Web Analytics Made Easy - Statcounter

تهران- ایرنا- زنان به عنوان نیمی از جمعیت کشور و نیروی فعال جامعه، نقش محوری مهمی در شکوفایی عرصه های علمی، فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و تربیتی ایفا می کنند؛ نقشی که با فراهم شدن بسترهای لازمِ توانمندسازی، حضور و فعالیت آنان به منصه ظهور می رسد.

به گزارش خبرنگار علمی ایرنا، بر اساس آمار و ارقام ارائه شده، زنان با تلاش و پشتکار فراوان مسیر رشد و شکوفایی را درنوردیده و توانسته اند همگام با مردان در عرصه ها و المپیادهای علمی قدم های بزرگی بردارند، شاهد این امر کسب 47 درصد کرسی مراکز علمی و 27 درصدی هیات علمی دانشگاههای کشور توسط زنان است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


با تمام این موفقیت ها، حضور زنان در عرصه ها، همچنان تا استانداردهای لازم فاصله زیادی دارد. موضوعی که با فقدان نگاهی که به زنان برای حضور در فعالیت های اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و علمی انگیزه بدهد و بستر مناسب در جهت توانمندسازی زنان در جامعه را فراهم کند، رابطه مستقیمی دارد؛ نگاهی که همیاری دولت و مسئولان مربوطه را می طلبد.
امر مهمی که «اسحاق جهانگیری» معاون اول رییس جمهوری در دومین جشنواره ملی زن و علم (جایزه مریم میرزاخانی) که امروز، دوشنبه در دومین روز اردیبهشت ماه برگزار شد به این موضوع اشاره کرد و گفت: شرایط باید برای حضور و نقش آفرینی زنان در جامعه فراهم شود.
وی با تاکید بر این که اگر کشور از نظر علمی توسعه یافت همه ابعاد توسعه کشور متاثر می شود و به سمت پیشرفت حرکت می کند و زنان به عنوان نیمی از جمعیت جامعه باید نقش خود را در پیشرفت و توسعه همه جانبه ایران ایفا کنند، تصریح کرد: مدیران کشور باید شرایطی را فراهم کنند تا مسیر برای حضور و نقش آفرینی زنان در جامعه فراهم شود. در شورای عالی اداری هم تصویب کردیم در برنامه ششم توسعه دست کم 30 درصد مدیریت کشور در اختیار زنان باشد.
«معصومه ابتکار» معاون رییس جمهوری در امور زنان و خانواده هم در این مراسم با بیان اینکه در این 40 سال تحولات برای زنان به خصوص در عرصه علم و دانش همچنین آموزش عالی بسیار زیاد بود و پیشرفت های باورنکردنی دارند، اظهار داشت: حضور زنان در عرصه های مدیریتی آموزش عالی به اندازه انگشتان یک دست است. در حالی که اکنون انتظار حضور زنان اندیشمند و مدیر در عرصه های مدیریتی، فرهنگی، علمی و آموزشی بیشتر احساس می شود و این مساله خیرات و برکات زیادی برای کشور ما خواهد داشت و افق روشنی را برای جوانان ایرانی ترسیم می کند.
با وجود تمام حمایت های صورت گرفته، همچنان چالش هایی در مسیر فعالیت اجتماعی و اقتصادی زنان وجود دارد که یافتن راهکارهای مناسب در جهت رفع این چالش ها، خبرنگار ایرنا را برآن داشت تا با «سمیه فریدونی» پژوهشگر اجتماعی و عضو هیات علمی موسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی به گفت و گو بپردازد.

