Web Analytics Made Easy - Statcounter

دخانچی: راهکار ترویج فرهنگ کتابخوانی در وهله اول این است که انتظار از ترویج کتابخوانی در سیاست گذاری‌های کلان مشخص و معین شود. زیرا ترویج کتابخوانی برای افزایش آگاهی و سرگرمی افراد است.

گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو؛ اردیبهشت علاوه بر حساسیت فصلی و حس‌وحال‌های عاشقانه، یک چیز دیگر را هم در وجود انسان زنده می‌کند و آن، تمایل به مطالعه و شوقِ خریدن کتاب است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اواسط اردیبهشت، بهشت کتابخوان‌های حرفه‌ای در مصلای تهران برپا می‌شود و کیسه‌های پر از کتاب راهیِ خانه‌ها و کتابخانه‌ها. به بهانه برگزاری نمایشگاه کتاب، در پرونده ویژه‌ای به بررسی وضعیت سرانه مطالعه در میان دانشجویان می‌پردازیم و نظرات کارشناسان درباره فرهنگ کتابخوانی را واکاوی می‌کنیم. در این قسمت، میزبان نظرات میلاد دخانچی، برنامه‌ساز تلویزیونی و کارشناس فرهنگی هستیم. 

میلاد دخانچی در ابتدای گفتگو به آسیب شناسی وضعیت مطالعه و پایین بودن دلیل سرانه مطالعه در ایران پرداخت و گفت: دلیل اصلی چنین مطلبی این است که در ساختار حکمرانی کشور ما به دلیل اینکه روابط بر شایستگی‌ها و ضوابط می‌چربد، تلاش برای شایسته شدن به حداقل می‌رسد و تلاش برای رابطه‌مند شدن به حداکثر می‌رسد. در بررسی این معضل ابتدا با تعریفی از تلاش برای شایسته شدن شروع می‌کنیم. کارکردن شخص روی خود و تلاش برای ارتقا همان تلاش برای شایسته شدن است؛ و ارتقا جز به وسیله دانش به دست نمی‌آید. فرد باید به سمت کتابخوانی و مطالعه برود تا پیشترفت کند و بتواند خودسازی کند. حال در جامعه‌ای که در حوزه پیشترفته شدن، روابط بر شایستگی اولویت دارد، به همان میزان انگیزه کسب دانش پایین آمده و به همان اندازه سرانه مطالعه کاهش می‌یابد.


وی در ارتباط با ارائه راهکاری برای رفع این معضل گفت: رفع این معضل راهکار کلانی را می‌طلبد، زمانی که فرد می‌خواهد ترویج کتابخوانی کند، به این معنا که افراد با کتاب سرگرم شوند یعنی به جای اینکه با رسانه‌های اجتماعی سرگرم باشند با کتاب سرگرم باشند. ما زمانی می‌توانیم ترویج کتابخوانی انجام دهیم که سیاست گذاری روی این اساس است,، زیرا می‌خواهیم این نوع سرگرمی را جایگزین آن مدل سرگرمی کنیم. اما کارکرد آن تنها همان سرگرمی است. یعنی فرد اگر رمان بخواند یا کتاب‌های روانشناسی بخواند تا سرگرم شود در بهترین حالت به جای بینش جامعه شناسانه، آگاهی‌های روانشناسانه فرد ارتقا پیدا می‌کند؛ و در بهترین حالت کارکرد کتابخوانی همین است و چیزی جز این نیست. راهکار آن هم در وهله اول این است که انتظار از ترویج کتابخوانی در سیاست گذاری‌های کلان مشخص و معین شود. زیرا ترویج کتابخوانی برای افزایش آگاهی و سرگرمی افراد است.


