Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-30@11:38:29 GMT

لویه جرگه مشورتی افغانستان؛ صلح شاید وقت دیگر

تاریخ انتشار: ۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۵۸۲۲۵۱

لویه جرگه مشورتی افغانستان؛ صلح شاید وقت دیگر

کابل - ایرنا - لویه جرگه مشورتی صلح افغانستان یا هم آن مجلس مشورتی بزرگان که قرار است فردا دوشنبه نهم اردیبهشت ماه جاری آغاز بکار کند، شروع نشده با تحریم شماری از احزاب و رهبران مطرح سیاسی و تردید شخصیت های شاخص شده که این وضع فاصله مانده تا صلح را غیر قابل اندازه گیری کرده است.

به گزارش ایرنا، «لویه جرگه» مترادف با مجلس بزرگان در زبان فارسی است که در تاریخ افغانستان بارها برای حل مشکلات مهم برپا شده و در قانون اساسی این کشور هم تعریف ویژه ای دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


برخی مورخان افغانستان ، اولین نشست لویه جرگه را به سال 1160 خورشیدی مصادف با 1747 میلادی می دانند که بعد از کشته شدن نادر شاه افشار و برای تعیین سرنوشت سلطنت در این کشور برگزار شده است.
لویه جرگه در زمان حکومت حامد کرزی رئیس جمهوری سابق افغانستان نیز برای صلح و امضای توافق نامه امنیتی کابل - واشنگتن برپا شد اما همه این جرگه ها مطابق با تعریف قانون اساسی بنود.
ماده 110 قانون اساسی افغانستان، لویه جرگه را عالی ترین مظهر اراده مردم کشور دانسته و اعضای آن را به ترتیب، متشکل از تمام اعضای مجلس نمایندگان و مجلس سنا، رئیسان شوراهای استان ها و شهرستان ها، وزرا، رئیس و اعضای دادگاه عالی و دادستان کل می داند.
البته وزرا، رئیس و اعضای دادگاه عالی و دادستان کل حق رای در این جرگه ها را ندارند.
افغانستان در حال حاضر نمی تواند لویه جرگه مطابق با تعریف قانون اساسی را برگزار کند، زیرا انتخابات شورای شهرستان ها تاکنون برگزار نشده و این بخش از اعضای موثر ، وجود خارجی ندارند.
مجلس نمایندگان هم ناقص خوانده می شود زیرا نمایندگان جدید استان های «غزنی»، «کابل» و «پکتیا» در جمع نمایندگان حضور نیستند.
اما رئیس جمهوری افغانستان تصمیم گرفته است که برای روشن نمودن ابعاد ناظر بر روند مذاکرات احتمالی صلح بین دولت و طالبان و تعیین چارچوب های توافق احتمالی، لویه جرگه را با ظرفیت های موجود و برخی منتخبان و معتمدان مردم برگزار کند.
لویه جرگه طبق قانون اساسی افغانستان، در مواردی مانند اتخاذ تصمیم در مسایل مربوط به استقلال، حاکمیت ملی، تمامیت ارضی و مصالح عالیه کشور، تعدیل احکام قانون اساسی و محاکمه رئیس جمهوری، برگزار می شود.
این نهاد مشورتی صلح، ادامه همان جرگه های تاریخی افغانستان است که رئیس جمهوری این کشور تصمیم دارد در باره صلح با طالبان پس از تسریع گفت وگوهای آمریکا با این گروه برگزار کند.
با فراخوان رئیس جمهوری افغانستان، قرار است دو هزار و 500 تن از نمایندگان اقوام از استان های 34 گانه این کشور در قالب لویی جرگه خطوط اساسی صلح و جنگ را با طالبان تعیین کنند.

