Web Analytics Made Easy - Statcounter

دکتر حسن احمدی، مدیر عامل موسسه خیریه کهریزک و عضو پیوسته فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران افزود: دو عامل اصلی در ایجاد سیل در کشور موثر است که از سوی انسان صورت می پذیرد :1- تخریب اکوسیستم های طبیعی شامل : جنگل، مرتع، بیابان و کشاورزی به عنوان اکوسیستم دست ساز انسان، 2- عوامل مهندسی؛ شامل طراحی شهرها و روستاها، طراحی پل ها، طراحی جاده های شهری و روستایی و ایجاد سازه ها برای مهار سیل.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همچنین مناطق پنج گانه اکولوژیک کشور شامل: هیرکانی (جنگل های شمال کشور)، ارسباران، زاگرس،ایرانی و تورانی، خلیج فارس و عمان؛ وسعت و پراکندگی منابع طبیعی تجدید شونده که بیش از  80 درصد از سطح کشور را به خود اختصاص داده و پدیده های اجتماعی- اقتصادی حاکم بر آن در طول ادوار گذشته موجب دخالتهای غیراصولی در این منابع شده و خرابی های به جا مانده را نمی توان در یک دوره کوتاه مدت بازسازی کرد.

وی با تشریح مساحت اکوسیستم های طبیعی در ایران گفت: جنگل شمال           1.300.000 هکتار، جنگل ارسباران 160.000 هکتار، جنگل زاگرس 5500000  هکتار، جنگل تورانی- خلیج فارس  هکتار، 55000000 مراتع 86100000 هکتار و  بیابان 40000000 هکتار است.

به گفته احمدی، در حال حاضر عوامل بسیاری در ایجاد اختلال در چرخه طبیعی حیات در فلات ایران نقش دارند. آستانه حساسیت چرخه طبیعی حیات نسبت به عوامل مخرب بسیار بالاست، بگونه ای که در مقابل هرپدیده جدید بیرونی و تحمیلی به سرعت واکنش نشان می دهد.

سلسله جبال زاگرس از کنار دریاچه وان در ترکیه آغاز می شود و استان های آذربایجان غربی، کردستان، کرمانشاه، ایلام، لرستان، چهار محال و بختیاری، اصفهان، کهگیلویه و بویر احمد، فارس و بخش عمده ای از استان خوزستان را در بر می گیرد.

طول تقریبی این رشته جبال به حدود 1400کیلومتر و مساحت آن حدود 6000 کیلومتر مربع تخمین زده می شود و رودخانه های بزرگی مانند کرخه، زاینده رود و کارون که دومین رودخانه بزرگ جهان با طول 850 کیلومتر است، از این کوه ها سرچشمه می گیرند.

  حوزه های آبخیز تمام مناطقی که در شمال ، غرب و شمال غربی کشور از پوشش جنگلی ، مرتع و کشاورزی پوشیده شده اند و علت اساسی آن تخریب جنگلها ، مراتع و کشاورزی در حوضه های بالا است دو رشته کوه البرز و زاگرس پوشیده از جنگل و مرتع است که در نوع خود در دنیا بی نظیر است، ولی به علت تخریب جنگل، مرتع و کشاورزی در اراضی جنگل، تقریبا می توان گفت که جنگل های زاگرس در خطر نابودی است.

درایران سالانه 63000 هکتار از جنگلهای البرز و زاگرس تخریب می شود که علت آن چرای بی رویه دام است، امروزه 2 تا 5/2 برابر ظرفیت مراتع کشور دام وجود دارد. که خود علل اصلی تخریب مراتع است.

احمدی افزود: ارزش اکولوژی، زیست و اقتصادی جنگل های کشور : هر هکتار جنگل 1600 متر مکعب آب را وارد آبهای زیر زمینی می کند. هر هکتار جنگل حدود 2.5 تن اکسیژن تولید می کند. کاهش تبخیر رطوبت خاک به میزان 40 درصد. افزایش رطوبت نسبی هوا به مقدار 10 درصد.  افزایش 20 درصدی ضریب نگهداشت رطوبت خاک ( لاشبرگ درختان تا 13 برابر وزن خود آب جذب می کند.) نقش ارزشمند در جلب گردشگر و سایر جاذبه های آن می تواند شرایط مناسبی را فراهم سازد.

