Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فردا»
2024-04-26@21:42:17 GMT

۱۶ باور غلط درباره اهدای خون

تاریخ انتشار: ۱ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۵۰۰۷۹۳

۱۶ باور غلط درباره اهدای خون

خبرگزاری ایسنا: ممکن است شما نیز به دلیل داشتن خالکوبی، مصرف دارو یا گیاهخوار بودن تصور کنید واجد شرایط اهدای خون نیستید، اما آیا همه این شنیده‌ها و باور‌ها درست هستند؟

این‌ها تنها برخی از اشتباهات و باور‌های غلطی است که منجر به کم شدن تعداد اهداکنندگان خون می‌شود.

به گفته کارشناسان، فرآیند اهدای خون بسیار سریع بوده و کمتر از ۱۵ دقیقه زمان می‌برد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این عمل دردناک نبوده و تنها احساس گرمایی گذرا ایجاد می‌کند و در عین حال حس خوب نجات دادن زندگی یک شخص را به ارمغان می‌آورد.

در ادامه تصورت و شنیده‌های نادرست واشتباه که در مورد اهدای خون وجود دارد، به نقل از روزنامه "دیلی میل" آورده شده است:

اشتباه ۱- اهدای خون دردناک است

واقعیت: درد ناشی از اهدای خون بیشتر از حس سوزن سوزن شدن نیست. این درد بسیار کم را می‌توان با یادآوری نتیجه عمل خوبی که انجام می‌دهید، تحمل کنید.

اشتباه ۲- سلامت شما پس از اهدای خون مختل می‌شود

واقعیت: در صورتی که پیش از اهدای خون از سلامت برخوردار باشید، بهبودی کامل خود را تا ۲۴ الی ۴۸ ساعت پس از اهدا به دست می‌آورید. توصیه می‌شود پس از اهدای خون به استراحت بپردازید. تا دو ساعت نیز مایعات کافی برای جایگزینی مایعات از دست رفته بدن خود بنوشید. پس از اهدای خون بدن سریع‌تر سلول‌های خونی جدید تولید می‌کند. تمام گلبول‌های قرمز خون ظرف سه تا چهار روز و گلبول‌های سفید خون ظرف سه هفته جایگزین می‌شوند.

اشتباه ۳- اهدای خون زمانبر است

واقعیت: تمام روند یک جلسه اهدای خون از ابتدا تا انتها کمتر از یک ساعت زمان می‌برد و روند خود اهدای خون نیز کمتر از ۱۵ دقیقه به طول می‌انجامد.

اشتباه ۴- اچ آی وی یا سایر عفونت‌ها می‌توانند از طریق اهدای خون منتقل شوند

واقعیت: روش مشخصی برای گرفتن خون از هر اهدا کننده وجود دارد و استریلیزه بودن در تمامی مراحل رعایت می‌شود. یک سوزن استریل و جدید برای هر اهدا کننده استفاده می‌شود که سپس به درستی دور انداخته می‌شود. استفاده از تجهیزات و روش‌های استریل احتمال انتقال عفونت را از بین می‌برد.

اشتباه ۵- مقدار خون موجود در بدن هر فرد محدود است و اهدای آن درست نیست

واقعیت: در هر جلسه اهدای خون فقط حدود ۳۵۰ تا ۴۵۰ میلی لیتر خون از اهداکننده دریافت می‌شود. خون کافی در بدن هر فرد وجود دارد تا آن را بدون هیچ گونه عوارض جانبی اهدا کند و پس از اهدای خون نیز بدن خون جدید جایگزین می‌کند.

اشتباه ۶- مصرف دارو به این معناست که نمی‌توان خون اهدا کرد

واقعیت: بسته به نوع داروی مصرفی ممکن است فرد تا مدتی نتواند خون اهدا کند، اما در بسیاری از موارد مصرف دارو مانع اهدای خون نمی‌شود. پیش از اهدای خون به مسؤول پزشکیِ روند اهدا، در مورد دارو‌های مصرفی خود اطلاع دهید.

