Web Analytics Made Easy - Statcounter

رضا قریشی استاد ایرانی اقتصادسیاسی در استاکتون کالج نیوجرسی است. وی مهمترین چالش اقتصاد ایران در سال جاری را تحریم‌ها و راه حل مقابله با‌ آن را تعامل با دنیا می‌داند. قریشی همچنین باور دارد که نباید از اینستکس انتظار بیشتری داشته باشیم. در ادامه گفت وگوی قریشی با ایلنا را می‌خوانید.

به نظر شما مهمترین چالش اقتصاد ایران در سال جدید چه می‌تواند باشد؟

در کوتاه مدت (یکی دو سال آینده) چالش اصلی مقابله با تحریم‌هاست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در بلندمدت این ساختار ناسالم و غیرشفاف اقتصاد است که مانع اصلی پیشرفت اقتصادی خواهد بود.

منشا و ریشه این چالش تحریم را چه می‌دانید؟

در یک کلام؛ اجرای سیاست‌های اشتباه در برخورد با مسائل داخلی و خارجی. تحریم‌ها مشخصا ماحصل انتخاب‌های اشتباه در برخورد با مقولات بین المللی است. این بدان معنا نیست که ایران"اشتباه" می‌گوید و مثلا امریکا و متحدینش درست می‌گویند. مقابله با زورگویی امریکا و عربستان و اسراِئیل سیاست ورزی‌هایی می‌خواهد که جمهوری اسلامی نخواسته یا نتوانسته به آنها به خوبی عمل کند.

در حال حاضر راهکار کاهش تاثیرات تحریم چه می‌تواند باشد؟

سیاست‌های مبتنی بر "تعامل" (نه تقابل) با بقیه دنیا. سعی در برقراری اتحادهای معنی‌دار (بر پایه منافع هر دو طرف) و خنثی‌سازی سیاست‌های دول متخاصم. دولت ایران باید بر پایه منافع ملی ایران، و با توجه به امکانات و توانش در مسایل بین‌المللی درگیر شود. متاسفانه در نظام کنونی بین‌المللی، مسائل بر پایه حق یا باطل حل نمی‌شوند بلکه بر پایه توان و منافع تصمیم گیری می‌شود.

در زمینه سیاست‌های داخلی هم از شفاف‌سازی اقتصادی (بویژه مؤسسات مالی)، حساب‌دهی واحدهای اقتصادی شبه‌دولتی و وابسته به نهادهای نظامی و مذهبی، برقراری ضابطه بجای رابطه در تصمیم‌گیری‌ها، داشتن و اجرای قوانین روشن و بی تبعیض، اتکا به مردم و سپردن کارها به آنها می‌توان نام برد.

به نظر شما اروپا در عمل به وعده‌های خود مبنی بر همکاری اقتصادی با ایران صادق است؟

با توجه به پاسخ قبلی باید بگویم که "صداقت" اروپا به منافعش بستگی دارد. دولت ایران باید بتواند از میزانی که منافع اروپا آن را به طرفداری از ایران وا می‌دارد درک درستی داشته باشد. مثلا انتظار اینکه اروپا خود را با شاخ گاو (امریکا) درگیر کند چون حرف ایران حق است قدری ایده‌آلیستی است. اما اینکه در مواردی، و برای جلوگیری از زیاده خواهی‌های امریکا، بخواهد"صادقانه"از ایران حمایت محدود کند وجود دارد. دولت ایران باید از زمینه و میزان این حمایت‌ها برآوردی درست و مبتنی بر واقعیت داشته و راهکارهای عملی آن را بیابد.

آیا کانال مالی و تجاری موسوم به اینستکس را برای رفع نیازهای کالایی و خدماتی ایران را مناسب ارزیابی می‌کنید؟

اینستکس مثال خوبی برای آنچه در سؤال قبلی مطرح کردم، است. اینستکس با توان محدود و برای حل مشکلات خاص (برقراری روابط تجاری شرکت‌های کوچک ایرانی و اروپایی) برپا شده و در همین حد می‌تواند موفق باشد. اما اگر انتظار این باشد که اینستکس تمام مشکلات را حل و ایران را موفق به دور زدن همه تحریم‌ها کند باید بگویم که اینستکس نه خواست و نه توان آن را دارد.

همکاری‌های اقتصادی ایران در منطقه بویژه با همسایگان را چگونه ارزیابی می‌کنید؟ به نظر می‌رسد امریکا تمرکز بیشتری در همسایگان مانند عراق و عمان داشته تا روابط اقتصادی با ایران را مختل کند؟

امریکا از تمام امکاناتش برای فشار بر ایران استفاده می‌کند، نباید انتظار دیگری داشت. برخورد زیرکانه (نه احساسی و عکس‌العملی) با توجه به امکانات و استفاده درست از آنها، راه مقابله است. این یک مسابقه شطرنج است نه بوکس.

