Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «باشگاه خبرنگاران»
2024-05-01@00:29:28 GMT

لایروبی کارون اقدامی برای ادامه حیات رودخانه

تاریخ انتشار: ۲۸ فروردین ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۴۵۹۸۶۷

لایروبی کارون اقدامی برای ادامه حیات رودخانه

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، کارون بزرگ‌ترین و پرآب‌ترین رودخانه ایران، واقع در جلگه خوزستان است که از کوه‌های ٢ استان چهارمحال و بختیاری و کهگیلویه و بویر احمد آبیاری می‌شود.  این رودخانه علاوه بر زیبایی شگفت انگیز که می‌تواند در جذب سرمایه گذاری برای ایجاد تفریحات آبی پررونق موثر باشد، مکانی برای حمل و نقل کالا‌های صادراتی و تجاری از اهواز به بنادر بین المللی مانند خرمشهر و آبادان است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

(البته بنابر توضیحاتی که کمی پایین‌تر می‌آید متوجه خواهید شد که آیا امکان تردد کشتی‌ها در کارون به صرفه است یا خیر؟)

امکان کشتیرانی در صورتی فراهم می‌گردد که رودخانه بستر مناسبی داشته باشد، از آخرین باری که کشتی‌های باری و تجاری در اهواز پهلو گرفتند، دهه‌ها می‌گذرد. حالا دیگر کارون، نه محل عبور و مرور بارکش‌های تجاری، بلکه به جایگاه فاضلاب شهری تبدیل شده است. در آب آلوده نیز کسی تمایل به خوشگذرانی و آفتاب گیری ندارد.

طی ماه‌های اخیر، با توجه به بارش‌های فراوان و بالا آمدن آب کارون در اواخر سال ٩٧ و نوروز ٩٨، مردم اهواز برای تماشای این صحنه به سوی پارک‌های ساحلی هجوم بردند. در تمام طول سال، به خصوص تابستان، دیدن جزیره‌ها در کارون که بنا بر اعتقاد برخی به دلیل لایروبی نکردن پدید می‌آیند، قلب هر بیننده‌ای را به درد می‌آورد و با خود می‌گوید چه بلایی بر سر بزرگترین رودخانه ایران آمده است!

سال هاست که لایروبی کارون متوقف شده است، ظاهرا دلیل آن نیز مسائل مالی است. اما تصور کنید اگر لایروبی یا استخراج و جابجایی خاک و سنگ در بستر رودخانه، دریا، بنادر، به صورت برنامه ریزی شده و مداوم صورت گیرد، پاکسازی هم موجب عمیق‌تر شدن بستر رودخانه می‌گردد و هم شاهد پیدایش جزیره‌ها در اهواز نخواهیم بود. ضمن آنکه با این اقدام زمینه تفریحات آبی، پهلو گرفتن کشتی‌های تجاری و توسعه گردشگری نیز فراهم گشته و در نتیجه اشتغال زایی را برای جوانان این منطقه در پی خواهد داشت.

مردم خوزستان به دلیل نبود پاکسازی رودخانه‌ها، در معرض سیل قرار دارند و پیشتر نیز در بسیاری از روستا‌ها به دلیل طغیان رودخانه، کشاورزان متحمل خسارت‌های فراوانی شدند. در ایام نوروز و با توجه به بارش‌های فراوان در سراسر کشور نیز، استان ما از خطر سیلاب در امان نماند. البته این رخداد طبیعی با استفاده از سد‌های فراوان، وجود تالاب ها، متصل بودن به دریا و زهکشی گسترده، برای کشاورزی تا حدودی مهار شد و از به بار آوردن خسارات بزرگتر جلوگیری نمود.