*مخالفان لویه جرگه مشورتی صلح
در میان مخالفان برگزاری لویه جرگه مشورتی صلح نه تنها احزاب سیاسی، رهبران سابق جهادی و بزرگان اقوم هستند بلکه «عبدالله عبدالله» رئیس اجرایی دولت وحدت ملی و شریک اصلی محمد اشرف غنی رئیس جمهوری فعلی افغانستان نیز این جرگه را تحریم کرده است.
عبدالله استدلال می کند برگزاری چنین جرگه ای با هزینه زیاد، برای صلح مفید نیست.
نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری سال 98 افغانستان از جمله «محمد حنیف اتمر» رئیس تیم انتخاباتی «صلح واعتدال» نیز اعلام کرد در لویه جرگه مشورتی شرکت نمی ‌کند.
اتمر این جرگه را «سفارشی» از طرف حکومت و تلاشی برای کمپین غیرقانونی انتخاباتی خواند.
«رحمت الله نبیل»، «شیدامحمد ابدالی»، «عبدالطیف پدرام»، «فرامرز تمنا» «احمدولی مسعود» از دیگر نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری نیز از عدم شرکت خود در این جرگه خبر داده اند.
فهرست 13 حزب سیاسی و 50 تن از شخصیت های شناخته شده افغانستان هم پیش از این تصمیم خود را برای عدم شرکت در این نشست مشورتی اعلام کرده اند.
«حامد کرزی» رئیس جمهوری سابق افغانستان و یکی از شخصیت های شناخته شده این کشور ، نخست حمایت خود را از برگزاری لویه جرگه اعلام کرده بود اما اکنون ابراز تردید می کند.
کرزی بتازگی در ارتباط با نشست سه جانبه روسیه، آمریکا، و چین که برای صلح افغانستان در مسکو برگزار شده بود، گفت که در باره هدف و پیامدهای این جرگه تردید دارد و به همین دلیل تصمیم نهایی خود را برای شرکت و یا تحریم آن نگرفته است.
نمایندگان کشورهای روسیه ، آمریکا و چین در مورد افغانستان دو روز قبل در مسکو گردهم آمدند تا در مورد مسائل جاری افغانستان تبادل نظر کنند که مهمترین نتیجه این دیدار در بیانیه پایانی این بود که هر سه کشور بر این که نیروهای خارجی باید از افغانستان خارج شوند ، توافق نظر دارند.

*موافقان جرگه صلح
«ضیاالحق امرخیل»، مشاور رئیس جمهوری افغانستان در واکنش به تحریم کنندگان جرگه در توئیتی نوشته است که مخالفت با لویه جرگه مشورتی، مخالفت با صلح و بی ‌احترامی به تصمیم مردم است.
وی از همه نهادها، احزاب سیاسی و مخالفان مسلح خواست که از این جرگه حمایت کنند.
کمیسیون برگزاری این جرگه تلاش های خود را برای رضایت احزاب و مخالفان شدت بخشیده است تا بتواند صف مخالفان را کاهش داده و شماری از آنها را به جرگه وارد کند.
دفتر مطبوعاتی ریاست جمهوری اعلام کرد که اشرف غنی به منزل «عبدالرب رسول سیاف» یکی از رهبران برجسته سیاسی و از فرماندهان نیروهای جهادی در دوران اشغال افغانستان توسط ارتش سرخ شوروی رفت تا از وی برای ریاست جرگه دعوت کند.
اما منابع آگاه نوشته اند که سیاف دعوت رئیس جمهوری را نپذیرفته و از شرکت خود یا بر عهده گرفتن ریاست این جرگه خودداری کرده است.
رئیس جمهوری افغانستان تلاش می کند که «گلبدین حکمتیار» را برای ریاست جرگه دعوت کند و «فضل هادی مسلم یار» رئیس مجلس سنای این کشور نیز گزینه دیگر برای ریاست نهاد مشورتی صلح خوانده می شود.
با توجه به مسایل پیش گفته، به نظر می رسد جناح مخالف رئیس جمهوری از این که نشست فردا برای مشروعیت و کسب قدرت دوباره غنی باشد ، راضی نیست.
این که موافقان جرگه چه طرحی در پشت صحنه دارند کسی نمی داند اما در ظاهر استدلال می کنند که با کسب حمایت از این نشست، توانایی های دولت در پیش برد گفت و گوهای صلح با گروه طالبان افزایش می یابد ، فرآیندی که شاید وقت دیگری محقق شود.
آساق*291*1104**

