Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-04-26@12:57:38 GMT

پایگاهی برای بندگی/ مدیریت صحیح مساجد را در پیش گیریم

تاریخ انتشار: ۲۷ فروردین ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۴۴۸۸۹۷

پایگاهی برای بندگی/ مدیریت صحیح مساجد را در پیش گیریم

بناهای مذهبی اعم از مساجد، حسینیه‌ها، خانقاه‌ها و غیره به دلایل مختلف از جمله؛ معنویت حاکم بر آنها، سابقه تاریخی، شیوه معماری و کارکرد فرهنگی- اجتماعی و اقتصادی در بین مردم از گذشته تا به حال از اهمیت خاصی برخوردار بوده و جنبه تقدس یافته‌اند.
کلمه مسجد حدود ۲۸ بار در قرآن ذکرشده، ۲۲ بار به صورت مفرد (مسجد) و ۶ بار به صورت جمع (مساجد) آن ۲۲ موردی که مفرد آمده ۱۵ موردش مقید به قید(الحرام) است که مراد از همه آنها همان مسجد مخصوص و معروف و مقدس مسجد الحرام در مکه است و یک مورد هم مقید به قید (الاقصی) که مراد از آن اولین قبله‌گاه مسلمانان مسجدالاقصی در بیت المقدس است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یک مورد دیگر به قید اضطرار، مقید گشته که مقصود همان مسجد معروف ضرار است که به دست منافقان در مدینه ساخته شده بود. بنابراین کلمه مسجد به صورت مفرد از ۲۲ مورد، ۱۷ موردش در قرآن مقید به این سه قیدی که بیان گردید، (الحرام، الاقصی، ضرار) و ۵ موردش به صورت مطلق و بدون قید آمده، اما کلمه مساجد که ۶ مورد از قرآن مجید به چشم می‌خورد سه مورد از آن نیز مقید اما به قید (الله) به این عبارت (مساجد الله) و سه مورد دیگر به طور مطلق بیان شده است.
در مجموع ۱۵ آیه در قرآن اختصاص به مسجدالحرام دارد که آیات ۱۴۴ و ۱۴۹ و ۱۵۰ سوره بقره در رابطه با تغییر قبله است و از مجموعه آیات مربوط به مسجدالحرام چند آیه در رابطه با برنامه حج است، از آن جمله آیه ۱۹۶ از سوره بقره و آیه ۲۵ سوره فتح و آیه ۲۷ سوره فتح. و آیات ۲۱۷ سوره بقره و آیات ۱۹۱ تا ۱۹۴ سوره بقره و سوره مائده آیه ۲ و سوره انفال آیه ۳۴ و آیه ۲۸ سوره توبه و سوره توبه آیه ۱۹ که مربوط به مسجدالحرام است در رابطه با قتال و جنگ با مشرکان است. در مجموعه آیات قرآن در ارتباط با مسجد دو آیه در رابطه با مسجدالاقصی به چشم می‌خورد، که در سوره اسراء است و اشاره به معراج پیامبر(ص) دارد.
موضوع مسجد به قدری در آیات الهی اهمیت دارد که خداوند در آیه ۱۷ سوره مبارکه توبه صراحتا می‌فرماید: مشرکان حق ندارند مساجد خدا را تعمیر و آباد کنند. آنان کارهایشان تباه شده و در آتش، جاودان خواهند بود. همچنین در آیه بعد ویژگی کسانی که می‌توانند مساجد خدا را آباد و تعمیر کنند بیان شده است.
مسجد؛ پایگاه تربیت انسان‌های موفق
حجت‌الاسلام سیدحسن سیدی، مسئول نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه علوم پزشکی بیرجند در گفت‌وگو با ایکنا از خراسان‌‌جنوبی گفت: مسجد خانه خدا در روی زمین است و از جایگاهی بالا برخوردار است و قداست زیادی دارد تا جایی که احکام مختلفی در خصوص آداب حضور در مسجد بیان شده است.
وی با بیان اینکه در قرآن و روایات نیز در خصوص این جایگاه بسیار تاکید شده است، افزود: بر هیچ کس فوائد و ثمرات حضور در مسجد پوشیده نیست و امروزه اهمیت این جایگاه بی نظیر را نه تنها در ایران بلکه در سراسر جهان شاهدیم.
مسئول نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با بیان اینکه همواره در طول تاریخ، تربیت انسان‌های موفق و الهی و مفید برای اجتماع از این پایگاه ارزشمند بوده است، تصریح کرد: کمک به حال نیازمندان، رفع بسیاری از نزاع‌ها، واسطه گری ازدواج، بالا بردن سطح آگاهی انسان‌ها، دفع بسیاری ار گرفتاریهای اجتماعی و آلام بسیاری از دردها فقط و فقط در محل مسجد میسر می‌شود.
ویژگی‌های امام جماعت
