Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «افکارنيوز»
2024-04-30@18:45:55 GMT

علل افزایش خشونت در جامعه ایران

تاریخ انتشار: ۷ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۵۷۲۸۶۸

خشونت یکی از مظاهر زندگی اجتماعی است و اصولاً نمی توان جامعه ای را تصور یا پیدا کرد که در آن، خشونت وجود نداشته باشد. تردیدی وجود ندارد که اجتماعات انسانی، به لحاظ تعارض منافع افراد و نوع و نحوه متفاوت زندگی و بواسطه فاکتورهای مختلف دیگری که در تعاملات اجتماعی افراد وجود دارد؛ خواه ناخواه با پدیده خشونت در بطن خویش مواجه اند؛ لیکن آنچه که حائز اهمیت است؛ میزان و شدت و حدت خشونت در جوامع مختلف انسانی است که بر حسب دخالت عوامل متعدد؛ از جامعه ای به جامعه دیگر متفاوت است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ایران یکی از کشورهایی است که در طول سال های اخیر، خشونت روند رو به رشدی را در آن طی کرده است.
کافی است در این زمینه به آمار اعلام شده، توسط قوه قضائیه و سازمان پزشکی قانونی کشور در خصوص منازعات و احکام صادره در خصوص خشونت های جسمی و کلامی (توهین و افتراء و هجو) مراجعه نماییم. همین میزان آمار اعلام شده توسط این مراجع که البته حسب مورد صرفاً بیانگر آمار ظاهری یا آمار قضائی است نه آمار واقعی، مبیّن میزان بالای خشونت در جامعه ایران بوده و البته بدیهی است که آمار واقعی خشونت در کشور(شامل موارد گزارش نشده یا شکایت نشده ویا کشف نشده) به مراتب بالاتر از آمار ظاهری یا قضائی اعلام شده توسط نهادهای ذی ربط است.
نباید از نظر دور داشت که خشونت، صرفاً ناظر بر خشونت های جسمانی نیست بلکه خشونت می تواند به صورت کلامی، جنسی و روانی واقع شود و یا حتی نسبت به اشیاء صورت گیرد و در ظاهر قالبی مشروع نیز داشته باشد؛ مانند آنچه که ممکن در رابطه زناشویی میان زوجین محقق شود. بنابراین خشونت را باید شامل رفتارهای خصمانه عمدی دانست که حسب مورد ممکن است باعث آسیب جسمانی، روانی یا مالی به دیگری شود.
تردیدی وجود ندارد که خشونت در هیچ قالبی نمی تواند قابل توجیه باشد؛ ولی به هر حال در مواردی که خشونت به صورت قانونی اعمال می شود؛ مانند اجرای احکام اعدام، قطع ید یا شلاق در ملاء عام، توجیه قانونی برای اعمال آن وجود دارد.
به طور کلی می توان خشونت را محصول دو فاکتور اصلی در جامعه دانست؛ اول محرک‌ها و عوامل درونی و فشارهای روحی و دوم عوامل و محرک های بیرونی مانند بحران‌های اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و…. .
عوامل و محرک های درونی، عمدتاً بیماری ها و ابتلائات افراد به برخی اختلالات روانی را در بر می گیرد و متأسفانه عمده افراد نمی خواهند بپذیرند که دچار یک بیماری یا اختلال روانی هستند و طبعاً باید مورد درمان قرار گیرند. اینگونه اختلالات بالاخص در جایی که فرد در یک سمت و موقعیت مهم قرار می گیرد و مثلاً به عنوان یک مقام قضائی، نظامی یا اداری منصوب می شود؛ نمود بیشتری پیدا می کند و خشونت کلامی و برخی از رفتارهای تحقیرآمیز نسبت به ارباب رجوع که متقابلاً ممکن است منجر به خشونت کلامی متقابل و یا حتی خشونت جسمانی شود را افزایش می دهد و لذا ضروری است قبل از نصب افراد به سمت‌هایی از این قبیل، تست شخصیتی و روان شناسی مناسب از متقاضیان این مشاغل به عمل آید.
در این زمینه نباید از نقش تعصبات فکری، نحوه تربیت خانوادگی افراد و نقش رسانه های گروهی بالاخص تلویزیون در زمینه ترویج و افزایش خشونت غافل بود.
واقعیت دیگر، آن است که جامعه ما به شدت کم ظرفیت و کم حوصله شده و افراد با کوچکترین تلنگر یا اتفاقی، به شدت از کوره در می روند و از طرفی چون شیوه های کنترل خشم را از دوران مدرسه به کودکان‌مان آموزش
نداده ایم، طبیعی است که به سرعت از فردی آرام وعادی به انسانی خشن تبدیل می شویم و طبعاً همین امر منتهی به درگیری و نزاع میان افراد می شود؛ برای مثال یک بوق زدن ساده در مواردی باعث درگیری و وقوع قتل شده است و یا برخورد اتفاقی دو نفر به صورت تنه به تنه، گاه منتهی به منازعات آنچنانی می شود.
عوامل و محرک های بیرونی نیز نقش بسزایی در افزایش میزان خشونت در جامعه دارد. برخی از این عومل به شرایط اقتصادی، برخی دیگر به شرایط فرهنگی و برخی دیگر به شرایط سیاسی مربوط می شود.
برای نمونه پدیده مهاجرت از روستاها به شهرها و اختلاف طبقاتی و فرهنگی میان طیف های مختلفی که با خرده فرهنگ های مختلف در کنار هم در یک شهر سکونت دارند؛ عامل مهمی برای افزایش میزان خشونت در جامعه است. همین امر باعث می شود که مثلاً در یک مجموعه آپارتمانی بواسطه اختلافات فرهنگی دو یا جند همسایه با یکدیگر؛ انواع و اقسام خشونت در روابط ایشان با یکدیگر دیده شود.فقر و بیکاری و عوامل اقتصادی نیز بی تردید تأثیر بسزایی در افزایش میزان خشونت بالاخص در فزونی، سرقت های مقرون به آزار دارد و این یک واقعیت است که بین بحران های اقتصادی و افزایش بعضی از گونه های تبهکاری خشن، یک همبستگی مثبت وجود دارد؛ بدین نحو که هر چقدر میزان فقر و بیکاری بیشتر باشد به تبع آن میزان ارتکاب جرایم خشن نیز افزایش می یابد و حتی به عاملی محرّک برای اعمال خشونت در بین اعضاء یک خانواده تبدیل
می شود.آلودگی های محیطی مانند آلودگی صوتی و آلاینده های بصری و نحوه معماری شهری نیز از منظر یاقته های جرم شناسی در بروز و افزایش میزان خشونت در جامعه مؤثر است و ضروری است که در این زمینه، یافته های جرم شناسی در موضوعاتی مانند مدیریت ترافیک شهری و شهرسازی مورد توجه قرار گیرد.
به علاوه نباید از نظر دور داشت که افزایش شادمانی نیز رابطه معکوسی با خشونت در جامعه دارد و هر مقدار که جامعه، شادتر باشد به تبع آن میزان خشونت نیز کاهش پیدا می کند. به همین لحاظ نیز تأکید می شود که حق بر شادمانی به عنوان نسل دوم حق های بشری، باید به صورت مشترک در جامعه اعمال شود نه فردی.
به هر حال قانونگذار برای بسیاری از خشونت ها، ضمانت اجرای کیفری در قانون مجازات مورد پیش بینی قرار داده است که به تنهایی بازدارنده نیست و برای کاهش میزان خشونت در جامعه؛ باید به دنبال را ه حل هاو علل و زمینه های بروز خشونت بود والا قانون به تنهایی نه‌تنها بازدارنده نیست؛ بلکه صرفاً نوشداروی بعد مرگ سهراب است که پس از اعمال یا بروز خشونت اعمال می شود و البته بدیهی است که برخی از انواع خشونت نیز مانند معدودی خشونت های کلامی تا کنون مورد جرم انگاری قرار نگرفته و از هر دو جهت با خلأ مواجه است.

