Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-30@07:58:23 GMT

اروپا سهم خود از «اینستکس» را افزایش می‌دهد

تاریخ انتشار: ۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۶۶۸۹۸۸

اروپا سهم خود از «اینستکس» را افزایش می‌دهد

تهران- ایرنا- اتحادیه اروپا و سه شریک اروپایی توافق هسته‌ای از تشدید اجرای تحریم‌‌های یکجانبه و تمدید نکردن معافیت خریداران نفتی ایران از مجازات‌‌های اقتصادی این کشور انتقاد کردند. دولتمردان امریکا سه روز پیش در ادامه اعمال محدودیت‌‌های بیشتر برای ایران ممنوعیت‌‌های تازه‌ای را بر فعالیت‌های مجاز در چارچوب برجام اعلام کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

چنانکه کاخ سفید دو معافیت انتقال آب سنگین مازاد ایران به عمان و مبادله اورانیوم غنی شده با کیک زرد را تمدید نکرده است. اقدامی که مایک پمپئو وزیر خارجه امریکا هدف از آن را تقویت سیاست فشار حداکثری واشنگتن بر تهران دانسته است. در پی این اقدام بود که فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا همراه با وزرای خارجه آلمان، انگلیس و فرانسه ضمن ابراز تأسف از اقدام اخیر امریکا تأکید کردند اروپا سهم خود از تأمین مالی ساز و کار مالی ویژه با ایران موسوم به «اینستکس» را به طور چشمگیری افزایش خواهند داد.

اروپا در بیانیه ای که در همین رابطه صادر کرد با تأیید پایبندی مستمر ایران به برجام که بارها توسط آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تأیید شده، تصریح کرده است که «دیگر طرف‌‌های برجام به همراه کشورهای ثالث علاقه‌مند به حمایت از برجام متعهد به تلاش برای حفظ و نگهداری از کانال‌‌های مالی و صادرات برای ایران هستند.» این بیانیه افزوده است: «ما به همراه شرکای اروپایی خود مصمم به پیگیری تلاش‌‌هایمان از جمله از طریق عملیاتی کردن ساز و کار مالی ویژه برای تداوم تجارت قانونی با ایران هستیم.»

همزمان با واکنش اروپا سرگئی ریابکوف معاون وزیر خارجه روسیه نیز تحریم‌های امریکا را غیرقانونی توصیف کرد و گفت: «علی‌رغم تحریم‌های امریکا به همکاری هسته‌ای با ایران ادامه می‌دهیم.» این مقام روسیه، در ارتباط با احتمال تحریم کشورش به خاطر ادامه همکاری قانونی هسته‌ای با ایران تأکید کرد: «ما از سال 2012 تاکنون تحت تحریم‌های واشنگتن علیه روسیه زندگی کرده‌ایم و در این مدت نیز سازگاری جدی با این ترفند غیرقانونی امریکایی‌ها داشته‌ایم.»

اما اروپا در حالی پیگیری اینستکس را که قرار است ساز و کاری جهت تسهیل کردن مراودات مالی تهران با سایر کشورها و بهره‌مندی از مزایای اقتصادی برجام باشد مورد تأکید قرار داده است که وضع تحریم‌‌های ثانویه امریکا بر شرکت‌‌های اروپایی تجارت کننده با ایران آنها را بر سر انتخاب میان سرمایه‌گذاری و تجارت با ایران یا به خطر انداختن دسترسی‌شان به بازار بزرگتر و سودآورتر امریکا مردد کرده است.

با این حال دولت‌های اروپایی با در نظر داشتن اهمیت ابعاد امنیتی برجام می‌کوشند از طریق سازوکارهای غیر رسمی شرکت‌های تجاری اروپایی را برای حفظ تبادلات اقتصادی خود با ایران مجاب کنند. این در حالی است که «اینستکس» که فرانسه، انگلیس و آلمان از جمله بانیان آن به شمار می‌آیند تاکنون به مرحله اجرا نرسیده و مقام‌‌های ایران در بحبوبحه تشدید فشارهای امریکا به اروپا هشدار داده‌اند ناکامی آنها در حفظ منافع برجام بزودی با پاسخ قاطعی از سوی تهران روبه‌رو خواهد شد.