سیدی با اشاره به اینکه مسجد کارآمد و انسان ساز باید تحت مدیریت انسان‌های قوی و تربیت شده و فعال اداره شود، اظهار کرد: امام جماعت، خادم، هیئت امنا، امنیت، نظافت و موقعیت جغرافیایی مسجد از جمله فاکتورهای تاثیرگذار است.
وی افزود: مسجد خانه‌ای است که برای حضور در آن محدودیت نیست و هر شخصی با هر عقیده‌ و سلیقه‌ای حضور پیدا می‌کند لذا امام جماعت به گونه‌ای باید اقامه نماز داشته باشد که ملاحظه حال همه را کرده باشد.
زمینه حضور دانش‌آموزان در مساجد فراهم شود
مسئول نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با بیان اینکه حضور به موقع امام جماعت و داشتن اخلاق خوب بسیار موثر است، خاطرنشان کرد: متولیان امر مسجد باید برای حضور در مسجد وقت بگذارند.
سیدی ادامه داد: از جمله کارهای مفید حضور دانش‌آموزان مدارس در همجواری مساجد، در این مکان مقدس است اما باید متولیان امر آموزش و پرورش بیشتر زمینه حضور دانش‌آموزان را در مساجد فراهم کنند.
فعال شدن 268 کتابخانه در مساجد خراسان‌جنوبی
حجت‌الاسلام ابراهیم سبزه‌کار، مسئول دبیرخانه کانون‌های مساجد خراسان‌جنوبی، نیز در گفت‌وگو با ایکنا از خراسان‌‌جنوبی از فعال کردن 268 کتابخانه در مساجد خراسان‌جنوبی خبر داد.
وی افزود: هم اکنون 163 کتابخانه مخزن دار و 105 کتابخانه باز در مساجد شهری و روستایی استان فعال است که حدود 450 هزار جلد کتاب در آن‌ها برای مطالعه مردم وجود دارد.
حمایت از برنامه‌های پژوهشی در بستر مساجد
مسئول دبیرخانه کانون‌های مساجد خراسان‌جنوبی با بیان اینکه در مساجد خراسان جنوبی، 616 کانون فرهنگی و هنری فعال است، تصریح کرد: در طول سال جاری حمایت از برنامه‌های هنری، پژوهشی و نمایشی در بستر مساجد تقویت می‌شود.
سبزه‌کار افزود: سال ۹۷ را با تلاش فعالان کانون‌های مساجد برای همکاری در برگزاری هرچه باشکوه‌تر مراسم معنوی اعتکاف به ویژه در روستاها و مناطق مرزی آغاز کردیم.
مسئول دبیرخانه کانون‌های مساجد خراسان‌جنوبی برگزاری سوگواره روح خدا در خردادماه و آغاز ثبت کانون‌های فرهنگی ـ هنری استان در سایت «بچه‌های مسجد» را از دیگر اقدامات بهار ۹۷ ذکر کرد و گفت: با تلاش مدیران کانون‌های مساجد سطح استان و همکاران دبیرخانه کانون‌های فرهنگی ـ هنری خراسان‌جنوبی، ۶۱۶ باب کانون در این سایت به ثبت رسید که در این زمینه خراسان‌جنوبی حائز رتبه برتر در سطح کشور شد.
سبزه‌کار ادامه داد: یکی از اقدامات بسیار حائز اهمیت سال گذشته، تصویب اساسنامه ستاد عالی کانون‌های مساجد کشور و ابلاغ آن توسط رئیس جمهور بود که بعد از ربع قرن از تأسیس این کانون‌ها، این مهم انجام شد.
مسئول دبیرخانه کانون‌های مساجد خراسان‌جنوبی بیان کرد: برگزاری ۲۰ هزار نفر ساعت کلاس آموزشی در طرح اوقات فراغت با همکاری ائمه جماعات، هیئت امنا و پایگاه‌های مقاومت بسیح از دیگر اقدامات این دبیرخانه بود.
سبزه‌کار گفت: جشن‌های دهه کرامت، برگزاری ویژه‌برنامه‌های دهه ولایت، جشن‌های مهربانی در مساجد، استقبال از کاروان خدام رضوی، برگزاری جشن انقلاب در روستای طبسین نهبندان و روستاهای مرزی سربیشه، طرح‌های قرآنی مختلف از جمله طرح ۱۴۵۲و حفظ جزء ۵ و ۶ از دیگر برنامه‌ها بوده است.
وی با بیان اینکه در برنامه‌های سال جاری به دو بحث نهج‌البلاغه خوانی و صحیفه سجادیه در برنامه‌ها به صورت ویژه تاکید خواهد شد، یادآور شد: در طی امسال به صورت ویژه این دبیرخانه در قالب یک طرح سه‌ساله، به بحث معرفی هرچه بیشتر سیره و زندگانی امام جواد(ع) خواهد پرداخت.
مسئول دبیرخانه کانون‌های مساجد خراسان‌جنوبی به حضور بابرکت کانون مهدی موعود در قالب موکب مهدی موعود(عج) در پیاده‌روی بزرگ اربعین امسال نیز اشاره و خاطرنشان کرد: این کانون و اقدامات بسیار تأثیرگذار آن در سال‌های قبل،‌ باعث شد که دیگر استان‌های کشور نیز با حمایت رئیس ستاد عالی کانون‌های مساجد کشور به این جریان بزرگ ورود پیدا کنند.
 