اشتباه ۷- افراد سالمند نمی‌توانند خون اهدا کنند

واقعیت: هر فردی که سالم و سرحال باشد تا سن ۶۰ سالگی می‌تواند خون اهدا کند.

اشتباه ۸- در صورت نیاز خون می‌تواند به طور مصنوعی ساخته شود

واقعیت: این باوری غلط است. خون چیزی نیست که بتواند به طور مصنوعی ساخته شود و فقط می‌توان آن را از افراد سالم گرفت.

اشتباه ۹- خون را می‌توان برای زمانی نامحدود ذخیره کرد

واقعیت: خون محصولی طبیعی بوده و عمر مفید محدودی نیز دارد. از این رو لازم است تا به طور مداوم ذخیره‌های خون از نو پر شوند.

اشتباه ۱۰- پس از اهدای خون نمی‌توان در ورزش یا سایر فعالیت‌های بدنی شرکت کرد

واقعیت: اهدای خون تداخلی در توانایی اعمال فیزیکی ایجاد نمی‌کند. بلافاصله پس از اهدای خون توصیه‌های کلی مبنی بر اجتناب از بلند کردن اجسام سنگین یا تمرین‌های شدید را رعایت کرده و تا پایان روز استراحت کنید. از روز بعد از اهدای خون می‌توانید تمرین‌های معمول ورزشی خود را از سر بگیرید.

اشتباه ۱۱- خون افراد گیاهخوار آهن کافی برای اهدا کردن ندارد

واقعیت: افراد گیاهخوار نیز می‌توانند خون اهدا کنند. آهن مورد نیاز از ذخیره‌های بدن گرفته می‌شود و در صورت حفظ رژیم غذایی متعادل پس از اهدای خون جایگزین می‌شود. این روند معمولاً یک ماه یا بیشتر زمان می‌برد.

اشتباه ۱۲- دورگه بودن یا از چند نژاد بودن خون را غیرقابل استفاده می‌کند

واقعیت: این نوع و گروه خونی شماست که اهمیت دارد نه نژاد و قومیتی که به آن تعلق دارید. در واقع متعلق بودن به اقلیت‌های قومی و نژادی ممکن است حتی خون شما را برای اهدا مطلوب‌تر سازد چرا که امکان دارد خون شما از گروه‌های خونی کمیاب تری باشد که برای درمان گروه‌های خونی بیشتری مورد استفاده قرار می‌گیرد.

اشتباه ۱۳- در صورت مصرف آنتی‌بیوتیک می‌توانید خون اهدا کنید

واقعیت: حداقل دو هفته از بهبودی یک عفونت باید گذشته باشد. در صورتی که احساس ناخوشی یا ابتلاء به سرماخوردگی دارید برای اهدای خون اقدام نکنید.

اشتباه ۱۴- زنان باردار می‌توانند خون اهدا کنند

واقعیت: زنان باردار یا زنانی که در دوران بارداری یا زایمان به آن‌ها خون تزریق شده است، قادر به اهدای خون نیستند.

اشتباه ۱۵- اگر در دوران قاعدگی باشید، نمی‌توانید خون اهدا کنید

واقعیت: در دوران قاعدگی نیز می‌توان خون اهدا کرد. اگرچه در صورتی که خونریزی شما در این دوران شدید است، شاید بهتر باشد تا زمان پایان قاعدگی برای اهدای خون صبر کنید. این امر تنها برای اطمینان از این است که میزان سطوح آهن بدنتان کاهش نیابد چرا که می‌تواند باعث احساس ناخوشی شما در کوتاه مدت شود.

