Web Analytics Made Easy - Statcounter

سرانجام پس از سه دهه عمرالبشیر رئیس جمهور سودان که با کودتای نظامی علیه صادق المهدی نخست وزیر وقت به قدرت رسیده بود با کودتای نظامیان از قدرت برکنار شد. ۲۵ فروردين ۱۳۹۸ - ۱۱:۳۱ بین الملل آفریقا آسیای غربی نظرات - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم-یادداشت: حسن رستمی- عوض بن عوف وزیر دفاع سودان که روز پنج‌شنبه 22 فروردین در یک بیانیه رسمی پایان حکومت عمر البشیر و تعطیلی قانون اساسی و آغاز دوران انتقالی دوساله و برقراری وضعیت فوق‌العاده را اعلام کرده بود با عنوان رئیس شورای نظامی انتقالی و رئیس کمیته عالی امنیتی فعالیت خود را آغاز کرد ولی پس از ادامه اعتراضات معترضین سودانی مجبور شد که از سمت خود کناره گیری کند و عبدالفتاح البرهان که چهره ای نسبتا غیرمعروف و ناشناخته رسانه‌ای است را به عنوان  رئیس شورای نظامی انتقالی در سودان برای این سمت معرفی کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

عوض بن عوف که چهره ای نزدیک به عمرالبشیر بود ، تصمیم داشت که شورای نظامی انتقالی را برای اداره این کشور به‌مدت دو سال به ‌ریاست خود تشکیل دهد.

حاکم نظامی جدید سودان در یک نگاه

در پی این تصمیم معترضین سودانی خواستار کناره‌گیری کامل بازمانده‌های نظام سابق شده و تأکید کردند همچنان به اعتصاب خود مقابل مقرهای ارتش ادامه خواهند داد و بر خواسته خود برای تشکیل دولت غیرنظامی پافشاری خواهند کرد.

سودان|اولین نشست معارضان با البرهان؛ تاکید بر تشکیل دولت غیرنظامی با اختیارات اجرایی کاملاعلام حمایت رسمی عربستان و امارات از شورای نظامی سودانبیانیه جدید شورای نظامی سودان؛ اعلام آتش‌بس و لغو حالت فوق العادهمصاحبه|حفظ ساختار حاکم بر سودان توسط ارتش/ تقسیم قدرت بین 3 جریان

«سودان به دنبال موج بیداری اسلامی در سال2011 که شعله های آن از تونس آغاز و به کشورهای لیبی ، مصر و یمن کشیده شد ، با تظاهرات گسترده مردمی مواجه شد؛ اما توانست با وعده برخی آزادیهای سیاسی و نیز ارائه کمک های اقتصادی و وعده اشتغال برای جوانان از موج اول این اعتراضات به سلامت عبور کند.اما جرقه موج دوم این اعتراضات حدود چهار ماه پیش و درپی بحران اقتصادی و افزایش سوخت در این کشور زده شد که بعدا سطح این اعتراضات به برکناری عمرالبشیر از قدرت کشیده شد و مردم خواستار پایان 30 ساله حاکمیت البشیر در سودان شدند. نیروهای امنیتی سودان در ابتدا با خشونت به خواسته های معترضین پاسخ دادند و به بازداشت گسترده مخالفان پرداختند، ولی این دستگیری ها راه به جایی نبرد و نتوانست مانع اعتراضات مردمی شود.

در پی تشدید دامنه اعتراضات مردمی و شکست نیروهای امنیتی در سرکوب این اعتراضات، عمرالبشیر در ابتدا خواسته های مردم را مشروع دانست ولی گفت که حاضر نیست جز از طریق صندوق آرا در انتخابات 2020 از قدرت کناره گیری کند که این سخن به این معنا بود که عمرالبشیر قصد ندارد به این زودی از قدرت کناره گیری کند گرچه وی اعلام کرد که در انتخابات آینده نامزد نمی شود.

البته نباید اعتراضات مسالمت آمیز مردم الجزایر را که به برکناری  «عبدالعزیز بوتفلیقه» رئیس‌جمهور 82ساله و ویلچر نشین این کشور انجامید، در عزم مردم سودان برای برکناری عمرالبشیر از قدرت نادیده گرفت. بوتفلیقه  قصد داشت برای پنجمین دوره نامزد ریاست جمهوری این کشور شود ولی بعد از موج فراگیر اعتراضات و پافشاری مردم برای رفتن وی ، سرانجام مجبور شد از قدرت کناره گیری کند.  

در حقیقت فقر و فساد در کنار ناکارآمدی نظام سیاسی و تراکم و انباشت نارضایتی طبقه متوسط به ویژه قشر جوانان تحصیل کرده که به مدد رشد و گسترش شبکه های اجتماعی آگاهی خوبی از دیگر کشورهای پیشرفته پیدا کرده بودند، کشور را در آستانه یک انقلاب سیاسی قرار داد و به حکومت فردی عمر البشیر برای همیشه پایان داد.

