Web Analytics Made Easy - Statcounter

از یک سو، یارانه انرژی میدهیم و از سوی دیگر با انتشار پول، همان پول را از مردم پس می گیریم، و بازندگان این جابجایی دهک‌های پایین جامعه هستند.

شهرام اتفاق، کارشناس حوزه انرژی در گفت و گو با اقتصادآنلاین با اشاره به اینکه  در جهان ۴۱ کشور هنوز یارانه انرژی اعطا می‌کنند گفت: مجموع این یارانه در سال ۲۰۱۷ بالغ بر ۳۰۲ میلیارد دلار بوده است و ایران با پرداخت بیش از ۴۵ میلیارد دلار یارانهانرژی، بالاترین رتبه را در در سال ۲۰۱۷ در جهان به خود اختصاص داده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

  به بیان دیگر ایران با داشتن حدود یک درصد از جمعیت جهان معادل ۱۵درصد از مجموع یاران های انرژی پرداختی در جهان را در سال 2017 پرداخته است. این پرداخت بیش از 10 درصد تولید ناخالص داخلی ایران در سال 2017 بوده است که رقمی نگران‎کننده است و نشان گر این است که منابع مادی کشور به شکل کاملاً نامطلوب و  نامناسبی اداره می‎شود. در مقایسه با ما، کشور چین با ۴/ ۱ میلیارد نفر جمعیت ، تنها ۳۸ میلیارد دلار در سال 2017 یارانه انرژی پرداخت کرده است که این رقم، نسبت به تولید ناخالص داخلی چین نزدیک به صفر است.

افزایش سالانه پرداخت یارانه انرژی در ایران  براساس گزارش آژانس بین المللی

وی با اشاره به اینکه چین با رقم بالای تولید ناخالص داخلی، یارانه انرژی کمتری نسبت به ایران پرداخته می کند و افزایش یارانه انرژی در حال افزایش است افزود: در سال 2017، تولید ناخالص داخلی ایران معادل 440 میلیارد دلار بوده است، در حالی که در همان سال، تولید ناخالص داخلی چین، معادل 12240 میلیارد دلار بوده است. یعنی کشوری که GDP آن 28 برابر بزرگتر از ماست، 20 درصد کمتر از ما یارانه داده است.  از این ۴۵ میلیارد دلار یارانه‌ انرژی پرداختی در ایران، ۳/ ۱۲ میلیارد دلار به مصرف برق تخصیص داده شده است، 16.3 مربوط به مصرف گاز طبیعی بوده است و مابقی شامل 16.5 میلیارد دلار صرف پرداخت یارانه فرآورده های نفتی مانند بنزین شده است.  به گزارش آژانس بین‎المللی انرژی، سرانه یارانه‌ انرژی پرداختی به هر شهروند ایرانی در سال ۲۰۱۷، معادل ۵۵۵ دلار (با دلار 10 هزار تومانی معادل 5.5 میلیون تومان) بوده است؛ و به اعتبار این اطلاعات یک خانواده چهار نفره در سال ۲۰۱۷، معادل ۲۲۲۰ دلار (حدود 22 میلیون تومان) یارانه دریافت کرده است. گزارش های بین المللی نشان می دهند که از منظر پرداخت یارانه انرژی، وضعیت ما در سال 2018 بدتر شده است و نسبت به سال 2017، یارانه انرژی بیشتری پرداخت کرده ایم.

البته مبنای محاسبات آژانس بین المللی انرژی در انجام این محاسبات، نرخ ارز اعلام شده از سوی بانک مرکزی است که همواره و از جمله در سال 2017، پایین تر از نرخ واقعی آن در بازار بوده است. بنابراین با احتساب نرخ های واقعی ارز، میزان یارانه انرژی پرداختی در ایران بسیار بالاتر از ارقام این گزارش و آنچه که شرح دادم بوده است.

ثبات قیمت بنزین به نفع شهروندان پرمصرف

اتفاق با اشاره به اینکه الگوی اقتصادی نابسامان، اجازه افزایش مصرف بنزین را می دهد گفت: از اواسط دهه 1380 تا کنون، قیمت بنزین ثابت مانده است و اقتصاد ما همواره شامل یک نرختورم یک یا دورقمی  بوده است و تعبیر این وضعیت آن است که ما هر ساله قیمت بنزین را کاهش داده ایم. این الگوی اقتصادی نابسامان، به این معناست که ما به افزایش مصرف بنزین جایزه میدهیم و هر شهروندی که بیشتر بنزین مصرف کند، از سهم بیشتری از این جایزه ملی برخوردار خواهد شد.

یارانه انرژی با تزریق نقدینگی به جیب دولت باز می گردد

وی در ادامه تصریح کرد: از سوی دیگر، دولت ها برای کسری بودجه خود، نقدینگی را در کشور افزایش میدهند و با انتشار پول در کشور، منجر به افزایش تورم می شوند و این امر خود موجبات دریافت یک مالیات پنهان را از مردم فراهم می آورد. پس از یک سو، یارانه انرژی میدهیم و از سوی دیگر با انتشار پول، همان پول را از مردم پس میگیریم. البته برندگان و بازندگان این جابجایی دهک های پایین و اقشار فرودست جامعه هستند و آنها بیش از بقیه از این فرآیند آسیب می بینند.

