Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جماران»
2024-04-26@09:09:45 GMT

چالش بی ‌پایان «معتادان متجاهر»

تاریخ انتشار: ۴ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۵۳۷۵۷۰

چالش بی ‌پایان «معتادان متجاهر»

کنار خیابان گوشه‌ ای را گیر آورده و چرت می‌زند. دیگری زیر پل‌ها را برای زندگی انتخاب کرده. برخی دیگر در پارک‌ها دور هم جمع می‌شوند و نشئه و خماری را با هم تقسیم می‌کنند. بدن‌های تکیده، چشم‌های بی‌رمق و بوی همیشگی دود سیگار و احوال نامیزان مخدر، خبر از سر درون‌شان می‌دهد. آن ‌ها معتادند؛ معتاد متجاهر!
می‌گویند «معتاد بیمار است، نه مجرم».

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با این حال پسوند «متجاهر» شرایط را کمی متفاوت می‌کند. متجاهر در لغت یعنی کسی که آشکارا و بی‌پرده و حجاب کاری را انجام می‌دهد. تجاهر در اعتیاد هم به معنی آشکاری مصرف مواد یا بروز احوال بعد از آن در ملاء عام است. از آسیب‌های معتادان متجاهر، به جز بر هم زدن چهره شهر و احساس ناخوشایند و ناامنی شهروندان از دیدن آن‌ها، می‌توان به آسانی دسترسی به مواد مخدر، یادگیری نحوه مصرف مواد مخدر از سوی کودکان و نوجوانان و ایجاد کنجکاوی در آن‌ها، بالا رفتن برخی جرایم همچون سرقت، زورگیری، خرده‌فروشی مواد مخدر و مشاغل کاذب و تکدی‌گری به دلیل عدم امکان اشتغال این معتادان، امکان شیوع برخی بیماری‌ها به دلیل بی‌توجهی معتادان متجاهر به بهداشت و سلامت خود، اشاره کرد.
چالش‌های مقابله با این آسیب اجتماعی اما بسیار زیاد است. به هر ترتیب نمی‌توان این معتادان را تنها به دلیل معتاد بودن از جامعه حذف کرد. هزینه‌های جمع‌آوری، نگهداری و درمان این معتادان هم بسیار بالا است و نیاز به امکانات ویژه‌ای دارد. ضمن اینکه درمان معتادان متجاهر نیز برای بالا بردن درصد موفقیت، نیاز به اقدامات ویژه و مراقبت‌های بعدی دارد که خود شرایط خاصی مثل تامین شغلی و تضمین به کارفرما را می‌طلبد. این در حالی است که بسیاری از معتادان متجاهر، حتی اوراق هویتی معتبری ندارند و همین باعث شده است که به بیمه‌های همگانی هم دسترسی نداشته باشند و در نتیجه هزینه‌های درمانی آن‌ها در موارد غیر از اعتیاد هم بالا باشد.
در سال‌های اخیر، تعداد کمپ‌های نگهداری معتادان متجاهر رو به افزایش است. در فصل سرما نیز برای جلوگیری از سرمازدگی معتادان، گرمخانه‌هایی برای خوابیدن شبانه این معتادان ایجاد می‌شود. با این حال جمع‌آوری دوره‌ای معتادان متجاهر راه مطلوبی به نظر نمی‌رسد. معتادان متجاهر، پس از جمع‌آوری به وسیله پلیس، به کمپ‌های ترک اعتیاد معرفی می‌شوند. مدت دوره بازپروری سه ماه است و بعد از اتمام دوره در حالی که معتاد دستگیر شده، فقط مراحل سم‌زدایی را گذرانده و در آستانه ترک قطعی مواد مخدر است از کمپ خارج می‌شود و چون این افراد بعضا کسی را ندارند بار دیگر و در کمترین زمان ممکن، به مواد مخدر دسترسی پیدا می‌کنند و کارتن خواب می‌شوند. نتیجه اینکه بسیاری از معتادان گردآوری شده در هر دوره این طرح‌ها، پیش‌تر نیز بارها سابقه دستگیری داشته‌اند.
برخی از کارشناسان حوزه مقابله با مواد مخدر، راهکار بهبود این فرآیند را افزایش مدت بازپروری معتادان به حداقل شش ماه و معرفی آن‌ها به مراکز مراقبتی بعد از این دوره برای مدتی حداقل 2 ساله و در نهایت کنترل دوره‌ای وضعیت آن‌ها برای مدت زمان حداقل 10 ساله می‌دانند. در غیر این صورت، سایر هزینه‌های انجام شده دچار دوباره‌کاری و تکرار می‌شود و عملا بخش بزرگی از هزینه‌ها هدر می‌روند. با این حال، چالشی که همچنان وجود دارد، کمبود مراکز نگهداری و نیز تامین هزینه‌های کلان این فرآیند است.
سرهنگ محمد بخشنده، رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر تهران بزرگ دیروز در جمع خبرنگاران با بیان اینکه 10 هزار معتادان متجاهر شهر تهران به ویژه از مناطق مولوی شوشتر جمع‌آوری شده‌اند، گفت: این افراد در حال حاضر در مراکز بازپروری سروش و فشافویه و... نگهداری می‌شوند. اگرچه تهران در حال حاضر در وضعیت خوبی است اما ما همچنان به ایجاد ظرفیت برای نگهداری 4 الی 5 هزار نفر معتاد متجاهر نیازمند هستیم. البته یکی از مشکلات ما معتادان متجاهر منع پذیرش هستند. این معتادان که در حدود هزار و 500 نفر به بیماری‌هایی از جمله ایدز، هپاتیت و بیماری‌های روحی و روانی مبتلا هستند یا دارای کبر سن و معلولیت جسمی حرکتی هستند؛ چنانچه این معتادان تعیین تکلیف شوند تهران در وضعیت بسیار خوب و پاکی قرار خواهد گرفت. وی درخصوص وضعیت معتادان متجاهر زن گفت: در حال حاضر هیچ ظرفیت جدیدی برای زنان ایجاد نشده است و تنها ظرفیت برای 99 نفر ایجاد شده است؛ در حالی که ما هزار نفر در تهران برآورد کرده بودیم. بحث ایجاد ظرفیت برای زنان بسیار اهمیت ویژه‌ای دارد و نیاز است که به سرعت مرکزی برای نگهداری این هزار زن در تهران ایجاد شود.
در سوی دیگر اما، فرزانه مروستی، مدیرکل امور اجتماعی استانداری تهران در اولین نشست شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان تهران گفته است: «شورای اجتماعی کشور با سیاست جمع‌آوری معتادان متجاهر مخالف بوده و این اقدام را روش درستی نمی‌داند و اعلام کرده‌اند که دیگر بودجه‌ای برای جمع‌آوری معتادان متجاهر اختصاص نمی‌دهند».
مسئولان حوزه اجتماعی و انتظامی مرتبط با مواد مخدر، همواره بر برخورد با پدیده مواد مخدر و به ویژه معتادان و بالاخص معتادان متجاهر تاکید دارند. با این حال در شرایطی که باید حقوق انسانی معتادان و تامین شرایط بازگشت آن‌ها به آغوش جامعه فراهم شود، این فرآیند و هزینه‌های آن باید به طور هدفمند و نتیجه‌بخش بررسی شده و در عین حال نباید از بین بردن زمینه‌های ایجاد اعتیاد غافل شد. موضوعی که به نظر می‌رسد با شرایط کنونی، سال‌های پرشمار دیگری را به سال‌های پرشمار گذشته در غیاب راهکارهای قدرتمند موثر در این زمینه بیفزاید.
تهرام/8138/
انتهای پیام