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سياسي گزارش لويه جرگه صلح

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۵۸۲۲۵۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آیا رئیس جمهور آرژانتین مشکل روانی دارد؟

به گزارش جماران به نقل از یورونیوز،منتقدان رئیس جمهوری آرژانتین با اشاره به وابستگی او به سگ مرده‌اش بر این باور هستند که رئیس‌جمهوری آرژانتین مرگ سگش را نپذیرفته و خیال می‌کند با روح این سگ در ارتباط است.

در واکنش به نگرانی‌ها از سلامت روانی خاویر میلی به دلیل دلبستگی شدید به سگش، دفتر ریاست جمهوری آرژانتین این گمانه‌زنی‌ها را «بی احترامی» خوانده و مورد انتقاد قرار داده است.

مانوئل آدورنی، سخنگوی ریاست جمهوری آرژانتین در هفته گذشته دو بار با پرسش‌هایی درباره کونان، سگ خاویر میلی روبرو شد. گفته می‌شود این سگ که از نژاد غول پیکر ماستیف انگلیسی بود، هفت سال پیش مرده است. وزن سگ‌های این نژاد تا ۱۰۰ کیلوگرم هم می‌رسد. 

خاویر میلی، ۵۳ ساله، کونان را شبیه سازی کرده و گفته می‌شود که صاحب چهار سگ به دنیا آمده از نقشه ژنتیکی این سگ است که او از آنها به عنوان «کودکان چهار پا» یاد می‌کند.

چهار یا پنج سگ؟

رئیس جمهوری آرژانتین ماه جاری در مصاحبه‌ای با سی‌ان‌ان به پنج سگ خود اشاره کرد که صورت و نام آنها را روی عصای ریاست جمهوری حک کرده است.

پنج سگ خاویر میلی، یعنی کونان، میلتون، موری، رابرت و لوکاس جزو اولین کسانی بودند که رئیس جمهوری آرژانتین پس از پیروزی در انتخابات ماه اوت گذشته، از آنها تشکر کرد.

با این حال، تاکنون تنها چهار سگ آقای میلی در عکس‌های او دیده شده‌اند.

یکی از پرسش‌هایی که در نشست مطبوعاتی روز پنجشنبه از مانوئل آدورنی پرسیده شد این بود که آیا خاویر میلی ۴ سگ دارد و آنها را ۵ تا می‌بیند؟

سخنگوی رئیس‌جمهوری آرژانتین بدون این که به تعداد دقیق سگ‌های میلی اشاره کند، پاسخ داد: «این بی‌احترامی است که رئیس جمهور را فردی تصور کنیم که با چیزهایی که وجود ندارند حرف می‌زند. به نظر من کاملاً بی‌‌احترامی است... با این حرف‌ها خانواده‌اش را هم ناراحت می‌کنیم.»

آدورنی روز دوشنبه به سوال مشابهی پاسخ داد و گفت: «نمی‌دانم چه فرقی دارد، چهار سگ یا پنج سگ یا ۴۳ خرگوش.»

پرسش‌ها در مورد سلامت روانی رئیس‌جمهوری آرژانتین

خاویر میلی که اغلب به انجام کارهای عجیب و غریب شهرت دارد، در زمان کارزار انتخاباتی با پوشیدن لباس یک ابرقهرمان به نام «کاپیتان آنکاپ» در انظار ظاهر می‌شد. نام آنکاپ از بخش نخست واژه‌های آنارشیسم و کاپیتالیسم گرفته شده است. او همچنین بارها از اره برقی به عنوان نماد مبارزه‌اش با اسراف در هزینه‌های عمومی استفاده کرد. 

