Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار خبرگزاری بسیج هرمزگان، شهرستان میناب بعنوان قطب صنایع دستی جنوب کشور این روزها در پس عدم نهادینه شدن برخی هنرهای قدیمی با نسل جدید فاصله دارد و جوانان امروزی کمتر از هنرهای به جا مانده از روزگاران کهن این مرزوبوم استقبال می کنند.

صنعت جاروبافی با پیشینه تاریخی سه هزار ساله در بین بانوان مینابی اکنون با خشک سالی های اخیر در این شهرستان این هنر دستی ترویج چندانی نداشته و هنرجویان جوان و نسل جدید برای فراگیری این صنعت استقبال نمی کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

جاروی حصیری بعنوان یکی از هنرهای بومی و منطقه ای هرمزگان در رنگ و اندازه های متفاوت ساخته می شود، بافندگان این هنر زیبا زنان بومی هر منطقه تشکیل می دهند، در استان هرمزگان زنان مینابی در ساخت جارو حصیری رکوردار هستندچرا که در برخی از روستاهای میناب باغات سرسبز و نخل های فراوانی دیده می شود.

صنعت جاروبافی علیرغم اینکه امروزه کاربرد آن نسبت به گذشته بسیار کمتر شده  اما این محصول در صنایع دستی ساکنین حاشیه خلیج فارس از جایگاه ویژه ای برخوردار است.

بومیان این منطقه، برگهای نخل خرما را از هم جدا کرده و بعد از یک روز گذاشتن در زیر نور آفتاب بوسیله طناب های رنگی با قرار دادن سه برگ در کنار یکدیگر در اندازه های نیم متری که در گویش محلی” یک گَز” گفته می شود آنها را با بندهای رنگی نایلونی به یکدیگر  می بافند..

برگ درخت خرما که در گویش محلی به آن «پیش» می گویند در صنایع دستی هرمزگان نقش بسزایی دارد از پیش برای ساخت انواع صنایع دستی مثل ، حصیر، بادبزن”گوزن” تولک، پَری، سُپ،پُروِند و کُلاه نیز استفاده می شود.

قدیمی های میناب با خرید نخل های خرما علاوه بر برداشت محصول از کنده،برگ ،سیس،مورو نخل برای ساخت انواع صنایع دستی استفاده می کردند و از این طریق اقتصاد مقاومتی در روستاها نهادینه شده بود.

طریقه ساخت جارو بدین صورت است که برگ های نخل خرما از یکدیگر جدا کرده و در ابعاد ۴۰ تا ۵۰ سانتیمتر تهیه و با گذاشتن سه تا چهار روز در زیر آفتاب بصورت کاملا خشک شده با بندهای نایلونی با قرار دادن سه تکته در کنار یکدیگر بافته می شود.

جاروبافی با نخل خرما با ضخامت و مدت ماندگاری بالا همچون آلمهتری ،کلک سرخ،نر، خاروآزاری، مرداسنگ، هلیلی،هلوو، بجز نخل زرک که از ضخامت کمتری برخوردار است ساخته می شود اغلب بانوان مینابی روزهای پنجشنبه از گوشه و کنار شهرستان برای فروش این هنر دست بافت به پنجشنبه بازار میناب عرضه می کنند.

هنرمندان این صنعت تاریخی بیشتر زنان خانوار روستایی در شهرستان میناب هستند که برخی برای تامین معاش خود و فرزندانشان به دلیل مشکلات و برخی نیز بعنوان یک شغل به این صنعت نگاه می کنند.

هنر دست بافتی که مسئولان برای ترویج آن توجه چندانی ندارند و بیشتر بعنوان سوغات جنوب به آن نگاه می کنند علاوه بر داشتن کاربرد تزئینی به استان های کرمان، شیراز، جیرفت، بم و سایر شهرستان های کشور صادر می شود.

جاروبافی در اغلب روستاهای اطراف میناب رواج دارد اما در روستاهای، بهمنی ، شهوار و حکمی  و بلبلی رواج بیشتری دارد بطوری که بعنوان یک منبع تامین مخارج روستائیان بشمار می رود.

