آیا می دانید که ویتامین B نیز به اندازه این مواد مغذی برای بدن ما مهم است؟ ویتامین B-۱ نقش مهمی در حفظ سلامت اعصاب، عضلات و قلب دارد. ویتامین B-۱ که همچنین به عنوان «تیامین» شناخته می‌شود، برای متابولیسم گلوکز در بدن ما و تسهیل عملکرد عصبی و عضلانی ضروری است. کمبود آن در بدن می‌تواند بسیاری از مشکلات سلامتی جدی مانند از دست دادن حافظه را افزایش دهد.

عوارض کمبود ویتامین B۱

ویتامین B۱ یا تیامین یک ویتامین محلول در آب است که به بدن کمک می‌کند از کربوهیدرات‌ها به عنوان انرژی استفاده کند. کمبود آن معمولا باعث ابتلا به بیماری «بری بری» می‌شود، وضعیتی که خطر اختلالات مربوط به اعصاب محیطی را افزایش می‌دهد. علاوه بر این، به دلیل کمبود آن می‌توان با کاهش وزن و بی اشتهایی نیز مواجه شد. در موارد شدید، گیجی و مشکلات حافظه کوتاه مدت نیز ممکن است رخ دهد (علایم بری‌بری شامل کاهش وزن، اختلال در ادراک حواس، اختلالات هیجانی، ضعف و درد در اعضای بدن و نامنظمی ضرب‌آهنگ قلب است. درمان بری‌بری از طریق مصرف «تیامین» به صورت قرص یا با تزریق صورت می‌گیرد. علایم بهبودی بیمار از ساعاتی پس از شروع درمان ظاهر می‌شود). در این مطلب به چند غذای غنی از ویتامین B۱ اشاره می‌کنیم که باید در رژیم غذایی روزانه گنجانده شوند.

تخمه آفتابگردان

تخمه آفتابگردان حاوی مقدار کافی ویتامین B۱ است. تنها از ۱۰۰ گرم تخمه آفتابگردان، می توان ۰.۱۰۶ میلی گرم ویتامین B۱ دریافت کرد. تخمه آفتابگردان همچنین حاوی بسیاری از مواد مغذی ضروری دیگر از جمله ویتامین‌های B۲، B۳، B۶، C، E و K است. این ویتامین‌ها برای کاهش خطر ابتلا به بسیاری از بیماری‌های جدی مفید هستند. نیازهای ویتامین B۱ را میتوان با گنجاندن تخمه آفتاب گردان در رژیم غذایی تامین کرد.

نخود سبز

فقط ۱۰۰ گرم نخود سبز حاوی ۰.۲۸۲ میلی گرم ویتامین B۱ است. علاوه براین، نخود سبز همچنین مواد معدنی ضروری کلسیم، آهن، منیزیم، فسفر، پتاسیم، سدیم و سلنیوم را تامین می‌کند، گفته می‌شود تنها با گنجاندن نخود سبز در رژیم غذایی می‌توان بر کمبود «تیامین» (ویتامین B۱) غلبه کرد.

غذاهای غنی از ویتامین B۱

نه فقط این دو، بلکه «تیامین» به طور طبیعی در گوشت، ماهی و غلات کامل یافت می‌شود. برای این کار می‌توانید ماهی، لوبیا، حبوبات و کشک را نیز بخشی از رژیم غذایی خود قرار دهید. مصرف روزانه توصیه شده ویتامین B۱ برای بزرگسالان ۱۹ سال و بالاتر ۱.۲ میلی گرم و برای زنان ۱.۱ میلی گرم است. نیاز به «تیامین» در دوران بارداری و شیردهی به ۱.۴ میلی گرم افزایش می‌یابد.

۲۳۳۲۳۳

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1903106

دیگر خبرها

  • دم گیلاس؛ معجونی شفابخش برای درمان بیماری‌ها
  • تغییر رنگ ادرار، بوی ادرار و ظاهر ادرار نشانه چیست؟
  • هندوانه پخته سنگ کلیه را پودر می‌کند + طرز تهیه
  • معجزه آب سیب‌زمینی برای سلامت کلیه و کبد
  • دم گیلاس ؛ معجونی شفابخش برای درمان بیماری‌ها
  • «پل طبیعت» امشب قرمز رنگ می‌شود
  • آخرین جزئیات تعداد مبتلایان به تب کریمه کنگو اعلام شد
  • این میوه خوشمزه هم کبد چرب را درمان می‌کند هم باعث طول عمر می‌شود
  • اهمیت این ویتامین برای سلامتی قلب
  • خواص توت خشک در کاهش فشارخون و بهبود عملکرد کلیه‌ها