احمد رضا لاهیجان زاده، مدیر کل محیط زیست استان خوزستان در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، با اشاره به اطلاعات هواشناسی و سازمان آب و برق در خصوص بارش باران گفت: امسال یک سال بی سابقه در میزان بارندگی و آورد رودخانه کارون در بازه زمانی مهرماه تا بهمن ماه بوده است. بارندگی‌ها نه تنها پایین دست رودخانه کارون را سیراب کرده اند بلکه در بالادست نیز آب زیادی وارد سد‌ها شده به طوری که آب پشت سد مارون پس از ۱۱ سال به میزانی رسیده که دریچه‌ها را باز کرده اند و دریچه‌های اضطراری سد کرخه که بعد از ساخت آن تاکنون گشوده نشده بودند، برای اولین بار بازگشایی و رهاسازی آب بین ۴۰۰ تا ۵۰۰ متر مکعب بر ثانیه صورت گرفت.

وی در خصوص لایروبی و لزوم آن افزود: چهارمحال و بختیاری و کهگیلویه و بویر احمد، استان‌های اصلی تامین کننده آب رودخانه کارون هستند و پوشش گیاهی این مناطق با توجه به باران‌های فراوانی که به تازگی نازل شده است آسیب دیده اند. در نتیجه رسوبات این مناطق شسته شده و به رودخانه کارون می‌ریزند. در بالادست به واسطه این رخداد و راهی شدن رسوبات، معظلی به وجود می‌آید که پشت سد‌ها باقی می‌مانند و موجب کم شدن بستر و عمر بند‌ها (سد) می‌گردند در حالی که سد‌ها باید عمری بلند داشته باشند. در پایین دست نیز به تدریج در میانه رود ته نشین شده و رودخانه عمق واقعی خود را از دست می‌دهد.

لاهیجان زاده در ادامه با اشاره به فلسفه جلگه خوزستان که از رسوبات ۵ رودخانه زهره، کارون، مارون، دز و کرخه به وجود آمده است، بیان داشت: این جلگه طی حمل رسوبات در هزاران سال شکل گرفته است و این فرایند کماکان ادامه دارد. لایروبی رسوبات باید با برنامه ریزی انجام شود تا رودخانه بتواند به حیات خود ادامه دهد. در گذشته رود‌ها و سیلاب ها؛ مسیر‌های گوناگونی را به وجود می‌آوردند. نقشه هوایی کارون یک گذرگاه پرپیچ و خم است، رود جاری زمانی که مسیری را با رسوبات پُر می‌کرد؛ راه دیگری را برای عبور می‌یافت. هر چند اکنون با ساخت سد دیگر چنین اتفاقی نمی‌افتد، ولی چون مقدار عبور آب را از نظر حجمی کاهش می‌دهد و از آنجا که رودخانه گنجایش عبور دبی بالا را ندارد باعث بروز مشکلات در پایین دست می‌شود.

مدیر کل محیط زیست استان خوزستان در خصوص بروز مشکلات در پایین دست، اظهار کرد: در روستا‌ها موجب خسارت به زمین‌های کشاورزی شده و در شهر‌ها جاری شدن آب در خیابان‌ها را در پی دارد. ضمن آنکه با لایروبی و پاکسازی؛ رودخانه پویایی خود را حفظ می‌کند. یعنی از لحاظ حیات زیستی، رودخانه، شادابی خود را نگه می‌دارد و تنوع زیستی در آن فراوان می‌گردد. در حقیقت وقتی عمق رودخانه کم شود نور خورشید به راحتی به کف آن رسیده و امکان رشد گیاه افزایش می‌یابد و با توجه به اینکه فاضلاب در رودخانه کارون رها می‌شود امکان آلوده شدن بستر، رشد جلبک‌ها و همچنین ایجاد بوی نامطبوع  زیاد می‌شود.

این مقام مسئول در پایان و در پاسخ به این سوال که چرا رنگ رودخانه کارون کِدِر است، تصریح کرد: این موضوع به دلیل بافت زمین شناسی و خاک شناسی جلگه خوزستان است، آب این رودخانه تا شهر گتوند زلال است، ولی در پایین دست به دلیل بافت خاک، تیره می‌شود و برهان گل آلود بودن آن نیز در برخی مواقع، بارش باران در بالادست است.