وی در ادامه گفت: یک زمان هست که با سیاست گذاری‌ها می‌خواهیم مردم با فرهنگ کتابخوانی بتوانند تصمیم‌های بهتری در زندگی گرفته، بهتر انتخاب کنند و به موفقیت برسند، و در چنین موقعیتی من به شخصه بعید می‌دانم که این سیاست گذاری‌ها موفق بوده باشد. زیرا ابتدا می‌بایست بسیاری از ضرورت‌های حکمرانی کشور دستخوش تغییر شود تا این اتفاق بیا‌فتد.

 

وی در پاسخ به این سوال که آیا طبق این نظر، برنامه ها، نمایشگاه‌ها و همایش‌های مرتبط با مقوله کتاب و کتابخوانی را بدون دستاورد می‌دانید؟ پاسخ داد: ما در جشنواره فیلم فجر و نمایشگاه بین المللی کتاب دستاورد‌هایی داریم، اما باید ببینیم در چه حوزه‌ای دستاورد دارد یا ندارد. قطعا در جایی مثل نمایشگاه کتاب، برای اینکه ناشران می‌توانند خودشان را معرفی کنند و محصولاتشان را در معرض نمایش بگذارند و باهم به رقابت بپردازند و از سوی بازار ارزیابی شوند، دستاورد مثبتی خواهد داشت. بنظرم می‌بایست بصورت کلان‌تر به این مقوله پرداخت، به این شکل که با توجه به این حجم از برنامه‌های فرهنگی در این رابطه، با آمار پایین سرانه مطالعه در کشور روبرو هستیم. به همین ترتیب انگیزه‌ی مولف پایین می‌آید، برای مثال یک استاد دانشگاه ترجیح می‌دهد به جای اینکه کتاب بنویسد، مصاحبه کند. درصورتی‌که یک استاد دانشگاه نباید مصاحبه کند. استاد دانشگاه می‌بایست کتاب منتشر کند، می‌بایست دانش کلان تولید کند.

دخانچی در در ادامه افزود: اگر مشاهده کنید می‌بینید اساتید دانشگاه‌های ما اغلب کتاب نمی‌نویسند، اگر هم بنویسند مجموع سخنرانی‌ها و مصاحبه‌های خود را تبدیل به یک کتاب می‌کنند؛ و طبق این نظر ایده‌ای تولید نمی‌شود، از دل دانشگاه نگاه معرفتی تولید نمی‌شود، بنابراین در این عصر ترجمه رونق بیشتری دارد. اکثرا درحال ترجمه کتاب هستند و تولید اندیشه به حداقل رسیده است، در همه حوزه‌ها به همین شکل است,، زیرا شاهد انگیزه پایین هستیم. به همان اندازه ژورنالیسم‌ها نیز ضعیف هستند، با وجود وب سایت‌های متعدد خبری و مختلف در کشور‌های مختلف دنیا این اندازه وفور پایگاه‌های خبری دیده نمی‌شود، اما در ایران وجود دارد، زیرا مناسبت‌های سیاسی زودگذر حاکم است. به این شکل که هرکدام از آن‌ها پایگاه یک جریان سیاسی هستند و درحال رقابت با یکدیگرند و علاقه‌ای به تولید دانش‌های کلان ندارند، علاقه‌ای به بحث‌های تعمقی و محتوایی ندارند.

 

وی پایان نامه فروشی هارا یکی از مکان‌هایی که عدم فرهنگ کتابخوانی بارز خواند و بیان داشت: این بیزینس پررونق و پرطرفدار که به نوعی یک صنعت محسوب می‌شود از عدم انگیزه کافی برای تولید دانش حکایت دارد؛ و دانشجو انگیزه‌ای برای تولید و مصرف دانش ندارد. زیرا اگر فردی تولید کننده باشد قطعا مصرف کننده هم محسوب می‌شود. زیرا فرد در ابتدا می‌بایست مصرف کننده باشد و با جمع بندی‌ها و طبقه بندی‌های آن‌ها بتواند محصولی را تولید کند. پایان نامه فروشی‌ها خود شاهد مثال خوبی است برای این نکته، یعنی عدم انگیزه کافی برای مصرف و تولید دانش، و دانشگاه به یک کارخانه‌ی تولید مدرک تبدیل می‌شود. فردی که مدرک خود را گرفته و فارغ التحصیل شده بدون اینکه مصرف کننده و تولید کننده دانش باشد و یا حتی بدون اینکه در اقتصاد تولید دانش نقشی داشته باشد و احساس بدی هم از این اتفاق نداشته باشد، به راحتی به جامعه وارد می‌شود و این موجب می‌شود که روزبه روز از اعتبار مدرک کاسته شود. زمانی گفته می‌شد فردی مدرک دیپلم دارد و کمتر کسی می‌توانست به آن دست پیدا کند، اما امروزه همه افراد به راحتی مدارک دانشگاهی دارند و همه به راحتی مدرک دکتری دارند.

