Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-02@14:40:25 GMT

پنجره روستایی برای نگاه جهانی به حفظ میراث بشری

تاریخ انتشار: ۲۷ فروردین ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۴۵۳۰۹۲

پنجره روستایی برای نگاه جهانی به حفظ میراث بشری

تهران- ایرنا- حفظ روستاها فرصتی برای جهان است تا بخشی از میراث مادی و معنوی بشر را در فرایند جهانی شدن ثبت کند و با این تاکید، «ایکوموس» امسال را سال مناظر روستایی نام نهاده است.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، «مناظر روستایی» شعار سال و بین المللی شورای بناها و محوطه های تاریخی، «ایکوموس» در 2019 است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


این شعار به مناسبت روز جهانی بناها و محوطه های تاریخی در 29 فروردین (18 آوریل) در سمپوزیوم علمی ایکوموس در مراکش تحت عنوان میراث روستایی انتخاب شده است. این نام گذاری بین المللی فرصتی برای افزایش آگاهی کشورها درباره نسبت منظر روستایی و توسعه پایدار است.
مناظر روستایی از دو بعد ارتباط طبیعت و انسان و بافت فرهنگی دارای اهمیت است. مناظر روستایی به معنای تولید مشترک از آب و خاک به دست انسان برای تهیه مواد غذایی و دیگر منابع طبیعی تجدید پذیر از طریق کشاورزی، دامداری و گاوداری، ماهیگیری و آبزی پروری، جنگلداری، جمع‌ آوری مواد غذایی وحشی، شکار و استخراج منابع دیگر مانند نمک است.
همچنین، مناظر روستایی منابع چندکارکردی به شمار می آیند. در عین حال، همه مناظر روستایی معانی فرهنگی دارند که بر عهده مردم و جوامع است. این مناظر شامل میراث ملموس و ناملموسی است که با شرایط محیط زیست، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی منطبق شده است.
به نظر می رسد این اهمیت جهانی روستاها، می تواند بر رشد و رونق گردشگری روستا نیز تاثیرگذار باشد. چنانکه یکی از شاخه های رو به رشد در گردشگری، گردشگری روستا و گردشگری کشاورزی است. البته هر روستایی می تواند دارای جاذبه های طبیعی و فرهنگی باشد و از این منظر گردشگران را به خود جذب کند.
در سال های اخیر نیز گردشگران علاقه مند به تجربه زندگی در روستا، در اقامتگاه های بوم گردی ساکن می شوند و این نوع اقامتگاه ها ظرفیت اقتصادی خوبی پیدا کرده است. طبق صبحت های«علی اصغر مونسان» معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان میراث فرهنگی، در حال حاضر 1500 واحد بومگردی در کشور ایجاد شده و 2هزار واحد بوم گردی هدفگذاری شده است و این اتفاق می تواند مهاجرت به روستاها را رقم زند.
در هر صورت، چه از منظر گردشگری به روستاها نگاه شود یا نگاه میراثی باشد، روستاها برای هزاران سال محل تعامل انسان و طبیعت بوده است و همچنان تغییر و تحول در روستاها ادامه دارد اما نباید آنچنان در توسعه و مدرن شدن پیش برود که روستا تهی از معنا شود.
