Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «الف»
2024-04-29@13:47:13 GMT

مطمئن‌ترین راه برای دور زدن تحریم‌ها

تاریخ انتشار: ۳ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۵۳۲۲۷۶

به گزارش فارس، سفر رئیس جمهور ایران به کشور عراق در اسفندماه گذشته و دیدار نخست‌وزیر عراق با مقامات ایرانی در تهران طی ماه گذشته، نشان از عزم جدی دو کشور در تقویت روابط دوجانبه مخصوصاً در حوزه روابط تجاری خواهد داشت.

پس از تحریم‌هایی که آمریکا طی سالیان قبل و علی الخصوص در یک سال گذشته علیه مردم ایران اعمال کرد، بسیاری از کارشناسان از تقویت روابط دو یا چند جانبه میان ایران و کشورهای همسایه و برخی دیگر از کشورهای هدف سخن به میان آوردند که در شرایط فعلی مهم‌ترین راهکار در حوزه عبور از تحریم‌ها می‌باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما در این بین با توجه به قرابت‌های فرهنگی و مناسبات سیاسی و کمک‌های ایران در دوره‌های مختلف به عراق، این کشور در حوزه روابط تجاری جایگاه مهمی در میان تجار و دولت جمهوری اسلامی دارد.

سال‌ گذشته میزان تجارت ایران با عراق در حدود ۸ میلیارد دلار بوده است که در سفرهای روسای جمهور ایران به عراق و سفر نخست‌وزیر عراق به ایران طی تفاهمنامه‌های امضا شده این رقم باید به ۲۰میلیارد دلار برسد،‌ این مساله در حالی است که کل میزان تجارت ایران با سایر کشورها حدود 44 میلیارد دلار است. توسعه تجارت ایران با عراق می‌تواند یک بازار بکر را در اختیار تولیدات ایرانی قرار دهد که تا حدود زیادی می‌تواند دور زدن تحریم‌ها را میسر کند.

 

میزان تجارت میان ایران و عراق

طبق آمار دفتر کشورهای عربی و آفریقایی سازمان توسعه تجارت ایران از سال ۱۳۸۷ تا سال ۹ ماه سال ۱۳۹۷ صادرات ایران به عراق حدود 2.6 برابر شده است که نشان می‌دهد عراق می‌تواند یک بازار بالقوه برای صادرات کالاهای ایرانی باشد.

مبادلات تجاری ایران و عراق از سال 1387 لغایت نه ماهه 1397- ارزش: میلیون دلار

 

چه کالاهایی و به چه میزان به عراق صادر کرده‌ایم؟

در حال حاضر ایران یکی از اصلی‌ترین صادرکنندگان کالا و خدمات مهندسی به عراق است؛‌ در صورتی که حجم مبادلات تجاری ایران به عراق به ۲۰ میلیارد دلار برسد، می‌توان گفت یک بازار عمده برای محصولات ایرانی فراهم آمده است که می‌تواند تا حدود زیادی مشکلات تولید در داخل را از بین ببرد.

اما در میان این حجم از مبادلات که میان ایران و عراق است،‌ چه کالاهایی به این کشور صادر کرده‌ایم.

ارزش انواع صادرات ایران به عراق در سال ۱۳۹۶

 

دور زدن تحریم‌ها با اروپا یا کشورهای همسایه؟

بازار عراق در سال‌های اخیر به‌عنوان بازاری مهم و استراتژیک برای بخش‌خصوصی و بخش دولتی ایران مطرح بوده است و تجار ایرانی حساب ویژه‌ای روی این بازار منطقه‌ای باز کرده‌اند و آشکارا می‌توان گفت که عراق جزء ۵ مقصد اول صادراتی ایران در کشورهای منطقه است.

