Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-26@18:26:53 GMT

چیزی که گردشگران را از روستا فراری می‌دهد

تاریخ انتشار: ۱ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۵۰۴۹۷۰

چیزی که گردشگران را از روستا فراری می‌دهد

یک کارشناس ارشد مرمت و احیای بناها و بافت‌های تاریخی معتقد است: تا زمانی که برای مناطق روستایی و زیرساخت‌ها برنامه‌ریزی و جذب سرمایه نشود، اقلیم‌ها و مناظر از بین می‌روند و هیچ جاذبه یا جای جدیدی برای دیدن گردشگران در روستاها وجود نخواهد داشت.

به گزارش ایسنا، نجلا درخشانی - کارشناس ارشد مرمت و احیای بناها و بافت‌های تاریخی - در روز جهانی محوطه‌ها و بناهای تاریخی با برگزاری نشست توسعه گردشگری روستایی با محوریت شعار جهانی ایکوموس «مناظر روستایی» در آبادان، تعدادی از عکاسان و تصویربرداران سینمایی این استان را با راهکارهای حفاظت از مناظر طبیعی و فرهنگی روستاها آشنا کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او با اشاره به برنامه‌ریزی یونسکو برای نامگذاری سالانه در روز جهانی محوطه‌ها و بناهای تاریخی و توجه به این مقوله در طول سال، گفت: هر سال ممکن است یک رخداد برای محوطه‌ها و بناهای تاریخی اتفاق بیفتد، بنابراین در طول یک سال یک شعار تعریف می‌شود تا تمام کارهای پژوهشی و مقالات و سمینارها مطابق با آن شعار انجام شود.

وی با بیان این‌که آسیب‌های انسانی و طبیعی هر سال بخش زیادی از مناظر طبیعی و روستایی را مخدوش کرده و از بین می‌برند، ادامه داد: متاسفانه هر سال جاذبه‌های طبیعی را به خاطر تجاوزهای بی مورد انسانی از دست می‌دهیم، امسال نیز به عنوان سال «مناظر روستایی»، مناظر و محوطه‌های روستایی و آسیب‌های واردشده به آن‌ها بررسی می‌شوند. از سوی دیگر باید توجه داشت این مناظر، بخشی از مناظر فرهنگی و طبیعی هستند.

او در بخش دیگری از صحبت‌هایش به دسته‌بندی میراث فرهنگی و معنوی، مناظر فرهنگی و طبیعی و انواع گردشگری اشاره کرد و افزود:‌ روستاهای ما از مهمترین ابزارهای فرهنگی‌اند، چون بکر نیستند، حضور انسان  باعث ایجاد فضای روستایی می‌شود و در نتیجه روستاهای ما جزء مناظر ما هستند که ممکن است در حواشی آن‌ها مناظر طبیعی نیز وجود داشته باشد.

او با اشاره به این‌که در دسته‌بندی مناظر فرهنگی در روستاها، هنوز انسان فعالیت می‌کند و زیرساخت‌ها اجرایی می‌شوند، افزود: نقش فعالیت اجتماعی انسان در این روستاها دیده می‌شود، در این شرایط می‌توان گفت که روستاها منظر فرهنگی پیوسته‌ای دارند.

درخشانی توسعه پایدار را در دو بخش گردشگری و روستایی تقسیم‌بندی کرد و گفت: آیتم‌های کلیدی که در شاخص‌های گردشگری روستایی پایدار در نظر می‌گیریم شاخص‌های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی را شامل می‌شوند.

او وضعیت کنونی آثار تاریخی را از نظر معماری اکولوژیکی بررسی کرد و ادامه داد: وقتی در مناظر روستایی پروانه ساخت می‌دهیم، کاری به فرم معماری و نوع سنگ‌هایی که در بناها استفاده می‌شود، نداریم و آموزش و برنامه‌ریزی اولیه‌ای وجود ندارد، به راحتی فرم معماری اصیل روستا را از دست می‌دهیم، در این شرایط گردشگر دیگر وارد مناطق روستایی نمی‌شود، چون انسان‌ها در محیط کالبدی و طبیعی آن مناظر دخالت کرده‌اند.

وی از بین رفتن فرم معماری اصلی روستایی را عامل از بین رفتن فرم طبیعت و منظر و کالبد در روستا دانست.

درخشانی در بخش دیگری از صحبت‌هایش با اشاره به لزوم توجه به مسائل بومی و ارزش‌های فرهنگی و بومی در آموزشی که در مدارس ارائه می‌شود، اظهار کرد: باید در مدارس درس‌هایی نیز ارائه شوند که دانش‌آموزان با جغرافیای بومی مناطق آشنا شوند و بوم‌های مختلف در روستاها و براساس آداب و رسوم معرفی شود.

او با بیان این‌که آموزش از یک سو به تهیه‌ زیرساخت‌ها و از سوی دیگر توجه دولت و خانواده برمی‌گردد، ادامه داد: بنابراین در یک بخشِ آموزش خانواده‌ها و نوع فرهنگ خانواده‌ها و در بخش دیگر فضاهای روستایی باید معرفی شوند. تا زمانی که برای منطقه و زیرساخت‌ها برنامه‌ریزی و جذب سرمایه نشود و اقلیم‌ها و مناظر را از بین برده باشیم، هیچ جاذبه یا جای جدیدی برای ورود گردشگران و افراد جدید در روستاها نخواهیم داشت.