** به حاشیه رفتن بحث جنسیتی، فرصت ساز شکوفایی شایستگی
وجود ترازوی عدالت در هویت سازی و ایفای برابر نقش زنان و مردان، به خودی خود عدالت جنسیتی و سوق دادن جامعه به سمت شکوفایی را به همراه خواهد داشت. چرا که وقتی عدالت جنسیتی حاکم شود، هریک از دو جنس براساس توانایی ها ایفای نقش می کنند. موضوعی که برقراری آن در کشور ما نیاز به تغییر نگرش جنسیتی دارد.
در این باره، فریدونی هم راهکار دستیابی به عدالت جنسیتی در جامعه را برابری فرصت ها دانست و گفت: برای رسیدن به عدالت جنسیتی، در مرحله نخست باید از مباحث نظری گذشت و به مباحث کاربردی و عملی رسید. وقتی عدالت جنسیتی را برابری فرصت ها بدانیم خیلی از بحث های حاشیه ای مانند تفاوت زن و مرد حذف می شود.
به گفته این پژوهشگر، باید برای برقراری عدالت جنسیتی بسترهای لازم ایجاد شود؛ بسترهایی که در آن عدالت و برابری وجود داشته باشد تا افراد در شرایط برابر بتوانند شایستگی های خود را به عرصه ظهور برسانند.
وی افزود: در شرایطی که بحث جنسیت به حاشیه برود، شایستگی های افراد، فرصت ساز خواهد بود. قبل از رسیدن به عدالت جنسیتی، به بازسازی فرایندها در سایه آموزش و تغییر نگرش نیازمندیم. اگر این مساله اتفاق بیافتد می توان انتظار داشت که در ازای مفهومی به نام برابری فرصت، عدالت جنسیتی برقرار شود.

** آموزش و رسانه، معرّف زنان توانمند
با اندکی بررسی و تحلیل محتوای کتاب های درسی، فیلم ها و سریال های تلویزیونی، بعضا به نگاه جنس دومی به زن برمی خوریم که زنان را محصور در چهاردیواری خانه و مردان را تنها برآورندگان مایحتاج و نیازهای اقتصادی خانواده عنوان می کنند. نگاهی که از درک صحیح از حضور زن در اجتماع به دور است و نیاز به تغییر و تحول دارد.
در این زمینه، فریدونی ضمن برجسته عنوان کردن نقش رسانه و آموزش در توانمندسازی زنان، یادآور شد: هویت سازی زنان و تغییر نگاه جامعه به زن، دو کفه ترازو هستند که به توانمندسازی و توسعه حضور روزافزون زنان در جامعه کمک می کند؛ امری که با همکاری مردان میسر خواهد بود.
وی با اشاره به نقش آموزش و رسانه در ارائه درک صحیح از حضور زن در اجتماع گفت: در تحلیل محتوای کیفی کتاب های آموزشی و برنامه های رسانه ای درمی یابیم که نقش زنان و مردان به درستی تعریف نشده است. زنان در چارچوب خانواده محصور و مردان به دنبال درآمدزایی و اقتصاد هستند، غافل از این که نظام خانواده بر ستون های مشارکت دو جانبه والدین خلاصه می شود و فرزندان نیاز به توجه هر دو دارند.
فریدونی افزود: زیرساختهای جامعه نیاز به تغییر دارد که این تحول، بدون درک درست از زن و نقش وسیع او در جامعه دست یافتنی نیست. جایگاه مادر و زن در خانواده از چنان قداستی برخوردار است که جای هیچگونه بحثی در آن نیست اما زمانی که آموزش نادرست و برخی برنامه های غیرکارشناسی رسانه ای، مناسبات خانواده را اشتباه به نمایش می گذارند، نمی توان توقع داشت که زنان و مردان دوشادوش هم به رشد و توسعه جامعه کمک کنند.
در جمع بندی سخنان این کارشناس باید یادآور شد وقتی در عصر ارتباطات و رسانه، چنین دیدگاهی نسبت به زن و مرد را در ذهن دانش آموزان القا می کنیم آنان را دچار سردرگمی و احاطه شدن میان اطلاعات ضد و نقیض خواهیم کرد، در این حالت هویت افراد دچار تزلزل شده و رفتار آنان دوگانه می شود.
پس باید به صورت ریشه ای به هویت سازی برای زنان بپردازیم. هویت سازی زنان، راهکاری موثر برای گسترش نقش آنان در جامعه است. تبلیغات رسانه ای، فیلم ها و سریال هایی که ساخته می شوند، نقش بسزایی در این هویت سازی دارند اما متاسفانه در برنامه های رسانه ای و تبلیغاتی ما، زنان تنها آشپز و خریدار لوازم بهداشتی و آرایشی هستند و هیچ الگوسازی از آنان صورت نمی گیرد.
علمی*9294* 1055

