Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اکوفارس»
2024-05-07@12:26:04 GMT

بحران‌های طبیعی و نقش نظامات مهندسی

تاریخ انتشار: ۲۲ فروردین ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۳۹۱۱۶۵

در هر شاخه یا رشته مهندسی، «نظام مهندسی» مجموعه قوانین، مقررات، آیین‌نامه‌ها، تشکیلات، سازمان‌ها، تشکل‌های مهندسی و حرفه‌ای و اشخاص حقیقی و حقوقی فعال در آن بخش محسوب می‌شود. در چند شاخه مهندسی در کشور از جمله ساختمان (شامل هفت رشته عمران، معماری، شهرسازی، برق، مکانیک، نقشه‌برداری، ترافیک)، معدن و کشاورزی، سازمان‌هایی هم با همین عناوین وجود دارند که البته بخشی از «نظام مهندسی» محسوب می‌شوند (نه ساختار فیزیکی یا تشکیلات اجرایی نظام مهندسی) و به تامین مشارکت هرچه وسیع‌تر مهندسان در انتظام امور حرفه‌ای و تحقق بخشی از اهداف قوانین مربوط در حوزه فعالیت خود می‌پردازند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وزارتخانه‌های مختلف، شهرداری‌ها و سازمان‌های اجرایی متعدد هر یک دارای وظایفی در نظامات مهندسی هستند.

عرصه ساخت‌وساز و فعالیت‌های عمرانی کشور تحت دو نظام فنی، اجرایی و اداری جداگانه قرار دارد. یکی «نظام فنی و اجرایی» که در بردارنده پروژه‌های عمرانی و غیرعمرانی دولت است و کارفرمای پروژه همواره دولت یا نهادهای عمومی است و دیگری «نظام ساخت‌وساز شهری و روستایی» که صرفا بر مبنای پروانه ساختمان شکل می‌گیرد و کارفرمای پروژه ممکن است شخص حقیقی یا حقوقی، دولت یا بخش خصوصی باشد. در دیدگاه تخصصی هر دو «نظام فنی و اجرایی» و «نظام ساخت‌و‌ساز شهری و روستایی» زیرمجموعه «نظام مهندسی ساختمان» به حساب می‌آیند، اما «قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان» و آیین‌نامه‌های اجرایی آن تنها موارد مرتبط با ساخت‌و‌سازهای شهری را شامل می‌شود و ضوابط نظام فنی و اجرایی در قوانینبرنامه و بودجه و مصوبات سازمان برنامه و بودجه مورد اشاره قرار می‌گیرد.

باید بررسی شود که در صنعت ساختمان و طرح‌های عمرانی در هر یک از نظام‌های فنی و اجرایی و ساخت‌وساز شهری، «نظام مهندسی ساختمان» چه میزان نفوذ دارد؟ به عبارت دقیق‌تر، آیا تشکیلات و صاحبان حرفه مهندسی ساختمان در تمام طرح‌ها و پروژه‌های نظام فنی و اجرایی و نظام ساخت‌و‌ساز شهری حضور دارند؟ و اگر حضور دارند امکان پیاده‌سازی اصول و استانداردهای مهندسی به تمامی برای آنها وجود دارد؟ در تعریف طرح‌های عمرانی و صدور مجوزهای ساختمانی علاوه بر رعایت ضوابط فنی-مهندسی و جوانب اقتصادی، مسائل اجتماعی و اصول زیست محیطی پروژه‌ها نیز باید ارزیابی شود.

باید بررسی شود که تا چه میزان اصول مذکور در توسعه کالبدی کشور مورد نظر مسوولان بوده است؟ به نظر می‌رسد تنها در صورتی می‌توان نظامات مهندسی را در خسارت‌های ناشی از وقوع بحران‌های طبیعی از سیل و زلزله مسوول دانست که آنها در طرح‌های خسارت‌بار حضور داشته و به اصول فنی و مهندسی مورد نظرشان توسط کارفرمایان اعتنا شده باشد. به نظر می‌رسد در سه، چهار دهه اخیر حضور تشکیلات و اشخاص حقیقی و حقوقی مهندسی در طرح‌های عمرانی نظام فنی و اجرایی پرشمارتر از فعالیت‌های ساختمانی نظام ساخت‌و‌ساز شهری و روستایی بوده، اما امکان رعایت و پیاده‌سازی اصول و استانداردهای مهندسی برای هر دو گروه با احتساب کارفرمایان دولتی، شهرداری‌ها و مالکان بخش خصوصی باید مورد بررسی قرار گیرد.