دلیل اینکه دولت در سال‌های گذشته بازار هدف خود را کشورهای اروپایی قرار داده و از کشورهای همسایه غفلت ورزیده، مشخص نیست. اما با توجه به تحولات یک سال گذشته و خروج آمریکا از برجام، اجرایی نشدن اقدام عملی اروپایی‌ها در راستای برجام، به نظر می‌رسد حرکت به سمت یافتن بازارهای هدفی که با تحولات بین المللی مانند تحریم‌ها از دسترس خارج نشود، از اهمیت فراوانی برخوردار خواهد بود. به عبارت دیگر، بازارهای هدفی همچون عراق می‌تواند در زمان‌های مختلف از جمله در مواقع بحرانی مانند اعمال تحریم‌های ظالمانه علیه ملت ایران بسیار کارگشا باشد.

اما چرا عراق در برهه حاضر از برخی کشورهای اروپایی اهمیت اقتصادی بیشتری دارد؟ نگاهی به جدول زیر مشخص می‌کند سرمایه‌گذاری بر روی ایجاد راه‌های ارتباطی متعدد با کشوری مانند عراق نسبت به کل اروپا راهکار بهتری در زمینه حمایت از تولید داخلی، رونق صادرات و در نهایت عبور از تحریم‌ها می‌باشد.

طبق آمارهای سازمان توسعه تجارت ایران طی یازده ماه سال ۹۷ پنج بازار نخست صادراتی ایران، کشورهای چین با ارزش ۸۳۵۹ میلیون دلار، عراق ۸۲۳۹ میلیون دلار، امارات متحده عربی ۵۵۴۳ میلیون دلار، افغانستان ۲۷۲۷ میلیون دلار و ترکیه ۲۱۷۳ میلیون دلار بوده است. یعنی این ۵ بازار سهمی حدود ۶۷.۵ درصد از کل صادرات ایران را دارند.

اعداد به میلیون دلار

در جدول زیر کشورهای هدف که ایران به آن‌ها کالا و خدمات صادر کرده، مشخص شده است. کاهش ۲۸ درصدی صادرات به کشورهای اتحادیه اروپا در سال ۹۷ نشان از بی صداقتی کشورهای عضو برجام دارد.

میزان صادرات ایران به کشورهای مختلف جهان

 

در سایر حوزه‌ها نیز با اندکی سرمایه گذاری و تبلیغات می‌توان به درآمد قابل توجهی از کشور عراق به دست آورد. به عنوان مثال ۳۰ درصد از کل گردشگران خارجی که وارد ایران شده‌اند، عراقی بوده که طبق آخرین آمار سازمان گردشگری که مربوط به سال ۹۶ است، ۱.۵ میلیون نفر از این کشور به عنوان گردشگر چه در حوزه زیارتی و چه در حوزه سلامت وارد کشور شده‌اند.

 

صادرات خدمات، راهی برای حضور مؤثر در عراق

طی سال‌های گذشته میزان صادرات خدمات فنی و مهندسی و حضور شرکت‌های ایرانی در بازسازی کشور عراق نیز به ۱.۷ میلیارد دلار رسیده است. در سال جاری نیز عراقی‌ها تعداد ۱۵۷ پروژه بزرگ‌مقیاس عمرانی برای سرمایه‌گذاری خارجی و جذب خدمات مهندسی ارائه کرده‌اند که این پروژه‌ها فرصت‌های بسیار بزرگی برای شرکت‌های ایرانی خواهد بود.

منبع: الف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۵۳۲۲۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مقام سابق موساد: ایران با دور زدن تحریم‌ها ۸۰ میلیارد دلار ذخیره کرد

رئیس سابق بخش مالی سازمان جاسوسی موساد گفت: ایران یک شبکه مالی جهانی برای دور زدن تحریم‌ها ایجاد کرده و موفق شده ضمن ناکام گذاشتن تحریم‌ها، ۸۰ میلیارد دلار درآمد اندوخته جدید داشته باشد.