پژوهشگر ایرنا برای بررسی ابعاد مناظر روستایی، توسعه پایدار و ظرفیت های آن برای گردشگری با «آرش نورآقایی» مدرس راهنمایان گردشگری و مدیر مسوول فصلنامه «گیلگمش» گفت و گو کرد.
وی درباره تاکید جهانی بر مناظر روستایی و ضرورت آن گفت: در فرایند رو به جلو جهانی شدن و رونق شهرنشینی، ساختارهای کوچک روستایی و سبک های زندگی آنان در حال از بین رفتن است و اگر ما بخواهیم روستا و منظر روستایی را حس و درک کنیم، حفظ بافت و سبک زندگی آنان از جمله موضوع تغذیه افراد، گویش و خرده فرهنگ شان دارای اهمیت است.
نورآقایی در اهمیت خرده فرهنگ عنوان کرد: یونسکو هم برای ثبت میراث ناملموس مثل یک رسم به خرده فرهنگ ها می پردازد و نه یک فرهنگ. به طور مثال در ثبت فرش، طرح فرش کاشان یا طرح فرش شیراز را ثبت کرده اند و برای ثبت موسیقی، موسیقی خرده فرهنگ های خراسان مهم می شود. در واقع میراث ناملموس خرده فرهنگ ها مورد توجه اند و منشا این میراث، روستاها و شهرهای کوچک است و اگر ما روستا را حفظ کنیم به معنی حفظ یک سبک زندگی و خرده فرهنگ هایش است.
وی گفت: شعار ایکوموس هم حفظ منظر و بافت روستا است که شامل حفظ معماری، سبک زندگی، کنش مردم با روستای خودشان و مبانی فرهنگی شان است و اگر ما به این اجزای روستا توجه نکنیم، آنان از بین خواهند رفت.
نورآقایی در ادامه با اشاره به نقش اقامتگاه های بوم گردی در منظر روستایی بیان داشت: منظر روستایی را نباید تنها به گردشگری ربط داد ولی نمونه مثبتی از این ارتباط می تواند اقامتگاه های بوم گردی باشد که در حال حاضر بخشی از زندگی روستایی در قالب اقامتگاه های بوم گردی تجاری شده اند. بوم گردی ها خانه های روستایی اند تا گردشگران با زندگی اصیل ایرانی در اقوام مختلف آشنا شوند. معماری اقامتگاه، گشت های بومی، خوراک بومی، لباس بومی و ... بخش هایی از مبانی فرهنگی در بوم گردی ها است. گردشگران ایرانی از بوم گردی ها استقبال می کنند و حاضر به اقامت در روستاها هستند. روستاهای ابیانه، ماسوله، میمند، ماخونیک و روستاهای قشم از جمله معروف ترین مقاصد گردشگری روستا است که گردشگران برای بازدید طبیعت و سبک زندگی روستا می روند؛ مثلا چادرهای سفید زنان ورزنه و بُعد معماری اش مورد توجه گردشگران است.
وی در اهمیت توسعه پایدار و منظر روستایی عنوان کرد: از مبانی توسعه پایدار توجه به جامعه بومی است. جامعه بومی باید هویت خودش را حفظ کند و از بومی بودن و اصالت خودش در جریان رو به رشد دنیای حاضر منتفع شود، نه اینکه از تحصیل و آموزش، بهداشت و حقوق شهروندی عقب بمانند. محیط زیست در توسعه پایدار به دلیل طبیعت محوری روستاها نیز باید در کنار اقتصاد و جامعه بومی دیده شود.
پژوهش 9459**9279

