Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-02@17:16:49 GMT

نگاهی به آداب و رسوم ماه مبارک رمضان در سبزوار

تاریخ انتشار: ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۶۸۱۵۳۲

نگاهی به آداب و رسوم ماه مبارک رمضان در سبزوار

سبزوار - ایرنا - در فرهنگ مردم سبزوار پایبندی به رسوم مذهبی به خصوص آداب ماه مبارک رمضان جایگاه ویژه ای دارد و ساکنان این منطقه با برگزاری این رسوم همچنان سنت گذشتگان را در برپایی مراسم دینی حفظ می کنند.

آداب و رسوم ماه مبارک رمضان یکی از آئینهای مهم مردم در شهرستان سبزوار است که از قداست بالایی برخوردار است و ریشه در فرهنگ غنی دینداری ساکنان این منطقه دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


طبل زنی، ملاقه زنی، برگزاری سفره صلوات و پخت غذاهای محلی را می توان از خاص ترین آئینهایی دانست که همچنان اصالت خود را در برنامه های مذهبی حفظ کرده است و هر ساله همزمان با ایام ماه مبارک رمضان، در میان مردم به اجرا در می آید.

* 'طبل نوازی' به هنگام سحر، رسم دیرین مردم سبزوار
یک پژوهشگر و کارشناس تاریخ در خصوص آداب و رسوم ویژه این شهرستان به خبرنگار ایرنا گفت: نیاکان ما در گذشته که ساعت زنگدار و تلفن همراه نبود برای بیدار کردن یکدیگر در وقت سحر، مراسم طبل نوازی را اجرا می کردند.
محمد عبدالله زاده ثانی افزود: در این مراسم فردی به نام 'طبال' یا 'طبل زن' بدون این که مزد و مواجبی از مردم بگیرد، به هنگام سحر و یک ساعت مانده به اذان صبح از خواب برمی خاست و به بام خانه می رفت و با نواختن طبل فریاد سر می داد که 'آی وَخِزِه، آی وَخِزِه، وَخِزِه سحر رَف، وَخِزِه که دِر رَف، آی وَخِزِه، آی وَخِزِه، وَخِزِه سحر رَف، اِفتاو بدَر رَف بابا آوگوش وِسَر رَف'.
وی ادامه داد: معنی این کلام آهنگین این است که 'آی برخیزید، برخیزید که سحر شد، برخیزید که دیر شد، آی برخیزید، آی برخیزید، برخیزید که سحر شد، آفتاب بالا آمد و آبگوشت سرریز شد' که هم اکنون نیز با طراوت خاصی در بسیاری از روستاهای این شهرستان خوانده می شود.

* غذاهای خاص ماه مبارک رمضان در سبزوار
این پژوهشگر گفت: در گذشته هنگام افطار برخی مردم غذایی به نام 'قابلی' می خوردند که از گیاه کوهی گورس تهیه می شود و هم سبک و هم مقوی است.
عبدالله زاده افزود: از دیگر غذاهای رایج این ماه در سبزوار 'اشکنه قورمه' و 'تخم مرغ شیره' بود و برخی هم برنج را همراه با 'خوشتلی' که همان رشته است و کوکوی سبزی می خوردند و امروز نیز این غذاها همچنان علاقه مندان خود را در این مناطق به خصوص در شهرستان داورزن دارد.
وی ادامه داد: در شبهای احیاء نیز همانند گذشته هیاتهای مذهبی با حلیم و شوربا افطاری می دهند و بیشتر خانواده ها، کوچکترهای فامیل را برای صرف افطار به خانه خود دعوت می کنند.
او اضافه کرد: از دیگر آداب ماه رمضان در سبزوار برگزاری 'سفره صلوات' توسط زنان است به این صورت که برای تبرک، چندین تسبیح داخل سفره می گذارند و چند شمع روشن می کنند و دعا و ذکر می خوانند و سپس قرآن تلاوت می کنند.

* سایر رسوم
این پژوهشگر گفت: در شب بیست و هفتم ماه رمضان که مصادف با کشته شدن ابن ملجم است مراسم 'ملاقه زنی' در سبزوار اجرا می شود و معمولا پسرها با پوشاندن صورت خود برای گرفتن طعام و آجیل به در منازل همسایگان خود می روند.
عبدالله زاده افزود: این مراسم مذهبی همگی برگرفته از فرهنگ و سنت گذشتگان در این منطقه از استان خراسان رضوی است و هم اکنون در برخی دیگر از نقاط استان نیز اجرا می شود.
یکی از کارشناسان ادبیات عامه سبزوار هم در خصوص رسوم مشترک مردم سبزوار با دیگر مردمان کشورمان در ایام ماه مبارک رمضان به خبرنگار ایرنا گفت: یکی از این رسوم این است که در هفته آخر ماه شعبان مردان و زنان هر محله با همکاری روحانیون مساجد منطقه را نظافت و غبارروبی می کنند.
حسین کارگری افزود: با آغاز نخستین روز ماه رمضان، مراسم قرائت قرآن، سخنرانی روحانیون در فضیلت ماه رمضان و آداب روزه در مساجد و حسینیه های شهرها و روستاها برگزار می شود و مادران برای دختران خود چادرنماز و برای پسرها لباس نو، تسبیح، مهر و سجاده تهیه می‌کنند.
وی ادامه داد: بیشتر خانواده های سبزواری در ابتدای ماه رمضان زکات و خمس خود را می پردازند و سپس با باقیمانده مال خود، لوازم مورد نیاز برای ماه رمضان را تهیه می‌کنند.
1922/8145/7495