بدون شك، خلقت انسان بيهوده نيست و قرآن كريم، هدف از خلقت انسان را رشد و تكامل معنوى او دانسته است و راه رسيدن به اين تكامل را در «بندگى» خداوند متعال معرفى كرده و بی تردید این بندگی در بستر مکانی قدس به نام مسجد شکل خواهد گرفت و اگر این بندگی شکل گیرد، انسان متعالی خلق خواهد شد که متولیان امر باید راه‌های جذب به مسجد را پیدا کرده و اعمال کنند.

زهرا حمیدی، خبرنگار ایکنای خراسان‌جنوبی
انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاری قرآن ایکنا خراسان جنوبی معارف مسجد انسان سازی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۴۴۸۸۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تحول در رویدادها و برنامه‌های کانون‌های مساجد

گردهمایی مدیران ستادی و استانی کانون‌های فرهنگی هنری مساجد کشور صبح امروز (چهارشنبه، پنجم اردیبهشت‌ماه) در مجتمع فرهنگی باغ زیبا آغاز شد.

بنابر این گزارش، حجت الاسلام والمسلمین خداداده در افتتاحیه این گردهمایی با تسلیت فرارسیدن سالروز وفات حضرت عبدالعظیم حسنی(ع)، اظهار کرد: جایگاه سیدالکریم (ع) بسیار جایگاه والایی بوده است و آثار تمدنی بقعه ‌ایشان عیان است.

وی تصریح کرد: در این گردهمایی دوروزه زمینه‌ای فراهم شده که کارهای کارشناسی با مفاهمه و با مشارکت و حضور مدیران مورد بررسی قرار گیرد.

رئیس ستاد هماهنگی کانون‌های فرهنگی هنری مساجد کشور با اشاره به ترسیم چشم انداز هشت ساله این ستاد، بیان کرد: این نشست فرصت خوبی برای مرور و تبیین چشم انداز ترسیم شده است و ضرورت دارد برای جذب اعتبارات برون سازمانی و تخصیص بهینه درونی اهتمام ویژه‌ای صورت گیرد.

وی ادامه داد: تجربه ثابت کرده است در سپهر فرهنگی کشور اگر موضوعات مرتبط با کانون‌های مساجد را به خوبی بیان کنیم و پای یک موضوع بایستیم، می‌توانیم به اهداف مورد نظر دست یابیم.

حجت الاسلام والمسلمین خداداده در ادامه بر لزوم احیای هویت سازمانی کانون‌های مساجد تأکید کرد و گفت: در حال حاضر برای ارتقای جایگاه کانون‌های مساجد کارهای بسیاری است که انجام نداده‌ایم و ضرورت دارد برای تحقق آن‌ها تلاش کنیم.

حجت الاسلام و المسلمین خداداده در ادامه تأکید کرد: تحول باید در حوزه رویدادها و برنامه‌های مختلف ستاد هماهنگی کانون‌های مساجد کشور انجام شود، در این راستا ایجاد و تعمیق هویت تشکیلاتی مورد توجه ویژه ما است.

رئیس ستاد هماهنگی کانون‌های مساجد کشور ادامه داد: برای مثال در حوزه اوقات فراغت دستورالعمل به استان‌ها ارسال می‌شود اما فاز اجرا و نوع عملکرد در هر استان متفاوت بوده و بر همین محور است که هویت بخشی به کانون‌ها محقق می‌شود.

وی در ادامه بیان کرد: نمای کلی برنامه‌های ستاد در سال پیش رو در برش‌های مختلف اعم از ملی و استانی برگزار می‌شود، برای مثال در حوزه کتاب قصد داریم به شکل ویژه فعالیت داشته باشیم و پیوست‌های فرهنگی مرتبط را بررسی و اجرا کنیم.

حجت الاسلام و المسلمین خداداده در پایان خاطرنشان کرد: در حال تلاش برای راه اندازی صندوق قرض الحسنه کانون‌های مساجد هستیم که اگر این اتفاق بیفتد امتیازی را به کانون می‌دهد تا بتواند به اعضای خود وام بدهد.