 

دخانچی در خصوص سرانه مطالعاتی دانشجویان اظهار داشت: در مواجهه با دانشجویان بنده این استنباط را دارم که سرانه مطالعه دانشجویان در بحث‌های معرفتی بسیار پایین است، زیرا دانشجو خود را در یک وضعیت انفعال می‌بیند و وضعیت انفعال راتجربه می‌کند؛ و جامعه‌ای که وضعیت انفعال را تجربه می‌کند جامعه‌ای است که حتما از لحاظ معرفتی و اندیشه‌ای در یک بن‌بست گرفتار شده است.یعنی فیلتر ندارد که بتواند تصفیه کند و بصورتی که اطلاعات در آمد و شد باشد و بتواند بحث‌های اندیشه‌ای و کنشگری رقم بزند. دانشگاهی که از منظر اندیشه، پویا نیست قطعا به این معنا است که، کتاب در آن کارکردی ندارد و اگر هم دارد غیر از کتب مربوط به درس و دانشگاه که جزو سهمیه مطالعاتی به حساب نمی‌آیند و فرد برای قبولی در امتحانات مجبور به مطالعه آن است، باقی مطالعات در جامعه منفعل تنها جایگاه سرگرمی دارد. برای مثال دانشجویی که کتاب هالیدی را درقفسه کتابخانه خود نگه داشته را نمی‌توان فرد کتابخوان محسوب کرد,، اما زمانی که همان فرد با استفاده از همان کتاب و کتاب‌های مشابه آن به یک ایده‌ای می‌رسد و برای فرد جذابیت دارد و به دنبال آن رفته وکتاب‌های مخصوص آن را می‌خرد، در این صورت این مطالعه را می‌توان جزو سرانه مطالعاتی محسوب کرد، اما در کل نمی‌توان مطالعه کتب درسی را جزو سرانه مطالعاتی به حساب آورد.


وی در خصوص مطالعه مطالب در فضای مجازی و سرانه مطالعاتی محسوب کردن آن‌ها، گفت: قطعا نیست و نبایست محسوب شود، زیرا کتاب نیاز به تعمق و تمرکز دارد درصورتی که دانش در فضای مجازی البته اگر بتوانیم نام آن را دانش بگذاریم پیش فرض‌های تولید مصرف آن سرعت است. اطلاعات منتشر شده در سریعترین زمان در دستان افراد مبادله می‌شود، اما در کتاب پیش فرض آن است که زمان می‌برد که آن را هضم کنی و آن را به دست بیاوری، یکی از توهم‌های عصر جدید یا پست مدرن در بحث مطالعه این است که زمانی که برای مطالعه اطلاعات یا هرزنامه‌های فضای مجازی وقت می‌گذارد فکر می‌کند بسیار مطالعه کرده و دانش کسب کرده. زمانی که فرد دانشی ندارد، اما توهم داشتن آن را دارد مشابه کسی است که در پیرایشگاه مشغول است، فردی با اطلاعات فراوان، اما بدون دانش که درباره هرموضوعی هم نظر می‌دهد. زیرا در معرض افراد با اطلاعات مختلف قرار دارد، فضای مجازی نیز دارای چنین کارکردی است که توهم دانش را برای شما ایجاد می‌کند.