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اجتماعي آداب و رسوم رمضان سبزوار

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۶۸۱۵۳۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حمله عنابستانی به رشیدی کوچی

 به گزارش تابناک به نقل از خبرآنلاین، نماینده سبزوار گفت: آقای رشیدی کوچی به دروغ طرح صیانت را طرح فیلترینگ عنوان کرد در حالی که این طرح دقیقا نقطه مقابل فیلترینگ بود.
 

 جلال رشیدی‌کوچی، عضو کمیسیون شورا‌ها و امور داخلی، طی روز‌های اخیر در گفت‌وگویی، درباره بررسی طرح صیانت در مجلس یازدهم گفت: «طرح صیانت علنا از دستور کار مجلس خارج شد، ولی زمزمه‌هایی شنیده می‌شود مبنی بر این‌که برخی در تلاش هستند هفته آخر مجلس این طرح مورد بررسی قرار گیرد. امیدوارم چنین اتفاقی رخ ندهد، زیرا سر منافع مردم معامله کردن با جریانی خاص قطعا به ضرر آن اشخاص خواهد بود.»

در همین راستا، علی اصغر عنابستانی، نماینده سبزوار در مجلس یازدهم، با اشاره به بررسی مجدد طرح صیانت در مجلس گفت: «من درباره این موضوع معطل نیستم، اما بیشترین ظلم را آقای رشیدی کوچی، به مجلس و کشور و نظام جمهوری اسلامی کرد. او به دروغ طرح صیانت را طرح فیلترینگ عنوان کرد در حالی که این طرح دقیقا نقطه مقابل فیلترینگ بود.»

وی گفت: «افرادی مانند آقای رشیدی کوچی که در این زمینه بسیار کج فهم هستند، بیشترین ظلم را به خود فضای مجازی کردند. امروز مشاهده می‌کنیم که فضای مجازی بدون مصوبه مجلس فیلتر است و مردم به سختی از سکو‌های خارجی مانند تلگرام و اینستاگرام استفاده می‌کنند و آسیب‌های به شدت بدی برای مسائل فرهنگی ایجاد کرده است.»

نماینده سبزوار گفت: «از آن طرف رها شدن فضای مجازی، در اعتراضات سال ۱۴۰۱ چقدر به کشور ضرر وارد کرد. حتی امثال آقای رشیدی کوچی طرح صیانت را نخوانده بودند، من در کمیسیونی که ایشان عضو نبود و شرکت کرد، سوال کردم که طرح را خوانده‌اید و پاسخ داد خیر.»

وی افزود: «صرفا این اتفاقات را در کشور به دلیل کار‌های پوپولیستی انجام دادند. فضای مجازی باید قانون‌مند و ضابطه‌مند شود و این موضوع را همه عقلا در دنیا می‌پذیرند. مجلس به دنبال فیلترینگ نبود بلکه به دنبال ضابطه‌مند بود دستگاه‌هایی که به مجلس مرتبط نبودند آن را فیلتر کردند.»

دیگر خبرها

  • پلمب کارخانه خوراک دام و طیور متخلف در سبزوار
  • تبریک خاص بوفون به باشگاه سابق: صعود مبارک!
  • رونمایی از کتاب در جستجوی آداب آبادانی در یزد
  • تصویری پنجاه ساله از زحمت و تلاش؛ روز کارگر مبارک + عکس
  • غذاهای محلی ریشه در آداب‌و رسوم جامعه دارد
  • وضعیت مبلغان کشور در ماه رمضان از زبان مدیرکل تبلیغ عمومی/ استقبال بی‌نظیر «تبلیغ اولی‌ها»
  • حمله عنابستانی به رشیدی کوچی
  • تبریک روز معلم به همکار با ۴۰ متن ادبی، زیبا و رسمی
  • روز معلم ۱۴۰۳ + پیام، متن و عکس نوشته تبریک
  • پیام تبریک روز معلم + پوستر و عکس نوشته