Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری برنا»
2024-05-05@13:10:35 GMT

کارون، هم فرصت و هم تهدید

تاریخ انتشار: ۳۰ فروردین ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۴۸۴۵۸۹

کارون، هم فرصت و هم تهدید

اینجانب در سال ۱۳۵۸ کارم را در جهاد سازندگی استان لرستان و با تیم دانشگاه صنعتی شریف آغاز کردم. هنوز به اندازه کافی در جهاد جا نیافتاده بودیم که سیل خوزستان آغاز شد.

سیل خوزستان در سال ۵۸ با سیل خوزستان در سال ۹۸ فرق می کند. امروز تعداد زیادی سد ساخته شده که حجم قابل توجهی از این سیلاب ها را صادر می کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سدهایی که در سرشاخه های کارون ذر خوزستان احداث شده اند دو ماموریت دارند. ماموریت اول مهار سیلاب های بهاره و ماموریت دوم مدیریت آب های جمع آوری شده است. آن روزها با امکانات محدود جهاد لرستان به همراه بخشی از بچه های جهادگر لرستان به خوزستان رفتیم تا ببینیم چه می توانیم انجام دهیم. ماشین آلات محدودمان را هم همراه بردیم اما کار عظیم تر از ظرفیت ما بود و ما به کمک های مردمی بسنده کردیم. در آن دوران هنوز بجز کارون یک، هیچ یک از سدهای کارون ساخته نشده بود.

ریشه اصلی خسارات سهمگین سیلاب های خوزستان به این برمی گردد که رودخانه ای به طول ۹۵۰کیلومتر در قسمت دشت که قسمت اهواز و جنوب خوزستان هست با اختلاف ارتفاع بسیار کمی مواجه است بطوریکه از ارزش های کشتیرانی و دریانوردی آن به اندازه کافی استفاده نمی شود.

از همان سال مدیریت بر آب کارون در دستور کار مهم وزارت نیرو و دولت قرار داشته و دارد و سدهای متعددی هم تاکنون بر آن احداث شده است. دو سد دیگر باقی مانده که باید احداث شود که با جوسازی هایی که در چند سال اخیر در گوشه و کنار ایجاد شده احداث این دو سد متوقف شده است.

کارون و آب کارون هم "نعمت" است اگر درست مدیریت کنیم و هم "خسارت" است اگر یله و رها آن را به خودش واگذاریم. آنچه مهم است شیوه مدیریت کارون است.

امروز بعد از ۴۰ سال دوباره سیل خوزستان را فرا گرفت. آیا سدهایی که ساختیم ناکافی بود؟

آیا سدهایی که ساختیم ناقص بود؟ و آیا ما در قالب یک طرح جامع کار کردیم؟

اینها سوالاتی است که امروز باید پاسخ داده شود. بگذریم از این که عده ای از سیاست زدگان بدون توجه به مسائل اساسی مدیریت منابع آب یا به افراط افتاده اند یا به تفریط. یا سدسازی را مطلق دانستند یا زائد. و امروز که توجه همه کشور به این موضوع جلب شده پیشنهاد می کنیم برخوردی عمیق، همه جانبه و فنی با این موضوع صورت پذیرد.

عرصه هایی که کارون را می سازند در استان های چهارمحال بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد، لرستان و خوزستان واقع شده است. امروز که همه توجهات متوجه کارون است من می خواهم از همه صاحب نظران تشکر کنم و بخواهم که عوام زدگی را کنار بگذاریم و همینطور که احداث سدهای کارون یک، کارون سه، کارون چهار، مسجد سلیمان، گوتوند و سد تنظیمی گوتوند لازم بود، سدهای باقی مانده ای را هم که بایستی برای مهار سیلاب ها احداث بشود مورد حمایت قرار دهند و بسازیم.

خسارت یکی از این سیلاب ها برابر است با همه سرمایه گذاری هایی که برای احداث بقیه این سدها لازم است.

این تصمیم، یک تصمیم سیاسی نیست این یک تصمیم فنی است و باید توسط مهندسان ارشد این کشور اتخاذ شود. مطالعات آن توسط بهترین مهندسان مشاور انجام پذیرد و اجرای آن را مهندسان خوب خودمان به عهده بگیرند بطوریکه متوجه اوپتیموم این استفاده باشیم. مثلا شهر اهواز که مهمترین شهر جنوب ایران است نسبت به فراز انتفاعی رود کارون که جزیره آبادان است ۱۲ متر اختلاف ارتفاع دارد و این ها ناشی از امکان آسیب پذیری خوزستان از سیل های حوزه آبریز کارون است.

