Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-05-03@15:30:48 GMT

شیخ صدوق شخصیتی پرتلاش با نگاه مجتهدانه در حدیث

تاریخ انتشار: ۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۶۶۰۰۹۶

شیخ صدوق شخصیتی پرتلاش با نگاه مجتهدانه در حدیث

محسن دیمه‌کار، استادیار دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم در گفت‌وگو با ایکنا از خراسان رضوی عنوان کرد: شیخ صدوق شخصیتی والا و ارزشمند داشته و آثار ایشان مقبولیت شایانی کسب کرده است. شیخ صدوق فرزند فقیه بزرگ به نام علی ابن بابویه بوده که او از فقهای عصر امام هادی(ع) و امام عسکری(ع) است و مورد مدح امام زمان خود بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی افزود: شیخ صدوق با دعای امام زمان(عج) و بشارت ایشان به پدرش علی ابن بابویه به دنیا آمد و این موضوع در نوع خود ویژگی منحصر به فردی است که خود شیخ نیست، در طول عمر خود به او می بالید و صد البته که او مولودی با خیر و برکت بود.
دیمه‌کار گفت: شیخ صدوق در فضای آشفته غیبت صغری که اکثر مردم اعتقادات غیر امامی پیدا کرده بودند و پیرو مکاتب دیگر شده بودند و البته شیعیان با موضوع غیبت که درک آن بسیار سخت و دشوار بود، رو به رو شده بودند، دست به فعالیت های ارزشمند زد.

تلاش صدوق برای حفظ مکتب شیعه‌ در زمان غیبت صغری
عضو هیات علمی دانشکده علوم قرآنی مشهد اظهار کرد: در زمان غیبت صغری، بسیاری از شیعیان از اعتقادات خود بازگشته بودند اما شیخ صدوق در این مسیر باقی می ماند و عمر هفتاد و چند ساله خود را صرف همین امور کرد و بر این اساس مکتب اهل بیت(ع) را به مردم معرفی کرد.
وی گفت: هدف شیخ صدوق دریافت احادیث و میراث اهل بیت(ع) بود و او برای هدف خود سفرهای زیادی انجام داد. عالم بزرگ شیعه شخصیت پرتالیفی بود که بعضی آثار ایشان در میراث رجالی شیعه ذکر شده است. شاید آمار دقیقی از آثار او در دست نباشد اما حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ اثر به ایشان نسبت داده می‌شود که برخی از آن نام برده شده و برخی دیگر نه اما همه این آثار در عرصه روایات اهل بیت(ع) است و سبقه روایی دارد.
دیمه‌کار اضافه کرد: اگرچه برخی پژوهشگران کمتر به اجتهادات ورود می‌کنند اما ایشان فهم و درک خود را از قرآن و روایت مدنظر قرار داده و مجتهدانه به قرآن و روایات می‌پرداخت و سعیش بر این بود که بر اساس اصول اربعه و آثاری که در زمان حضور اهل بیت(ع) بود و بر اساس استماع احادیث یک رویکرد انتخابی را پیش گیرد.
وی ادامه داد: ایشان روایات زیادی را می‌دید و به گلچین روایات معتبر می‌پرداخت و در این زمینه حساسیت بسیاری داشت. البته در فقه و اعتقادات این حساسیت بیشتر دیده می‌شود و این مورد به صورت مشهور در کتاب من لایحضره الفقیه به خوبی قابل درک است. امتیاز این اثر برخورداری از نتایج کتاب اصول حدیثی شیعه بود.
دیمه‌کار افزود: آنچه بیشتر در رابطه با شخصیت شیخ صدوق معرفی شده، محدث بودن ایشان است اما جنبه فقاهتی ایشان بیشتر نیازمند معرفی و بررسی است. رویکرد اجتهاد ایشان کمتر مورد نظر بوده و بیان این شیخ بزرگ شیعه در ذیل آیات قرآن و رویکرد تفسیری ایشان کمتر مورد بررسی قرار گرفته است.

بیانات مجتهدانه شیخ صدوق ذیل آیات قرآن
استادیار دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم بیان کرد: شیخ صدوق شاید در صفحات متعددی به بیان یک آیه از قرآن می‌پرداخت. البته توجه شیخ صدوق به مباحث فقه ‌الحدیثی نیز شایان ذکر است.
وی اضافه کرد: آثار کم باقیمانده از این شیخ بزرگ اجازه اظهار نظر کامل در رابطه با شخصیت ایشان را به ما نمی‌دهد چون بخش اعظم میراث ارزشمند ایشان به دست ما نرسیده است اما می‌توان اینگونه توصیف کرد که بزرگترین درسی که می‌توان از این پژوهشگر حدیث گرفت درس پرکار بودن و دغدغه مندی است.
دیمه‌کار گفت: شیخ صدوق پلی است بین ما و آثار حدیثی که اکثر آن‌ها از بین رفته است و ما این حرف و ادعا را بر اساس حدود 17 اثری که از این عالم وجود دارد، می‌زنیم.
انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاری قرآن ایکنا خراسان رضوی معارف حدیث شیخ صدوق شیعه غیبت صغری قرآن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۶۶۰۰۹۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