صنعت جاروبافی علیرغم طرفداران زیاد چنانچه نهادهای حمایتی در جهت رفع مشکلات هنرمندان صنعت جاروبافی اقدام نکنند این صنعت به فراموشی سپرده می شود؛ با توجه به رونق صنایع دستی در شهرستان میناب راه اندازی بازارچه صنایع دستی طبق وعده های مسئولان در این شهرستان هنوز مغفول واقع شده است.

منبع: بسیج نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت basijnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بسیج نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۵۲۲۶۸۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برگزاری جشنواره شکوفه‌های بادام در شهر دژ کرد شهرستان اقلید

محمد ثابت اقلیدی مدیرکل میراث فرهنگی صنایع‌دستی و گردشگری استان فارس امروز ۵ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ با بیان اینکه جشنواره شکوفه‌های بادام دژ کرد ششم اردیبهشت‌ماه برگزار می‌شود، اظهار کرد: این جشنواره به همت شورای شهر، شهرداری و مردم شهر دژ کرد و با حضور سرکار خانم دکتر جلالی معاون صنایع‌دستی وزارت میراث فرهنگی صنایع‌دستی و گردشگری همچنین تنی چند از مسئولان استانی و شهرستان اقلید برگزار می‌شود.

او گفت: اجرای برنامه‌های شاد و متنوع شامل مسابقات بازی‌های بومی و محلی، موسیقی محلی برپایی غرفه‌های صنایع‌دستی، نمایش آداب‌ورسوم، پخت نان و غذا‌های محلی، نمایش محصولات کشاورزی ازجمله برنا‌هایی است که در اجرای این جشنواره در نظر گرفته شده است.

ثابت اقلیدی اضافه کرد: در این جشنواره نیز لوح ثبت ملی مراسم شاهنامه‌خوانی و کیسه بافی در شهر دژ کرد به شهردار اهدا خواهد شد.

او افزود: جشنواره شکوفه‌ها با هدف برند سازی بادام دژ کرد، معرفی جاذبه‌های گردشگری توریستی، معرفی صنایع‌دستی، تولیدات محصولات کشاورزی و جذب سرمایه‌گذار در زمینهٔ‌های صنایع‌دستی و تبدیلی و گردشگری برگزار می‌شود.

در شهر دژکرد رشته‌های صنایع‌دستی کیسه بافی، قالی‌بافی، گلیم، جاجیم، گبه، چنته، نمکدان، رودوزی سنتی، قلاب‌بافی و سه کارگاه در رشته‌های گلیم‌بافی و رودوزی سنتی زیر نظر معاونت صنایع‌دستی استان فعال است.

شهر دژکرد از توابع شهرستان اقلید با جمعیت حدود ۱۰ هزار نفر با وجود امامزاده شمس‌الدین محمد (ع)، باغ‌های تماشایی و چشمه‌سار‌های دیدنی چهل شهیدان، پارک ساحلی، چشمه‌سار انگفته، رودخانه سفید، دره باغ گل و محصولات باغی بادام، گردو، سیب، هلو، آلو زعفران و گیاهان دارویی و مجاورت آزادراه شیراز - اصفهان از مقاصد نوظهور و پرجاذبه استان فارس برای گردشگران است.

باشگاه خبرنگاران جوان فارس شیراز

دیگر خبرها

  • عدم پاسخگویی مسئولان جشنواره آسمان هشتم در میناب بی‌اعتنایی به رسانه‌ است
  • ملایر شاهد یک تحول جدی در حوزه گردشگری و صنایع دستی است
  • بیش از ۳ میلیون لیتر گازوئیل قاچاق در میناب کشف شد
  • کشف بیش از سه میلیون لیتر گازوئیل قاچاق در میناب
  • کشف ۳ میلیون لیتر سوخت قاچاق در بندرکلاهی شهرستان میناب
  • کشف ۷۵ کیلومتر لوله انتقال سوخت قاچاق در بندر کلاهی میناب
  • برگزاری جشنواره شکوفه‌های بادام در شهر دژ کرد شهرستان اقلید
  • راه اندازی نخستین بازارچه صنایع دستی دربنای تاریخی ملک زاهدان بزودی
  • بنای تاریخی ملک زاهدان در اختیار صنعتگران صنایع دستی قرار می گیرد
  • برگزاری دوره آموزش تخصصی سفال و سرامیک در استان سمنان