اشتباه ۱۶- مسافرت طولانی مدت بر توانایی اهدای خون تأثیر نمی‌گذارد

واقعیت: خیر، سفر به برخی از نقاط جهان می‌تواند توانایی شما را برای اهدای خون تحت تأثیر قرار دهد. ممکن است مجبور شوید پس از بازگشت از سفر برای مدتی صبر کنید تا بتوانید خون اهدا کنید.

اشتباه ۱۷- در صورت داشتن خال‌کوبی یا پیرسینگ به هیج‌وجه نمی‌توان خون اهدا کرد

واقعیت: اگر به تازگی خال‌کوبی یا پیرسینگ (سوراخ‌کاری بدن) انجام داده‌اید باید مدتی صبر کنید تا بتوانید دوباره خون اهدا کنید. به طور مثال این مدت زمان در انگلیس چهار ماه تعریف شده است.

اشتباه ۱۸- اگر طب سوزنی انجام داده باشید، نمی‌توانید خون اهدا کنید

واقعیت: پس از انجام طب سوزنی هم هنوز ممکن است بتوانید خون اهدا کنید. اما باید به مسؤول پزشکی اهدای خون دلیل انجام دادن طب سوزنی خود را اعلام کنید.

اشتباه ۱۹- تنها یک بار در سال می‌توان خون اهدا کرد

واقعیت: مردان می‌توانند حداکثر چهار بار در سال خون اهدا کنند و توصیه‌ها برای زنان در مورد اهدای خون سالانه سه بار است. وقفه سه ماهه بین نوبت‌های اهدای خون برای این منظور توصیه شده است که بدن بتواند میزان هموگلوبین را تا سطح طبیعی افزایش دهد.

منبع: فردا

کلیدواژه: اشتباهات تصورات نادرست اهدای خون

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۵۰۰۷۹۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خواص باور نکردنی نوشیدن جوش شیرین

ایجاد تغییرات در رژیم غذایی و سبک زندگی و ورزش منظم تر، راه‌های اثبات شده‌ای برای کمک به کاهش وزن و حفظ آن برای همیشه است

به گزارش سلامت نیوز، یکی از روش‌های رایج برای کاهش وزن، نوشیدن جوش شیرین است که تصور می‌شود چربی سوزی را افزایش می‌دهد و به کاهش وزن اضافی کمک می‌کند. با این حال، این کار می‌تواند باعث بروز نگرانی‌های مختلف سلامتی شود که می‌تواند بر کیفیت زندگی شما تأثیر منفی بگذارد.

یکی از روش‌های رایج برای کاهش وزن نوشیدن جوش شیرین است که تصور می‌شود چربی سوزی را افزایش می‌دهد و به کاهش وزن اضافی کمک می‌کند. با این حال، این کار می‌تواند باعث بروز نگرانی‌های مختلف سلامتی شود که می‌تواند بر کیفیت زندگی شما تأثیر منفی بگذارد. به همین دلیل است که درک علم پشت افزودن جوش شیرین به رژیم غذایی برای کاهش وزن می‌تواند به شما کمک کند این کار را با خیال راحت و در صحت کامل انجام دهید.

تئوری پشت جوش شیرین برای کاهش وزن

جوش شیرین یا بی کربنات سدیم، یک محصول خانگی است. اخیراً برخی نظریه‌ها در مورد تأثیر بالقوه جوش شیرین بر کاهش وزن مورد توجه قرار گرفته اند. این نظریه‌ها نشان می‌دهد که جوش شیرین می‌تواند بر هضم و متابولیسم تأثیر بگذارد تا کاهش وزن را افزایش دهد.

تصور می‌شود که جوش شیرین می‌تواند اسید معده را خنثی کند تا نفخ را کاهش دهد و هضم غذا را تسریع کند که ممکن است به ظاهر لاغرتر و تصور کاهش وزن منجر شود. با این حال، توجه به این نکته مهم است که شواهد بیشتری برای حمایت از توانایی‌های احتمالی جوش شیرین برای کاهش وزن مورد نیاز است.