امام خمینی(ره) فصل جدیدی در تاریخ را از فیضیه قم رقم زد

مدیر حوزه‌های علمیه کشور، گفت: امام خمینی(ره) فصل جدیدی در تاریخ را از فیضیه رقم زد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از قم،آیت‌الله علیرضا اعرافی در مراسم اختتامیه دهمین جشنواره علامه حلی(ع) در سالن همایش‌های مدرسه علمیه معصومیه قم با گرامیداشت روز معلم و یاد و خاطره استاد شهید آیت‌الله مطهری، اساتید را پایه رشد علمی و توسعه و پیشرفت خواند.

وی با تقدیر از عملیات وعده صادق و تسلیت سالروز شهادت امام صادق(ع) افزود: امام صادق(ع) یک نقطه عطف و تحول بزرگ علمی و فرهنگی و سیاسی در جهان بودند و جایگاه آن حضرت کاملا ممتاز و ویژه است.

مدیر حوزه‌های علمیه کشور به کتاب 22 جلدی مسند الامام الصادق(ع) اثر مرحوم آیت الله حاج شیخ عزیزالله عطارودی(ره) اشاره کرد و گفت: مرحوم عطارودی احادیث موجود و باقی مانده از تراث امام صادق(ع) را جمع آوری کرده که به حدود 40 هزار متن حدیثی و روایی از حضرت می رسد.

به گفته اعرافی ثبت و ضبط 21 هزار و 44 راوی و شاگرد امام صادق(ع) نشان می‌دهد که عدد 4 هزار شاگرد عدد بی‌ربطی نیست. همچنین حدود 40 هزار حدیث و بیش از 22 هزار راوی در مقیاس آن زمان فوق العاده بزرگ است و نشان می دهد که امام صادق(ع) چه جایگاه و تاثیرگذاری عظیمی داشته اند.

عضو مجلس خبرگان رهبری ادامه داد: اگر حدود 20 هزار حدیث امام باقر(ع) را به حدود 40 هزار حدیث امام صادق(ع) اضافه کنید قریب 60 هزار روایت و حدیث از صادقین(ع) در دست ماست و تقریباً نیمی از تراث حدیثی شیعه است و این دو امام بزرگوار بیش از نیمی از تراث روایی و حدیثی ما را افاضه فرموده اند.

به گفته وی معارف صادقین(ع) و به ویژه امام صادق(ع) از لحاظ شمول و استیعاب یعنی نسبت به تمام شاکله اندیشه دینی در رتبه اول است.

مدیر حوزه‌های علمیه کشور افزود: امامین صادقین(ع) به ویژه امام صادق(ع) منظومه جامع فکر تمدنی اسلامی با قرائت خاندان پیامبر(ص) را ارائه کردند. البته ما همه ائمه اطهار(ع) را نور واحد می دانیم و اگر تفاضلی هم بیان می شود آسیبی به آن نور واحد نمی زند.

عضو شورای عالی حوزه‌های علمیه اظهار داشت: امام صادق(ع) هم در میدان مواجهه با الحاد و اندیشه‌ها و فرق انحرافی بودند و هم در برابر کانون‌های سیاسی منحرف ایستادند و یک ساماندهی فرا زمانی را انجام دادند.

 اعرافی گفت: همه مدیون تراث عظیم امام صادق(ع) هستند و حوزه‌های علمیه باید به طور ویژه از این منظومه صیانت کنند و بازسازی متناسب با هر عصر و زمان را انجام دهند.

مدیر حوزه‌های علمیه کشور با تاکید بر این که حوزه علمیه قم در 100 سال اخیر و به ویژه بعد از نهضت و انقلاب امام(ره) پرچمداری جامعی از مکتب امام صادق(ع) انجام داده است، تصریح کرد: امام خمینی(ره) فصل جدیدی در تاریخ را از فیضیه رقم زدند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • ردپای انگلیسی‌ها در حدیث امام صادق (ع)/ ساخته‌های ذهنی یک منبری
  • انتشارات صهبا از کتاب جدید با نام «حدیث مکارم الاخلاق» رونمایی کرد
  • امام خمینی(ره) فصل جدیدی در تاریخ را از فیضیه قم رقم زد
  • حدیث روز | جایگاه نیّت
  • آقای گل جام جهانی در سودای بازگشت به فوتبال
  • پایان همایش ملی هویت اصلی زنان در آئینه قرآن و حدیث با معرفی مقالات برتر در گرگان
  • تبیین نگاه قرآنی رهبر معظم انقلاب را نباید در تدوین چند کتاب خلاصه کرد
  • نگاه قرآنی و تفسیری رهبر معظم انقلاب با سخن و کلام ایشان عجین است
  • عکس/ حدیث نصب شده در دیدار امروز معلمان با رهبر انقلاب
  • حدیث روز | با معلم خود چگونه برخورد کنیم؟