Web Analytics Made Easy - Statcounter

برنامه «عصر جدید» ساخته «احسان علیخانی» از روزهای ابتداییِ پخش خود، مورد انتقاد و تحلیل دانشگاهیان و متخصصان ارتباطات و رسانه قرار گرفت.

زهرا اردکانی/

برنامه «عصر جدید» ساخته «احسان علیخانی» از روزهای ابتداییِ پخش خود، مورد انتقاد و تحلیل دانشگاهیان و متخصصان ارتباطات و رسانه قرار گرفت. تحلیل‌های این برنامه در روزنامه‌ها و خبرگزاری‌های مختلف و همچنین در صفحات اینستاگرام دانشجویان رشته‌های ارتباطات و علوم اجتماعی مطرح می‌شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در ادامه جریان نقدها، در روز 14 اردیبهشت نشست نقد و بررسی «عصر جدید» در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران برگزار شد. در این برنامه استادان ارتباطات دانشگاه تهران در کنار احسان علیخانی و دو تن از داوران «عصر جدید» آریا عظیمی‌نژاد و دکتر سید بشیر حسینی حاضر شدند و به تحلیل این برنامه پرداختند. این جلسه اما با جنجال‌های زیادی همراه شد که آن را از فضای نقد سازنده و علمی خارج و به محفلی برای اهداف و تسویه‌حساب‌ها تبدیل کرد.

عده‌ای از دانشجویان از این جلسه برای بیان اعتراضات سیاسی و اجتماعی کلان‌تر خود استفاده کردند. اعتراضاتی که ربط مستقیمی به «عصر جدید» نداشت. در حقیقت این دانشجویان از فضای رسانه‌ای شده که با حضور سلبریتی‌هایی مثل احسان علیخانی ایجاد شده بود، برای بیان اعتراضات خود استفاده کردند تا از این راه صدای خود را در جامعه و رسانه‌ها منعکس کنند. این اتفاق، نشانه قابل‌تأملی است از کمبود فضاهای صحیح نقد، اعتراض و اظهارنظر در کشور. اگر بسترهای نقد اجتماعی و سیاسی در چارچوب رسانه‌های متنوع در کشور فراهم باشد و اندیشه‌ها و رویکردهای متفاوت فکری، فضایی برای ابراز عقیده و شنیده شدن داشته باشند، دانشجویان از یک جلسه علمی برای بیان نظراتشان استفاده یا سوء‌استفاده نمی کنند. اگر رسانه‌ها به‌جای تک‌صدایی و خنثی بودن، بازتاب‌دهنده صداهای متکثر جامعه باشند، کمتر با رفتارهای افراطی و خشم‌آلودِ اینچنینی روبه‌رو خواهیم بود.

علاوه بر جنجال‌هایی که توسط تعدادی از دانشجویان معترض ایجاد شد، این جلسه حاشیه‌های دیگری نیز داشت. سید بشیر حسینی که خود نیز دکترای علوم ارتباطات دارد و فردی دانشگاهی محسوب می شود، بشدت مورد نقد دانشجویان واقع شد. این نقدها در بعضی موارد بجا، درست و علمی بود و در مواردی نیز به دعواها و کل‌کل‌های ایدئولوژیک، سیاسی و بین‌دانشگاهی اختصاص داشت. حسینی به عنوان دانش‌آموخته دانشگاه امام صادق(ع) نیز کنایه‌ها و انتقاداتی را به دانشجویان و استادان دانشگاه تهران مطرح کرد و به‌طور کلی دانشگاه‌ها را بی خاصیت نامید که در آن‌ها حرف‌های صد تا یک‌غاز تاریخ گذشته زده می شود! او دانشگاه و دانشگاهیان را به  وارد شدن به مسائل جامعه دعوت کرد. نقد حسینی به اهالی دانشگاه، نقد قابل‌تأملی است. دانشگاه در ایران دارای مشکلاتی است و به اندازه کافی زاینده، پویا و در خدمت جامعه نیست، دانشگاه دچار رخوت ناشی از مدرک‌گرایی، سلسله مراتب‌های دانشگاهی و روزمرگی است. اما آنچه در نقد دکتر حسینی مغفول واقع می شود، آن است که همه استادان و دانشجویان به یک اندازه امکان حضور فعال در عرصه‌های اجتماعی و رسانه ای را ندارند. ایشان به واسطه دانشگاه محل تحصیل خود، به سهولت امکان حضور در تلویزیون را پیدا می کند، امکانی که ممکن است برای استادان دیگر براحتی فراهم نشود!