 

منبع: افکارنيوز

کلیدواژه: ایران جامعه خشونت مهاجرت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.afkarnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «افکارنيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۵۷۲۸۶۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ملاک‌های افزایش شهریه مدارس غیردولتی

شهریه مدارس و مراکز غیردولتی هرساله براساس ضوابط قانونی تعیین و افزایش می‌یابد که بخشنامه آن دوم اردیبهشت به استان‌ها ابلاغ شد؛ بر این اساس هزینه‌های قابل پرداخت مطابق با «الگوی تعیین شهریه» بابت ارائه برنامه هفتگی مصوب از سوی مدارس غیر دولتی و منطبق بر برنامه درسی ملی و مصوبات شورای عالی آموزش و پرورش تعیین خواهد شد.

به گزارش ایسنا، با نزدیک شدن به پایان سال تحصیلی و بدنبال آن پیش‌ ثبت‌نام‌ها، شهریه‌های مدارس غیردولتی دغدغه بزرگ هرساله اولیاء است، هرچند هنوز شهریه سال تحصیلی ۱۴۰۳ ـ ۱۴۰۴ رسما اعلام نشده و فعلا مقرر شده پیش‌ثبت‌نام‌ها بر اساس نرخ شهریه سال گذشته صورت گیرد اما گفته شده کف و سقف میزان «شهریه» براساس عملکرد مدارس و بارگذاری مدارک و اطلاعات در سامانه مدارس و مرکز غیردولتی تعیین می‌شود.