در همسایگان ایران به نظر می رسد ترکیه برای ادامه رابطه اقتصادی با ایران بیشتر تمایل دارد؟ دلیل این تمایل را بفرمایید؟

این هم نمونه خوبی است از اینکه تعیین کننده در روابط بین المللی "منافع" است نه "دوستی". از طرفی اقتصاد ترکیه توان تولید کالاهای مورد تقاضای ایران (از جمله خدمات گردشگری) را در حدی بالاتر از سایر همسایگان دارد و از طرف دیگر تقاضایش برای کالاهای ایرانی (بویژه انرژی) بالاست، این یعنی منافع متقابل. در نتیجه علیرغم "دلخوری" آمریکا و اختلافات متعدد سیاسی با ایران بر سر مسائل مختلف سیاسی در سطح منطقه، آنجا که منافع ملی‌اش ایجاب می‌کند با "مخالف"همکاری دارد. رفتار ترکیه با امریکا، که علیرغم اتکا به آن، هرجا لازم بوده رودرروی امریکا ایستاده است، می‌تواند مثال قابل تعمقی برای دولت‌مردان جمهوری اسلامی باشد.

منبع: ایلنا

کلیدواژه: اقتصاد اقتصاد ایران مشکلات اروپا تحریم ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۳۷۰۸۵۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیشتازی ترامپ در مقابل بایدن در مهمترین موضوع برای آمریکایی‌ها

در یک نظرسنجی جدید، تعداد بیشتری از آمریکایی‌ها نامزد احتمالی جمهوری‌خواهان در انتخابات ۲۰۲۴ را در مقایسه با رقیب دموکراتش در موضوعات اقتصاد و تورم قابل اعتماد دانستند.

به گزارش مشرق، آمریکایی‌ها در نظرسنجی جدید ای‌بی‌سی نیوز/ایپسوس اقتصاد و تورم را از موضوعات اصلی برشمردند و ۸۸ درصد آن‌ها گفتند اقتصاد در تصمیم‌گیری برای رأی دادن به چه کسی مهم است و ۸۵ درصد نیز همین نظر را در مورد تورم داشتند.

در این نظرسنجی ۴۴ درصد گفتند به ترامپ برای مدیریت تورم اعتماد دارند، در حالی که ۳۰ درصد همین نظر را درباره بایدن داشتند. درصد قابل توجه‌ای (۲۵ درصد) هم گفتند که به هیچ یک از این دو نفر در این موضوع اعتماد ندارند.

چهل و سه درصد (۴۳%) از شرکت‌کنندگان در این نظرسنجی گفتند که وضعیت مالی آن‌ها از زمان ریاست‌جمهوری بایدن بدتر شده، ۴۰ درصد گفتند که تقریباً همان وضعیت را دارند و ۱۶ درصد هم گفتند که وضعیت بهتری دارند.

پرسش درباره رقابت فرضی بایدن و ترامپ هم در این نظرسنجی نشان داد رقابت همچنان بین این دو نفر نزدیک است.

ترامپ حمایت ۴۶ درصدی و بایدن ۴۴ درصدی را در بین همه شرکت‌کنندگان به دست آورد، اما در بین رای‌دهندگان ثبت‌نامی (که احتمال رای دادنشان بیشتر است) وضع بایدن بهتر بود و از حمایت ۴۶ درصدی در مقابل ۴۵ درصد ترامپ برخوردار شد.

این نظرسنجی با شرکت دو هزار و ۲۶۰ آمریکایی بین ۲۵ تا ۳۰ آوریل (ششم تا ۱۱ اردیبهشت) انجام شد.

منبع: فارس

دیگر خبرها

  • اسلامی: اقتصاد دانش‌بنیان موجب زایش فناوری می‌شود
  • توجه به تولید دانش بنیان کلید حل مشکل اقتصادی کشور است
  • انتقاد تند آیت‌الله جوادی آملی از مشکلات اقتصادی کشور: اقتصاد مثل راهپیمایی نیست که سفارش شود و با سفارش حل شود
  • انتقاد تند آیت‌الله جوادی آملی درباره مشکلات اقتصادی کشور: اقتصاد مثل راهپیمایی نیست که سفارش شود و با سفارش حل شود
  • انتقاد آقای اقتصاد به سیاست های تعدیل اقتصادی
  • فساد را جدی بگیریم/دو راهی مهم گروسی در پرونده ایران/اقتصاد و روان و فرهنگ
  • اقتصاد اسلامی گره‌گشای مشکلات اقتصادی است
  • ترکیب جمعیتی از چالش های البرز است/ تردد نیروی کار استان به تهران
  • پیشتازی ترامپ در مقابل بایدن در مهمترین موضوع برای آمریکایی‌ها
  • دهه ۹۰؛ دهه‌ی «رکود، عبرت، تجربه»