** هشدار ظریف درباره دسیسه برای یک درگیری فاجعه‌بار
همزمان با این تحولات وزیر امور خارجه ایران در گفت‌وگو با بخش انگلیسی شبکه خبری الجزیره بار دیگر هشدارداد برخی کشورها برای کشاندن امریکا و رئیس جمهوری این کشور به یک درگیری فاجعه بار دسیسه کرده‌اند اما متأسفانه این کشورها متحمل پیامدهای اقدام خود خواهند شد. محمدجواد ظریف در این گفت وگو تحریم‌‌های امریکا را تروریسم اقتصادی خواند و افزود: «آنها می‌خواهند تا بر مردم ایران فشار وارد کنند تا خط مشی خود را تغییر دهند. این همان روشی است که ایالات متحده در 40 سال گذشته و بخصوص از زمانی که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری امریکا بر سر کار آمد و تعهد باراک اوباما دیگر رئیس جمهوری امریکا را نقض کرد، در پیش گرفته است.»

ظریف به پیامدهای معکوس تحریم‌‌های اقتصادی امریکا نیز اشاره کرد و گفت: «استفاده نکردن از دلار در تراکنش‌‌ها یکی از راه‌‌هایی است که روز به روز بر محبوبیت آن افزوده شده و در دراز مدت به زیان امریکا تمام خواهد شد.» او تصریح کرد: «دومین ابزار که با همسایگان و چینی‌‌ها راه اندازی کرده و با اروپایی‌‌ها در حال تشکیل آن هستیم، وارد نشدن در تراکنش‌‌های فرامرزی‌ای است که ممکن است امریکا در آنها مداخله کرده و طرفین را به صورت غیرقانونی مجازات کند.»

ظریف در حالی ضرورت توجه به عواقب سیاست فشار علیه ایران را مطرح کرده که پیشتر تصمیم دولت ترامپ به لغو معافیت خریداران نفت ایران که متعاقب وارد کردن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست گروه‌های تروریستی امریکا اتخاذ شد و همچنین لغو دو معافیت همکاری هسته‌ای با ایران در چارچوب برجام، نقش بسزایی در تشدید سیاست فشار حداکثری بر ایران داشت. پیام این اقدام مشخص است، تحت فشار قرار دادن ایران تا جایی که دچار فروپاشی شود یا در موضعی نابرابر درخواست‌‌های امریکا را بپذیرد. گرچه اجرای این سیاست در عمل چشم‌انداز روشنی را مبنی بر احتمال موفقیت در مسیر دستیابی به اهداف راهبردی دولت امریکا نشان نمی‌دهد اما به نظر می‌رسد طیف تندروی این کشور و شرکای آن از جان بولتون، مشاور امنیت ملی امریکا گرفته تا بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل و بن سلمان، شاهزاده سعودی عزم خود را برای تحقق بخشیدن به هدف اول دولت امریکا یعنی فروپاشی نظام جمهوری اسلامی ایران جزم کرده‌اند. هدفی که چندان با خواسته ترامپ برای واداشتن تهران به مذاکره همخوانی ندارد.

اما همه اینها در حالی است که مقام‌‌های کشورمان در مواجهه با چنین سیاستی ضمن طراحی تدابیر لازم برای خنثی کردن برنامه فشار اقتصادی واشنگتن و ناکام گذاشتن گروه جنگ طلب، به مذاکره با ترامپ هم نمی‌اندیشند. اما بر اساس آنچه از مواضع اخیر مقام‌‌های دیپلماتیک کشورمان پیداست، انتظار می‌رود پاسخی قاطع در قالب تعدیل معنادار تعهداتش در چارچوب برجام در دستور کار ایران قرار گیرد. اما این مهم صورت نمی‌گیرد اگر کشورهای اروپایی با علم به عواقب جدی فشارهای جاری امریکا علیه ایران اقدامات مقابله‌ای خود را هر چه سریع‌تر به جریان بیندازند و از شرکت‌‌هایشان در برابر تحریم‌‌های فراسرزمینی امریکا محافظت کنند.