دخانچی درخصوص مطالعه کتاب‌های الکترونیکی گفت: کتاب‌های الکترونیکی یک بحث دیگر است و افرادی بر این نظر و عقیده هستند که به بحث مطالعه آسیب وارد می‌کنند، اما افراد دیگر بر این باور هستند که اتفاقا برای ترویج کتابخوانی موثر است. در این باره دقیق نمی‌شود اظهار نظر کرد، چون حوزه خاص خود را می‌طلبد. زمانی است که شما به کتابی دسترسی ندارید و یا نسخ آن کتاب خطی است و امکان یافت آن نیست، اما کتاب الکترونیکی آن موجود است. از نظر بنده اگر کتاب الکترونیک دقیقا مشابه همان کتاب مادر و مرجع باشد و ترجیح شما به عنوان مصرف کننده کتاب الکترونیک است فکر نمی‌کنم فرق زیادی با کتاب معمولی داشته باشد. البته باید به بحث آکادمیک آن رجوع کرد بنده تخصصی در این زمینه ندارم. اما برای مثال اگر فردی تصمیم بگیرد تا تمام کتاب‌های شهید مطهری را مطالعه کند و دریافت نسخه‌های اصلی این کتاب برای او کاری دشوار است، اما نسخه‌های آنلاین آن موجود است می‌تواند آن را تهیه کرده و مطالعه کند.


دخانچی در آخر درباره کتاب‌های صوتی گفت: بنده در خصوص کتاب‌های صوتی نیز تخصصی ندارم، اما نمی‌توان فواید آن را هم سطح با کتب معمولی تلقی کرد، بنده در این موضوع تنها می‌توانم تحلیل شخصی کنم. کتاب تنها دانش نیست نوع ارتباطی که با آن دانش برقرار می‌کنیم نیز مهم است، و قسمتی از کسب یک دانش در گرو نوع کسب آن دانش است. زمانی که کتابی خوانده می‌شود فرد تجسم و تخیل می‌کند و با زبان و صوت خود آن کتاب را می‌خواند و به آن روح و حالت می‌دهد. حتی در سرعت مطالعه نیز شخص تصمیم گیر است و این موارد در کتاب‌های صوتی محقق نمی‌شود. اما زمانیکه فرد نمی‌خواهد کتابی را به صورت عمیق و با تمرکز بخواند و تنها می‌خواهد بداند در آن کتاب چه گفته شده است، در آن زمان می‌توان از کتاب‌های صوتی استفاده کرد به گونه‌ای که دانشجو حد فاصل یک الی دو ساعت فاصله خانه تا دانشگاه و یا بالعکس را با همراهی و گوش دادن این کتب صوتی طی می‌کند. استفاده از کتب صوتی یک امکان است و ما نمی‌خواهیم آن را به عنوان یک امکان زیر سوال ببریم. نوع کسب دانش اهمیت بسیار دارد. ما نمی‌گوییم که گوش کردن هیچ امکانی ندارد، می‌گوییم که قابل قیاس با کتاب‌های معمولی نیست و نمی‌توان آن هارا جایگزین کرد. یحتمل برای اینکه به ایده‌ی اصلی این کتاب پی ببریم بسیار مفید خواهد بود,، اما اگر بخواهیم یک کتاب مهم تاریخی و یا کتاب پیچیده فلسفی را بخوانیم کتب صوتی ابدا به کار نمی‌آیند,، اما این مدل مطالعه برای رمان‌ها مفید است.