ممکن است عملکرد ورزشی را بهبود بخشد

برخی از مطالعات نشان می‌دهد که جوش شیرین به عنوان یک بافر در برابر تجمع اسید لاکتیک در عضلات ناشی از ورزش شدید عمل می‌کند. اسید لاکتیک یک ماده شیمیایی است که توسط بدن تولید می‌شود و باعث خستگی و درد ماهیچه‌ها در طول فعالیت بدنی می‌شود. توانایی بالقوه جوش شیرین برای کاهش اسید لاکتیک ممکن است به شما کمک کند قبل از اینکه ماهیچه هایتان خسته شوند، ورزش طولانی‌تر یا با شدت بیشتری انجام دهید. همچنین می‌تواند تعداد کالری سوزانده شده را افزایش دهد که به طور غیر مستقیم به تلاش‌های کاهش وزن شما کمک می‌کند.

همانطور که قبلا ذکر کردیم، جوش شیرین ممکن است به خنثی کردن اسید معده برای کمک به هضم و کاهش نفخ کمک کند. بهبود فرآیند هضم ممکن است به بدن کمک کند غذا را سریعتر جذب و دفع کند که ممکن است به شما این تصور را بدهد که وزن کم کرده اید.

کاهش نفخ همچنین می‌تواند به لاغری اندام کمک کند و باعث شود این احساس را داشته باشید که وزن کم کرده اید. اثرات بالقوه جوش شیرین بر روی هضم به کاهش چربی که یک عنصر مهم در از دست دادن وزن اضافی است، گسترش نمی‌یابد.

برخی تحقیقات وجود دارد که نشان می‌دهد نوشیدن جوش شیرین ممکن است سطح pH بدن را تغییر داده و آن را قلیایی‌تر کند. این کار ممکن است رعایت تئوری رژیم قلیایی را برای افراد آسان‌تر کند که پیشنهاد می‌کند کاهش سطح pH بدن می‌تواند تجزیه چربی را بهبود بخشد. توجه به این نکته ضروری است که بدن معمولاً pH را به تنهایی تنظیم می‌کند و تأثیر تغییرات رژیم غذایی بر این تعادل حداقل است.

می‌تواند به طور بالقوه به کنترل اشتها کمک کند

برخی افراد ادعا می‌کنند که نوشیدن آب جوش شیرین به آن‌ها کمک می‌کند برای مدت طولانی‌تری احساس سیری کنند یا اشتهایشان کاهش پیدا کرده است. با این حال، در حال حاضر هیچ مدرک علمی برای حمایت از این ادعا‌ها وجود ندارد و این احساس سیری ممکن است به اثر دارونما نسبت داده شود.

جوش شیرین سرشار از سدیم است که در صورت مصرف زیاد می‌تواند تعادل الکترولیت‌ها را در بدن شما مختل کند. عدم تعادل الکترولیت می‌تواند باعث سردرد، خستگی و ضعف عضلانی شود و در موارد شدید، می‌تواند تهدید کننده زندگی نیز باشد. افراد مبتلا به بیماری کلیوی، فشارخون بالا یا بیماری قلبی باید مراقب این عارضه جانبی بالقوه باشند، زیرا بدن آن‌ها برای مدیریت سدیم اضافی تلاش می‌کند.

آلکالوز

خوردن جوش شیرین در تلاش برای تغییر PH بدن شما می‌تواند منجر به آلکالوز شود - وضعیتی که در آن بدن بیش از حد قلیایی می‌شود. علائم آلکالوز می‌تواند شامل حالت تهوع، استفراغ، لرزش دست و انقباض عضلات باشد. اگر درمان نشود، می‌تواند باعث تشنج نیز شود.

