Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-29@12:18:22 GMT

رمضان در آسیای میانه

تاریخ انتشار: ۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۶۶۳۹۲۷

رمضان در آسیای میانه

تهران - ایرنا - قدوم مبارک ماه رمضان نزدیک است و آحاد ملل اسلامی در سراسر جهان از جمله ملت های آسیایی مرکزی و قفقاز که در حوزه تمدنی فلات ایران قرار دارند به تدریج از امروز به طور غیررسمی و از فردا رسما می روند خود را برای استقبال از این ماه پربرکت و مقیم شدن در آن آماده کنند.

مقیم شدن شهروندان مسلمان کشورهای این بخش از جهان همچون دیگر کشورهای اسلامی در ماه مبارک رمضان به مدت یک ماه با آداب و سنن خاص همراه است، این ماه، ماه نزول وحی بر 'محمد نبی' اکرم (ص) به عنوان اسوه حسنه برای بیش از یک و نیم میلیارد مسلمان جهان است و ماه سازندگی فردی همین مسلمانان مومنی است که علاوه بر برخورداری از حسنات در این دنیا، عاقبتی نیکو در آخرت را نیز از خداوند منان طالب هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


رمضان ماه خودسازی است، با آغاز این ماه مبارک چهره بیشتر شهرها و روستاهای کشورهای اسلامی آسیای مرکزی رنگ و بوی مذهبی به خود می گیرند به گونه ای که مساجد در طول این یک ماه با پخش مداوم دعا، نیایش و قرآن فعالتر شده و آذین بندی خیابان‌ها، افزایش فعالیت‌های فرهنگی مدارس، دانشگاه‌ها و ادارات، برپایی بازارهای مخصوص رمضان و تعطیلی رستوران‌های مسلمانان از جمله ویژگی‌های این ماه در این کشورها محسوب می‌شود.
غیر از حرکت خودجوش مردم برای کسب فیض بیشتر در این ماه عزیز و اقدامات اجتماعی (فرهنگی و اقتصادی) مرتبط با این ماه توسط آنها، فضای مذهبی در این کشورهای آسیای مرکزی توسط نهادهای خاص مختلف طراحی و مدیریت می شود، مثلا در قزاقستان توسط دولت این کشور، در قرقیزستان توسط یک کمیسیون ویژه و در ازبکستان و تاجیکستان توسط کمیته امور مذهبی ترسیم و کنترل می‌شود.
با این وجود، در این منطقه از جهان و در واقع جهان اسلام، معمولا شورای علما یا مفتیان دینی است که در ماه شعبان با کمک آکادمی علوم اخترفیزیک هر یک از این کشورها، آغاز ماه مبارک رمضان را اعلام عمومی رسمی می کنند و در عین حال دستورات شرعی لازم در این خصوص از جمله تعیین میزان کفاره، فطریه را اعلام عمومی می کنند.
این نهادهای دینی و رسمی امسال در هر یک از این پنج کشور آسیای مرکزی آغاز ماه مبارک رمضان را روز دوشنبه ششم ماه مه (16 اردیبهشت) اعلام کردند.
در بیشتر کشورهای منطقه از جمله تاجیکستان، قرقیزستان، ازبکستان و ترکمنستان و قرقیزستان و افغانستان و کشورهای قفقاز و نیز تارتارستان، باشقرستان، جمهوری‌های خودمختار چچن و داغستان آغاز ماه نزول قرآن (کریم) را دوشنبه اعلام کرده اند.
احتمالا متدینترین شهروندان مسلمان این کشورها از امروز یکشنبه به استقبال این روزهای روزه داری و شب های پربرکت آن رفته اند، چون در همه این کشورها تا قبل از استقلال از اتحاد جماهیر شوروی (سابق)، چیزی به نام اعلام رسمی ماه مبارک رمضان وجود نداشت و حتی روز عید فطر به عنوان حسن ختام این ماه پرکت نیز فقط بعد از اعلام استقلال این کشورها و قفقاز در سال 1991 (1370) اعلام رسمی شده و در جدول اعیاد دولتی این کشورها وارد و تعطیل رسمی اعلام شد.
تا سال 1990 اسلام در سیاست داخلی کشورهای آسیای مرکزی نقش مهم و قابل توجهی نداشت، اما نقش اجتماعی دین قابل توجه بود و در اواخر سال‌ 1990 این کشورها بعد از حدود 80 سال از جدا شدن از سرزمین مادری و قرار گرفتن در زیر سلطه اتحاد جماهیر شوروی شاهد فعالیت‌های مذهبی و ظهور رهبران و جوامع مذهبی غیررسمی بودند.
همه این کشورها در عصر غزنویان، سلجوقیان، خوارزمشاهیان و تا مدتی از دوره قاجار از نقاط اصلی ایران به شمار می رفته اند .