منبع: خبرگزاری دانشجو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۵۳۵۸۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

امتحانات نهایی را تبدیل به بت نکنیم / روش‌های مناسب مطالعه صحیح

اسفندیار نظری استاد دانشگاه و کارشناس آموزش و پرورش درخصوص امتحانات نهایی گفت: آنچه که به عنوان سند در شورای عالی آموزش و پرورش مصوب شد، این بود که در پایان سال تحصیلی ۱۴۰۵ باید ۶۰ درصد قبولی برمبنای سوابق تحصیلی و ۴۰ درصد کنکور باشد که تا اینجا تصمیم خوبی است اما سوال اساسی این است که آموزش و پرورش با نهایی کردن امتحانات به دنبال چیست؟

بیشتر بخوانید: مهمترین دغدغه‌های معلمان نمونه کشور در دیدار با رهبری

نظری با بیان اینکه آنچه که امروز رخ داده تنها ارزش‌یابی کمی است، عنوان کرد: با نهایی کردن پایه دهم و یازدهم به مقوله تربیت و مهارت‌های اجتماعی توجه نکرده‌ایم. وزیر و اعضای شورا پاسخگو باشد که هدف از نهایی کردن پایه دهم و یازدهم چیست که تنها اضطراب را بیشتر کرده است؟

وی ادامه داد: پیش از این، برگزاری امتحان جامع در پایان هر دوره را داشتیم و نیازی به امتحان پایه دهم و یازدهم نبود چراکه باعث ایجاد تنش، اضطراب و نگرانی در دانش‌آموزان شده است. با این کار متوسطه دوم را به ارزش‌یابی کمی تبدیل کرده‌ایم و تربیت را نادیده گرفته‌ایم. با این کار خلاقیت را از مدارس می‌گیریم و در آینده اثرات آن را خواهیم دید. این تصمیم احساسی و غیرمنطقی بود که هزینه‌های آموزش و پرورش را هم بالا برد.

نهایی کردن سه پایه باعث شده تا اضطراب بیشتر شود

استاد دانشگاه با شاره به اینکه نهایی کردن سه پایه باعث شده تا اضطراب بیشتر شود، عنوان کرد: استرس منجر به خود کم‌انگاری در دانش‌آموز می‌شود و تمرکز او را می‌گیرد. اضطراب شب‌های امتحان تا مدت‌ها در ذهن و روح این دانش‌آموز باقی می‌ماند. استرس باعث سرگیجه، تکرر ادرار، افزایش ضربان قلب، بی‌حالی و بی‌اشتهایی می‌شود.

چطور استرس شب امتحان را کنترل کنیم؟

وی ادامه داد: برای پیشگیری از استرس شب امتحان، ابتدا نباید تمام یادگیری را به شب امتحان موکول کرد. یکی از گرفتاری‌های ما این مسئله است. شب امتحان تنها باید برای مرور درس اختصاص پیدا کند. برای گذر از این مسئله باید انرژی‌سازی کنیم؛ برای این کار ابتدا دانش‌آموز باید برنامه‌ریزی داشته باشد. پایبند بودن به برنامه هم استرس را کم کرده و کمک می‌کند که با حجم بالایی از مطالب رو به رو نشویم. مشکل بزرگ بسیاری از دانش‌آموزان پایبند نبودن به برنامه است.

کارشناس آموزش و پرورش درخصوص شرایط مطالعه توضیح داد: اولین شرط داشتن خواب کافی شبانه است. علاوه بر این محل مناسبی را برای مطالعه انتخاب کنید. مصرف آب و تنقلات سالم را هم فراموش نکنید.

وی اضافه کرد: تشکیل گروهی برای مطالعه هم روشی برای افزایش کیفیت مطالعه است. دانش‌آموزان می‌توانند گروه‌های سه نا پنج نفره تشکیل داده و باهم درس بخوانند. در این گروه مطالعه از هم دیگر سوال بپرسند و یادگیری خود را باهم به اشتراک بگذارند. سوال کردن از هم دیگر می‌تواند، به افزایش یادگیری کمک کند. این گروه‌ها را می‌توان در فضای مجازی تشکیل داد و از تلفن همراه استفاده مناسب داشت. عادت کردن به مطالعه گروهی می‌تواند مراجعه به کلاس‌های خصوصی را کاهش دهد.