به گفته خوان لوئیس گونزالس، روزنامه نگار و نویسنده بیوگرافی میلی با نام «دیوانه»، کونان در سال ۲۰۱۷ مرده است. این کتاب در آرژانتین ممنوع شده است.

خاویر میلی که به شدت تحت تاثیر مرگ کونان قرار گرفته بود، سلول‌های سگش را به شرکت «پرپتویت» در آمریکا فرستاد. این شرکت در وب سایت خود بیان می‌کند که پنج توله سگ را در نتیجه فرآیند شبیه‌سازی درست کرده است اما در عکسی که همراه این مطلب است، تنها چهار توله دیده می‌شود.

میلی گفته سه تا از سگ‌هایش را به نام اقتصاددانان میلتون فریدمن، موری راتبارد و رابرت لوکاس نامگذاری کرده است.

 

«حرف زدن با روح سگ مرده»

خوان لوئیس گونزالس در کتابش همچنین ادعا می‌کند که خاویر میلی به کمک یک فرد متخصص در زمینه ارتباط با ارواح و «ارتباطات بین گونه‌ها» با سگ‌هایش اعم از مرده و زنده حرف می‌زند.

این واسطه‌گر ارتباط با ارواح به نام سلیا ملامد، اخیراً به تلویزیون تی‌ان گفت که به خاویر میلی کمک کرده است تا بر غم از دست دادن سگش غلبه کند.

رافائل بیلسا، سیاستمداری که قبلاً با رئیس جمهور فعلی در بخش خصوصی کار کرده، به رسانه‌های آرژانتینی گفت که میلی با او در مورد دریافت پیام‌های «الهی» از طریق کونان صحبت کرده است.

خود خاویر میلی از پاسخ دادن به پرسش‌های مربوط به سگ‌‌هایش خودداری می‌کند.

خوان لوئیس گونزالس می‌گوید: «این موضوع ممکن است به نظر خنده‌دار باشد، اما موضوعی است که به سلامت روانی رئیس جمهور و تاثیر آن بر کار دولت مربوط می‌شود.»

آلبرتو فرناندز که پیش از خاویر میلی رئیس جمهوری آرژانتین بود، این هفته در شبکه‌های اجتماعی با رئیس جمهور فعلی وارد جدال شد و در ایکس نوشت: «این را بدانید، سگ من به من توصیه‌ای نمی‌کند و زنده است.»

معترضان علیه دولت نیز از هر فرصتی برای مسخره کردن خاویر میلی به دلیل وابستگی به سگ‌هایش استفاده کرده‌اند. از جمله روز سه شنبه دانشجویان در تجمعی برای اعتراض به کاهش بودجه دانشگاه شعار دادند: «اگر علم نبود، کونان هم نبود!».

یک نفر از معترضان نیز قلاده‌ای خالی و بدون سگ را که نام «کونان» روی آن نوشته شده بود، به دنبال خود می‌کشید.

 

دیگر خبرها

  • اعلام مجدد آمادگی راه‌آهن جهت حمل بار ترانزیتی افغانستان به ترکیه
  • راه‌آهن: قطار ترانزیتی افغانستان مجوز گمرک را ندارد
  • بلینکن با سران جمهوری آذربایجان و ارمنستان گفت‌وگو کرد
  • تخصیص جدید اعتبارات سفر ریاست جمهوری به خراسان شمالی
  • کنسرسیوم توسعه ریلی افغانستان، متشکل از چند شرکت خصوصی ایرانی است!
  • اعلام آمادگی مجدد راه آهن جهت حمل بار ترانزیتی افغانستان به ترکیه
  • کنایه بایدن به ترامپ: با یک بچه ۶ ساله رقابت می‌کنم
  • آیا رئیس جمهور آرژانتین مشکل روانی دارد؟
  • دانشجویان دانشگاه پیام‌نور شیراز هم به جرگه حامیان ضدصهیونیست‌ها پیوستند
  • حضور قاری افغانستانی در بیست و نهمین جشنواره بین المللی قرآن و حدیث