Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «بازار نیوز»
2024-04-26@15:53:08 GMT

مشکل اصلی بازار کار کمبود تقاضاست نه عرضه

تاریخ انتشار: ۳ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۵۲۴۵۴۶

معاون آموزشی وزارت علوم به‌تازگی آمار فارغ‌التحصیلان بیکار را بین ۱۷ تا ۴۰درصد اعلام کرده‌ است؛ از سوی دیگر اطلاعات مرکز آمار ایران نیز این میزان را برابر ۳۸درصد نشان می‌دهد.

در عین حال بررسی‌ها نشان می‌دهد که بازار مشاغل ساده با مشکلات کمتری نسبت به بازار شغل‌های تخصصی مواجه است و در این بخش از بازار کار، کمبود کمتری در طرف عرضه مشاهده می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دولت و مجلس تاکنون طرح‌های زیادی را برای ایجاد شغل و حمایت از تحصیلکردگان بیکار مصوب کرده‌اند که اجرا یا نتیجه آن در هاله‌ای از ابهام مانده است.

در همین باره  گفت‌وگویی با زهرا کریمی، اقتصاددان و استاد دانشگاه- انجام شده است که از نظر می‌گذرانید.

‌‌به نظر شما دلایل بحران کنونی در مشاغل تخصصی و در عین حال ثبات در بازار مشاغل ساده چیست؟

سال‌هاست وضعیت بازار کار برای نیروی کار ساده و غیرماهر بازار خوبی‌ست. زیرا اگر مثلا در کارهای ساختمانی آنچنان رونقی هم نباشد به هر حال این بخش هیچ‌وقت کاملا متوقف نمی‌شود و در هر صورت تقاضایی برای نیروی کار غیرماهر حتی برای تعمیرات وجود دارد؛ اتفاقی که در ایران افتاده این است که تعداد فرزندان خانواده‌ها خیلی کم شده و خانواده‌ها هم از تحصیلات فرزندان به‌شدت حمایت کرده‌اند؛ در نتیجه در بازار کار با شمار فزاینده نیروی کار ماهر و تحصیلکرده‌ای مواجه هستیم که برای آنها تقاضا وجود ندارد. این وضعیت خود را در دو شاخص به‌خوبی نشان می‌دهد. یکی نرخ بالای بیکاری در میان فارغ‌التحصیلان دانشگاهی که مسلما برای زنان وضعیت بدتر است و دوم اینکه مزد این گروه خیلی پایین است. حتی ما گاه می‌بینیم که مزد افراد تحصیلکرده از مزد کارگر ساده غیرماهر هم پایین‌تر است. نمونه دلتنگ‌کننده آن حق‌التدریسی است که برخی دانشگاه‌های غیردولتی و بدون استخدام به نیروی متخصص تحصیلکرده می‌دهند. عرضه نیروی کار تحصیلکرده زیاد است و با مزد پائین هم حاضر است کار کند. در مقابل اگر بخواهید یک کارگر ساده را برای کاری در نظر بگیرید که مهارت خاصی هم نمی‌خواهد در حال حاضر با ساعتی 10هزار تومان هم نمی‌توانید کسی را بیابید. روشن است اقتصاد ما تحرک کافی ندارد و تقاضای بنگاه­ها برای نیروی کار متخصص بسیار پائین است. برخی صنایع در حال بسته‌شدن هستند و با بحران جدی مواجهند. تکنولوژی و تجهیزات در بسیاری از صنایع فرسوده شده‌اند. در چنین شرایطی تقاضای چندانی برای نیروی کار ماهر وجود ندارد و تا چشم‌انداز قابل پیش‌بینی هم این شرایط همچنان ادامه دارد. اینکه تحصیلکردگان ما در تلاشند راهی به خارج از کشور پیدا کنند، انعکاسی از نگرانی از شرایط بد بازار کار است.