سهم و اهمیت تولید اکسیژن: هر فرد در شبانه روز به طور متوسط یک کیلوگرم غذا، 5/1 کیلوگرم آب و 16 کیلوگرم هوا مصرف می کند.

هر گرم بنزین 14 گرم اکسیژن هوا می گیرد و هر لیتر آن 1711 گرم دی اکسید کربن تولید می کند. هرهکتار جنگل و مرتع سالانه 5/2 تن اکسیژن تولید و 5/4 تن گاز کربنیک جذب می کنند.

ارزش مجموع ذخائر نفت گاز حدود پنج تریلیون یورو، تنها پنج درصد ارزش منابع طبیعی تجدید شونده است.

بانک جهانی : بیشترین خسارات 25.500 میلیارد ریال در بخش آب و 22600 میلیارد ریال در بخش منابع طبیعی ایران بوده است.

بررسی شاخص های جهانی نظیر شاخص های عملکرد زیست محیطی کشور نشان دهنده روند نزول ایران در رتبه بندی جهانی است . ( تنها در سال 2008 میلادی سقوط 14 پله )

عوامل مهندسی

در این سیل 12 هزار کیلومتر جاده شهری و روستایی تخریب شده و 450 شهر و روستا زیر آب رفته و بیش از 400 دهنه پل تخریب شده است. چرا؟

کدام ارگان مقصر است؟

مهندسین عمران، راه ها و ساختمان ها که طراح جاده ، پل و شهر و روستاها هستند .آیا این مهندسین محیط کاری خود را که محیط طبیعی است ، می شناسند. چند واحد تحصیلی در دانشگاه از دروس منابع طبیعی و محیط زیست را گذرانده اند.

در کلیه دانشکده های فنی دنیا حداقل 10 تا 15 واحد درسی در محیط طبیعی می گذرانند تا اکوسیستم را بشناسند؛ رودخانه را بشناسند و طراحی راه ها و پل ها را براساس دبی های با دوره برگشت 50 و 100 ساله محاسبه کنند. تا اینکه پل تخریب نشود.

در این سیل بندرت پل های قدیمی که بیش از 100 سال قدمت دارند را تخریب نموده و پلها طوری طراحی شده که جریانهای بزرگ را می توانند عبور دهند.

سالانه در کشور حدود 5/2 میلیارد تن خاک حاصلخیز تخریب شده و از دسترس خارج می شود ، در شرایط فعلی سیل بیش از یک میلیون هکتار اراضی کشاورزی و چندین میلیون هکتار از جنگل و مرتع را تخریب نموده که حاصل آن گل و لای بجامانده در شهر و روستای مناطق سیل زده است.

خسارت سیل در اراضی کشاورزی 6 هزار میلیارد تومان برآورد شده است، در این میان میزان خسارت در جنگل و مراتع مشخص نیست مسلما میزان خسارت کمتر از اراضی کشاورزی نیست.

از آنجاکه برای هر سانتی متر مربع خاک در شرایط اقلیمی مرطوب مانند: شمال کشور بین 300 تا 500 سال زمان و در سایر مناطق خشک و نیمه خشک بیش از 1000 سال زمان لازم است. چگونه می توان خاک حاصلخیز از دست رفته را جبران کرد... !!!

 

منبع: بسیج نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت basijnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بسیج نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۴۸۹۳۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هشدار هواشناسی برای سیلاب در ۲۱ استان

به گزارش تابناک، هشدار هواشناسی درباره سیلاب و طغیان رودخانه‌ها در ۲۱ استان/ این هشدارها را جدی بگیرید 

سازمان هواشناسی با صدور هشدار نارنجی بارش‌های شدید در ۲۱ استان طی امروز و فردا از احتمال وقوع سیلاب،آب‌گرفتگی، طغیان رودخانه‌های فصلی، صاعقه و تگرگ خبر داد.

در پی هشدار هواشناسی برای بارش شدید باران و وزش باد شدید در اکثر استان‌های کشور از تا روز چهارشنبه، دستگاه‌های امدادی و خدماتی به حالت آماده‌باش درآمده‌اند.

بر اساس پیش‌بینی کلی نقشه‌های همدیدی و آینده‌نگری سازمان هواشناسی امروز سه‌شنبه در اکثر مناطق کشور به‌جز غرب و جنوب غرب رگبار باران، رعدوبرق، وزش باد شدید موقتی و در مناطق مستعد بارش تگرگ پیش‌بینی شده است.