** برگزاری مذاکرات کارشناسی ایران و 1+4 سه‌شنبه در بروکسل
مذاکرات کارشناسی ایران و 1+4 فردا (سه‌شنبه) در بروکسل با حضور اعضای اینستکس و شرکت ایرانی تازه تأسیس شده به مدیرعامل علی‌اصغر نوری برگزار می‌شود. این گفت‌وگوها در حالی برگزار می‌شود که شرکت سهامی خاص «سازوکار ویژه تجارت و تأمین مالی ایران و اروپا» که نهاد ایرانی متناظر اینستکس اروپایی به شمار می‌رود بتازگی در ایران به مدیرعاملی علی اصغر نوری به ثبت رسیده است. گفته می‌شود علی‌اصغر نوری در حاشیه نشست هفته جاری در بروکسل با پر فیشر رئیس آلمانی اینستکس دیدار خواهد کرد.

منبع: روزنامه ایران؛ 1398،02،16
گروه اطلاع رسانی **1699**2002

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سياسي ايران تحريم هاي جديد امريكا برجام

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۶۶۸۹۸۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ایران از شرکای مهم جامعه جهانی در تأمین صلح، امنیت و مبارزه با تروریسم است

سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه ایران تحریم‌ها را به فرصتی برای تقویت و توسعه ظرفیت دفاعی و نظامی تبدیل کرده است، گفت: جمهوری اسلامی ایران از شرکای مهم جامعه جهانی در تأمین صلح و امنیت منطقه‌ای و بین‌المللی و مبارزه با تروریسم بین‌المللی است.

به گزارش سیاست خارجی ایرنا، ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه اقدام سه کشور آمریکا، انگلیس و کانادا در اعمال تحریم‌هایی علیه برخی اشخاص حقیقی و حقوقی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، همچنین قطعنامه پارلمان اروپا و طرح ادعاهایی علیه کشورمان را به شدت محکوم و از همراهی معدود کشورهایی در اروپا از رویکرد ظالمانه دولت آمریکا انتقاد کرد.

کنعانی افزود: ظرفیت‌های نظامی جمهوری اسلامی ایران متناسب با نیاز آن در تامین امنیت و منافع ملی، حفاظت از حاکمیت و تمامیت سرزمینی و دفاع مشروع و بازدارنده در مقابل هرگونه تهدید و تجاوز خارجی است و جمهوری اسلامی ایران از شرکای مهم جامعه جهانی در تأمین صلح و امنیت منطقه‌ای و بین‌المللی و مبارزه با تروریسم بین‌المللی است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: توسل به ابزار تحریم علیه ظرفیت‌های دفاعی جمهوری اسلامی ایران نه تنها خللی در عزم و اراده دولت و مردم ایران در افزایش اقتدار ملی با هدف دفاع مشروع و قاطع از حاکمیت و تمامیت سرزمینی و امنیت و منافع ملی ایران ایجاد نمی‌کند، بلکه برخلاف میل تحریم کنندگان، تحریم‌ها را به فرصتی برای خودکفایی و خوداتکایی در تقویت و توسعه ظرفیت دفاعی و نظامی ایران تبدیل کرده است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی از رویکرد دوگانه پارلمان اروپا در موضوع حمله رژیم صهیونیستی به مقر دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران در دمشق و دفاع مشروع ایران شدیداً انتقاد کرد و گفت: جای تأسف است که پارلمان اروپا در قطعنامه خود نسبت به اقدام متجاوزانه و ناقض قوانین و حقوق بین‌الملل رژیم صهیونیستی به مقر دیپلماتیک ایران و شهادت مستشاران رسمی ضدتروریست ایرانی، صرفاً به ابراز تأسف بسنده کرده است، اما اقدام مشروع ایران علیه رژیم یاد شده در چارچوب حق ذاتی دفاع مشروع را شدیداً محکوم می‌کند!

سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: چرا پارلمان اروپا از پرداختن به منشأ و عامل اصلی بروز تنش و ناامنی در منطقه که ریشه در اشغالگری و رویکرد جنایتکارانه رژیم صهیونیستی اسرائیل در کشتار مردم فلسطین و نیز نقض مکرر قوانین و حقوق بین‌الملل توسط این رژیم جعلی دارد، طفره می‌رود و در مقابل همسو با سیاست آمریکا از رژیمی حمایت می‌کند که اصل و اساس ناامنی و تنش در منطقه در طول هشت دهه متمادی است!