‌‌چقدر سیاست‌های دولت را در کمک به کسب‌وکارهای کوچک و ایجاد مشوق برای کارفرمایان برای جذب دانشگاهیان موثر و کافی می‌دانید؟

واقعیت این است که ما از یک طرف سیاست‌هایی را در جهت رونق تولید و اشتغال اعمال کرده‌­ایم و از طرف دیگر سیاست‌هایی اعمال شده که ریشه اشتغال و تولید را سوزانده است. ما اکنون گرفتار تحریم سخت آمریکا شده‌ایم و کشورهای اروپایی هم کار چندانی انجام نمی‌دهند؛ حتی چینی‌ها هم گرایش چندانی ندارند با ما کار کنند و تحریم در همه عرصه‌ها اثر گذاشته است. در بازار ارز هم بحران عجیبی به وجود آمده و تورم هم وحشتناک است. تورم بالا در بهترین شرایط هم نااطمینانی ایجاد می‌کند. تولیدکننده نمی‌داند قیمت تمام‌شده­ کالایش چقدر خواهد بود و با قیمت‌های روزافزون آیا فروش خواهد رفت یا نه؟ تورم بالا در همه جای دنیا به تولید ضربه جدی وارد می‌کند و خریدوفروش و احتکار را به‌شدت سودآور می‌کند. پس اینکه ما فکر کنیم دولت در این شرایط که اقتصاد ایران به‌شدت تحت فشار است می‌تواند معجزه‌ای بکند اصلا واقع‌بینانه نیست؛ دولت می‌تواند از فکرهای خوب حمایت کند ولی اینکه بتواند حرکتی در جهت رشد کارآفرینی و رونق تولید و اشتغال انجام دهد غیرممکن است. ما به هر طریق ممکن باید تنش‌های منطقه‌ای را کاهش دهیم. وجود ثبات پیش‌شرط رونق اقتصادی‌ست؛ وقتی ثبات وجود نداشته باشد فعالیت‌های اقتصادی پا نمی‌گیرند. حتی در انگیزه کارآفرین برای شروع یک فعالیت اقتصادی سود مهم است اما از آن مهمتر باز هم ثبات است. تلاشی که دولت می‌کند لازم است اما اصلا کافی نیست و انتظاراتی را به‌وجود می‌آورد که تحقق نخواهد یافت؛ وقتی این انتظارات برآورده نمی‌شود ناامیدی، اعتراض و بی‌اعتمادی بیشتر می‌شود که متاسفانه هزینه‌های سنگینی مانند کاهش سرمایه‌های اجتماعی‌ست که به‌خوبی شناخته شده است.

‌‌ آیا اجرای طرح‌های مهارت‌آموزی برای افزایش کارایی فرد برای بازار کار را مفید تلقی می‌کنید؟

کسانی که مهارت‌های خیلی ممتازی دارند قطعا می‌توانند بازار کار خوبی هم پیدا کنند. حتی در دوره‌های بحرانی هم نیروی کار ممتاز یعنی آنچه که خیلی کمیاب است احتمالا تقاضای مناسبی دارد. طبعا همه کارخانه‌ها بسته نمی‌شوند و همه فعالیت‌ها متوقف نمی‌شوند. پس مهارت‌های خیلی ممتاز تقاضا هم دارند. مساله‌ای که ما در مهارت آموزی‌ها داریم این است که مهارت‌های متوسطی که عرضه­ آنها هم زیاد است آموزش داده می‌شود. با این سیاست­ها راه به جایی نمی‌بریم. الان در بازار کار ایران برای بسیاری از مهارت‌های مختلف عرضه نیروی کار بیش از تقاضاست. مگر اینکه پژوهش انجام شود و مشخص گردد که در چه عرصه‌هایی واقعا کمبود وجود دارد. نهایتا باز تاکید می‌کنم که مشکل اصلی بازار کار ما کمبود در طرف تقاضاست نه طرف عرضه. این خیلی بحث مهمی‌ است و ما گاه به آن توجه نمی‌کنیم که بنگاه‌ها به نیروی کار ماهر نیازی ندارند. ما به نیروی کار ساده و غیرماهر نیاز داریم که تقاضا هم برایش وجود دارد. بیکاران تحصیلکرده گرایش چندانی به این کارها نشان نمی‌دهند و دنبال کار بهتری می‌گردند. اگر بخواهیم مشکل را حل کنیم باید بیشتر به تنگناهای طرف تقاضا در بازار کار توجه کنیم که در عمل مشکل بنگاه‌ها و عدم گرایش آنان به استخدام نیروی کار تحصیلکرده و ماهر است. با اصرار و تمرکز روی عرضه نیروی کار و افزایش مهارت­های آن‌ها، از طریق دوره‌های مهارت‌آموزی، تصور نمی‌کنم که در این وضعیت بحرانی، در کاهش بیکاری موفقیتی به‌دست آوریم.