بر اساس بخشنامه ابلاغی؛ «شهریه مصوب مدارس غیردولتی» براساس هزینه‌های قابل پرداخت مطابق با «الگوی تعیین شهریه» بابت ارائه برنامه هفتگی مصوب از سوی مدارس غیر دولتی منطبق بر برنامه درسی ملی و مصوبات شورای عالی آموزش و پرورش تعیین می شود.

«شهریه فعالیت‌های فوق برنامه» نیز بابت ارائه فعالیتهای آموزشی و پرورشی فوق برنامه دارای مجوز از اداره آموزش و پرورش شهرستان /منطقه (ناحیه) با هدف تنوع بخشی به فرصتهای تربیتی، تقویت روحیه علمی، ارتقای آداب و آیین زندگی متعالی و با بهره‌مندی از فناوریهای نوین و مبتنی بر نظام اسلامی، توسط اولیای دانش آموزان پرداخت می‌شود.

هفت الگوی تعیین شهریه

حداقل و حداکثر میزان شهریه بر اساس ۶ شاخص در ماده ۱۵ و ۱۶ قانون تاسیس مدارس غیرانتفاعی مشخص می‌شود. بر اساس ماده ۱۵ قانون تاسیس و اداره مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی، هفت الگوی تعیین شهریه با توجه به دوره تحصیلی، سطح آموزشی و پرورشی، برنامه سال تحصیلی، فعالیت‌های فوق برنامه، فضای فیزیکی و تجهیزات، شرایط منطقه‌ای و نرخ تورم رسمی کشور که از سوی بانک مرکزی اعلام شده، توسط شورای سیاستگذاری، برنامه ریزی و نظارت مرکزی تهیه می‌شود که این الگو پس از تأیید وزیر آموزش و پرورش قابل اجراء است.

بر اساس این شاخص‌ها فرمول گذاری شهریه هر مدرسه انجام و مدارس مدارک خود را برای تعیین میزان شهریه در سامانه بارگذاری می کنند. میزان دقیق افزایش شهریه بعد از فرآیند بارگذاری اعلام می‌شود و در نهایت دانش آموزان و والدین با مراجعه حضوری به مدرسه و یا سامانه مدارس غیردولتی می‌توانند از میزان شهریه سال تحصیلی دانش آموز خود با خبر شوند.

بر این اساس در حال حاضر پیش ثبت‌نام مدارس غیردولتی براساس شهریه سال گذشته انجام می‌شود و افزایش شهریه برای پیش ثبت نام تخلف است.

مزیت رتبه‌بندی مدارس غیردولتی در تعیین شهریه

رئیس سازمان مدارس و مراکزغیردولتی و توسعه مشارکت های مردمی وزارت آموزش و پرورش با بیان اینکه طبق آیین‌نامه جدید مدارس غیردولتی تکلیف رتبه‌بندی مدارس، شهریه دریافتی، ساعات تدریس معلمان، پوشش بیمه‌ای و نحوه برخورد با مدارسی که شهریه اضافی دریافت می‌کنند مشخص شده گفته است: مدارس غیردولتی بین رتبه‌های یک تا پنج متناسب با امکانات، فضا، تجهیرات، نیروی انسانی و کیفیت بخشی آموزشی و پرورشی دسته‌بندی می‌شوند که خانواده‌ها می‌توانند رتبه‌ها را در سامانه مشاهده کنند. 

به گفته محمودزاده، رتبه‌ هر مدرسه در تعیین شهریه آن مدرسه اثرگذار است. شهریه‌های پایین این مدارس ترمیم، شهریه‌های بالا کنترل و شهریه‌های متوسط متوازن می‌شود، شهریه فوق برنامه نیز در مدارس غیردولتی نه اجباری است نه اختیاری و به تناسب شرایط درباره آن تصمیم گیری می شود.

همچنین مقرر شده سامانه نظارت بر وضعیت مدارس غیردولتی با هدف شفاف سازی ایجاد و مجلس و سازمان مدارس غیردولتی به عنوان ناظر ، سامانه مذکور را رصد کنند.

دیگر خبرها

  • ۴۰ درصد افراد نابارور بچه دار می‌شوند
  • فرمانده انتظامی سمنان: فراجا مرزبان حجاب است
  • سطح گلخانه‌های کردستان به ۶۰ هکتار افزایش یافت
  • وابستگی اقتصادی اسارت می‌آورد
  • فراجا مرزبان حجاب است/ متولیان فرهنگی حجاب و عفاف بیدار باشند
  • بارش‌ها در ایران ۹ درصد افزایش یافت / کاهش ۸ درصدی ورودی آب به سدهای کشور
  • افزایش ۲۸ درصدی میزان جوجه‌ریزی در مازندران
  • ملاک‌های افزایش شهریه مدارس غیردولتی
  • طرح مالیات بر سوداگری شامل حداکثر یک درصد از افراد جامعه است
  • وزیر اول ایرلند شمالی خشونت‌ها در غزه را نسل کشی خواند