تاریخ کشورهای آسیای مرکزی که با فرهنگ اسلامی و ایرانی گره خورده و اقوام و گروه های مختلف آنها به دلیل برخورداری از اشتراک های تاریخی، فرهنگی و مذهبی با ایرانیان، بسیاری از اعیاد ملی نظیر جشن های سال نو (نوروز) را همچون ایرانیان جشن می گیرند، مردم این کشورها در برگزاری مراسم ها دینی و سنت های مربوط به ماه مبارک رمضان و عید فطر نیز از مشترکات زیادی با ایرانیان برخوردارند.
اگرچه حضور دین مبین اسلام در آسیای مرکزی و قفقاز به عنوان قلمرو ایران به قرون اولیه هجری برمی گردد، با این حال، پس از ظهور اسلام، این مکتب توحیدی به صورت اعتقاد غالب در این منطقه درآمده و به تدریج در قرن هشتم میلادی، چهره مذهبی جوامع انسانی این منطقه را تغییر داده و از آن پس بود که اسلام به مذهب اصلی این مناطق با فرهنگ ایرانی تبدیل شد.
درک ما مخاطبان ایرانی از ابعاد شعائر و برنامه های ماه مبارک رمضان در این کشورها چندان دشوار نیست، چرا که درک قرابت فرهنگ دینی ما ایرانیان امروز با مردم این منطقه از جهان و مشترکات فرهنگی میان هریک از این خرده فرهنگ ها کافی است که وجوه زیادی را در سبک و سیاق برگزاری مراسم ها و پاسداشت ماه مبارک رمضان و شعائر مربوط به ماه روزه داری میان فرهنگ سرزمین مادری (ایران) و فرهنگ آنها حدس بزنیم و پیدا کنیم.
39 قوم مسلمان در اتحاد جماهیر شوروی سابق با آیین های مختلف مذهبی ولی همگرا، رنگین کمانی از مراسم و آداب و رسوم ماه رمضان را به نمایش می گذارند که مهمترین آنها، قرائت قرآن، دید و بازدید اقوام، توجه بیشتر به حل مشکلات همنوعان، افطاری همگانی و نوبتی خانوادگی و آماده شدن برای برگزاری با شکوه آیین ها و سرانجام برگزاری باشکوه نماز عید سعید فطر است.
مسلمانان همه کشورهای آسای مرکزی در طول یک ماه از این ماه ضیافت الهی، سفره پربرکت و رنگینی را عمدتا در افطار تزئین می کنند که همچون سفره عید هم برای خانواده ها و هم میهمانان با انواع غذاها و خوردنی‌ها انرژی زا و برای رفع تشنگی آراسته می‌شود.
در عین حال اختلافاتی نیز در ظاهر خرده فرهنگ های مربوط به این عزیز‌ترین ماه خداوند، ماه مغفرت الهی، ماه بخشش گناهان، ماه نزول قرآن و ماه میهمانی خدا در سرزمین مادری در ایران و کشورهای حوزه تمدنی آن در آسیای مرکزی و قفقاز وجود دارد و آن به جا آوردن نماز 20 رکعتی تراویح است که از مهم‌ترین آداب و سنت های مرسوم شبانه در این کشورها در این ماه است.
شهروندان کشورهای این منطقه از جهان همچون ایرانیان امروز با انجام فرایض دینی خاص ماه مبارک رمضان در طول این ماه و قبل از ادای نماز عید فطر برای داع با این ماه مبارک، زکات فطر را به افراد نیازمند، خویشاوندان فقیر خود توزیع می‌کنند.
البته، روز عید سعید فطر نیز در کشورهای آسیای مرکزی بیش از 20 سال قبل با اعلام استقلال این کشورها از شوروی رسمی شده و به جدول مراسم، جشن و اعیاد دولتی وارد و در این کشورها تعطیل عمومی اعلام شده‌ است.
گزارش از علی نصیری**
آساق**1378**1663**

منبع: ایرنا

کلیدواژه: فرهنگي ماه رمضان آسياي مركزي

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۶۶۳۹۲۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

به اندازه یک استخر هم از اقیانوس فرصت‌ها در آفریقا استفاده نکرده‌ایم

کارشناس مسائل آفریقا با اشاره به برگزاری دومین همایش بین‌المللی ایران و آفریقا گفت: این همایش فرصتی برای اندیشیدن، فکر کردن و بررسی عملکردها در حوزه آفریقاست تا در ادامه گام‌هایی برای جبران عقب ماندگی‌های عملکردی در این قاره برداشته شود.

 به گزارش ایسنا، روز جمعه دومین اجلاس بین‌المللی ایران و آفریقا با حضور مقامات عالی اقتصادی بیش از ۲۰ کشور آفریقایی و با سخنرانی «سید ابراهیم رئیسی» رئیس‌جمهوری اسلامی ایران در محل سالن اجلاس سران کشورهای اسلامی برگزار شد.