البته دانشجویان نیز به دکتر حسینی انتقادهای جدی داشتند، آن‌ها حضور ایشان را در برنامه‌ای که کاملاً سبکی غربی دارد و کپی و تقلید از یک برنامه آمریکایی است، در تناقض با دیدگاه‌های وی درباره غرب و فرهنگ غرب دانستند. البته انتقاد آن‌ها جدا از شخص دکتر حسینی، به تلویزیون به عنوان بزرگ‌ترین و تأثیرگذارترین رسانه کشور، انتقاد درستی است. تلویزیون در عین حال که شعارهای ضدغرب دارد اما در عمل و در برنامه‌های خود، به کپی‌کاری از برنامه‌های تلویزیونی غربی می پردازد. برنامه‌هایی که در بطن خود، منتقل‌کننده فرهنگ سرگرمی محور غربی است. برنامه‌هایی که فقط به هیجانات، خنده و سرگرمی‌های لحظه ای اختصاص دارد و کمتر افراد را به تأمل، اندیشه و حل مسئله وامی‌دارد.

این نقد به تلویزیون در بخشی از سخنان دکتر عبدالله بیچرانلو که یکی از استادان حاضر در جلسه بود نیز مطرح شد؛ وی به این نکته اشاره کرد که تلویزیون قرار بوده دانشگاه باشد، اما به سیرک تبدیل شده است! نقد وی به یکسویه بودن استعدادهای راه‌یافته به این برنامه بود. اینکه فقط استعدادهایی نظیر شعبده‌بازی و استندآپ‌کمدی و غیره در این برنامه حضور دارند، مسئله قابل توجهی است و پرسشی که ایجاد می کند این است که استعدادهای دیگر شامل خیل عظیم دانش‌آموختگان رشته‌های مهندسی، علوم پزشکی و علوم انسانی کجا هستند و چرا امکان دیده شدن و کشف شدن در تلویزیون برای آن‌ها فراهم نیست؟ استعدادهایی که کشف آن‌ها می‌تواند به‌مراتب برای حل مسائل کشور مفیدتر باشد، اما تلویزیون تمام توجه خود را به کشف استعدادهای سرگرم‌کننده اختصاص داده است.

نقد مهم دیگری که در این جلسه به تلویزیون به طور کلی و عصر جدید به‌طور خاص وارد شد، سلبریتی‌زده شدن تلویزیون بود. تلویزیون در برنامه‌هایی مانند «عصر جدید»، «دورهمی»، «خندوانه» و غیره از سلبریتی‌ها و افراد مشهور استفاده می کند تا مخاطب بیشتری را جذب کند. این امر سبب می شود که ساعت‌ها برنامه تلویزیونی به زندگی شخصی و بی‌اهمیت سلبریتی‌ها اختصاص یابد، اما بسیاری از موضوعات مهم‌تر و ارزشمندتر جامعه در تلویزیون طرح نشود. سلبریتی‌هایی که دانش و تخصص کافی در موضوعات ندارند، اما توسط رسانه پربیننده‌ای مانند تلویزیون بیش از پیش به مرجع فکری و سلیقه‌ای جامعه تبدیل می شوند.

در انتها نیز انتقادهای دیگری از جمله سلیقه‌ای بودن داوری‌ها، وجود نگاه‌های تحقیرآمیز به افرادی که از شهرها و روستاهای کشور به این برنامه می آیند و کم بودن حضور شرکت‌کننده‌های خانم در این برنامه نیز توسط دانشجویان مطرح شد.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: عصر جدید

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۶۸۷۶۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

 برنامه ریزی و حسن تدبیر را در اولویت قرار دهید

به گزارش حوزه فرهنگ و هنر خبرگزاری تقریب، حجت‌الاسلام والمسلمین سید عبدالفتاح نواب، نمایند ولی فقیه در امور حج و زیارت در همایش عمره دانشجویی که امروز سه شنبه(11 اردیبهشت) در سالن شهید مطهری دانشگاه تربیت مدرس برگزار شد در جمع دانشجویان عمره گزار با اشاره به کلیدهای اصلی موفقیت در سفر به سرزمین وحی اظهار داشت: برای اینکه سفر خوب و پرباری داشته باشید  برنامه ریزی و حسن تدبیر را در اولویت قرار دهید. 

سرپرست حجاج ایرانی با بیان اینکه نزدیک به ۶ میلیون عمره گزار برای این سفر معنوی در صف انتظارهستند، اظهار داشت: لطف خدا شامل حال شما دانشجویان شده است، با نیت خالص به این سفر بروید و در انجام اعمال خود دقت کنید و از فیوضات آن بهره مند شوید. 