ممکن است که اگر خسارات های سیلاب را بررسی کنیم به این نتیجه برسیم که خسارات سیلاب از فواید کشاورزی آب خوزستان بیشتر است. بنابراین ما باید سدها را با هدف کنترل سیلاب و استفاده بهینه از آب بسازیم. لذا اینکه چه چیزی را هدف مطالعه قرار دهیم بسیار حائز اهمیت است و در مطالعه هم نباید از استفاده بهترین های دنیا پرهیز کنیم.

باید دریابیم که سدها در بالادست خرسان یک، خرسان دو و بالادستی های کارون باید با هدف کنترل سیلاب زده شود یا با هدف مهار آب های کشاورزی؟ باید به این اهداف توجه شود و مطالعه جامع صورت پذیرد.

باید این را هم بپذیریم که در این نوع مطالعات فنی و کارشناسانه نباید رفتارهای سیاسی دخیل باشد. باید کارشناسان حوزه آب و مهندسان مشاور و متخصصین مدیریت منابع آب برای مطالعه آن ورود کنند.

 

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: دولت رییس جمهور کشاورزی کمک های مردمی کهگیلویه و بویراحمد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۴۸۴۵۸۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۸۱ درصد مخازن سدهای خوزستان پر شد/ آخرین وضعیت سد دز

ایسنا/خوزستان مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان از مهار سیلاب‌های سامانه بارشی توسط سدهای این استان خبر داد.

عباس صدریان‌فر امروز ۱۵ اردیبهشت ماه اظهار کرد: طی ۱۰ روز گذشته و براساس هشدارهای هواشناسی و بررسی مدل‌هایی که در اختیار داشتیم، تمهیدات لازم را برای مدیریت مناسب حوضه‌های آبریز و سدها اتخاذ کردیم.

وی افزود: با توجه به عدم قطعیت این نوع سامانه‌های بارشی و همچنین قرارگیری در روزهای پایانی آبگیری سدها، مدیریت بارش‌های رخ داده از پیچیدگی‌های فنی بالایی برخوردار بود که خوشبختانه با اقدامات به موقع کنترل شد.

صدریان فر با اعلام حوضه آبریز دز به عنوان بحران‌ ترین حوضه آبریز در این سامانه بارشی عنوان کرد: در حوضه آبریز دز با توجه به میزان انباشت پشت سد دز و میزان بارش‌های احتمالی در این بخش، طی روزهای گذشته و به منظور مدیریت مناسب حوضه آبریز حجم خالی سد جهت کنترل سیلاب افزایش داده شد.

مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان بیان کرد: در این سامانه بارشی دو موج قدرتمند در روزهای ۱۳ و ۱۴ اردیبهشت رخ داد که در روز اول با کاهش خروجی سد دز از همپوشانی فعالیت مسیل‌های پایین دست و خروجی سد و ایجاد خسارت جلوگیری شد و در روز دوم یک سیلاب با پیک دو هزار مترمکعب در ثانیه به صورت کامل مهار شد.

وی گفت: در حال حاضر ۸۱ درصد از مخازن سدهای استان آبگیری شده و مجموع ذخیره سدهای استان به ۱۷ میلیارد و ۲۵۶ میلیون مترمکعب رسیده است.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • بیش از ۲.۱ هزار خوزستان در سیلاب و آب‌گرفتگی امدادرسانی شدند
  • عملکرد بالای ۵ تن محصول گندم در مزارع کارون
  • پرشدگی ۸۱ درصدی سدهای خوزستان با بارش های اخیر
  • ۸۱ درصد مخازن سدهای خوزستان پر شد/ آخرین وضعیت سد دز
  • تهدید رجب‌زاده: مطمئن باشید به CAS شکایت می‌کنیم
  • بارش باران سیل آسا و آبگرفتگی معابر در بندر امام خمینی(ره) + فیلم
  • آورد آب سد دز خوزستان در حد سیلاب نیست
  • ظرفیت سد دز تکمیل شد
  • احتمال افزایش خروجی سد دز
  • تلف شدن ۳۰ راس گوسفنددر پی بارش‌های سیل آسا در خوزستان