بحران‌های طبیعی و پیش‌آمد خسارت‌ها هر چند سخت و تلخ، فرصتی را در اختیار سیاست‌گذاران، مدیران و متخصصان قرار می‌دهد تا با بررسی دقیق حوادث و شناسایی‌ها کاستی‌ها نسبت به ماحصل فعالیت‌های خود تجدید نظر کنند. باید بررسی شود چه فرآیندی در تعریف، طراحی، اجرا و نگهداری پروژه‌ها طی شده، نقش هر یک از عاملان در این مسیر چه بوده است. کارآمدی نظام اجرایی در هر حوزه در گرو برخورداری از نظام حقوقی کارآمد است. نواقص حقوقی صنعت ساختمان از جمله مشکلات ناشی از دوپارگی نظام مهندسی در نظام فنی و اجرایی و ساخت‌و‌سازهای شهری و نارسایی‌های اجرایی در بررسی‌ها قابل تحقیق است. تشکیل گروه‌های کارشناسی و ارائه گزارش‌های حادثه و پس از آن، توجه حاکمیت و مردم در بهره‌گیری از تجربیات برای جلوگیری از تکرار حوادث ضروری است.

حامد خانجانی
کارشناس ارشد مدیریت ساخت

      

منبع: اکوفارس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ecofars.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اکوفارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۳۹۱۱۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آغاز عملیات اجرایی ساخت مجتمع پرورش اسب در شهرکرد

با حضور مسئولان استانی و شهرستانی، کلنگ ساخت مجتمع پرورش ۲۰۰۰ رأسی اسب در شهرکرد بر زمین خورد و عملیات اجرایی آن آغاز شد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از شهرکرد، با حضور نماینده شهرکرد بن سامان و فرخشهر در مجلس، رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان، فرماندار شهرکرد و دیگر مسئولان استانی و شهرستانی، کلنگ ساخت مجتمع پرورش2000 رأسی اسب در شهرکرد بر زمین خورد و عملیات اجرایی آن آغاز شد.

از سال 98 این طرح شروع شده و سال 1400 موافقت اصولی آن اخذ شد تا در حدود 30 هکتار، مجتمع پرورش اسب با ظرفیت 2 هزار و 28 رأس ساخته شود، همچنین ظرفیت مولد این طرح 882 رأس اسب است.

به گزارش تسنیم مجموعاً 81 پلاک 900 متری در این مجتمع پرورش اسب مستقر می‌شود تا اشتغال 400 نفر به طور مستقیم و 1200 نفر را به طور غیرمستقیم به همراه داشته باشد.

هزینه اجرای کامل این طرح در شهرکرد حدود 15 هزار میلیارد ریال است و قرار است در این مجتمع نژادهای خالص ایرانی مانند اسب دره شوری، کرد، عرب و ترکمن، پرورش یابند. بر اساس بررسی‌ها، این مجتمع ظرفیت بیش از 75 درصد اسب استان را پوشش می‌دهد.

انتهای پیام/7540

 

دیگر خبرها

  • ارائه گزارش عملکرد مدیریت شهری شیراز در سال ۱۴۰۲
  • تشریح اقدامات مدیریت بحران خراسان جنوبی در سیل اخیر
  • آغاز عملیات اجرایی ساخت مجتمع پرورش اسب در شهرکرد
  • ساخت آموزشگاه ۶ کلاسه سعدی در بندرخمیر
  • شهری عجیب با شهروندانی در یک ساختمان! (+عکس)
  • ماجرای کاشت ساختمان در پارک‌های تهران
  • قطع‌نامه‌ای در حوزه تاب‌آوری و مدیریت بحران برای مسئولان تدوین می شود
  • معیار تعرفه خدمات مهندسی نباید قیمت ماست باشد
  • کاشت ساختمان در پارک‌های تهران؛ ممنوع یا مجاز؟
  • چرا ژاپن سیاست تخریب و ساخت مجدد دارد؟