Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-05-07@22:02:50 GMT

انسان در قبال قسم باطل مسئول است

تاریخ انتشار: ۲۵ فروردین ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۴۱۹۰۲۵

انسان در قبال قسم باطل مسئول است

حجت‌الاسلام مهدی اژه‌ای  در گفت‌وگو با ایکنا از اصفهان، در رابطه با قسم‌هایی که خداوند در قرآن به آنها اشاره کرده است، اظهار کرد: خداوند احتیاجی به قسم خوردن ندارد، ولی مفسران اعتقاد دارند که این قسم‌ها اهمیت موضوع مطرح شده و یا مهم بودن موردی که نسبت به آن قسم یاد شده است را می‌رساند. مثلا در ابتدای سوره شمس آمده: «وَ الشَّمْسِ وَ ضُحاها، وَ الْقَمَرِ إِذا تَلاها؛ سوگند به خورشید و تابش آن، و سوگند به ماه چون از پى خورشید رَود».

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی ادامه داد: به جز قسم‌های خداوند، در قرآن به برخی از قسم‌های بزرگان نیز اشاره شده است. مثلا در آیه 57 سوره انبیا از حضرت ابراهیم (ع) نقل شده که ایشان فرمودند: «وَ تَاللَّهِ لَأَکيدَنَّ أَصْنامَکُمْ بَعْدَ أَنْ تُوَلُّوا مُدْبِرينَ؛ و با خود گفت: به خدا سوگند، پس از آن که پشت کردید و از این شهر بیرون رفتید، براى بت‌هاى شما چاره‌اى خواهم کرد»، دراینجا قسم ایشان مبنی بر تاکید بر انجام کار مد نظرشان است.
این استاد حوزه علمیه افزود: در فقه اسلامی نیز اگر ادله قابل قبولی برای ارائه به قاضی وجود نداشته باشد، قاضی می‌تواند به طرفین دعوا اجازه دهد که به قرآن سوگند یاد کنند. البته اگر شخصی قسم خلافی یاد کرد باید کفاره آن را بدهد.
اژه‌ای خاطرنشان کرد: مسئله قسم خورد در میان مشرکین نیز وجود داشت که قرآن در این رابطه می‌فرماید «آنها قسم می‌خورند ولی قسم‌های آنها دروغ و باطل است.» در حال حاضر نیز برخی از افراد به جان خود یا عزیزانشان قسم می‌خورند که اعتبار شرعی ندارد.

انسان‌های مومن برای امور دنیوی به نام خداوند قسم نمی‌خورند
وی با بیان اینکه انسان‌های مومن هرگز راضی نمی‌شوند که به خاطر امور مادی و دنیایی به نام خداوند قسم بخورند گفت: در زمان امام سجاد (ع) فردی مدعی شد که از ایشان طلبی دارد و شکایتش را پیش قاضی برد. در آن زمان چون مدرک معتبری وجود نداشت قاضی به امام (ع) اجازه داد تا قسم بخورند به آن مرد طلبی ندارند، اما امام با وجودی که به آن مرد طلبی نداشتند آن پول را به او پرداخت کردند، چراکه نام خدا به قدری برایشان مقدس بود که حاضر نشدند برای چنین ادعایی به نام او قسم بخورند.
اژه‌ای تصریح کرد: اگر کسی حقی از دیگری طلب داشته باشد و برای اثبات طلبش مدرکی نداشته باشد و طرف مقابل نیز منکر آن بدهی باشد، اگر فرد بدهکار پیش قاضی قسم یاد کند که هیچ بدهی ندارد، آن بدهی از او سلب می‌شود. اما باید توجه داشته باشد که اگر قسم خلافی یاد کرد سرانجام روزی با عقوبت دنیایی و اخروی آن روبرو خواهد شد.