به گزارش مشرق، روزنامه کیهان در ستون خبر ویژه خود نوشت: روزنامه تایمز اسرائیل نوشت: اودی لوی پس از ۳۵ سال فعالیت در اطلاعات اسرائیل در سال ۲۰۱۶ از سمت ریاست واحد جنگ اقتصادی موساد کنار رفت. وی دهه‌ها را صرف تحقیق در مورد جریان‌های پولی کرده که امکان بقای دشمنان اسرائیل به ویژه حماس، حزب‌الله و ایران را فراهم می‌کند.

لوی گفت: تل‌آویو باید از ائتلافی که برای دفع حمله مستقیم اخیر تهران به اسرائیل گردهم آمده، استفاده کند تا جریان پول جهانی را که شاهرگ حیات ایران است و اجازه دور زدن تحریم‌های آمریکا را می‌دهد، متوقف کند.

تایمز اسرائیل می‌افزاید: در شب بین ۱۳ و ۱۴ آوریل (۲۵ و ۲۶ فروردین)، ایران در یک حمله بی‌سابقه، در پاسخ به حمله ادعایی اسرائیل به سوریه، صدها موشک بالستیک و کروز را در کنار صدها پهپاد به اسرائیل شلیک کرد.

لوی خاطرنشان کرد: در آن شب اتفاق جدیدی در خاورمیانه و جهان رخ داد. ما ائتلاف جدیدی داریم که شامل عربستان‌، امارات‌، بحرین، اردن، اسرائیل، آمریکا، آلمان، فرانسه و بریتانیاست و اینها دقیقاً همان بازیگرانی هستند که اگر بخواهیم به یک نتیجه استراتژیک در برابر ایران برسیم، نه فقط برای تنبیه آن، بلکه برای تغییر وضعیت خاورمیانه با اعمال جنگ. اعضای ائتلاف ضدایرانی باید با اسرائیل همکاری کنند تا شبکه‌ مالی ایران را از بین ببرد.

به نوشته تایمز اسرائیل، ایده اعمال جنگ اقتصادی علیه تهران البته جدید نیست. جمهوری اسلامی از زمان انقلاب اسلامی در سال ۱۹۷۹ تحت تحریم‌ها قرار داشت و با آغاز برنامه هسته‌ای تهران در دهه ۲۰۰۰ تشدید شد.

لوی گفت: ایرانی‌ها برای سال‌ها، تحت هماهنگی قاسم سلیمانی، زیرساخت‌های باورنکردنی برای دور زدن تحریم‌ها ایجاد کردند و قادر به انتقال پول در سراسر جهان برای ادامه تأمین مالی تمام زیرساخت‌های خارجی در سراسر خاورمیانه و پروژه هسته‌ای خود شدند. تحریم‌ها علیه ایران تا حد زیادی بی‌اثر بوده است.

وی با بیان اینکه بسیاری از کشورهای جهان احساس کردند که تحریم‌های آمریکا انگیزه سیاسی دارد، خاطرنشان کرد: علاوه ‌بر این، کشورهای اروپایی احساس کردند که تحت فشار زیادی در تجارت با ایران قرار گرفته‌اند و حتی مجازات می‌شوند، در حالی که آمریکا هیچ تحریمی را علیه سایر کشورهایی که منافعی مانند قطر دارند، اعمال نمی‌کند.

تایمز اسرائیل نوشت: طبق گزارش‌ها، ایران به طور فزاینده‌ای در دور زدن تحریم‌های اعمال‌شده بر صادرات نفت مهارت یافته و موفق شده است. در جلسه استماع کنگره آمریکا در ماه دسامبر گذشته، کلر یونگمن رئیس ستاد متحد علیه ایران هسته‌ای (UANI)، فاش کرد که تهران درآمد نفتی خود را از سال ۲۰۲۰ چهار برابر کرده است از سال ۲۰۲۱ توانسته بالغ بر ۸۰میلیارد دلار درآمد نفتی پس‌انداز کند. یونگمن خاطرنشان کرده بود که چین، بزرگ‌ترین خریدار غیرقانونی نفت ایران است. نفت بیشتر از طریق «ناوگان اشباح» متشکل از کشتی‌هایی که ایران با ترفندهای خود آنها را غیرقابل ردیابی می‌کند، صادر می‌شود. این ناوگان‌، متشکل از حدود ۳۰۰ نفتکش خارجی و دارای پرچم خارجی است.