منبع: جماران

کلیدواژه: 40 سالگی انقلاب بودجه 98 سیل 98 حقوق رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر سرما شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر کودکان و نوجوانان 40 سالگی انقلاب بودجه 98 سیل 98 امام خمینی س سید مصطفی خمینی سید احمد خمینی سید حسن خمینی انقلاب اسلامی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۵۳۷۵۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کشف حدود 25 کیلوگرم مواد مخدر صنعتی در مرز دوغارون

به گزارش قدس خراسان، به نقل از ستاد نظارت گمرکات خراسان رضوی، کارشناسان گمرک دوغارون موفق شدند با استفاده از دستگاه "ایکس‌ری" کامیونی، حین کنترل کامیون‌های ورودی به کشور مواد مزبور که از نوع هرویین فشرده و شیشه بود را کشف کنند.

این مواد مخدر که به طرز ماهرانه‌ای داخل کابین راننده جاسازی شده بود با هوشیاری و دقت عمل کارشناسان مزبور کشف شد.

دیگر خبرها

  • کاهش سرقت درچناران با جمع آوری معتادان متجاهر
  • کشف حدود ۲۵ کیلوگرم مواد مخدر صنعتی در تایباد
  • کشف حدود 25 کیلوگرم مواد مخدر صنعتی در مرز دوغارون
  • ۲۹ خرده فروش مواد مخدر و معتاد متجاهر در گلبهار دستگیر شد
  • کشف و ضبط ۱۰ کیلوگرم مواد مخدر در بروجرد
  • مواد شیمیایی ماریجوانا 5 برابر سیگار
  • پایان کار سوداگر مرگ در باقرشهر
  • جمع‌آوری و دستگیری ۲۸ معتاد و خرده‌فروش موادمخدر در صومعه‌سرا
  • دستگیری معتادان و سوداگران مرگ در لنگرود
  • انهدام بیش از ۱۶۸۰ باند توزیع موادمخدر در سال ۱۴۰۲