قسم دروغ در معامله، آن معامله را مشکوک می‌کند
این استاد حوزه علمیه اضافه کرد: قسم خوردن در امور باطل، باطل است. در زمان امام علی (ع) فردی در محضر ایشان از شخصی شکایتی کرد و مدعی مالی شد، آن هم در شرایطی که طرف مقابلش مدرکی نداشت، حضرت (ع) نیز به نفع او حکم دادند، اما به او فرمودند «بدان چون مدرکی نبود بر طبق قانون فقهی به نفع تو حکم دادیم، اما اگر تو حقا مالک نباشی در قیامت بدهکار خواهی بود».
اژه‌ای در ادامه گفت: اگر گناهی به کسی نسبت داده شود، فرد می‌تواند با سوگند خوردن خود را از آن تبرئه کند، اما در چنین شرایطی نیز فرد در قبال قسم باطل خود مسئول است.
وی خاطرنشان کرد: در دین تاکید بسیاری شده است که کار به قسم خوردن کشیده نشود، به علاوه دروغ و قسم در هنگام معامله نیز نهی شده، مثلا قسم‌هایی که فروشنده‌ها برای فروش جنسشان یاد می‌کنند اعتبار شرعی چندانی ندارد. قسم دروغ در معامله، آن معامله را مشکوک می‌کند.
این استاد حوزه علمیه تاکید کرد: قسم دروغ از نظر شرعی کفاره دارد و اگر ثابت شود که سوگند دروغی یاد شده، فرد از لحاظ شرعی مدیون است و اگر از لحاظ قانونی نیز اثبات شود، موضوع از طریق دادگاهی قابل پیگیری است.

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاری بین المللی قرآن ایکنا اصفهان قسم خوردن کفاره گناه نام خداوند

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۴۱۹۰۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دستگاه‌ها به مسئولیت‌ در قبال آموزش و پرورش عمل نمی‌کنند

رئیس آموزش و پرورش شهرستان دیر در جنوب استان بوشهر گفت: برخی از دستگاه‌های اجرایی و شرکت‌های مستقر در منطقه جنوب استان بوشهر به مسئولیت‌های اجتماعی خود در قبال آموزش و پرورش عمل نمی‌کنند. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بندر دیر، غلامحسین مهران‌پور صبح امروز در آیین تجلیل از معلمان شهرستان دیر اظهار داشت: بزرگترین سرمایه اجتماعی و فرهنگی در کشور، مقام معلم است و این معلم انسان‌ساز و قدردانی از این مقام شامخ به یک هفته نباید بسنده شود.

وی افزود: پیشرفت و سلامت جامعه به دست نیروی انسانی مؤثر و آن به دست آموزش و پرورش است.

معاون آموزش و پرورش استان بوشهر گفت: جامعه فرهنگیان در تمام عرصه‌ها پیشگام و پیشرو هستند و جامعه باید قدردان معلمان باشیم.

معلمان مسیر روشن رشد و آگاهی را برای نسل آینده ترسیم می‌کنند

یونس باربرز در حاشیه این مراسم ضمن گرامیداشت مقام شامخ معلم اظهار داشت: تجلیل از مقام معلم در روز شهادت استاد مطهری، در اصل تکریم مقام علم‌آموزی که دین مبین اسلام و سیره نبی مکرم اسلام(ص) برای آن ارزش و اعتبار بسیار زیادی قائل است. امروز جامعه از معلمان به عنوان قشری فرهیخته و امانت‌دار آینده سازان کشور برای فردایی بهتر یاد می‌کنند، مردان و زنان که با تعلیم و تربیت جوانان ایران اسلامی، آنان را برای حضور در جامعه و تلاش برای پیشرفت و آبادانی کشور آماده می‌سازد

وی با بیان اینکه در جامعه اسلامی، اساسی‌ترین کار، تعلیم و تربیت است خاطرنشان کرد: این رسالت بر عهده انسان‌های شریف، قانع و وظیفه‌شناسی قرار داده گرفته که از سر تعهد و دلسوزی، به پرورش نسل مومن و انقلابی پرداخته و در سنگر علم و دانش، به تربیت مدیران آینده کشور می‌پردازند.