یارانه غیرمولد بنزین، مخل فرایند توسعه صنعتی

مشکل بزرگی که در پرداخت یارانه انرژی در ایران مشهود است، بی هدف بودن و بی ثمر بودن آن است. به طور معمول، برنامه های اعطای یارانه در دنیا، به صورتی هدفمند و مولد تدوین می شوند. اما پرداخت یارانه انرژی در ایران، فاقد هرگونه هدف، برنامه، زمانبندی، و سازوکاری برای ارزیابی نتایج آن است. پرداخت یارانه بنزین، یک نمونه مبرهن و بدیهی از پرداخت یارانه غیرمولد است که نه تنها هیچ هدف توسعه‎ای در پی ندارد، بلکه تداوم آن مخل فرآیند توسعه صنعتی کشور است.

اقتصادآنلاین

لینک کوتاه خبر: bzna.ir/000Dgi برچسب ها: انرژی ، بنزین ، بازارنیوز

منبع: بازار نیوز

کلیدواژه: انرژی بنزین بازارنیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت bazarnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بازار نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۶۰۸۸۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مصرف سوخت در ایران ۲ تا ۳ برابر میانگین جهانی است

عضو کمیسیون عمران مجلس گفت: باید برای رفع این مشکل اقدامی عاجل کنیم. متاسفانه خودروهای ما در هر ۱۰۰ کیلومتر ۱۲ لیتر بنزین می سوزانند که این میزان ۲ تا ۳ برابر بیشتر از میانگین جهانی است. - اخبار سیاسی -

غلامرضا شریعتی عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری تسنیم، درباره علت بروز ناترازی بنزین در کشور و راه حل هایی که می توان برای برون رفت از این شرایط به کار برد، اظهار داشت:  مشکل اصلی ما این است که خودروهای تولید داخل مصرف بسیار بالایی از بنزین دارند و این امر باعث بروز معضل ناترازی بنزین شده است.

واردات خودروهای کارکرده منتظر مصوبه دولت

وی ادامه داد: دولت باید خودروسازان را مجبور کند که در تولیدات خود اصلاحاتی انجام دهند و خودروهای با کیفیت تولید کنند، اما متاسفانه خودروسازان به دنبال اصلاح تولیدات خود و تولید خودروهای با کیفیت نیستند.

عضو کمیسیون عمران مجلس گفت: ما معتقدیم که بهترین راه کار برای بهبود ناوگان حمل و حمل در کشور در این شرایط که خودروسازان زیر بار اصلاح تولیدات خود نمی روند واردات خودروهای خارجی است.

شریعتی تصریح کرد: در حال حاضر سرمایه ملی کشور را به خاطر حمایت از خودروسازان داخلی از بین می بریم، امسال مجبوریم به میزان زیادی واردات بنزین انجام دهیم و این به معنای کسری بودجه بیشتر است.

وی با بیان اینکه مصرف بالای بنزین در خودروهای تولید داخل در ردیف اول متهمان ناترازی بنزین است، بیان داشت:  باید برای رفع این مشکل اقدامی عاجل کنیم. متاسفانه خودروهای ما در هر 100 کیلومتر 12 لیتر بنزین می سوزانند که این میزان 2 تا 3 برابر بیشتر از میانگین جهانی است.

شریعتی با تاکید بر اینکه باید از سرمایه ملی خودمان حفاظت کنیم، ادامه داد: علاوه بر بی‌کیفیتی خودروها، حجم بالایی از خودروهای فرسوده در سطح شهر در حال تردد هستند که این امر هم بر استفاده بیشتر از بنزین افزوده است.

عضو کمیسیون عمران بیان کرد: باید برای برون رفت از این شرایط اقدام به متنوع سازی سبد سوخت نیز بکنیم و از خودروهای برقی و هیبریدی هم در چرخه استفاده کنیم تا میزان  خودروهای استفاده کننده از بنزین کاهش پیدا کنند. همچنین ما باید به سمت استفاده از خودروهای دوگانه سوز  مثل سی ان جی و ال پی جی هم حرکت کنیم و به این وسیله از میزان مصرف بنزین در کشور بکاهیم.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • ماجرای سهمیه بنزین ۱۵ لیتری به هر خانوار چیست؟!
  • قرارداد ۲.۷میلیارد دلاری با پتروشیمی‌ها برای تولید بنزین
  • طرح فجرانه کالابرگ ادامه پیدا می‌کند؟
  • «مکران» می‌تواند به هاب انرژی، حمل و نقل و گردشگری ایران تبدیل شود/ بی‌نیازی کشور از نفت با استفاده از ظرفیت منطقه
  • منطقه مکران می‌تواند به هاب انرژی، حمل و نقل و گردشگری ایران تبدیل شود/ استفاده از ظرفیت این منطقه کشور را از نفت بی‌نیاز می‌کند
  • مصوبه شورای عالی انرژی درباره ممنوعیت تبلیغ کولرهای پرمصرف
  • مصرف سوخت در ایران ۲ تا ۳ برابر میانگین جهانی است
  • اثرات تورم بر زندگی مردم با اختصاص سهمیه بنزین به نفر خنثی می شود
  • تمرکز بر توسعه سبد سوختی کشور با تکیه بر افزایش مصرف CNG و LPG ضروری است
  • معمای بنزین در ایران