Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، تولد نوزاد یکی از شیرین ترین لحظه های زندگی بشر بوده  و دستان پر مهر و محبت ماماست که در لحظه اول ورود به زندگی کودک را در آغوش می کشد و او بدون آنکه اثری از خود بگذارد تا شاید بتوان روزی از او تقدیر کرد، فرزند را به آغاوش پر مهر مادر می دهد و زندگی و سرنوشتی جدید رقم می خورد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به طور حتم لحظه اول زندگی بسیاری ازافراد با تماشای صورت مادری به نام ماما رقم می خورد، او عاشقانه و با نوازش کودک را در بغل می گیرد و موجود کوچک و نازی را به مادرش نشان می دهد، لحظت شیرین و تکرار نشدنی که  مادران و ماماها در اتاق زایمان هرگز از خاطر نمی برند، گریه هایی که شیرین ترین گریه های دنیا هستند وسلام زندگی را دیکته می کنند.

به مناسبت پاس داشت مقام ماما پنجم ماه می ‌مصادف با 15 اردیبهشت، «روز جهانی ماما» نامگذاری شده است و برای نخستین بار در سال 1980 این روز به عنوان روز جهانی ماما پیشنهاد شد و در  سال 1992 به صورت رسمی این روز به عنوان روز جهانی ماما نام گرفت .

هدف از بزرگداشت روز جهانی ماما افزایش آگاهی و تبادل اطلاعات در راستای سلامتی مادر و نوزادو بیان دغدغه هایی ماماهاست.

روز جهانی ماما فرصت مغتنمی است تا توجه هر چه بیشتر مردم و مسئولان را نسبت به جایگاه و نقش حرفه ای ماماها در ارتقای سلامت خانواده و جامعه و رشد جمعیت  دانست.

شعار روز جهانی ماما در سال 2019 «ماماها مدافع حقوق زنان» انتخاب شده است واین مسئله نقش پررنگ ماماها در سلامت زنان و نسل آینده کشورها را نشان می دهد.

قدمت رشته مامایی در ایران به شکل آموزش عالی پس از تحصیلات دبیرستان، به 100 سال قبل برمی‌گردد و امسال جشن صد سالگی تحصیلات آکادمیک مامایی گرفته شد.


اولین آموزشگاه مامایی به نام «مدرسه قابلگی» در بیمارستان بانوان (زنان) سابق شهر تهران با 10 شاگرد سال 1298 تاسیس شد و پس از گذشت 10 سال، اولین آموزشگاه عالی مامایی در سال 1308 و با اعطای مدرک معادل لیسانس به عنوان یکی از شعب مدرسه طب شروع به کار کرد.

در سال 1313 دانشگاه تهران و بعدها دانشکده پزشکی راه اندازی شد وچند سال بعد در سال 1319  بیمارستان زنان به دانشکده پزشکی پیوست و تا سال1331  در مجموع 462 نفرتوانستند دوره تحصیلی خود را تکمیل کنند و در نهایت از 1362 مدرسه عالی مامایی در کشور راه اندازی شد .

 در سال 1365 پس از انتقال آموزش پزشکی از آموزش عالی به وزارت بهداشت، دانشکده‌های پرستاری و مامایی تاسیس شدند و در بهمن ماه سال 68 این مصوبه اجرایی شد و هم‌اکنون ماماها از دانشکده های مامایی فارغ التحصیل می شوند و ارائه خدمت می‌کنند.

ابتدای سال 98 کشور رنگ و بوی متفاوتی به خود گرفت و به جای سبزی و گل چهره برخی شهرها و خانه ها با گل تزئین شدند و بسیاری از هموطنان خانه به دوش شدند و در این بین گروههای مختلف با سیل مهربانی به کمک سیل زدگان شتافتند، یکی از خدمات مهم در زمان بحران هایی چون سیل و زلزله خدمات مامایی و مراقبت از مادر بارداری است که به اصطلاح بار شیشه دارند.

به بهانه روز جهانی ماما به گفتگو با گلنار لرستانی ماما جوان و نمونه لرستانی در مناطق سیل زده در پل دختر پرداختیم و در ادامه می توانید شرح این گفت و گو را بخوانید.

کمی از خودتان و سابقه شغلی تان بگویید.

 من گلنار لرستای راد، کارشناس رشته مامایی هستم که 7 سال سابقه خدمت در رشته شریف و مقدس مامایی را دارم و در مرکز بهداشت شهرستان پل دختر فعالیت ی کنم و پس از زلزله کرمانشاه در این منطقه به خانم های باردار خدمت رسانی می کردم.

