Web Analytics Made Easy - Statcounter

 سیدکمال الدین شهریاری عضو کمیسیون عمران مجلس اجرای پروژه ساخت راه آهن ایران- عراق- سوریه را مثبت ارزیابی کرد و گفت: اجرای این پروژه استراتژیک می تواند به سکویی برای توسعه اقتصادی سه کشور به ویژه جمهوری اسلامی ایران تبدیل شود.

ایجاد خط ریلی خلیج فارس به مدیترانه؛ اتصال دو قطب مهم تجارت منطقه ای و جهانی

نماینده مردم دشتی و تنگستان در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: حمل و نقل ریلی در تمام کشورهای دنیا یکی از ارزان ترین و ایمن ترین روش های جابه جایی مسافر و کالا محسوب می شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ایجاد یک خط ترانزیت ریلی از خلیج فارس به دریای مدیترانه به عنوان دو قطب بسیار مهم در بحث تجارت منطقه ای و جهانی، می تواند اقتصاد منطقه را شکوفا کند.

تقویت قدرت محور مقاومت با اجرای پروژه راه آهن ایران- عراق- سوریه

پروژه ساخت راه آهن ایران- عراق- سوریه، علاوه بر آثار مثبت اقتصادی برای کشور، موجب تقویت قدرت محور مقاومت در عرصه منطقه ای نیز می شود

شهریاری ادامه داد: پروژه ساخت راه آهن ایران- عراق- سوریه، علاوه بر آثار مثبت اقتصادی برای کشور، موجب تقویت قدرت محور مقاومت در عرصه منطقه ای نیز می شود.

این نماینده مردم در مجلس دهم گفت: در شرایط کنونی ایران بخش اعظمی از صادرات خود را از مسیر ترانزیت دریایی انتقال می دهد، حال ساخت خط راه آهن میان سه کشور ایران، سوریه و عراق و اتصال ریلی خلیج فارس به دریای مدیترانه می تواند زمینه افزایش صادرات و اتصال ایران به کشورهای اروپایی را فراهم کند.

انتقال کالا از اقیانوس هند و کشورهای جنوب آسیا با اتصال ریلی ایران، سوریه و عراق

وی گفت: اتصال ریلی ایران، سوریه و عراق همچنین می تواند در انتقال کالا از اقیانوس هند و کشورهای جنوب آسیا موثر باشد و این کشورها می توانند کالاهای ترانزیتی خود را از این طریق به اروپا ارسال کنند.

عضو کمیسیون عمران مجلس افزود: از طرف دیگر کشورهای اروپایی نیز به مسیری مانند خط راه آهن سوریه، عراق و ایران برای انتقال محصولات و تجهیزات تولیدی و صنعتی خود به کشورهای خاورمیانه احتیاج دارد، بنابراین اجرای این پروژه به نفع تمام کشورها خواهد بود.

 

منبع: افکارنيوز

کلیدواژه: سوریه جمهوری اسلامی ایران خلیج فارس تجارت مجلس شورای اسلامی حمل و نقل اقتصاد راه آهن نماینده مردم در مجلس عراق ایران کشورهای اروپایی اقیانوس هند اقیانوس خاورمیانه ایران کشورهای اروپایی راه آهن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.afkarnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «افکارنيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۴۷۴۲۱۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پروژه‌های ناتمام را خاتمه می‌دهیم/ ستاره خلیج فارس بورسی می‌شود

به گزارش خبرنگار مهر، احسان خاندوزی وزیر امور اقتصادی و دارایی امروز در آئین واگذاری مالکیت استقلال و پرسپولیس به بخش خصوصی اظهار کرد: همکاری و همدلی ملی رمز غلبه کردن بر موانعی است که ظاهراً حل ناشدنی به نظر می‌رسد. اتفاق به طاهر ناشدنی ۲۰ ساله امروز محقق شد.

وی افزود: یادمان نرفته که در رابطه با موضوع واگذاری استقلال و پرسپولیس چه می‌گفتند و واگذاری را امری ناشدنی نشان می‌دادند اما شاهد هستیم که امروز در ۵ اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۳ با یک همدلی جمعی، رسماً این دو باشگاه واگذار شدند.

خاندوزی تصریح کرد: دولت سیزدهم دولت خاتمه دادن به پروژه‌های ناتمام است و امروز در حوزه واگذاری دو باشگاه ریشه دار و مردمی یکی دیگر از پروژه‌های ناتمام به سرانجام رسید.

وزیر اقتصاد با بیان اینکه امروز به اصل مشارکت طلبیدن مردم و بخش غیردولتی اراده جدی داریم، گفت: اینکه در اسفند ۱۴۰۰ موضوع بورسی شدن و افزایش سرمایه این دو باشگاه مطرح شد و به تبع این مشارکت مردم مساله شفافیت در عملکردها و پاسخگویی مدیران و انضباط مالی که باید از تاریکخانه‌ها بیرون می‌آمد و در معرض نظر کارشناسان قرار می‌گرفت، گام اولی بود که رخ داد. در وزارت اقتصاد اصرار داریم مقدمات ورود بخش‌های دیگری که همچنان در بازار سرمایه وارد نشده‌اند را فراهم کنیم.

وی افزود: در حال مذاکره با وزارت نفت هستیم تا پالایشگاه ستاره خلیج فارس را به عنوان یک شرکت بزرگ اقتصاد ایران وارد بورس کنیم. همچنین با وزارت صمت وارد مذاکره شدیم تا بسیاری از پروژه ه ای جذاب معدنی کشور را برای جذب مشارکت مردمی فراخوان کنیم.

تکمیل می‌شود...

کد خبر 6087460 سمیه رسولی

دیگر خبرها

  • مشارکت 240 اثر در جشنواره طوفان القوافی/ اختتامیه در بصره برگزار می شود
  • ارسال ۲۴۰ اثر به جشنواره طوفان القوافی
  • مشارکت ۲۴۰ اثر در جشنواره شعر «طوفان القوافی»/ اختتامیه در بصره برگزار می‌شود
  • مشارکت ۲۴۰ اثر در جشنواره شعر«طوفان القوافی»/اختتامیه در بصره برگزار می‌شود
  • مشارکت ۲۴۰ اثر در جشنواره شعر«طوفان االقوافی»/اختتامیه در بصره برگزار می‌شود
  • سمینار «خلیج‌فارس؛ بازیگران منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای» برگزار می شود
  • اتصال اروپا به خلیج فارس از طریق ترکیه و عراق | مسیر ترانزیت جدید بدون ایران
  • پروژه‌های ناتمام را خاتمه می‌دهیم/ ستاره خلیج فارس بورسی می‌شود
  • خلیج‌فارس و تبعات تغییر اقلیم
  • تلاش عربستان و امارت در موازنه بین ایران و رژیم صهیونیستی