حمید رضا لشکری، معاون حفاظت و بهره برداری از منابع آب استان خوزستان در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز،  یکی از دلایل لایروبی نشدن کارون را اختصاص ندادن بودجه دانست و گفت: پیشتر منابع لازم را در اختیار ما قرار ندادند و می‌گفتند در این شرایط خشکسالی لایروبی برای چیست؟ اما حالا پاکسازی نکردن رودخانه موجب طغیان آب شده و خسارت‌های فراوانی را بر محیط زیست و کشاورزان و مردم وارد کرده است. زمانی دبی کارون ۴۱۰۰ متر مکعب بر ثانیه بوده و حالا به ٢۵۰۰ متر مکعب برثانیه رسیده و چنین زیان‌هایی را به بار آورده است.

سید ابراهیم حسینی، مدیر حفاظت و مهندسی رودخانه‌ها و سواحل سازمان آب و برق خوزستان هم در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، با اشاره به اینکه لایروبی کارون ٣ بخش دارد، گفت: این ٣ قسمت شامل محدوده شهرستان اهواز، اهواز تا خرمشهر و شهر خرمشهر است. در مورد لایروبی مسیر رودخانه کارون از اهواز تا خرمشهر، پس از بررسی آن و ارائه راه حل فرض را بر آن گذاشتیم که ٨ یا ٩ میلیون متر مکعب را به صورت اصولی و برای دبی ٣۵۰۰ متر مکعب بر ثانیه (اگر بخواهیم) پاکسازی کنیم حدود ٣۰ سانتی متر از سطح آب کاهش خواهد یافت. با توجه به هزینه بالای آن که هر متر مکعب ٣۰ هزار تومان است، پس پاکسازی ٩ میلیون متر مکعب، ٢٧۰ میلیارد تومان برآورد مالی می‌شود که به صرفه نیست و در نتیجه می‌توان آن را در روستا‌هایی که در معرض سیل قرار دارند مدیریت کرد و دایک‌های جزئی زده شود که هزینه‌ای بالغ بر ۵۰۰ میلیون تومان را در بر می‌گیرد.

 

این مقام مسئول با تاکید بر اینکه اعتبارات لایروبی کارون از سال ٩٣، صفر است و ما بنا بر رسالت خود هر گاه که لازم باشد وظیفه مان را انجام می‌دهیم، اذعان داشت: از سال ۱٣٨۴ تا سال ۱٣٩٣ نزدیک به ۶ میلیون و ۴ صد هزار متر مکعب از رودخانه کارون لایروبی شد و پس از آن به دلیل صفر شدن اعتباراتِ طرحِ سازماندهی کارون این اقدام متوقف شد، اما اگر اعتبارات تخصیص داده شود ما نیز بنا بر تعهد خود کار را انجام می‌دهیم.

هر چند که لایروبی هزینه‌های بسیار زیادی دارد، اما لازم است بدانیم وقتی که بر روی رودخانه‌ها سد احداث می‌گردد به دلیل کُند شدن سرعت آب، رودخانه باید به طور مرتب لایروبی گردد تا از بروز حوادثی مانند سیل و زیان‌های آن جلوگیری شود. البته ساخت سیل بند نیز یکی از راه حل‌هایی است که از طرف سازمان آب و برق خوزستان ارائه می‌گردد، ولی سیل‌های اخیر درس‌های زیادی به ما داده است. مثلا نشان داد که سیل بند‌ها هم نمی‌توانند در مقابل خروش رود مقاومت کنند و بسیاری از آن‌ها در مناطق و شهر‌های مختلف نتوانستند جلوی ورود آب را بگیرند، که مردم، نیرو‌های نظامی و جهادی با ایجاد و تقویت سیل بند‌ها تا حدودی مانع ورود آب به برخی مناطق شدند.

به هر حال این موضوع می‌طلبد تا تمامی سازمان‌ها و دستگاه‌ها برای مقاوم شدن در برابر سیلاب دور هم گرد آیند و چاره‌ای اساسی اندیشه کنند.

گزارش از ساسان ناصری زاده

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: انتقال آب مدیریت بحران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۴۵۹۸۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افتتاح ۱۶ پروژه شاخص در مجموعه صفه، اقدامی موثر در ارتقای صنعت گردشگری

ایسنا/اصفهان بهره‌برداری از ۱۶ پروژه خدماتی، گردشگری و ورزشی در مجتمع گردشگری صفه با هزینه ۱۰۳ میلیارد تومان در قالب سی‌ویکمین ویژه‌برنامه «به احترام مردم اصفهان» شامگاه دوشنبه ۱۰ اردیبهشت با حضور مدیران شهری اصفهان برگزار شد.