استاد دانشگاه با اشاره به روش‌های مطالعه بیان کرد: اولین گام مطالعه برای درک مطلب نه برای آزمون است. برای این کار باید در طول سال و به مرور مطالعه داشت تا با انباشت مطلب در شب امتحان مواجه نشویم. یادداشت‌برداری تکنیکی است که می‌تواند به افزایش یادگیری کمک کند. در این تکنیک دانش‌آموز باید همزمان با مطالعه نکاتی را که احتمال دارد فراموش کند را یادداشت کند.

مهمترین منبع مطالعه دانش‌آموز باید کتاب درسی باشد

وی با تاکید بر اینکه مهمترین منبع مطالعه دانش‌آموز باید کتاب درسی باشد، ادامه داد: داشتن پیش مطالعه و یادداشت‌برداری کمک می‌کند که در شب امتحان به جای مطالعه کل کتاب، تنها نکات را مرور کند. دانش‌آموز باید در طول سال تحصیلی هم این عادت را داشته باشند که قبل از ارائه درس، پیش مطالعه داشته باشند.

کارشناس تعلیم و تربیت بیان کرد: دانش‌آموزان باید در نظر داشته باشند که در ۲ هفته باقی مانده، مطالعه کتاب‌ها و یادداشت‌برداری را آغاز کنند تا در شب امتحان آرامش بیشتری داشته باشند. یکی از تکنیک‌های مطالعه هم طرح سوال در حین مطالعه است؛ در این تکنیک دانش‌آموز باید علاوه بر تمرین‌های کتاب، تمرین طراحی کند یا از اینترنت کمک بگیرد که مطالعه گروهی به این مورد کمک زیادی می‌کند و دانش‌آموزان می‌توانند تمرین‌های بیشتر را باهم به اشتراک بگذارند.

وی افزود: دانش‌آموز باید پیدا کند که با چه روشی یادگیری بیشتری دارد؛ مثلا برخی دانش‌آموزان وقتی با صدای بلند مطالب را تکرار می‌کنند، بهتر متوجه می‌شوند. برای درس‌های حفظی هم می‌توان از تکنیک خلاصه‌نویسی استفاده کرد و دانش‌آموز باید سعی کند، خلاصه‌نویسی خود را شرح دهد تا یادگیری تثبیت شود.

اهمیت تکرار مطالب

استاد دانشگاه درخصوص اهمیت تکرار مطالب توضیح داد: یادگیری در ذهن انسان ۷۲ ساعت ماندگاری دارد و وقتی مطالب را بعد از ۲ روز مرور کنیم، مدت ماندگاری بیشتر می‌شود. تمرین و یادآوری نقش بسیار مهمی دارد و در مورد درسی مثل ریاضی و فیزیک، باید تمرین و تکرار داشت تا یادگیری افزایش پیدا کند. برای افزایش کیفیت مطالعه ریاضی باید تمرین‌های بیشتری انجام دهند و از کتاب‌هایی استفاده کنند که تمرین بیشتری دارند. تمرین فاصله‌دار هم اهمیت بالایی دارد؛ یعنی هر ۲ روز یکبار مطلب را مرور کرده و تمرین کنند.

وی اضافه کرد: بهترین روش مطالعه این است که دانش‌آموز به شناختی از خود برسد و با امتحان روش‌های مختلف، تشخیص بدهد که کدام روش برای او مناسب‌تر است. در این میان آنچه مورد توجه قرار نمی‌گیرد، شرکت در کلاس است. معلم‌ها هم در این ۲ هفته به مرور کتاب و انجام نمونه سوالات متعدد بپردازند تا تمرین و تکرار بچه‌ها بیشتر شود.

نظری بیان کرد: اولویت‌بندی هم تکنیکی برای مطالعه است؛ در این روش باید دانش‌آموز ابتدا سراغ مباحثی برود که بیشتر در آن‌ها مشکل دارد و سعی کند که با تکرار و یادداشت‌برداری مشکل خود را حل کند و اگر نیاز به کتاب و کلاس دارد، انجام دهد.