رئیس‌جمهور در سخنانی در این همایش با اشاره به ضرورت شناخت دقیق ظرفیت‌ها و استعدادهای موجود در کشورهای آفریقایی، وجود معادن و منابع گسترده در این کشورها و فناوری و دانش لازم برای بهره‌برداری و فرآوری این معادن در جمهوری اسلامی ایران را ظرفیت‌های متقابل و مکمل توصیف و اضافه کرد: کشت فراسرزمینی و تامین منابع اولیه برای مراکز تولیدی و صنعتی با قیمت مناسب از دیگر زمینه‌های همکاری با آفریقا هستند.

رئیس‌جمهور، گام بعدی در زمینه گسترش روابط دوطرف را شناخت موانع پیش‌رو و تلاش برای رفع آن‌ها دانست و خاطرنشان کرد: تمهید زیرساخت‌های لازم برای گسترش روابط از جمله توسعه و تقویت خطوط کشیرانی، خطوط هوایی و رفع مشکلات نقل و انتقالات مالی و پولی از زمینه‌های ضروری برای گسترش روابط و همکاری‌ها میان ۲ طرف است.

رئیسی ادامه داد: طبیعتاً هر کدام از کشورهای آفریقایی شرایط خاص خود را دارند و لذا برای توسعه روابط با این کشورها لازم است برنامه متناسب با وضعیت هر کدام از کشورها تهیه و عملیاتی شود.

حضور رئیسی در دومین اجلاس بین‌المللی ایران و آفریقا

«عباس علی‌آبادی» وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز در این اجلاس بر ایجاد دبیرخانه دائمی اجلاس همکاری‌های اقتصادی ایران و آفریقا در این وزارتخانه و پیگیری مسائل مهم در جهت توسعه روابط برد برد با کشورهای آفریقایی تاکید کرد.

وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان این که در این اجلاس فرصت بسیار خوبی فراهم شده است تا نهادهای مالی مهم و پشتیبان صادرات و سرمایه‌گذاری با یکدیگر مذاکره و ملاقات داشته باشند تا نتیجه آن در تعمیق روابط بانکی طرفین را مشاهده کنیم، اظهار کرد: آمادگی بر تشکیل اتاق‌های بازرگانی و افزایش تعداد مراکز تجاری از ۱۰ مرکز به حداقل ۱۵ مرکز و افزایش تعداد رایزنان به ۱۲ رایزن در یک افق کوتاه مدت، تسهیل در دسترسی متقابل رایزن‌ها در قالب هیات‌های تجاری و حضور در نمایشگاه‌ها و عرضه محصولات ایران در افریقا به صورت متقابل را داریم.

علی‌آبادی به توسعه زیرساخت های فیزیکی بین ایران و آفریقا اشاره کرد و گفت: ایران درصدد است تا با توسعه خطوط کشتی رانی به غرب و جنوب آفریقا و سرویس دهی منظم و خطوط هوایی با اولویت یک یا دو کشور در هر منطقه با استفاده از ظرفیت خطوط حمل و نقل مبادلات تجاری را توسعه بخشد.

سخنرانی وزیر صمت در دومین اجلاس بین‌المللی ایران و آفریقا

«جعفر قناد باشی» کارشناس مسائل آفریقا در گفت‌وگو با ایسنا در مورد همکاری های ایران و آفریقا، با بیان اینکه تعامل با آفریقا همواره جزو سیاست‌های اعلامی ایران در عرصه تعاملات خارجی بوده ولی در عرصه عمل در این حوزه کار چندانی نشده است، گفت: به نظرم این‌گونه اجلاس‌ها می‌تواند به دور از تشریفات، این زمینه را فراهم کند که بر عملکرد گذشته مرور شده، کاستی‌ها برطرف شده و برای آینده برنامه‌ریزی شود.

این کارشناس مسائل آفریقا با بیان اینکه متاسفانه به‌رغم صحبت‌ها و شعارهایی که مطرح می‌شود، ما در طی این سال‌ها راهبرد مشخص و معینی در حوزه آفریقا نداشته‌ایم، اظهار کرد: در واقع هنوز اولویت ما در آفریقا به صورت دقیق مشخص نیست که آیا می‌خواهیم روی کشت فراسرزمینی کار کنیم یا صادرات داشته باشیم یا اینکه فقط سرمایه گذاری مشترک؟ در واقع اولویت ما در حوزه آفریقا متناسب با ظرفیت هر کدام از کشورهای آفریقایی دقیق مشخص نیست.