بخشی از این پروژه‌ها شامل بازسازی و به‌روزرسانی بولینگ، راه‌اندازی مجموعه‌های غذایی جدید، توسعه پارکینگ‌ها و زیرساخت‌های خدماتی و احداث و نصب پنل‌های خورشیدی است. شرکت توسعه مجتمع‌های سیاحتی، فرهنگی و ورزشی سپاهان شهرداری اصفهان به‌دنبال پیگیری اقدامات ویژه حوزه سرمایه‌گذاری و مشارکت با بخش خصوصی و معرفی پروژه‌های قابل توجه و نوین تفریحی و گردشگری به مدیریت شهری اقدامات ویژه‌ای را طی دو سال اخیر در این حوزه رقم زده است.

عباس حاج‌رسولی‌ها رئیس کمیسیون اقتصادی، سرمایه‌گذاری و گردشگری شورای اسلامی شهر اصفهان در آیین بهره‌برداری از مجموعه تفریحی کوه نور و ۱۵ پروژه خدماتی، گردشگری و ورزشی در مجمتع گردشگری صفه، با تاکید بر اینکه مردم سالاری یکی از زیبایی‌های بارز جمهوری اسلامی است، اظهار کرد: منتخبان هر دوره از شوراها، خدمتگذارام مردم در دوره چهارساله هستند و با انتخاب شهردار در راس مدیریت شهری، به مردم سالاری روحی تازه می‌بخشند، در مدت ۱.۵ سال دیگر مردم مجدد شورای دیگری را انتخاب می‌کنند و هر حرکتی در این شهربا پشتوانه انتخابات مردمی انجام می‌شود.

وی افزود: البته در شورای اسلامی شهر کمیته گردشگری با هدف توسعه گردشگری و توجه به این بخش فعال است. امروز اقدامات و دستاوردهای جدید شهرداری در جهت ارتقای عرصه گردشگری رونمایی خواهند شد؛ مدیریت در مجموعه تفریحی سپاهان در این شرکت به خوبی انجام می‌شود و شاهد همکاری فراجا، میراث فرهنگی، سازمان‌های شهری در کنار هم هستیم. گفتنی است، کوه نور ویژگی‌های منحصر به‌فردی دارد که همانند این مجموعه‌ نه تنها در ایران، بلکه حتی در کشورهای دیگر ندیده‌ام.

وی خاطرنشان کرد: کمیسیون اقتصاد، سرمایه‌گذاری و گردشگری شورای اسلامی شهر تاکیدی ویژه بر حمایت از صنعت گردشگری در اصفهان دارد و اعتبار قابل‌توجهی را به این موضوع اختصاص داده است. طراحی و اجرای ۱۶ پروژه شاخص در مجموعه گردشگری صفه، اقدامی چشمگیر و قابل‌توجه در افزایش ظرفیت‌های تفریحی شهر و صنعت گردشگری است.

راه‌اندازی دو مجموعه جدید تفریحی در شرق و شمال شهر اصفهان

علی قاسم‌زاده شهردار اصفهان، در این مراسم با تشکر از زحمات مجموعه شرکت توسعه مجتمع‌های سیاحتی، فرهنگی و ورزشی سپاهان شهرداری اصفهان، اظهار کرد: یکی از خواسته‌های مردم در بازدید از بعضی محلات محروم، برقراری امکانات تفریحی برای استفاده کودکان و نوجوانان این مناطق بود، از این جهت تصویب شد تورهای گردشگری برای محلات کم‌برخوردار به‌صورت رایگان از هفته آینده برگزار شود تا شعار «شهرداری برای همه مردم است» محقق شود.