کمی از حضور و تجارب خود در زلزله کرمانشاه و سیل لرستان برایمان بگویید.

12 فروردین در پل دختر سیل امد و از فردا ی سیل کار ما آغاز شد و من مدتی در بیمرستان صحرایی حضور داشتم و شب ها اقلام بهداشتی، دارو، شیرخشک، مکمل های بارداری و غیره را بسته بندی می کردیم و با تیم هیئت کوهنوردی در مناطق صعب العبور توزیع می کردیم و من و همه همکارانم شاید در روز کمتر از 3 ساعت استراحت می کردیم و جمعه این هفته تنها جمعه ای بود که به ما تعطیلی دادند البته من به حسب عادت به محل کار رفتم و با در بسته مواجه شدم و تازه فهمیدم که این جمعه تعطیل هستیم.

اتفاقات تلخ و شیرینی بسیاری را پشت سر گذاشتیم و خوشبختانه در این مدت همراهی اقشار مختلف مردم بود که ما را دل گرم می کرد و گذران زندگی را برایمان اسان.

در زلزله کرمانشاه نیز تجربه شیرینی دارم که هرگز آن را فراموش نمی کنم در لحظه های اول حضورم در کرمانشاه یک مادر باردار اورژانسی زایمان کر و من توانستم به مادر باردار کمک کنم و جان او و فرزندش  را نجات دهم و این خانواده برای تشکر انتخاب اسم فرزند را به عهده من گذاشتند و من نام سنا را بر آن دختر کوچک گذاشتم و همچنان با این خانواده در ارتباط هستم و شب های یلدا به کرمنشاه می روم و بلندترین شب یلدا را در کنار انها می گذرانم.

شاید جالب باشد بدانید بعد از وقوع سیل در همان روزهای اول این خانواده را دیدم که به محموله ای از کمک ها به پل دختر آمده بودند نمی دانید چقدر برایم شیرین بود که آها را در شرایطی که همه زندگیمان را گِل و آلای بود و حال خوشی نداشتیم آنها را ببینم، انها با وجود اینکه هنوز در کانکس زندگی می کنند خود نیازمند کمک هستند با محموله کمکی به پل دختر امده بودند و اینها همه نشانه ایرانی بودن و همدل بودن است و من در سیل اخیر پل دختر تصاویری باوردنکردنی دیدم که به ایرانی بودنم افتخار می کنم.

در روز 17 فروردین نقطه ای را در پل دختر شناسایی کردیم که کمتر رسیدگی شده بود و به کمک خواهر که عوض تیم هیئت کوهنوردی است از هیئت کوهنوردی درخواست کردیم تا به ما کمک کنند و به این منطقه برویم و به مادران باردار در این مناطق رسیدگی کنیم.

 وقتی در مسیر حرکت میکردیم متوجه شدیم پل شکسته است و باید سوار بر وسیله ای شویم و با طناب از روی رودخانه عبور کنیم، منتظر بودم که نوبت به من برسد که ناگهان یکی از آقایان سقوط کرد و دست و پایش شکست، ترس وجودم را گرفته بود و به من گفتند که خطرناک است نرو اما می دانستم کسانی هستند که به کمک من نیاز دارند و در نهایت سوار گفتم نه من باید برم و سوار شدم و خوشبختانه به سلامت از روی رودخانه رد شدیم و پس از 12 کیلومتر پیاده روی به منطقه رسیدیم و به مادران باردار و زنان امدادرسانی کردیم و این تجربه وحشتناک بود که هرگز آن را فراموش نمی کنم.

درباره نقش ماماها و حضور آنها برای خدمت رسانی  در سیل های اخیر توضیح دهید.

حضور ماماها به قدری موثر و پررنگ بود که در یکی از مناطق سیل زده در لرستان، گلستان و خوزستان یک مورد مرگ مادر باردار و نوزاد نداشتیم و این برای من ماما موجب است، ما در پل دختر بیش از 70 زایمان داشتیم و سلامت این مادران و نوزادانشان همه نشان دهنده حضور پررنگ ماماهاست.

ماماها در مناطق سیل زده مرتب سلامت مادران و زنان را مورد بررسی قرار می دهند و با اقدامات صورت گرفته و پیشگیری از عفونت هایی که ممکن است به دلیل مصرف و شست و شو با آب ناسالم به وجود بیاید ما تا به امروز در هیچ کدام از مناطق سیل زده به اذعان وزیر بهداشت طغیان بیماری های عفونی نداشتیم در حالی که ما حتی در روزهای اول بعد از سیل آب سالم برای خوردن نداشتیم.