امروز بارش‌ها در استان‌های البرز، تهران، قم، مازندران، گلستان، سمنان،‌ ارتفاعات البرز مرکزی و شرقی،‌ چهارمحال و بختیاری،‌ اصفهان، یزد، کرمان و شمال فارس شدید است.

فردا چهارشنبه این شرایط در بیشتر مناطق مرکزی و نیمه شرقی کشور روی می‌دهد.

روز پنجشنبه در استان‌های کرمان، مناطقی از یزد، شمال و شرق فارس و سیستان و بلوچستان رگبار باران، گاهی رعدوبرق و وزش باد شدید و در استان‌های خراسان رضوی و خراسان جنوبی رگبار پراکنده پیش‌بینی می‌شود.

روز جمعه در ارتفاعات کرمان و ارتفاعات البرز مرکزی بارش‌های پراکنده روی می‌دهد. همچنین روزهای جمعه و شنبه هفته آینده در نوار شرقی کشور وزش باد و احتمال خیزش گردوخاک دور از انتظار نیست و در سایر مناطق کشور جو آرامی پیش‌بینی می‌شود.

از روز پنجشنبه به‌تدریج روند افزایش دما در کشور آغاز می‌شود. همچنین امروز و فردا دریای خزر،‌ خلیج‌فارس و شرق دریای عمان مواج است.

توصیف سامانه: تقویت فعالیت سامانه بارشی و ناپایداری‌های محلی (به‌ویژه در ساعات بعدازظهر و اوایل شب)

زمان پایان: چهارشنبه 1403/02/05

نوع مخاطره: رگبار شدید باران، رعدوبرق، وزش باد شدید موقت، در نواحی مستعد گردوخاک و ریزش تگرگ و کاهش نسبی دما.

منطقه اثر:

سه‌شنبه 1403/02/04: مرکزی، قم، شرق لرستان، چهارمحال و بختیاری، اصفهان، شمال شرق فارس، یزد، نیمه شمالی کرمان، البرز، تهران، خراسان رضوی، خراسان شمالی، سمنان و دامنه و ارتفاعات استان‌های گیلان، مازندران و گلستان.

چهارشنبه 1403/02/05: سمنان، اصفهان، یزد، خراسان شمالی، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، کرمان، شمال هرمزگان، نیمه شمالی سیستان و بلوچستان، نیمه شرقی و شمال فارس، کهگیلویه و بویراحمد و دامنه و ارتفاعات استان‌های گلستان و چهارمحال و بختیاری.

اثر مخاطره: لغزندگی جاده‌ها، آب‌گرفتگی معابر، جاری شدن روان‌آب، سیلابی شدن مسیل‌ها، طغیان رودخانه‌های فصلی، صاعقه، رخداد تگرگ، خسارت به سازه‌های موقت از جمله بنرها، داربست‌ها و تابلوهای تبلیغاتی و اختلال در ناوگان حمل و نقل، در مناطق مستعد خیزش گرد و خاک محلی، در نواحی کوهستانی احتمال سقوط سنگ.

توصیه: احتیاط در سفرهای بین‌شهری، عدم اتراق در حاشیه و بستر رودخانه‌ها و مسیل‌ها، پرهیز از فعالیت‌های کوهنوردی، خودداری از چرای دام و تردد عشایر در حاشیه رودخانه‌ها و نواحی مرتفع، اطمینان از استحکام سازه‌های موقت، لایروبی کانال‌ها و آب‌روها، با توجه به احتمال رخداد تگرگ اتخاذ تمهیدات لازم جهت جلوگیری از خسارت به بخش کشاورزی.

توصیف سامانه: افزایش وزش باد و ارتفاع موج

زمان پایان: اواخر وقت سه‌شنبه 1403/02/04

نوع مخاطره: وزش باد با بیشینه سرعت 24 نات و بیشینه ارتفاع موج در مناطق ساحلی و دور از ساحل 1 تا 1.5 متر.

منطقه اثر: مناطق ساحلی و دور از ساحل استان‌های مازندران و گلستان.

اثر مخاطره: خطر غرق شدن قایق های سبک و تفریحی، آسیب به قفس ها و تورهای صیادی، احتمال غرق شدن شناورهای سبک، احتمال اختلال در فعالیت‌های بندری و اختلال در ورود و خروج شناورها به حوضچه بنادر.