وی با بیان اینکه اخلاص در سفر عمره از جانب خداوند به طور جداگانه توصیه شده است،کلید موفقیت دیگر سفر به سرزمین وحی را معرفت دانست و خطاب به حاضران گفت: آداب و مناسک عمره را فرا بگیرید و با آگاهی اعمال و مناسک را انجام بدهید. پیامبر بزرگ الهی هم از خداوند طلب راهنمائی در مناسک نمود: أَرِنَا مَنَاسِكَنَا.

وی بر لزوم بازشناسی تاریخ و جغرافیای حج و اماکن مقدس سرزمین وحی تاکید و به دانشجویان توصیه کرد که درباره جنگ‌های پیامبر(ص) در این سرزمین مطالعه کنند و به بازشناسی درس های وقایعی که در عصرحضرت رسول (ص) اتفاق افتاده است ، پرداخته و از خود سوال کنیم چقدر در کارهایی که انجام می دهیم به اعمال رسول اکرم(ص) و یاران آن حضرت شبیه است؟ 

حجت‌الاسلام والمسلمین نواب با اشاره به واقعه جنگ اُحد ادامه داد: مردم در این جنگ شش گروه شدند، برخی ازآنها در مسیر از پیامبر جدا شدند و پیامبر را همراهی نکردند.  گروه دوم تیراندازان مستقر در جبل عینین بودند که به آنان فرمودند در ارتفاعات چه پیروز شدیم چه شکست خوردیم بمانید، اما گروهی از ارتفاعات پایین آمدند و دنبال جمع کردن غنائم بودند. گروه سوم  شهدای سرفراز بودند که در نزد خداوند روزی دارند و خشنود شدند. گروه چهارم فراریان از جنگ بودند که حتی پشت سر خود را نگاه نکردند. علاوه براین یک گروه هم منافقین و ششمین گروه جانبازانی بودند که همراه پیامبر در روز بعد در تعقیب دشمن به حمراء الاسد رفتند و به دعوت پیامبرجواب مثبت دادند. با توجه به این شرح حال جایگاه ما در مسائل سیاسی و اجتماعی کجا قرار دارد؟ توجه و تفکر به این موضوعات کلیدهای استفاده کردن از سفر به سرزمین وحی است.

نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت در پایان سخنان خود از دانشجویان خواست که در این سفر از روحانیون کاروان بهره ببرند و افزود: زائر جایگاه ویژه‌ای نزد خدا دارد. درجمع شما برخی افراد هستند که پدرند یا در آینده پدرخواهند شد، در کنار کعبه برای پدران و فرزندانتان دعا کنید و دعای ۲۴ و ۲۵ صحیفه سجادیه را در مسجد‌الحرام به طور ویژه بخوانید.

آقای سیدسلمان سیدافقهی قائم مقام بنیاد ملی نخبگان دیگر سخنران این همایش بود  که در باره نقش مهم سفر به اماکن زیارتی در جهان اسلام  در یکپارچگی و افزایش ایمان مومنان سخن گفت.

وی افزود: اسلام دینی است که پاسخ نیازهای بشریت برای سعادت را در خود دارد، آنچه که دین اسلام به آن دعوت کرده عبور از ظواهر و رسیدن باطن امور است که در نهایت به تدبیر در امور و رسیدن به راه‌حل درست منتهی خواهد شد.

بر پایه این گزارش، در این همایش که حجت الاسلام والمسلمین مصطفی رستمی رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها و چند تن از مسئولان ستاد عمره و عتبات دانشگاهیان حضور داشتند اعلام شد که یک کاروان 164 نفره از دانشجویان دانشگاه تربیت مدرس برای سفر ده روزه در قالب کاروان های عمره گزار فردا چهارشنبه(12 اردیبهشت ) همزمان با سالروز شهادت استاد شهید مرتضی مطهری و روز معلم به سرزمین وحی اعزام خواهند شد.

انتهای پیام/

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • فیلم| دانشجویان معترض آمریکایی جزو کدام اقشار جامعه هستند؟
  •  برنامه ریزی و حسن تدبیر را در اولویت قرار دهید
  • دانشگاه کلمبیای آمریکا تبدیل به پادگان نظامی شد؛ ترامپ خوشحال شد
  • یورش پلیس آمریکا به دانشگاه کلمبیا/ده‌ها دانشجو بازداشت شدند
  • پورش پلیس آمریکا به دانشگاه کلمبیا/ده‌ها دانشجو بازداشت شدند
  • پردیس های فرهنگیان خراسان جنوبی تبدیل به دانشگاه می شود
  • گوشی هوشمند به "کنترل تلویزیون" تبدیل می‌شود
  • مرغ آمریکایی‌ها غاز است!
  • دانشگاه «سوربن» فرانسه در دست حامیان فلسطین
  • فیلم| دانشجویان آمریکایی در کدام دانشگاه‌ها تحصن کردند؟ -۲