وی از بهره‌برداری دو مجموعه تفریحی جدید تا پایان سال جاری با ویژگی‌های متفاوت خبر داد و گفت: تفریح حق طبیعی شهروندان است و در فرهنگ دینی، در کنار کار و عبادت، از ما خواسته شده است که تفریح داشته باشیم. مقرر شد تا پایان امسال، دو سایت تفریحی جدید با ویژگی‌های کاملا متفاوت در شهر راه‌اندازی شود. این‌ دو مجموعه در شرق و شمال شهر و در راستای رسیدگی به مناطق کم‌برخودار راه‌اندازی می‌شود.

اجرای ۱۶ پروژه شاخص با ۱۰۳ میلیارد تومان اعتبار در مجتمع گردشگری صفه

سعید ساکت مدیرعامل شرکت توسعه مجتمع‌های سیاحتی، فرهنگی و ورزشی سپاهان شهرداری اصفهان نیز در این آیین، اظهار کرد: تلاش کردیم تا قدمی در عرصه صنعت نشاط و تفریح در استان برداریم و در این جهت امنیت و آرامش امروز ما نتیجه همکاری سبزپوشان فرماندهی انتظامی و آتش‌نشانان، سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، همچنین وجود سرمایه‌گذارانی است که بخشی از سرمایه‌های خود را با وجود خطرپذیری به این بخش اختصاص دادند و شعار «با هم بهتریم» را در این عرصه به ظهور رساندند و نقطه تعامل ما و این مجموعه سرمایه‌گذاران در صنعت گردشگری و نشاط و تفریح هستند.

وی با اشاره به ۸۸۸ روز خدمت خود در این مجموعه، افزود: تلاش همه همکارانم در این مجموعه، باعث ایجاد آرامش بیشتر و تفریح سالم برای مردم است و در این مدت نزدیک به ۳ میلیون نفر و یک میلیون خودرو به این مجموعه وارد شدند، همچنین ۶۰۰ هزار نفر از تله کابین صفه استفاده کردند. هیئت‌مدیره در این عرصه ریسک پذیر با ما همراه شدند و نگاه و ظرفیت و تعامل خود را در اختیار ما قرار دادند.

مدیرعامل شرکت توسعه مجتمع‌های سیاحتی، فرهنگی و ورزشی سپاهان شهرداری اصفهان با تاکید بر اینکه ما در جهت هدف شهردار تحقق «شهر زندگی» حرکت کردیم، گفت: در مرحله اول استاندارد سازی سازه‌ها انجام شده است، در گام دوم بهینه‌سازی اجرایی شد تا امکانات مردم نصف جهان در مجموعه‌های تفریحی توسعه پیدا کند.

وی با بیان اینکه امروز پهنه صفه هر روز به بهانه طبیعت گردی و کوه گردی آغوش خود را برای فرهیختگان باز می‌کند، تصریح کرد: امروز ۱۶ پروژه در قالب ۱۰۳ میلیارد تومان برای تولید حال خوب افتتاح می‌شود که طرح کوه نور صفحه با ۴۰ موضوع و ۱۰۰ نشان و در چهارهزار متر یکی از این پروژه‌ها است و در کنار آن اصلاح بولینگ و ظرفیت‌های غذایی، گازکشی، برج پرچم و سالن بولینگ در این مراسم افتتاح شد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • مخالفت وزیر خارجه انگلیس با اقدام علیه سپاه
  • تلمبه ESP چاه شماره ۳۶۷ میدان اهواز در شرکت نفت و گاز کارون راه‌اندازی شد
  • انتقال آب رودخانه ماربر، تیشه‌ای بر ریشه رودخانه و سد کارون۳
  • افتتاح ۱۶ پروژه شاخص در مجموعه صفه، اقدامی موثر در ارتقای صنعت گردشگری
  • گردوغبار ۱۰۶۹ نفر را در خوزستان راهی بیمارستان کرد
  • هر اقدامی علیه ایران با بزرگترین پاسخ روبرو می‌شود
  • مسدود شدن ۴۰۰ حلقه چاه غیرمجاز در سطح کرمانشاه
  • تقدیر از کارگران شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون
  • جست‌وجو برای یافتن پیکر فرد غرق شده در نازلوچای ادامه دارد
  • ۴۰۰ حلقه چاه غیرمجاز در کرمانشاه پر شد