منبع: ایرنا

کلیدواژه: علمي آموزشي علم و فناوري زنان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۵۱۸۴۵۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

توزیع منابع با نگاه عدالت محور کلیدواژه حل مشکل حاشیه نشینی است

به گزارش قدس خراسان، جلسه مناظره و پرسش و پاسخ کاندیداهای دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی برای حوزه انتخابیه مشهد و کلات یعنی حجت الاسلام حسنعلی اخلاقی و کاظم معتمدی‌فر امروز یکشنبه در محل سالن همایش‌های نمایشگاه بین المللی مشهد برگزار شد.

در این جلسه کاندیداها به پرسش‌های رسانه‌ها پاسخ دادند که در ادامه برگزیده مهمترین پاسخ‌ها را مرور می‌کنیم.

مشهد نماد تحول در کل کشور است

حسنعلی اخلاقی در خصوص مهمترین اولویت مشهد که در صورت ورود به مجلس پیگیری خواهد کرد، گفت: نگاه من به مشهد یک نگاه محلی نیست؛ مشهد نماد تحول در کل کشور است و کمترین هزینه دولت در این شهر سرمایه گذاری برای ایجاد تحول در کل کشور است.

وی با اشاره به حضور ۳۰ میلیون زائر سالانه در مشهد، افزود: این شهر دارای ظرفیت بزرگترین رسانه انسانی است.

افزایش تعداد روزهای هوای پاک در مشهد

این کاندیدا در ادامه به مهمترین مسائل مشهد اشاره اجمالی کرد و گفت: اولویت کوتاه مدت من حل معضل آلودگی هواست چراکه این موضوع شمولیت و همه گیری زیادی دارد و برنامه دارم در گام اول تعداد روزهای هوای پاک مشهد را از ۲۶ روز به ۱۲۰ روز در سال برسانم.

اخلاقی در خصوص اولویت بلند مدت خود نیز موضوع زیر ساخت‌های زیارت را مورد تاکید قرار داد و اذعان کرد: منابع فعلی دولت برای این موضوع پاسخگو نیست، اما انفال آورده زیادی برای دولت خواهد داشت که باید سهم آن را زیاد کنیم.

تشکل‌های موازی زیاد، مهمترین مشکل مشهد است

معتمدی فر نیز مهمترین مشکل مشهد را وجود تشکل‌های موازی زیاد دانست و افزود: همین موضوع باعث شده برنامه‌ها در عمل با مشکل مواجه شوند.

وی مشکلاتی مانند حاشیه شهر، بافت فرسوده و توسعه نامتوازن مشهد را حاصل مشکل در برنامه ریزی و نظارت بر اجرا برشمرد و متذکر شد: معتقدم برخی برنامه‌ها باید در کوتاه مدت حال مردم را خوب کند، پس با تکیه بر اسناد بالادستی و برنامه‌های مصوب و عملکرد دولت مردان باید در خصوص انتظارات ذی نفعان که مردم هستند مطالبه گری صورت گیرد.

این کاندیدا اضافه کرد: طرح‌های مهم مثل طرح جامع زیارت می‌تواند به عنوان لوکوموتیو فرهنگ و اقتصاد مطرح شود و می‌تواند بخشی از مشکلات حاشیه شهر را نیز برطرف کند.

وی عنوان کرد: نسبت به تشکیل مجمع نمایندگان شهرهای زیارتی اقدام خواهم کرد تا با هم افزایی مشکل زیارت در همه شهرهای زیارتی برطرف شود.