‌‌ طرح‌های اشتغالی مثل کاج یا تکاپو تا چه حد در رفع مشکل بیکاری به‌ویژه در بین فارغ‌التحصیلان دانشگاهی کارآمد است؟

تکاپو به دنبال این بود که مثلا فلان استان یا شهرستان چه مزیت‌هایی در تولید دارند ولی به علت هزینه حمل‌ونقل یا کمبود اطلاعات یا مسائل کمابیش فرعی این مشاغل پا نمی‌گیرند و اگر می‌شود زنجیره‌ای را برای استانی ایجاد کرد ولی مشکلاتی وجود دارد بیاییم این مشکلات را شناسایی و حل کنیم. متاسفانه سال‌هاست که از ارائه­ این طرح می‌گذرد. من در چند شهرستان دیدم که مسئولین طرح در طول زمان تغییر کرده اند و طرح پیشرفت چندانی نداشته است. گاه سیاست‌های دیگری برای مقابله با بیکاری مطرح شده و طرح تکاپو عملا کنار گذاشته شده است. در کل، شرایط خاص در وزارت کار و فشارهای مختلف از سوی مجلس برای مقابله سریع با بیکاری و پرداخت وام‌های سخاوتمندانه به کارآفرینان روستایی در ماه‌های اخیر، مانع از این بوده که این طرح به‌صورت جدی و پیگیر جلو برود. بی‌ثباتی و فقدان چشم‌انداز روشن و امیدوارکننده سرمایه­‌گذاران را محتاط کرده است. اگر عرصه‌هایی وجود داشته باشد که واقعا احساس شود که سودآور هستند، بازهم صاحبان سرمایه احتمالا با خود می‌گویند صبر کنیم و ببینیم تا سال آینده چه می‌شود. این صبر و انتظار عملا اقتصاد ایران را زمین‌گیر کرده است. نمی‌توانید کارآفرین را به تحرک ترغیب کنید و انگیزه مناسب برایش ایجاد کنید وقتی این همه شرایط عینی نامناسب احاطه­اش کرده است. امیدوارم که شرایط عینی اقتصاد ما هر چه سریعتر تغییر کند و در یک شرایط باثبات سرمایه‌گذاری، تولید و اشتغال در کنار هم آرام‌آرام شروع به حرکت کنند و اوج بگیرند.

اقتصادآنلاین

لینک کوتاه خبر: bzna.ir/000DW4 برچسب ها: اشتغال ، بازار کار ، بازارنیوز

منبع: بازار نیوز

کلیدواژه: اشتغال بازار کار بازارنیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت bazarnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بازار نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۵۲۴۵۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تاثیر ۲۰ درصدی روغن موتور در رشد قیمت کرایه حمل و نقل

تین نیوز

فعالان صنف روغن موتور گفتند: روغن موتورهای ایرانول و بهران در بازار ۵۰ درصد گران شد، عدم عرضه روغن موتور این شرکت ها در بازار منجربه ایجاد «بازار سیاه» شده است.

به گزارش تین نیوز به نقل از بازار، روغن موتورهای ایرانول و بهران در بازار ۵۰ درصد گران شد، اعلام این خبر از سوی فروشندگان روغن موتور در بازار لوازم یدکی تهران بیانگر آن است که شبکه توزیع یا احتمالا تولیدکنندگان مسیر رشد قیمت روانسازها را دنبال می کنند. قیمت گذاری دستوری برای هر محصولی سبب ایجاد زیان برای تولید کننده و عدم دسترسی مناسب مشتریان برای خرید می شود، اگر وزارت صمت و سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان نسبت به اصلاح قیمت روانکارها طی روزهای آتی اقدامی انجام ندهند، باید منتظر ایجاد التهاب شدید در بازار این محصول بود. ظاهرا تغییر مدیران عامل نفت بهران و ایرانول تاثیری در بهبود عرضه روغن موتور از سوی این دو شرکت روانساز به بازار نداشته است.