منبع: ایرنا

کلیدواژه: فرهنگي ايكوموس مناظر روستايي گردشگري روستايي

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۴۵۳۰۹۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آب‌رسانی به ۴۱ روستا توسط بسیج‌ سازندگی خراسان‌ شمالی

مسئول سازمان بسیج‌ سازندگی خراسان‌ شمالی گفت: یکی از پروژه‌ها و برنامه‌های مورد توجه بسیج‌ سازندگی استان، انتقال آب سدهای شیرین‌دره و زیدرسره به مناطق روستایی است که تاکنون ۴۱ روستا از محل این دو سد آب‌رسانی شده‌اند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از خراسان‌شمالی، مجتبی مداحی امروز _ چهارشنبه دوازدهم اردیبهشت_ در نشست خبری با اصحاب رسانه، اظهار کرد: هفته بسیج‌سازندگی از هجدهم اردیبهشت ماه به مناسب سالروز تأسیس این نهاد آغاز می‌شود و شعار سازمان بسیج در سال جاری، همه‌باهم، بسیج و خدمت‌رسانی است.

وی افزود: دیدار جهادگران با نماینده ولی‌فقیه در خراسان‌شمالی، انجام رزمایش کمک‌های مومنانه و توزیع بسته‌های حمایتی از جمله اقداماتی است که در این هفته اجرا می‌شود.

مسئول بسیج سازندگی خراسان‌شمالی خاطرنشان کرد: افتتاح قرارگاه‌های منطقه‌ای، پروژه‌های محرومیت زدایی و قرارگاه پیشرفت در سطح استان از دیگر برنامه‌های بسیج سازندگی در این هفته است.

مداحی با تاکید بر انقلابی بودن و مردمی بودن تشکل بسیج اضافه کرد: افتتاح کارگاه‌های تولیدی اقتصاد مقاومتی و همچنین ارائه تسهیلات با شرایط مطلوب به نیازمندان جهت تقویت مشاغل خانگی نیز در دستور کار برنامه‌های بسیج‌سازندگی خراسان‌شمالی قرار دارد.

وی ادامه داد: با توجه به اعلام نهادهای نظارتی بیش از ۹۱ درصد از تسهیلات ارائه شده توسط بسیج‌سازندگی به نیازمندان، به صورت صحیح و کارآمد مورد استفاده متقاضیان قرارگرفته است.

مسئول بسیج سازندگی خراسان‌شمالی تصریح کرد: سازمان بسیج‌سازندگی خراسان‌شمالی تعدادی ماشین‌آلات جهت محرومیت زدایی در استان دارد و تعدادی را نیز اجاره می‌کند که در سال ۱۴۰۲ بیش از ۳۰ هزار ساعت این دستگاه‌ها به منظور خدمت به مردم فعالیت داشتند.

مداحی افزود: در سال گذشته ۴۵۰۰ تن قیر توسط این سازمان به منظور آسفالت جاده‌های روستایی ارائه شد که به آسفالت شدن بیش از ۴۰۰ هزار مترمربع از جاده‌های روستایی انجامید.

وی اظهار کرد: یکی از پروژه‌ها و برنامه‌های مورد توجه بسیج‌سازندگی استان، انتقال آب سدهای شیرین‌دره و زیدرسره به مناطق روستایی است که ۴۱ روستا از محل این دو سد تاکنون آب‌رسانی شده‌اند.

مسئول بسیج سازندگی خراسان‌شمالی خاطرنشان کرد: در سال گذشته، ۵۵ هزار بسته‌حمایتی با میانگین ارزش ۵۰۰ تومان و همچنین ۲۰ هزار پک لوازم‌التحریر با میانگین ارزش ۲۵۰ هزار تومان بین نیازمندان استان توسط بسیج‌سازندگی توزیع شد.

مداحی گفت: در سال ۱۴۰۲ به منظور افزایش ازدواج آسان، ۵۳۴ بسته‌ی جهیزیه میان نوعروسان نیازمند استان توزیع شد.

کد خبر 749753

دیگر خبرها

  • بهره‌مندی نزدیک به ۸۰ درصدی جمعیت روستایی شهرستان ارومیه از آب شرب سالم و بهداشتی
  • اعتبار هزار میلیاردی برای طرح‌های عمرانی روستاها
  • تناسب جمعیت روستایی و شهری خراسان شمالی حفظ شود
  • ۶۵ درصد از راه‌های روستایی طارم آسفالت شده است
  • آب‌رسانی به ۴۱ روستا توسط بسیج‌ سازندگی خراسان‌ شمالی
  • تدوین برنامه جامع مدیریت گردشگری برای دزپارت خوزستان
  • روستای فهرج یزد در مسیر جهانی شدن + فیلم بنای ناشناخته پیش از اسلام
  • ارسال کمک های بشری روسیه به افغانستان
  • مسجد جامع ارومیه قابلیت جهانی شدن را دارد
  • استان خوزستان ۴۰۳۹ روستا دارد