قنادباشی با بیان اینکه در قاره آفریقا ۵۴ کشور حضور دارند، ادامه داد: باید به این موضوع توجه داشت که همه آن‌ها قابلیت همکاری ندارند و باید برای همکاری با این کشورها نیز اولویت‌بندی کنیم. در این سال‌ها نگاه ما به آفریقا کلی بوده و این بعضا باعث شده که انرژی‌ها در این حوزه هدر برود، درحالی‌که همان‌طور که اشاره شد برخی از کشورهای آفریقایی از نظر اقتصادی و سیاسی این آمادگی را ندارند که با ما همکاری کنند ولی به‌خاطر عدم توجه به این موضوع انرژی و نیروی ما بعضا هدر رفته است.

دومین اجلاس بین‌المللی ایران و آفریقا

«لیلا باغبان» مدیر کل دفتر آفریقا سازمان توسعه تجارت ایران چند روز پیش در گفت‌وگو با بخش اقتصادی ایسنا، با بیان اینکه بیشترین میزان تجارت خارجی بین ایران و آفریقا در سال ۱۴۰۱ اتفاق افتاد، گفت: تجارت خارجی با آفریقا به حدود یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار رسید؛ اما این عدد در مقایسه با تجارت کشورهای دیگر با قاره آفریقا قابل توجه نیست، از این‌رو سازمان توسعه تجارت ایران برای تصاحب سهم بیشتر از بازار این قاره برنامه‌ریزی‌هایی را در نظر گرفته است.

به گفته این مقام مسئول آمار تجارت با آفریقا بیشتر از عددهای اعلامی است، اما به دلیل محدودیت‌های ناشی از اعمال تحریم‌ها، صادرات مستقیم به این کشورها نداریم و محصولات ایرانی از طریق کشور دوم مانند امارات، ترکیه، قطر و عمان به کشورها صادر می‌شود.

قنادباشی، کارشناس مسائل آفریقا در ادامه گفت‌وگو با ایسنا با بیان اینکه در دوران رؤسای‌جمهور پیشین اقداماتی برای گسترش همکاری با آفریقا انجام شد ولی متاسفانه این اقدامات دنبال و پیگیری نشد، افزود: در هشت سال دولت آقای روحانی که ما چندان به آفریقا توجهی نداشتیم، مثلا روابط اقتصادی ترکیه با آفریقا پنج برابر شد و حتی برخی از کشورها این را به رقم هشت برابر رساندند.

او  با بیان اینکه از نظر سیاسی عمده افکار عمومی کشورهای آفریقایی با ماست و آن‌ها در موضوعاتی همچون مقابله با نژادپرستی، استعمار و مقابله با جنایت‌های اسرائیل همسو با ایران هستند، خاطرنشان کرد: این‌ها امتیازات مثبت ما در آفریقا هستند ولی متاسفانه از آن به خوبی استفاده نکرده‌ایم.

دومین اجلاس بین‌المللی ایران و آفریقا

این کارشناس مسائل آفریقا با بیان اینکه برگزاری اجلاس‌هایی چون اجلاس بین‌المللی ایران و آفریقا فرصت‌های خوبی برای برداشتن گام‌هایی جهت جبران عقب ماندگی‌های گذشته است، گفت: این‌گونه اجلاس‌ها نباید به تشریفات و چند تا خبر خلاصه شود و باید اقدام عملی برای رفع عقب ماندگی‌ها صورت بگیرد.

قنادباشی با بیان اینکه در آفریقا کشورهای ثروتمندی از نظر منابع طبیعی و معادن وجود دارند و ما در حوزه خدمات فنی مهندسی، سدسازی، انتقال برق، ساخت پالایشگاه و ... می‌توانیم در آفریقا فعالیت‌های خوبی داشته باشیم و درآمد ارزی برای کشور به دست آوریم، گفت: یکی از مسئولان اعلام کرده که آفریقا اقیانوس فرصت‌هاست ولی ما متاسفانه به اندازه یک استخر نیز از این فرصت‌ها استفاده نکرده‌ایم.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • بدهی خارجی ایران کمتر از ۲۶ کشور خاورمیانه و آسیای مرکزی شد
  • برنامه سازان صدا و سیمای خوزستان در ماه رمضان تجلیل شدند
  • کدام کشورهای جهان از سال ۲۰۱۰ غمگین تر شده‌اند؟ (+ اینفوگرافی)
  • معاریو: برخی اعراب از اسرائیل خواسته‌اند حماس را نابود کند؛ اما این محال است
  • کدام کشورها در رویداد اقتصاد دریامحور ایران شرکت می‌کنند؟
  • نگرانی روسیه درباره تهدیدات گروه‌های تروریستی از افغانستان
  • به اندازه یک استخر هم از اقیانوس فرصت‌ها در آفریقا استفاده نکرده‌ایم
  • اختتامیه مسابقات فوتسال جام رمضان در هیرمند
  • ضرورت افزایش نقش اقتصاد دیجیتال در اقتصاد کشورها
  • طرح ازبکستان برای اتصال از افغانستان به آسیای مرکزی