کلاس خصوصی ممنوع مگر برای رفع اشکال

کارشناس تعلیم و تربیت بیان کرد: از خانواده‌ها خواهش می‌کنم که در این ۲ هفته باقی مانده شرایط را طوری فراهم کنند که دانش‌آموز در کلاس حاضر باشد. برخی خانواده‌ها در این زمان دانش‌آموز را به کلاس خصوصی می‌فرستند اما این کلاس‌ها در این زمان کوتاه باقی مانده تنها یادگیری دانش‌آموز را دچار اشکال می‌کند.

وی ادامه داد: کلاس خصوصی برای زمانی است که دانش‌آموز پیش مطالعه داشته، یادداشت برداری کرده و برای رفع اشکال نیاز به یک یا ۲ جلسه کلاس دارد. خانواده‌ها پول‌های هنگفتی را برای کلاس خصوصی می‌پردازند و دانش‌آموز را بد عادت می‌کنند که فکر کند معلم وظیفه آموختن دارد و خود تلاشی برای یادگیری نکند. با این کار موسسات خصوصی قوی می‌شوند و تاثیری در کیفیت یادگیری هم نخواهد داشت. استفاده از کلاس خصوصی نباید بیش از چهار جلسه باشد و در حد رفع اشکال به این مراکز مراجعه کنند.

تست‌زنی ممنوع

استاد دانشگاه با اشاره به اشتباهاتی که در تدریس رخ می‌هد، گفت: برخی معلمان دوره متوسطه از همان ابتدای سال تحصیلی تست‌زنی را به دانش‌آموزان اموزش می‌دهند اما دانش‌آموز در این سن نیاز به تست‌زنی ندارد و تنها استفاده از چند آزمون کفایت می‌کند. تست‌زنی باعث می‌شود که دانش‌آموز توانایی پاسخ به سوالات تشریحی را نداشته باشد.

زمان مناسب مطالعه

وی با اشاره به زمان مناسب مطالعه بیان کرد: دانش‌آموز باید در این ۲ هفته، روزانه ۶ تا هشت ساعت را به مطالعه اختصاص بدهد. علاوه بر این باید در خلال مطالعه زمان استراحت ۱۵ دقیقه‌ای درنظر بگیرد و بعد از ظهر هم ۲ ساعت استراحت کند. در این فاصله پیاده‌روی نیم ساعته هم داشته باشد که انرژی خود را بازیابد. هر زمان هم که خسته شد باید از مطالعه دست بکشد و بعد از مدت کوتاهی باز گردد. اینکه مطالع شب بهتر است یا روز به دانش‌آموز بستگی دارد و برا هرکسی متفاوت است اما نکته مهم داشتن خواب کافی است.

اخبار و اطلاعیه‌ها را فقط از مدرسه دنبال کنید

کارشناس تعلیم و تربیت با انتقاد از آموزش و پرورش که در زمان امتحان نهایی مدام بخشنامه‌های مختلف می‌فرستد و استرس خانواده‌ها بیشتر می‌کند، گفت: خانواده‌ها بدانند که این آزمون‌ها در سطح متوسط برای همه کشور است و قرار نیست اتفاق خاصی بیفتد. از طرفی هر گونه تغییر در امتحانات باید از سوی مرکز سنجش و پایش کیفیت امتحانات آموزش و پرورش اعلام شود و از اطلاع‌رسانی پراکنده و اظهارنظرهای غیرکارشناسی بپرهیزند. خانواده‌ها به اظهارنظرات توجه نکنند و تنها آنچه که از سوی مدرسه ابلاغ می‌شود را مدنظر داشته باشند. در مجموع از آزمون نهایی برای خود بت نسازید.

وی ادامه داد: از طرفی رعایت نشدن تقویم آموزشی از سوی آموزش و پرورش و وجود تعطیلات مکرر، برگزاری امتحانات راه نهایی و شبه‌ نهایی باعث شده تا برخی معلمان نتوانند کتاب درسی را تمام کنند. البته امتحاناتی که برای چهار درس از سوی سازمان پزوهش کتب درسی انجام شد، امتحانات خوبی بودند اما همه این‌ها برای مدارس دولتی هزینه اضافه است.