معتمدی فر در خصوص برنامه‌اش برای رفع مشکلات حوزه انتخابیه کلات نیز گفت: برای این موضوع باید سراغ جاده کلات برویم تا منجر به رونق گردشگری و سرمایه گذاری در این منطقه شود؛ برای این منظور مرکز مطالعات و پژوهش‌های کلات در باغ نادری ایجاد خواهد شد و در کنار آن بازارچه صنایع دستی در این محل می‌تواند برای رونق صنایع دستی در کوتاه مدت مؤثر باشد.

وی در پاسخ به سوالی درباره حقوق و دستمزد کارگران نیز اظهار کرد: برای حقوق و دستمزد اگر مبنا بر عدالت باشد باید بین درآمد و هزینه خانوار تناسب برقرار باشد و به میزان افزایش تورم به حقوق و دستمزد اضافه شود تا دولتمردان به فکر حل مشکل تورم بیفتند.

اخلاقی نیز در پاسخ به این سوال گفت: شورای عالی کار باید بر اساس ریل گذاری مجلس، افزایش حقوق و دستمزدها را بررسی کند، مجلس باید منابع را برای افزایش حقوق و دستمزد در اختیار دولت قرار دهد تا این موضوع بر تورم تأثیری نداشته باشد.

وی در پاسخ به سوال خبرنگار قدس در خصوص برنامه اش برای رفع معضل حاشیه شهر گفت: برای حل هر مشکلی اول باید عوامل بوجود آوردنده‌اند را شناسایی کنیم. در این خصوص نیز بحث‌های فراشهری مانند مهاجرت و بی توجهی دولت‌های مختلف به روستاها نقش مهمی ایفا کرده است.

اخلاقی ادامه داد: عدم توزیع عادلانه امکانات در شهر و نگاه عدالت محور در سطح ملی تا دهه ۶۰ در کشور ما وجود داشته اما از ابتدای دوره سازندگی از عدالت محوری غفلت شد و متأسفانه این نگاه در طی دوره‌های بعد نیز استمرار یافت.

وی مهمترین کلیدواژه حل معضل حاشیه شهر را توزیع منابع ملی و شهری با نگاه عدالت محور دانست.

معتمدی فر نیز در پاسخ به سوال خبرنگار قدس در مورد مهمترین شاخص‌های طرح زیارت و اثراتش برای زائران و مجاوران امام هشتم گفت: اگر طرح جامع زیارت به صورت جامع و یکپارچه باشد نتیجه خواهد داد. این طرح باید به شکل ملی تعریف شود، با اتکا به بخش خصوصی و با محوریت حرم مطهر رضوی باشد.

معصومه مؤمنیان

دیگر خبرها

  • جشنواره امام رضا(ع) مسیر پر افتخاری را طی کرده است/ رویدادهای موثر و جریان ساز نقش مهمی در اعتلای مفاهیم انسانی و عدالت خواهانه اهل بیت(ع) دارند
  • جوان: پیرمرد هتاک بخشی از جریان‌سازی علیه زنان بود
  • بانوان صنعتگر در تحقق شعار نقش آفرینی کنند
  • خطا از مردان، تنبیه برای زنان! از تغییر قانون مهریه تا محرومیت از حضور در ورزشگاه
  • تغییر نگاه‌ها به کوثر چشم انداز ما بوده است
  • شکل‌گیری امید‌آفرینی در جامعه پس از مشاهده دستاوردهای پژوهشی سمپادی‌ها
  • چه عواملی در مشارکت سیاسی زنان نقش دارد؟
  • طهرانچی: بانوان باید برای نقش‌آفرینی‌های جدی در جامعه آماده شوند
  • توزیع منابع با نگاه عدالت محور کلیدواژه حل مشکل حاشیه نشینی است
  • فرهنگ سازی به زمان نیاز دارد