مسائل مربوط به گاز

نوشیدن جوش شیرین می‌تواند منجر به افزایش تولید گاز شود که می‌تواند به نفخ و آروغ زدن منجر شود. این وضعیت ذاتاً خطرناک نیست، اما می‌تواند ناراحت کننده و شرم آور باشد؛ به ویژه در محیط‌های اجتماعی. با این حال، اگر گاز اضافی به دام افتاده باشد و نتواند خارج شود، ممکن است با ایجاد پارگی معده، زندگی را به خطر بیندازد.

تداخل با دارو‌ها

جوش شیرین ممکن است با دارو‌های مختلف - از جمله دارو‌های تجویزی و بدون نسخه (OTC) - تداخل داشته باشد و بر جذب و اثربخشی آن‌ها تأثیر بگذارد. افرادی که برای بیماری‌های مزمن دارو مصرف می‌کنند باید ابتدا با پزشک خود در مورد مصرف جوش شیرین صحبت کنند تا از بروز هرگونه عارضه جلوگیری شود.

افزایش خطر برای برخی شرایط سلامتی

مصرف منظم مقادیر زیاد جوش شیرین ممکن است خطر ابتلا به برخی بیماری ها، به ویژه مشکلات قلبی یا کلیوی را افزایش دهد. این به دلیل محتوای بالای سدیم موجود در جوش شیرین است که می‌تواند فشار خون را افزایش داده و فشار بیشتری بر کلیه‌ها و قلب وارد کند.

چطور بدون نوشیدن جوش شیرین لاغر شویم؟

در حالی که ممکن است وسوسه انگیز باشد که به سراغ راه حل‌های "آسان" برای از بین بردن چربی اضافی بدن بروید، اما کاهش وزن پایدار نیاز به رویکرد جامع تری دارد. ایجاد تغییرات در رژیم غذایی و سبک زندگی و ورزش منظم تر، راه‌های اثبات شده‌ای برای کمک به کاهش وزن و حفظ آن برای همیشه است. بیایید نگاهی دقیق‌تر به چگونگی کاهش وزن با استراتژی‌های سالم بیندازیم.

یکی از مهم‌ترین اقداماتی که می‌توانید برای کاهش وزن بردارید، تنظیم رژیم غذایی است. مهم است که تا حد امکان بر روی غذا‌های کامل و فرآوری نشده تمرکز کنید، از جمله:

- خوردن میوه و سبزیجات بیشتر

- تمرکز بر مصرف بیشتر پروتئین بدون چربی، مانند سینه مرغ، تخم مرغ و ماهی

- از غلات کامل مانند کینوا یا برنج قهوه‌ای در وعده‌های غذایی خود استفاده کنید

- همچنین باید به اندازه سهم خود توجه داشته باشید تا به شما کمک کند کالری دریافتی خود را مدیریت کنید و کسری مورد نیاز برای کاهش وزن را ایجاد کنید.

- می‌توانید این کار را با استفاده از بشقاب‌ها و کاسه‌های کوچک‌تر، یادگیری تشخیص نشانه‌های گرسنگی و اطمینان از اینکه وعده‌های غذایی‌تان مملو از مواد مغذی است تا شما را برای مدت طولانی‌تری سیر نگه دارید، انجام دهید.

افزایش فعالیت بدنی

علاوه بر تنظیم رژیم غذایی، افزایش فعالیت بدنی برای کاهش وزن پایدار ضروری است. فعالیت بدنی نه تنها متابولیسم شما را افزایش می‌دهد، بلکه به سوزاندن کالری و کاهش چربی نیز کمک می‌کند و ظاهری لاغرتر به شما می‌بخشد.

سعی کنید هر هفته حداقل ۱۵۰ دقیقه فعالیت هوازی متوسط یا ۷۵ دقیقه فعالیت شدید داشته باشید. این کار را می‌توان با استفاده از انواع تمرینات از جمله دویدن، پیاده روی، پیلاتس و شنا انجام داد. همچنین توصیه می‌شود حداقل دو جلسه تمرین مقاومتی را در برنامه تمرینی هفتگی خود بگنجانید تا مفاصل و عضلات قوی داشته باشید.