ضرورت بهره‌برداری حداکثری از شبکه رابطین کانون‌های مساجد

این گزارش می‌افزاید: «مهدی مقدم»، نیز در این گردهمایی طی سخنانی با اشاره به فعالیت‌ها و دستاوردهایی که در سال ۱۴۰۲ در سطح کانون‌های مساجد کشور محقق شد، گفت: ‌امیدواریم در سال جدید نیز با رایزنی‌ها و برنامه‌ریزی مطلوب در عرصه محتوا و فعالیت‌های فرهنگی هنری شاهد ثمربخشی هرچه بیشتر اقدامات باشیم.

معاون فرهنگی هنری ستاد هماهنگی کانون‌های مساجد کشور ادامه داد: برنامه‌های قرآنی، فرهنگی و هنری به عنوان چارچوب اصلی برنامه‌های ستاد هماهنگی کانون‌های مساجد کشور شناخته می‌شوند و انتظار می‌رود همواره در این خط سیر حرکت کنیم، در این راستا تفاهم‌نامه‌ای را برای اجرای برنامه‌هایی که در استان اجرا می‌شود مورد توجه قرار می‌گیرد.

مقدم افزود: ‌امیدواریم امسال بهره‌برداری حداکثری از شبکه رابطین کانون‌های مساجد داشته باشیم، البته در این گستره به دنبال انتخاب دقیق رابط‌ها هستیم در نتیجه درصدد ایجاد هماهنگی بیش از پیش بین مدیران ستادی و رابطین کانون‌ها در استان‌ها هستیم تا ذیل این رویکرد برنامه‌های مدنظر با موفقیت هرچه بیشتر به نتیجه رسیده و محقق شوند.

وی در ادامه گفت: ستاد هماهنگی کانون‌های مساجد کشور در طول سال برنامه‌های مختلفی دارد تا بتواند ذیل این اقدامات جامعه هدف خود را که اعضای کانون‌ها هستند در عرصه‌های مختلف حمایت و توان‌افزایی کند.

سامانه ‌امانت‌دهی کتاب راه‌اندازی می‌شود

مقدم در ادامه با اشاره به فعالیت‌های ستاد هماهنگی کانون‌های مساجد کشور در حوزه کتاب و کتابخوانی اظهار کرد: در نظر داریم سامانه ‌امانت‌دهی کتاب را راه‌اندازی کنیم که تأمین زیرساخت‌های آن در دست انجام است.

معاون فرهنگی هنری ستاد هماهنگی کانون‌های مساجد کشور ادامه داد: ما برای فعالیت‌های ستادهای استانی، ترازی را مشخص کرده‌ایم که بر اساس آن فعالیت‌ها در سطح استان‌ها انجام و ارزیابی می‌شود.

بنا بر این گزارش، در ادامه این گردهمایی، ‌امیرحسین خورشیدی، مدیرکل کل هماهنگی امور ستادی، روابط عمومی و بین‌الملل ستاد هماهنگی کانون‌های فرهنگی هنری مساجد کشور با اشاره به اینکه برای دستیابی به اهداف مورد نظر نیازمند همراهی و کمک‌های مدیران ستادهای استانی کانون‌های مساجد هستیم، گفت:‌امید است با تعامل و همکاری میان مدیران ستادی و استانی بتوانیم به اهداف ترسیم‌شده دست یابیم.

گفتنی است، در آیین افتتاحیه گردهمایی مدیران ستادی و استانی کانون‌های فرهنگی هنری مساجد کشور برخی از مدیران استانی این ستاد به طرح بحث و نظر درباره برنامه‌های در دست انجام، و افق پیش روی فعالیت‌ها پرداختند.

منبع: خبرگزاری شبستان

دیگر خبرها

  • مساجد البرز به پرچم فلسطین مزین می‌شوند
  • طرح تدبر در سوره نور در خراسان جنوبی اجرایی می شود
  • ارائه آموزش‌های هلال احمر در ۶۴ مسجد زنجان
  • عضویت ۱۰۶ هزار نوجوان در کانون‌های فرهنگی مساجد آذربایجان‌غربی
  • تحول در رویدادها و برنامه‌های کانون‌های مساجد
  • اجرای طرح "مسجد، پایگاه قرآنی" در ۱۰۲ کانون فرهنگی هنری همدان
  • ارتباط مردم و مساجد از طریق مرکز ارتباطات مردمی مساجد
  • استفاده از ظرفیت‌های مردمی در برگزاری برنامه‌های دهه کرامت
  • تحقیق و تفحص از مساجد تخریب شده منطقه ثامن
  • عضویت ۱۰۶ هزار نفر در آذربایجان غربی درکانون‌های مساجد