فرماندار شهرستان دیر تصریح کرد: معلمان با تقویت فضایل اخلاقی، ارزش‌های انسانی و روشنگری دینی در ضمیر دانش‌آموزان، نسل فردا را از مفاسد اجتماعی و زشتی‌های جامعه دور نگه داشته و مسیر روشن رشد و آگاهی را برای آنان ترسیم می‌کنند.

شرکت‌ها به مسئولیت‌های اجتماعی خود در قبال آموزش و پرورش عمل نمی‌کنند

عبدالحسین جهانگیری هم جایگاه معلم در توسعه و پیشرفت را مورد اشاره قرار داد و اضافه کرد: اهمیت دادن به معلمان، نویدبخش آینده‌ای روشن برای همه اجتماع است.

وی افزود: در جای جای و همه عرصه‌ها این معلمان هستند که نقش مهم را برعهده دارند و نیک سرشتی و مسئولیت‌پذیری و هدفمند بودن را به دانش‌آموزان یاد می‌دهند. معلم رکن مهم آموزش و پرورش است. معلم اضافه بر توجه به موارد آموزشی، اهداف اخلاقی و دینی و اجتماعی برعهده دارد.

رئیس اداره آموزش و پرورش دیر با تأکید بر توجه به پرداخت مطالبات این اداره گفت: برخی از دستگاه‌های اجرایی و شرکت‌های مستقر در منطقه به مسئولیت‌های اجتماعی خود در قبال آموزش و پرورش و حتی به وظیفه قانونی و شرعی و عرفی خود نسبت به آموزش و پرورش عمل نمی‌کنند.

جهانگیری اضافه کرد: تاکنون به مکاتبات و تذکرات بسنده کرده‌ایم، ولی از این پس از طریق قانونی و اعلام عمومی عمل خواهیم کرد.

معلمان هویت‌ساز هستند

حجت‌الاسلام سید علی حسینی هم با قدردانی از تلاش آموزش و پرورش بیان کرد: قدردانی از معلمان وظیفه آحاد مردم است و در جهت ارتقا این جایگاه تلاش شود.

وی افزود: اگر به جایگاه معلمان واقف و شناخته شود، آینده تعلیم و تربیت جاذبه پیدا می‌کنند.

امام جمعه دیر ضرورت احترام معلمان را مهم دانست و گفت: معلمان هویت‌ساز هستند و آنان انسان‌های خلاق و مبتکر پرورش می‌دهند.

تجلیل از معلمان دیر

در این مراسم از 5 معلم نمونه، 7 فرهنگی بازنشسته، 7 معلم شاخص و 10 معلم بازنشسته که امسال همکاری کردند, تجلیل شد.

انتهای پیام/190/

دیگر خبرها

  • عملیات وعده صادق پاسخی به جبهه باطل است
  • گواهینامه رانندگی با چند نمره منفی ضبط و باطل می‌شود؟
  • پوتین به‌عنوان رئیس‌جمهور سوگند یاد کرد/ استعفای دولت روسیه
  • پوتین برای پنجمین بار رئیس‌جمهور روسیه شد+ فیلم
  • ۲۸۱۱ هکتار زمین اشتباهی به نام یک شرکت تعاونی شده است/ سند مالکیت باطل شد
  • دستگاه‌ها به مسئولیت‌ در قبال آموزش و پرورش عمل نمی‌کنند
  • مجازات شهادت دروغ در محاکم قضایی چیست؟
  • افزایش مجازات شهادت دروغ در محاکم قضایی
  • فیلم| انتقاد تند سناتور آمریکایی از سیاست آمریکا در قبال جنایات در غزه؛ وقت آن رسیده به صدای مردم آمریکا گوش دهیم!
  • تاکید اسد بر موضع باثبات سوریه در قبال مقاومت و فلسطین