گرانی اهرم فشار به دولت

بررسی های میدانی خبرنگار «بازار» حاکی از آن است که سه شرکت بزرگ تولید کننده روغن موتور از جمله نفت بهران و ایرانول از ابتدای سال جاری تا امروز اقدام به عرضه روغن موتور در سطح بازار نکردند. فعالان این صنف معتقد هستند که تولیدکنندگان محصولات را به شبکه توزیع تحویل و این شبکه از توزیع آن در سطح بازار خودداری می کند. به نظر می رسد شبکه توزیع با عدم عرضه روغن موتور به بازار، مسیر تحمیل رشد قیمت روغن موتور به دولت را دنبال می کند.

فعالان این صنف در خصوص ایجاد چالش در بازار روغن موتور توسط شبکه توزیع و فقدان نظارت به این شبکه، بیان کردند: اگر شرکت های ایرانول و نفت بهران نسبت به عدم عرضه محصولات خود توسط شبکه توزیع مطلع هستند، چرا اقدام به پخش مویرگی در بازار لوازم یدکی تهران نمی کنند؟

یک فروشنده روغن موتور که نخواست نامش فاش شود، در خصوص عدم عرضه روغن موتور توسط شرکت های مذکور، به «بازار» توضیح داد: درحال حاضر برای روانسازها بازار سیاه ایجاد شده و به نظر می رسد اگر این شرایط تداوم داشته باشد، باید منتظر ورود روغن موتورهای تقلبی به بازار بود.

مجوز گرانی صادر شده؟

سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان مدعی است که هر گونه افزایش قیمت روغن موتور منوط به اخذ مجوز از کارگروه تنظیم بازار است، این مجوز فقط مشمول تولیدکنندگان روغن موتور می شود. آیا سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان یا سایر نهاده های نظارتی، عملکرد شبکه توزیع در رشد قیمت روغن موتور را مورد بررسی قرار دادند؟ آیا شبکه توزیع یا «مافیایی روغن موتور» این قدرت را دارد که بدون ابلاغ مجوز گرانی، قیمت روغن موتور در بازار را افزایش دهند؟

تاثیر ۲۰ درصدی روغن موتور در رشد قیمت کرایه حمل و نقل

روغن موتور به عنوان یک قطعه استراتژیک شناخته می شود، در صورت گرانی انواع روانکارها باید منتظر رشد قیمت کرایه حمل و نقل بود. زیرا سهم روانکارها در رشد نرخ کرایه ها حدود ۲۰ درصد است، باتوجه به افزایش قیمت ۵۰ درصدی روانسازها و نگرانی مالکان خودروها به ویژه رانندگان ناوگان حمل ونقل عمومی شاید بزودی کرایه ها بیشتر از ابلاغ دولت، رشد کند.

باتوجه به رشد نهاده های تولید و افزایش نرخ ارز، اصلاح قیمت کالاهای مانند روغن موتور که مشمول قیمت گذاری دستوری هستند، امری ضروری است. چرا که فقدان این مساله می تواند منجربه کاهش کیفیت، کاهش عرضه و ایجاد التهاب در بازار شود. به نظر می رسد که «مافیایی روغن موتور» بیشتر از هر زمان دیگری به بازار این محصول مسلط شدند، در سایه نبود نظارت ها اختیار تعیین نرخ در دست شبکه توزیع است.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • وعده حل مشکل کمبود ناوگان جاده‌ای اربعین با واردات
  • کمبود آمبولانس در خرمشهر بیداد می‌کند
  • بازار سیاه تایر از بین می رود!
  • دلیل عرضه طلای تقلبی در بازار چیست؟
  • سامانه روستا بازار در اردبیل راه‌اندازی شد
  • بررسي قيمت گوشت با قيمت هاي نامتعارف در جلسه تنظيم بازار استان
  • فروش نوکیای تقلبی حرام است!
  • نسخه آبی گوشی ردمی 13C 5G به زودی عرضه می‌شود
  • تامین مالی فروشگاه‌ها از طریق تسهیلات
  • تاثیر ۲۰ درصدی روغن موتور در رشد قیمت کرایه حمل و نقل