کنعانی همچنین با روشن و شفاف توصیف کردن سیاست و مواضع اصولی جمهوری اسلامی ایران در قبال بحران اوکراین و با رد مجدد ادعاهای مربوط به استفاده از تسلیحات ایران در جنگ اوکراین تاکید کرد: اگر آمریکا و اروپا عزم صادقانه ای داشته باشند، جنگ در اوکراین و جنگ علیه غزه در سریع‌ترین زمان ممکن خاتمه خواهد یافت، اما آمریکا و برخی کشورهای اروپایی اصرار دارند که در مسیر غلط تاریخ حرکت کنند و به جای کمک به توقف جنگ، بر آتش آن بیفزایند و وقت خود را مصروف اتهام زنی به دیگران کنند.

کنعانی تاکید کرد: بسیاری از ملت‌ها و دولت‌ها به خصوص در منطقه غرب آسیا دیگر هیچ امید و اعتقادی به نقش آمریکا و متحدان اروپایی آن در کمک به برقراری ثبات و امنیت در منطقه ندارند.

سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: این دولت و مردم ایران هستند که باید از آمریکا و اروپا به دلیل نقض توافق هسته‌ای و ایفای نقش مخرب در ثبات و امنیت پایدار در منطقه سؤال و طلبکاری کنند، نه اینکه این دولتهای ناقض عهد و پیمان، خود را جای طلبکار و مدعی نشانده و به گستاخی بر فهرست تحریم‌های ظالمانه علیه مردم ایران بیفزایند.

کنعانی خاطرنشان کرد: اگر رشادت و جانفشانی سپاه پاسداران و مستشاران شهید ضد تروریست سپاه در منطقه نبود، تروریسم داعشی تا پشت درب پارلمان اروپا و قلب آمریکا نفوذ کرده بود و امنیت منطقه و جهان را بیش از پیش تهدید می‌کرد، حال چگونه پارلمان اروپا وقیحانه خواستار گنجاندن تنها نیروی واقعی ضدتروریسم جهان در فهرست تروریسم می‌شود؛ مگر اینکه تصور کنیم گروه‌های تروریستی در راستای اهداف و منافع نامشروع آمریکا و معدود دولتهای اروپایی و رژیم صهیونیستی برای دامن زدن به بی‌ثباتی و ناامنی در منطقه غرب آسیا عمل می‌کنند!

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پایان بار دیگر تاکید کرد که تکرار رویکردهای غیرقانونی و اشتباه توسل به ابزار تحریم و فشار از سوی آمریکا و تبعیت برخی دول اروپایی از واشنگتن، هیچ حق و مشروعیتی برای ادعاهای آنها از منظر حقوقی و بین‌المللی ایجاد نمی‌کند و آنها باید زمانی پاسخگوی این ادعاها و اقدامات ظالمانه خود علیه دولت و مردم ایران باشند.

کد خبر 748371

دیگر خبرها

  • تجمع دانشگاهیان دانشگاه آزاد اسلامی واحد سلماس
  • توسل به ابزار تحریم خللی در عزم ایران ایجاد نمی‌کند
  • دولت و مردم ایران از آمریکا و اروپا طلبکار هستند
  • واکنش ایران به تحریم‌های آمریکا، انگلیس و کانادا
  • ایران از شرکای مهم جامعه جهانی در تأمین صلح، امنیت و مبارزه با تروریسم است
  • ایران از شرکای مهم جامعه جهانی در تأمین صلح و امنیت است
  • سخنگوی وزارت خارجه: دولت و مردم ایران از آمریکا و اروپا طلبکار هستند
  • کنعانی تحریم‌های جدید آمریکا، انگلیس و کانادا را به شدت محکوم کرد
  • کنعانی: تحریم خللی در عزم ایران ایجاد نمی‌کند
  • کنعانی: توسل به ابزار تحریم خللی در عزم ایران ایجاد نمی‌کند