توصیه: تردد قایق ها و شناورهای سبک تفریحی و صیادی ممنوع، احتیاط در فعالیت‌های دریایی در مناطق فراساحل، در نظر گرفتن تمهیدات لازم جهت پیشگیری از هرگونه خسارت در حوزه‌های مختلف.

هشدار هواشناسی درباره بارش‌های شدید، رگبار و رعد و برق تا پایان هفته

رئیس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوای سازمان هواشناسی از تداوم وقوع رگبار، رعد و برق و وزش باد شدید در نقاط مختلف کشور تا پایان هفته خبر داد.

صادق ضیاییان، رئیس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوای سازمان هواشناسی افزود: امروز (چهارم اردیبهشت ماه) در غالب مناطق کشور به‌جز غرب و جنوب غرب کشور رگبار باران، گاهی رعد و برق و وزش باد شدید موقتی و در مناطق مستعد بارش تگرگ پیش‌بینی می‌شود. طی این روز بارش در استان‌های البرز، تهران، قم، مازندران، گلستان، سمنان، ارتفاعات البرز مرکزی و شرقی، چهار محال بختیاری، اصفهان یزد، کرمان و شمال فارس شدت خواهد داشت.

او اضافه کرد: چهارشنبه (پنجم اردیبهشت ماه) این شرایط در بیشتر مناطق مرکزی و نیمه شرقی کشور رخ می‌دهد. پنجشنبه (ششم اردیبهشت)در استان‌های کرمان، مناطقی از یزد، شمال و شرق فارس و سیستان و بلوچستان رگبار باران، گاهی رعد و برق و وزش باد شدید و در استان‌های خراسان رضوی و خراسان جنوبی رگبار پراکنده پیش‌بینی می‌شود.

ضیاییان ادامه داد: جمعه (هفتم اردیبهشت ماه) در ارتفاعات استان کرمان و ارتفاعات البرز مرکزی بارش پراکنده رخ خواهد داد. 

رئیس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوای سازمان هواشناسی افزود: جمعه و شنبه (هشتم اردیبهشت ماه) در نوار شرقی کشور وزش باد و احتمال خیزش گردوخاک دور از انتظار نیست و در سایر مناطق کشور جوی آرام پیش‌بینی می‌شود.

ضیاییان اضافه کرد: از روز پنجشنبه به‌تدریج روند افزایش دما را در کشور خواهیم داشت. سه شنبه و چهارشنبه دریای خزر خلیج فارس و شرق دریای عمان مواج خواهد بود. 

رئیس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوای سازمان هواشناسی کشور درباره وضعیت جوی تهران طی دو روز آینده گفت: آسمان تهران فردا (پنجم اردیبهشت ماه) کمی ابری تا نیمه ابری، وزش باد، گاهی افزایش ابر ، با احتمال رگبار و رعدوبرق و وزش باد شدید با حداقل دمای ۱۳ و حداکثر دمای ۲۰ درجه سانتی‌گراد و طی چهارشنبه (ششم اردیبهشت ماه)  صاف تا قسمتی ابری و وزش باد با حداقل دمای ۱۲ و حداکثر دمای ۲۳ درجه سانتی‌گراد پیش‌بینی می‌شود.

ضیاییان در پایان اظهارکرد: طی فردا و پس فردا شهرکرد با کمینه ۵ و ۳ درجه سانتی‌گراد و اهواز با بیشینه ۳۶ و ۳۷ دمای درجه سانتی‌گراد، خنک‌ترین و گرم‌ترین مرکز استان‌ها پیش‌بینی می‌شود.

دیگر خبرها

  • ماجرای قطع ۴۰ درخت در نوشهر
  • ماجرای قطع ۴۰ اصله درخت در کجور نوشهر از زبان رئیس منابع طبیعی
  • افزایش ۳۰درصدی قیمت خرید برگ سبز چای/ پیش‌بینی تولید ۱۴۵ هزار تن برگ سبز چای
  • تزریق ۲۰۷ میلیون مترمکعب آب به سفره زیر زمینی
  • هشدار باران شدید در ۲۱ استان کشور
  • هشدار باران شدید در ۲۱ استان
  • هشدار شدید باران در ۲۱ استان
  • رفع تصرف ۱۵ هکتار از اراضی ملی شهرستان جیرفت
  • هشدار هواشناسی برای سیلاب در ۲۱ استان
  • دستور دادستانی برای تخریب تمام ویلا‌های باغ‌سرهنگ توسکستان