اهمیت مامایی در بحران برای خدمت رسانی به زنان و مادران باردار و نوزادان چیست؟

ما در روزهای اول سیل پل دختر آب و برق و امکانات نداشتیم و آب سالم برای خوردن نبود چه برسد برای شست و شو و حال انکه خطر شست و شوی با آب ناسالم امکان عفونت در بارداری را افزایش می دهد و سلامت مادر و جنین را به خطر می اندازد و این زمان است که ما با آموزش به مادران بادار و زنان تلاش می کنیم تا از عفونت ها زنانه جلوگیری کنیم.

همچنین به دلیل شُک سیل، بسیاری از خانم ها دچار اختلال قاعدگی می شوند و کنترل خونریزی از اهمیت بالایی بخوردار است و خطر سقط جنین نیز به دلیل شُک روی افزایش پیدا می کند و ماماها با اموزش های درست به زنان از بروز عفونت و انتقال آن جلوگیری می کنند تا سلامت خانواده را تضمین کنند.

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۶۵۵۳۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۲ هزار مادر باردار تحت پوشش برنامه تغذیه سالم دانشگاه علوم پزشکی مشهد

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی، مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: ۲ هزار مادر باردار و ۱۸ هزار کودک زیر ۶ سال از پوشش تغدیه سالم دانشگاه علوم پزشکی مشهد استفاده می‌کنند.

دکتر زهرا اباصلتی  افزود: غربالگری تغذیه در  همه مراکز جامع خدمات سلامت و خانه‌های بهداشت انجام می‌شود و افرادی که دچار اضافه وزن، چاقی،   لاغری، دیابت، فشار خون و کنسر‌ها هستند جزو جامعه هدف غربالگری تغذیه هستند..

وی گفت: تغذیه سالم به علت این که نقش پر رنگی که در ابتلا نشدن به بیماری‌ها دارد مورد توجه کارشناسان بهداشتی، مراقبان سلامت و بهورزان است و  در مراکز بهداشتی مشاوره‌های رایگان به عموم مردم ارائه می‌کنند.

مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ابراز کرد: در مواردی که مراجعان با سوء تغذیه روبرو باشند در دو گروه سنی زیر ۶ سال و مادران باردار برنامه ریزی‌هایی انجام می‌شود و  برای افراد دچار سو تغذیه و اختلال وزن گیری با ارجاع به سازمان‌های حمایتی و اهدای کالا برگ رایگان اقلام غذایی تعریف شده را دریافت می‌کنند.

 دکتر اباصلتی افزود: کارشناسان تغذیه نحوه صحیح طبخ غذا را به مراجعان می‌آموزند و در دوره بعدی شرایط جسمانی فرد را پایش و ارزیابی  می‌کنند تا زمانی که اطمینان از رفع سو تغذیه انجام شود.

وی با بیان اینکه برای افرادی که از سوء تغذیه زیادی رنج می‌برند، پزشک تغذیه مشاوره‌های اختصاصی در نظر می‌گیرد، گفت: علاوه بر این خدمات، مکمل یاری برای گروه‌های سنی محتلف بنا به شرایط جسمانی افراد در نظر گرفته می‌شود.

مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: ارائه آموزش فعالیت‌های ورزشی مناسب و تغذیه صحیح از مهمترین خدمات مراقبان سلامت و بهورزان است، زیرا پیشگیری نکردن و درمان به موقع می‌تواند زمینه ابتلا فرد به بیماری‌هایی مانند دیابت، فشار خون و سرطان‌ها را فراهم کند.

دیگر خبرها

  • مقابله فناورانه با چالش‌های استارت‌آپی/ کسب‌وکارهای نو در رشته‌های روانشناسی و مامایی ایجاد شد
  • پلمب مرکز غیرمجاز مامایی در اردبیل/متهم به مراجع قضایی معرفی شد
  • پلمب مرکز غیرمحاز مامایی در اردبیل/متهم به مراجع قضایی معرفی شد
  • مهرو موم محل غیرمجاز مامایی در اردبیل
  • چرا میگن پنیر کاتیج یا کوتاژ مصرف کنید؟+ طرز تهیه کامل
  • شناسایی بیش از ۳۰۰۰ مادر باردار و دارای کودک شیرخوار زیر دو سال در لرستان
  • انتقال مادر باردار از ارتفاعات جیرفت با بالگردبه بیمارستان
  • مراقبت از هزار و ٣١٣ مورد مادر باردار در فریمان
  • ۲ هزار مادر باردار تحت پوشش برنامه تغذیه سالم دانشگاه علوم پزشکی مشهد
  • ۹۸۱ مادر باردار زنجانی از سقط جنین منصرف شدند