بسیاری از مردم برای یافتن زمانی برای ورزش تلاش می‌کنند. با این حال، راه‌های آسان زیادی برای افزایش حرکات در طول روز وجود دارد تا به شما کمک کند کالری بیشتری بسوزانید.

این استراتژی‌ها عبارتند از:

- به جای آسانسور از پله‌ها استفاده کنید

- پیاده روی یا دوچرخه سواری تا محل کار، در صورت امکان

- هنگام خرید بیشتر حرکت کنید

- همه این فعالیت‌ها به کالری NEAT یا گرمازایی فعالیت غیرورزشی شما اضافه می‌شوند که برای کاهش وزن پایدار بدون ورزش شدید ضروری هستند.

تعدیل سبک زندگی

یکی دیگر از عناصر مهم و اغلب نادیده گرفته شده کاهش وزن، داشتن یک سبک زندگی سالم است. این روتین فراتر از بهبود رژیم غذایی و افزایش دفعات تمرین است.

همچنین باید شامل موارد زیر باشد:

- اولویت خواب با کیفیت برای کمک به کاهش هوس و تثبیت هورمون‌ها

- مدیریت استرس برای جلوگیری از افزایش کورتیزول که می‌تواند به افزایش وزن کمک کند

- اتخاذ یک رویکرد تغذیه آگاهانه

- نوشیدن آب کافی

- برای یک نوشیدنی مغذی، سرکه سیب یا آب لیمو را به آب گرم اضافه کنید

- ایجاد این تغییرات کوچک، اما پایدار راه طولانی برای تضمین یک سبک زندگی سالم و مداوم و کمک به شما در دستیابی به اهداف کاهش وزن کمک می‌کند.

چه زمانی باید در مورد وزن خود به پزشک مراجعه کنید؟

در حالی که همیشه لازم نیست در مورد کاهش وزن با پزشک خود مشورت کنید، اما مهم است که بدانید چه شرایطی ممکن است به توجه حرفه‌ای نیاز داشته باشد.

توصیه می‌شود در صورت مشاهده موارد زیر با پزشک خود وقت ملاقات بگیرید:

- تغییرات وزن قابل توجه و ناخواسته

- مبارزه با مدیریت وزن علیرغم تغییرات سبک زندگی و رژیم غذایی

- تشخیص بیماری‌هایی مانند دیابت، فشار خون بالا یا کلسترول بالا

- علائم یک اختلال خوردن، مانند محدودیت شدید کالری، پرخوری و پاکسازی، یا وسواس نسبت به غذا و تصویر بدن

- کاهش قابل توجه کیفیت زندگی شما به دلیل مشکلات وزن

- تجربه این مسائل ممکن است نشان دهنده یک بیماری زمینه‌ای جدی باشد که نیاز به درمان حرفه‌ای برای بهبود کیفیت زندگی شما و جلوگیری از عوارض بیشتر دارد.

دیگر خبرها

  • بازیگر «زخم کاری» در واقعیت/ عکس
  • اهدا جهیزیه به نوعروسان کهگیلویه
  • اهدای عضو در کرمان، نجات بخش زندگی یک نفر در شیراز شد/ برداشت استخوان زانوی اهدا کننده عضو برای ترمیم به ۳ بیمار
  • اهدای عضو جوان ۲۲ ساله کرمانی
  • خواص باور نکردنی نوشیدن جوش شیرین
  • اهدای اعضای یک بیمار پس از آمبولی ریه و ایست کامل قلبی
  • اهدای اعضای بیمار پس از آمبولی ریه و ایست کامل قلبی
  • اهدای عضو بیمار پس از ایست کامل قلبی
  • اهدای عضو پس از آمبولی ریه و ایست کامل قلبی برای نخستین بار در ایران
  • باور می کنید، این یک حشره باشد؟! (عکس)