این کارشناس ارشد مرمت و احیا بناها و بافت‌های تاریخی با اشاره به حضور دائم گردشگران در محوطه‌ها و روستاهای تاریخی نسبت به لزوم ایجاد زیرساخت‌ها با کیفیت بالا تاکید کرد و افزود: با توجه به رشد گردشگری، اگر یکی دو مورد از این نمونه زیرساخت‌ها نیز در روستاها وجود داشته باشند، باز هم مردم نسبت به حضور در این مناطق ترغیب می‌شوند. کافی است تا در منطقه‌ای فرم اصیل و نوع معماری وتمام فرهنگ‌های لازم اجرایی شوند، این اتفاق به مرور اشاعه پیدا می‌کند، مشارکت‌های مردمی وارد می‌شوند و مردم برای تبدیل منطقه به روستای گردشگری مشارکت می‌کنند، بنابراین کالبد روستاها به مرور علاوه بر بازسازی پیشرفت می‌کند، توسعه اکولوژیک انجام می‌شود و کمترین ضرر به مناظر طبیعی وارد می‌شود.

به گفته‌ او، متاسفانه در شرایط کنونی برخی افراد با بریدن نخل‌ها در روستاها، جای آن ساختمان‌سازی می‌کنند، یعنی یک طراحی مغایر با اکولوژیک که منظر و طبیعت را از بین می‌برد و از سوی دیگر به این فکر نمی‌کند که زیر این نوع محوطه‌ها به دلیل جاری بودن آب در آن‌ها به طور مداوم، خالی است، در واقع آن‌ها جای نهرها، جاده‌سازی می‌کنند.

او از جاذبه‌های اصلی در این مناطق را نهرهایی دانست که از بهمنشیر وارد ساحل می‌شوند و اضافه کرد: با از بین رفتن منظرهای روستایی، آن‌ها به شهر تبدیل می‌شوند، کشاورزی را از دست می‌دهند، گردشگر دیگر وارد این محوطه‌ها و مناظر نمی‌شود، بنابراین امکان ورود صنایع دستی را نیز ندارند و از سوی دیگر معترض می‌شوند که چرا نمی‌توانند این مناطق را به منطقه نمونه گردشگری تبدیل کنند.

درخشانی ایجاد این شرایط را نمونه‌ای از گردشگری ناپایدار در روستاها دانست و ادامه داد: تا زمانی‌که مسئولان، دولت و مردم در این حوزه برنامه‌ریزی نکنند، اثر معکوس در این محوطه‌های طبیعی و روستاها وارد می‌شود و مسئولان و دولت برنامه‌ریزی خود را در جهت معکوس انجام می‌دهند.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: روستاهای تاریخی مناظر روستایی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۵۰۴۹۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برگزاری جشنواره «گیلاس کن»

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، بخشدار کن در سومین جشنواره گیلاس که دیروز در روستا‌های چهارگانه سنگان برگزار شد، گفت: حضور این گردشگران در مقایسه با سال قبل ۵۰ درصد رشد داشته است.
مرتضی محمدنژاد، به ظرفیت‌های داخل روستا‌های بخش کن اشاره کرد و افزود: این پتانسیل‌ها منجر به برگزاری چهار جشنواره در طول سال شده که جشنواره گیلاس، جشنواره شاه توت، جشنواره خرمالو، و جشنواره فصلی با حضور اقوام مختلف برگزار می‌شود.

بخشدارکن گفت: این جشنواره‌ها به منظور حمایت از تولیدات روستایی و ترویج محصولات ارگانیک، معرفی روستا‌های منطقه و رشد گردشگری، تحکیم خانواده، حفاظت از محیط زیست و بازیافت، افزایش نشاط اجتماعی و رونق ورزش همگانی و تشویق هموطنان به زندگی سالم برگزار می‌شود.

محمدنژاد به مساحت روستا‌های چهارگانه سنگان اشاره کرد و افزود: ۱۹۷ هکتار مساحت شامل باغات، مستثنیات و بافت روستایی بخش کن است و محصولات تولیدی باغ این روستا‌ها شامل گیلاس، شاه توت، خرمالو، سیب و ازگیل است.

وی همچنین گفت: سه اثر باستانی چنار چهار هزار ساله، آبشار و تکیه تاریخی ۲۵۰ ساله از دیگر ظرفیت‌هایی است، که گردشگران مشتاق را روانه این منطقه کوهستانی زیبا می‌کند.

دیگر خبرها

  • گردشگران جشنواره «گیلاس کن»رشد ۵۰ درصدی داشته است
  • برگزاری جشنواره «گیلاس کن»
  • سمینار بین‌المللی تأثیر بحران‌های طبیعی بر بناهای تاریخی با رویکرد کاربرد فناوری‌های نوین برگزار شد
  • رسیدگی به بحث فرونشست از برنامه‌های اصلی وزارت میراث فرهنگی است
  • اعتبار ۴۰ میلیارد تومانی برای احیای مقبرةالشعرای تبریز
  • منتظر ثبت چند اثر جهانی دیگر در قزوین
  • واکنش ضرغامی به گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس/ وزیر میراث فرهنگی و گردشگری: این که گفته می‌شود سفر از سبد خانوار حذف شده حتما نادرست است و همان چیزی است که دشمن می‌خواهد
  • برگزاری جشنواره سماق درآینده نزدیک باحضور گردشگران داخلی وخارجی
  • سراب هنام الشتر؛ چشمه‌ای در دل یک خانه تاریخی
  • آیین سنتی پخت شیربرنج در روستای توندر کوهسرخ خراسان رضوی برگزار می‌شود