به نظر می‌رسد چین نقش برجسته‌ای در کمک و حمایت از جمهوری اسلامی در دور زدن تحریم‌ها ایفا کند و این کار را فقط از طریق خرید نفت انجام نمی‌دهد. رسانه‌های اپوزیسیون ایران از قراردادهای پرسود مخابراتی بین تهران و پکن رونمایی کرده‌اند.

از سوی دیگر پروژه ویکیران نیز صدها هزار سند افشاشده از سازمان‌ها و صنایع دولتی ایران را جمع‌آوری و منتشر کرده که شبکه انتقال پول ساخته‌شده توسط ایران را افشا می‌کند؛ اینکه چگونه ایرانی‌ها پول را از بانک مرکزی به صرافی‌ها در ایران منتقل می‌کنند و از آنجا تحت پوشش شرکت‌های چینی، هنگ‌کنگی یا کشورهای دیگر، حساب‌های بانکی در چین باز می‌کنند و سپس پول را از آنجا به ویژه به امارات منتقل می‌کنند. همه اینها با همکاری کامل سیستم بانکی در کشورهای غربی، حتی در ایالات‌متحده اتفاق می‌افتد.

کارشناس سابق موساد افزود: در همه این سال‌ها، پول به صورت آزادانه و بدون مزاحمت به ایران منتقل و استفاده شده است. شبکه مالی مخفی ایران برای سال‌ها یک راز آشکار بوده، افزود: گزارش‌های اخیر نشان می‌دهد که حتی مبالغ هنگفتی نیز از طریق مؤسسات مالی غربی برای ایران ترانزیت شده است.

فایننشال‌تایمز فوریه گزارش داد که ۲ بانک بزرگ لویدز و سانتاندر در انگلیس، حساب‌هایی را در اختیار برخی شرکت‌های بریتانیایی قرار داده‌اند. این شرکت‌ها به طور مخفیانه متعلق به شرکت بازرگانی پتروشیمی (PCC) بودند؛ شرکت ایرانی که آمریکا آن را به جمع‌آوری صدها میلیون دلار برای سپاه متهم کرده است. شرکت مذکور، از شرکت‌های مستقر در بریتانیا برای انتقال پول از شرکت‌هایی که در چین و در ابتدای این زنجیره انتقال پول قرار داشتند، استفاده می‌کرد.

به نوشته تایمز اسرائیل، همین واقعیت که یک شرکت متعلق به جمهوری اسلامی توانسته آزادانه در لندن، یعنی در قلب سیستم مالی جهان فعالیت کند، برای لوی گیج‌کننده است.

دیگر خبرها

  • پالایشگاه‌های فراسرزمینی، استراتژی مهم دولت سیزدهم در افزایش صادرات نفت
  • پتروشیمی و فولاد ارزآورترین شرکتها در ۱۴۰۲/صادرات گاز نصف شد
  • صادرات محصولات کشاورزی ایران از مرز ۶ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار فراتر رفت
  • وزیر صمت: با وجود تحریم ۱۵۳ میلیارد دلار تجارت خارجی داریم
  • عراقی‌ ها کدام کالاهای ایرانی را می‌ خرند؟
  • هدف‌گذاری رشد ۲۰ میلیارد‌دلاری تجارت
  • واکنش ایران به اعمال تحریم برخی از کشورهای غربی علیه نیروهای مسلح
  • تحریم‌ ایران به نتیجه نخواهد رسید/ قدرت تولید و صادرات کمتر از قدرت نظامی نیست
  • قدرت تولید و صادرات کمتر از قدرت نظامی نیست
  • مقام سابق موساد: ایران با دور زدن تحریم‌ها ۸۰ میلیارد دلار ذخیره کرد