مرور سوالات سال‌های قبل

نظری با بیان اینکه آموزش و پرورش وظیفه دارد که نمونه سوالات سال‌های قبل را در اپلیکیشن «شاد» در اختیار دانش‌آموزان قرار دهد، عنوان کرد: پیشنهاد من این است که آموزش و پرورش با این کار مانع هزینه‌تراشی مدارس برای خانواده‌ها شود.

برنامه امتحانی را در نقطه قابل دید نصب کنید

وی در توصیه به خانواده‌ها افزود: خانواده‌ها حتما برنامه امتحانی را در نقطه قابل دیدی در خانه نصب کنند و در طول امتحانات از مهمانی و شب‌نشینی خودداری کنند. در فصل بهار هستیم و تغییرات آب و هوایی منجر به سرماخوردگی می‌شود و خانواده‌ها باید مراقب این موضوع باشند.

تشویش ممنوع، تشویق کنید

استاد دانشگاه عنوان کرد: خانواده باید نگاه تشویقی داشته باشد و انگیزه دانش‌آموز را افزایش دهد. این سه عبارت «من می‌دانم»، «من می‌توانم» و «من موفق می‌شوم» را چاک کرده و در اتاق دانش‌آموز بگذارید تا تنش‌هایش کم شود. علاوه بر این خانواده باید دوستان دانش‌آموز را بشناسد و زمینه را فراهم کند تا او بتواند گروهی درس بخواند. از طرفی بهترین برنامه‌ریز برا یدانش‌آموز خود او است و خانواده باید تنها همراهی کند.

نظری اظهار کرد: دانش‌آموز باید شبیه به یک کوهنورد برنامه‌ریزی کند و به مروز مدت یادگیری را افزایش دهد و حتما ورزش و پیاده‌روی را در برنامه داشته باشند. استفاده بیش از حد از تلفن همراه معضل بزرگی است و خانواده باید برای ترغیب دانش‌آموز خود نیز در ایام امتحان کمتر از تلفن همراه استفاده کنند.

وی تاکید کرد: خانواده‌ها قبل از آزمون محل را شناسایی کنند و زودتر در حوزه حاضر باشند که استرس دیر رسیدن به دانش‌آموز وارد نشود. دانش‌آموزان باید تمرین کنند که زیبا و خوانا بنویسند چراکه اوراق در جای دیگری تصحیح می‌شود و حتی اوراق به استان‌های دیگر می‌رود. ابتدا سوالاتی را پاسخ دهند که مطمئن هستند و بعد سراغ مابقی بروند. نکته مهم این است که هیچ سوالی را بی‌پاسخ نگذارند.

انتهای پیام /

پرستو خلعتبری کد خبر: 1229914 برچسب‌ها وزارت آموزش و پرورش

دیگر خبرها

  • عضو کمیسیون فرهنگی مجلس: دولت در زمینه کتاب‌خوانی خدمات خوبی به روستاها ارائه کرده است
  • امتحانات نهایی را تبدیل به بت نکنیم / روش‌های مناسب مطالعه صحیح
  • نخستین جشنواره دست سازه‌های آبی با معرفی آثار برتر پایان یافت
  • مسابقه کتابخوانی هشت‌بهشت با ۳۵ جایزه ویژه به‌ مناسبت سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران
  • رسانه‌ها به مساله مطالعه ضریب بدهند
  • آمادگی جسمانی با سلامت روان بهتر در جوانان مرتبط است
  • هشدار درباره تعویق لیگ برتر فوتبال
  • شست‌وشوی عقل به واسطه کتاب انجام می‌شود
  • حمامی که کافه کتاب شد
  • ۶۶۱ نفر در جشنواره کتابخوانی عشایر اردبیل نام‌نویسی کردند