البته تفاوتی که در حوادث سودان و الجزایر وجود دارد این است که در الجزایر قدرت ریاست جمهوری فعلا به رئیس مجلس این کشور واگذار شده ولی در سودان همچنان نظامیان قدرت را در دست دارند در الجزایر قرار است که انتخابات در یک فرایندی 90 روزه برگزار شود ولی در سودان این دوره انتقالی دو ساله است ولی جای خوش بینی اینجاست که اعتراضات در دو کشور همچنان ادامه دارد و فروکش نکرده و مردم خواستار کناره گیری کامل مهره های نظام سابق هستند.

نکته‌ای که قابل توجه است این است که اگر مردم، نخبگان و فعالان سیاسی و مدنی سودان و الجزایر در صحنه سیاسی حضور نداشته باشند این خطر وجود دارد که مدلی شبیه به مصر در این دو کشور تکرار شود یعنی نظامیان (دولت عمیق) با توجه به منافع سیاسی و اقتصادی که در این دو کشور دارند، قدرت را همچنان در دست داشته باشند یا فرد نزدیک به خود را به قدرت بنشانند. این خطر در سودان بیشتر جدی است به ویژه اینکه فرایند انتقال قدرت در سودان طولانی مدت است(دو ساله) و این خطر که نظامیان به راحتی قدرت را به غیرنظامیان واگذار نکنند بعید نیست؛ گرچه برای فرونشاندن خشم و اعتراضات مردمی در ظاهر اعلام کردند که قدرت به غیرنظامیان واگذار خواهد شد. 

اکنون مردم الجزایر و سودان در لحظه تاریخی و سرنوشت سازی به سر می برند که هرگونه غفلت، سرنوشت این دو کشور را به سمت سرنوشتی نامعلوم سوق خواهد داد و هوشیاری مردم این دو کشور را می طلبد به خصوص اینکه دخالت های فرامنطقه ای نیز بر تشدید این بحران دامن می زند . آیا مدل مصر در انتظار الجزایر و سودان است ؟ تحولات آینده به این سوال پاسخ می دهد ولی آنچه واضح و مبرهن است این است که همه چیز به حضور فعال مردم، فعالان و نخبگان سیاسی و جامعه مدنی در صحنه سیاسی و هوشیاری آنها در این دو کشور بستگی دارد.

انتهای پیام/

R36442/P/S8,88,90/CT4 واژه های کاربردی مرتبط کشور سودان

منبع: تسنیم

کلیدواژه: کشور سودان کشور سودان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۴۲۰۴۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صدور حکم بمبگذار میدان تقسیم استانبول

احلام البشیر به اتهام"اقدام به قتل عمد"، "تخریب اتحاد و یکپارچگی حکومت" و "قتل عمد" ۶ نفر به ۱۷۹۴ سال زندان محکوم شد. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، دادستانی استانبول حکم "احلام البشیر" که در سال 2022 با بمبگذاری در میدان تقسیم استانبول باعث کشته شدن 6 نفر و مجروح شدن 99 نفر دیگر شد را صادر کرد.

بر اساس این حکم، البشیر به اتهام "تخریب اتحاد و یکپارچگی حکومت" و "قتل عمد" 6 نفر به 7 بار حبس ابد محکوم شد.

وی همچنین به اتهام "اقدام به قتل عمد"،"پیدا کردن بدون اجازه مواد خطرناک" در مجموع به 1794 سال زندان و 22 هزار لیره جزای نقدی محکوم شد.

یکشنبه بیست‌ودوم آبان ماه برابر با سیزدهم نوامبر 2022_ انفجاری منطقه تقسیم واقع در مرکز شهر استانبول ترکیه را لرزاند که به کشته و زخمی شدن شماری منجر شد.

رجب طیب اردوغان این انفجار را «حمله‌ای شرورانه» خواند و آن را محکوم کرد. وی شمار کشته شدگان را دست کم 6 نفر و شمار زخمی‌ها را 53 نفر اعلام کرد.

رئیس‌جمهور ترکیه همچنین تصریح کرد که شواهد نشان می‌دهد که این انفجار تروریستی بوده و یک زن در آن نقش داشته است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • مسئولان، صدای مردم میمند درخصوص موقوفه میمند باشند
  • هزینه فایده سفر رئیس جمهور به پاکستان
  • ایران برای ایجاد یک پایگاه دائمی در دریای سرخ تلاش می‌کند
  • انتظار ۹ ساله تمام شد/ پرواز حجاج استان سمنان در آسمان سرزمین وحی
  • زمان بازگشت به جنوب خط استوا
  • پایان انتظار برای سفر به سرزمین وحی
  • صدور حکم بمبگذار میدان تقسیم استانبول
  • تعهد پاکستان برای اجرایی کردن خط لوله صلح/ پارادایم جدید از قدرت اقتصادی ایران در آسیا
  • شرط حماس برای خلع سلاح : تشکیل کشور فلسطین در مرزهای 67 و پایان اشغال
  • خلیل الحیه، از رهبران حماس: آماده آتش‌بسی 5 ساله با اسرائیل هستیم/ حماس در صورتی که کشور مستقل فلسطین در مرزهای سال ۱۹۶۷ میلادی تشکیل شود، آماده زمین گذاشتن سلاح و تبدیل به حزبی سیاسی است